Main menu

header

897 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Cei mai mulți oameni iubesc dulciurile. Indiferent că este vorba despre ideea de recompensă pentru creier, de răsfăț culinar sau de degustarea unui preparat complex, aspectuos și plin de arome, desertul este în foarte multe cazuri irezistibil. Cum zahărul s-a dovedit, în ultimii ani, un inamic al sănătății, prăjiturile pot rămâne în meniu și fără acest produs controversat. Și nu sunt cu nimic mai puțin spectaculoase sau gustoase.

Cheesecake cu cocos

897 26 2Ingrediente: pentru aluat: 150 g făină de cocos bio, 115 g unt, 25 de picături de îndulcitor pe bază de stevia, 1 ou, coaja de la 1/2 lime. Pentru cremă: 500 g cremă de brânză, 150 ml lapte de cocos, 60 g sirop din curmale ecologic, 40 g coajă de lămâie fără zahăr ecologică, 10 g gelatină. Pentru decor: chipsuri de cocos raw și felii de lime.

Mod de preparare: aluatul se poate lucra cu mâna sau cu un mixer. Se pun împreună făina, untul rece tăiat cubulețe, coaja rasă de lime și picăturile de îndulcitor. Se amestecă până când untul se fărâmițează în făină și aluatul capătă un aspect nisipos, se adaugă oul și se continuă mixarea până când compoziția se adună. Aluatul se modelează în palme, se formează o bilă care se așază între două bucăți de hârtie de copt și se întinde într-o foaie care să acopere baza și pereții unei tăvi de tartă, după care se pune la rece, în congelator, pentru 15 minute. Când este bine răcit se coace la cuptor, la 180 de grade Celsius, timp de 15-20 de minute. Pentru cremă, se amestecă cu o spatulă sau cu un mixer crema de brânză, laptele de cocos și siropul de curmale. Gelatina se lasă la hidratat în apă rece și, după ce s-a înmuiat, se scurge și se topește într-un vas pe baie de aburi, apoi se toarnă în amestecul cu cremă de brânză și se încorporează bine. La final, se adaugă coaja de lămâie și se așază peste aluatul copt, netezind cu o spatulă. Se pune prăjitura în frigider pentru cel puțin trei ore, iar înainte de servire se decorează cu fulgi de cocos și felii de lime.

Clafoutis cu vişine

897 26 3Ingrediente: 85 g afine, 85 g vişine, 300 g tofu, 150 g făină de orez alb, 1 lingură cu făină de tapioca, 4 linguri cu zahăr de cocos, 5 linguri cu lapte de migdale, 1 linguriţă cu extract de vanilie, 1 lingură cu ulei de cocos (+ încă puţin pentru uns vasul), 1 praf de sare, iaurt vegan pentru servit (opţional).

Mod de preparare: se încinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Se unge forma de copt cu ulei și se așază vişinele şi afinele într-un singur strat. Folosind blenderul, se mixează tofu şi laptele până devin cremoase, apoi se pun făina, zahărul, tapioca, uleiul de cocos, vanilia şi sarea și se bat împreună până când compoziția se omogenizează şi se uniformizează, apoi se toarnă peste fructe. Se coace timp de 45 de minute. Se servește cu iaurt vegan.

Key Lime Pie

897 26 4Ingrediente: pentru blat: 100 g biscuiţi vegani, 2 linguri cu ulei de cocos. Pentru cremă: 250 g caju crud, lăsat la înmuiat peste noapte, 3 linguri cu ulei de cocos, sucul de la două lime, coaja rasă de la două lime, îndulcitor la alegere.

Mod de preparare: într-un blender se procesează biscuiții până devin pesmet, apoi se amestecă bine, înt-un bol, cu uleiul de cocos. Se pregătesc trei forme de minitarte, care se acoperă la bază cu hârtie de copt. Se ung cu ulei baza şi pereţii formelor, se împarte compoziția în fiecare dintre acestea și se presează ușor. Caju se mixează cu sucul de lime şi uleiul de cocos până devine o cremă fină, care se îndulcește și se mai procesează două minute. Se adaugă coaja de lime rasă şi se amestecă cu o lingură, apoi se pune cremă în fiecare formă. Se decorează cu coajă de lime rasă şi se dau formele la congelator pentru trei ore. Înainte de servire, Key Lime Pie se lasă la temperatura camerei câteva minute.

Tort de ciocolată

897 26 5Ingrediente: pentru blat: 4 ouă, 70 g unt, 100 g îndulcitor de ştevie (50 g pentru albuşuri, 50 g pentru gălbenuşuri), 150 g ciocolată fără zahăr, 50 g cacao neagră, 1 lