Main menu

header

cotnari wide

Desertul-vedetă al Crăciunului: turta dulce

658 27 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Fragedă, aromată și mult așteptată atât de cei mici, cât și de cei mari, turta dulce rămâne desertul-vedetă pentru sărbătoarea Crăciunului. Cum să faceți cea mai gustoasă turtă dulce găsiți în rețetele de mai jos.

Read more: Desertul-vedetă al Crăciunului: turta dulce

Cum să ţineţi ultimele săptămâni din Postul Crăciunului cu preparate exotice Chef Ionuţ Bradu: „Sărmăluţele japoneze şi supele de legume înseamnă sănătate!“

657 30 1de Valeria Roman şi Florica Pintea

Doar cine nu vrea mai poate să spună în ziua de azi că nu are cum să țină post. De la jumătatea lunii noiembrie, credincioșii ortodocși au renunțat la mâncărurile care conțin carne, ouă, lapte și brânză în favoarea legumelor și a fructelor, pentru că au intrat în pPostul Crăciunului, care durează 40 de zile. În ultimii ani, bucătarii ne-au demonstrat că fasolea, cartofii sau pastele nu mai sunt singurele preparate din meniul de post în România. Au fost înlocuite cu exoticele mâncăruri cu linte și soia verde (edamame). În plus, această perioadă este și una sănătoasă, care le aduce celor care se abțin de la alimentele „de dulce” câteva kilograme în minus, dar și un regim de viață echilibrat. Doar din legume, fructe, alge marine sau seminţe puteţi pregăti tot felul de bunătăţi cum nu credeați că există. Chef Ionuț Bradu, bucătar la Restaurantul PhadThai, ne-a propus câteva reţete delicioase şi uşor de făcut, care se regăsesc și în meniul localului. Merită să le încercați în această perioadă dacă țineți post sau pur și simplu vreți să simțiți gustul specialităților exotice din China, Japonia, India sau Thailanda.

Read more: Cum să ţineţi ultimele săptămâni din Postul Crăciunului cu preparate exotice Chef Ionuţ Bradu:...

Delicioasele reţete mănăstireşti

656 19 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Din cele mai vechi timpuri, mesele mănăstirești încep și se termină cu o rugăciune. Potrivit tradiţiei, în multe mănăstiri, orice fel de mâncare oferit la trapeză trebuie binecuvântat, motiv pentru care în bucătărie se păstrează frecvent apă sfinţită. Cele mai bune rețete ale călugărilor le găsiți în rândurile de mai jos.

Read more: Delicioasele reţete mănăstireşti

De la cauciucuri la arbitrajul culinar suprem... Stelele Michelin

655 30 1de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Atunci când un restaurant pri­mește o stea Michelin este semn că cheful respectiv a ajuns la cel mai înalt nivel. Dacă sunt acordate două stele, localul este de top. La trei stele Michelin, locul me­rită o călătorie turistică. În spatele acestei clasificări de top mondial, râvnită de orice maestru bucătar, stă o poveste uimitoare.

Read more: De la cauciucuri la arbitrajul culinar suprem... Stelele Michelin

Chef Toma Ioan Cosmin dă lovitura anului cu „Levitation Food“

654 30 1de Andrei Dicu şi Adrian Barna

Toma Ioan Cosmin, alias „Apicius”, este un personaj pitoresc şi, în acelaşi timp, un bucătar inventiv. Găteşte de la 19 ani, iar creaţiile sale şochează. Născut şi căsătorit în Alba Iulia, a ales să rămână în „Oraşul Unirii”, deşi este invitat, frecvent, în toată ţara. Este multiplu premiat la concursuri naţionale şi realizator radio-tv. Faptul că a terminat o şcoală de muzică l-a inspirat în crearea unor reţete inedite, pe care vă invităm să le descoperiţi...

Read more: Chef Toma Ioan Cosmin dă lovitura anului cu „Levitation Food“

Preferinţele culinare ale Papilor

653 26 1de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Suveranii pontifi ai istoriei au avut gusturi culinare dintre cele mai diverse, dar câțiva dintre ei s-au remarcat și au rămas celebri pentru tot felul de obișnuințe ciudate când vine vorba despre alimentele și felurile preferate.

Read more: Preferinţele culinare ale Papilor

Delicatese cu ficat

652 26 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

De pui, de porc, de rață sau chiar de iepure, ficatul rămâne una dintre delicatesele preferate ale gurmanzilor. Pe lângă faptul că are un aport important de nutrienți pentru organism, ficatul este o carne slabă, conține mai puțin de patru grame grăsimi la 100 de grame, este foarte ușor de digerat, motiv pentru care este recomandat atât în dieta celor mici, cât și în meniul celor care vor să scape de câteva kilograme în plus.

Read more: Delicatese cu ficat

Obiceiuri culinare uimitoare

651 26 1de Roxana Istudor şi Florica Pintea

De fiecare dată când ajungeți ca turiști în diverse părți ale lumii, unele dintre cele mai importante informații pe care le puteți deține sunt cele despre obiceiurile culinare din țara pe care o vizitați. În multe țări și regiuni, acestea sunt cu totul deosebite față de regulile cu care v-ați obișnuit.

Read more: Obiceiuri culinare uimitoare

Reţete faimoase semnate Martha Stewart

650 30 1de Gabriela Militaru şi Florica Pintea

Martha Stewart este ceea ce putem numi o femeie completă. Cu bune și mai puțin bune, ea a reușit să se mențină în atenția celor pasionați de gătit încă din 1976, când a înființat prima afacere de profil, o firmă de catering, la subsolul casei sale. Între timp, Martha a scris zeci de cărți cu rețete și a realizat mai multe emisiuni de televiziune pe teme gastronomice. În ciuda unor probleme legale care au pus-o pe Martha într-o închisoare federală americană pentru cinci luni, între 2004 şi 2005, ea a reușit să-și reabiliteze imaginea și să redevină un reper pentru îndrăgostiții de delicii culinare. La 75 de ani, Martha Stewart este la fel de neobosită ca în tinerețe. Recent, ea a lansat un nou show gastronomic, alături de faimosul rapper Snoop Dogg.

Read more: Reţete faimoase semnate Martha Stewart

Energizaţi-vă cu cele mai bune… surogate de cafea

649 30 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

De când e lumea și Pământul, românii au fost cafegii. Iar atunci când societatea românească a fost plină de lipsuri, strămoșii noștri au folosit surogatele de cafea. Lucru notat și în cărțile de bucate din secolul al XIX-lea. Potrivit nutriționiștilor, cafeaua preparată din plante sau din cereale are efecte revigorante. Înlocuitorii de cafea nu numai că pot ține locul acestei băuturi în ritualul de dimineață, dar au și incredibile proprietăți terapeutice. Gustul nu diferă aproape deloc de cel al cafelei adevărate, ba chiar este mai interesant.

Read more: Energizaţi-vă cu cele mai bune… surogate de cafea

La masă printre piramide

648 26 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Preparate în cuptoare de lut sau la foc deschis, coapte, fierte, fripte, prăjite sau pregătite la grătar, delicatesele egiptene satisfac toate gusturile. Mai ales dacă sunt asezonate cu legume cu gust puternic, usturoi și ceapă, considerate adevărate elixire pentru sănătate și consumate din tradiționalele farfurii de lut.

Read more: La masă printre piramide

Colacul de nuntă, pâinea de sărbătoare a românilor

647 30 2de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Oricât de multe obiceiuri ar fi îmbrățișate din alte culturi, există repere fixe ale tradițiilor românești care se păstrează cu sfințenie. Unul dintre acestea este colacul de nuntă, încărcat de simboluri ancestrale.

Read more: Colacul de nuntă, pâinea de sărbătoare a românilor

MasterChef cu inteligenţă artificială

647 30 1de Roxana Istudor

Un sistem de inteligență artificială numit Vizier a fost testat de Google pentru a antrena alte sisteme de același fel, astfel încât programatorii umani să nu mai fie nevoiți să piardă timp făcând asta.

Read more: MasterChef cu inteligenţă artificială

Crina Matei: „Prepar mâncăruri sănătoase, dar foarte savuroase“

647 31 1de Luana Mare şi Florica Pintea

Un artist complex, Crina Matei face adevărate opere de artă şi în bucătărie. Talentului în teatru, muzică, dans i se adaugă şi cel culinar. Îi place să experimenteze mâncăruri noi, dar şi să îmbogăţească şi să transforme reţete clasice. Actriţa a acceptat să ne dezvăluie câteva dintre reţetele sale preferate.

Read more: Crina Matei: „Prepar mâncăruri sănătoase, dar foarte savuroase“

Reţete delicioase din carne şi miere

646 30 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

De mii de ani, mierea este utilizată în bucătărie nu doar ca îndulcitor pentru cafea sau ceai, dar mai ales pentru prepararea unor mâncăruri al căror gust este cu adevărat… senzațional. Și încă un pont: un alt motiv pentru care e indicat să folosiți mierea la preparatele din carne este acela că, fiind ușor acidă, cu un pH cuprins între 3,5 şi 4, inhibă dezvoltarea bacteriilor.

Read more: Reţete delicioase din carne şi miere

Joseph Hadad, top chef: „Mă aflu printre români ca să dau altă aromă gastronomiei de aici“

645 26 1de Luana Mare

„Cultura unui popor poate fi întrezărită prin fereastra bucătăriei sale”, iar Joseph Hadad, top chef internaţional, şi-a propus, atunci când a pus piciorul prima oară în România, să trezească gustul românilor pentru bucatele alese, rafinate şi ingenios prezentate, adevărate operă de artă în farfurie. A renunţat să gătească pentru clienţi de lux în restaurantele internaţionale de cinci stele şi s-a stabilit, împreună cu familia, la Bucureşti, iar de atunci au trecut mai bine de 20 de ani. S-a născut în Ierusalim, în urmă cu 57 de ani, din tată tunisian şi mamă marocancă, părinţi cu experienţă profesională în gastronomie. A deschis un restaurant premium la Bucureşti în urmă cu patru ani, „Joseph by Joseph Hadad”, a urmat o braserie, „Caju”, în decembrie anul trecut, iar acum pregăteşte un concept nou pentru un al treilea local, într-un efort supraomenesc de a pune capitala României pe harta destinaţiilor culinare ale Europei. „Nu este zi de la Dumnezeu să nu intru în bucătărie”, spune Joseph Hadad, şi face asta de la 12 ani, atunci când tatăl său l-a luat ca ajutor la prepararea mâncărurilor, cu gândul să-i transmită o artă pentru care trebuie să ai nu numai pricepere, dar mai ales pasiune. Spune că a realizat totul în viaţă cu ajutorul lui Dumnezeu, căruia-I mulțumește în fiecare dimineaţă pentru un nou început.

Read more: Joseph Hadad, top chef: „Mă aflu printre români ca să dau altă aromă gastronomiei de aici“

„Mâncări“ delicioase din perioada interbelică

644 30 1de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu

Într-o combinație năucitoare de gusturi care nu au fost cu nimic mai prejos de gastronomia occidentală, vechile preparate din perioada interbelică, gătite după rigorile celei mai înalte bucătării și servite ca la carte în restaurantele cu ștaif de pe Podul Mogoșoaiei sau în cele de pe marile bulevarde, au făcut ca Bucureștiului să i se atribuie, pe bună dreptate, denumirea de „Micul Paris”. Iată care au fost câteva dintre cele mai inedite rețete culinare cu iz interbelic și aromă de nostalgie.

Read more: „Mâncări“ delicioase din perioada interbelică

Marius Vornicescu, terapeut şi instructor yoga: „Cei un miliard de vegetarieni reprezintă un semnal de alarmă pentru industria cărnii“

644 31 1de Cătălina Tăgârță

Menținerea unei balanțe perfecte între minte sănătoasă și corp sănătos ar trebui să devină o prioritate pentru toată lumea. Asta presupune mișcare efectuată zilnic, alimentație sănătoasă și gândire pozitivă. Terapeutul Marius Vornicescu (foto) este dovada vie că se poate. În urmă cu 20 de ani a renunțat complet la carne și s-a apucat de yoga. Prezentator al emisiunii „Știința sacră”, ce se difuzează sâmbăta, de la ora 16:00, la postul 6TV, în timpul săptămânii specialistul predă cursuri de yoga și reiki. În plus, datorită celei mai recente cărți pe care a scris-o anul acesta, „Vegetarianul - povestea ta”, numele său a răsunat puternic peste hotare. Iată ce a povestit pentru cititorii revistei „Taifasuri” despre aceasta și despre stilul său de viață.

Read more: Marius Vornicescu, terapeut şi instructor yoga: „Cei un miliard de vegetarieni reprezintă un...

Secretele consumului de ceai în lume

643 30 1de Carmen Ciripoiu şi Roxana Istudor

De la celebrul ceai englezesc de la ora 5:00 la energizantul ceai turcesc, vă invităm să facem un ocol al lumii, să descoperim care sunt secretele consumului acestuia.

Read more: Secretele consumului de ceai în lume

Reţete de vară recomandate de Nigella Lawson

642 26 1de Gabriela Militaru şi Alexandru Brădescu

Nigella Lawson este una dintre cele mai faimoase scriitoare de cărți de gătit din lume. Încă din 1998, când a publicat prima carte cu rețete („Cum să mănânci”), care s-a vândut în peste 300.000 de exemplare, ea a impresionat publicul prin sugestiile simple, delicioase și pline de umor. Deși inițial și-a început cariera ca jurnalist, Nigella s-a reîntors la dragostea pentru gătit pe care o avea încă din copilărie. Acum, la 57 de ani, după două căsnicii (dintre care prima s-a soldat cu doi copii), Nigella se bucură că își poate face meseria în liniște. Ea deține o gamă de veselă pentru gătit, „Living Kitchen”, și a vândut peste 3 milioane de exemplare din cele 11 cărți de bucate pe care le-a publicat.

Read more: Reţete de vară recomandate de Nigella Lawson

Sosuri exotice din Insulele Canare

641 30 1de Roxana Istudor

Felurile de mâncare din Insulele Canare au un element definitoriu, inseparabil de orice meniu: sosurile Mojo. Alcătuite din câteva repere fixe - ardei gras, usturoi, ulei de măsline și oțet - au dezvoltat în timp atâtea variațiuni, încât pot îmbogăți cu exotism și arome de excepție fiecare masă.

Read more: Sosuri exotice din Insulele Canare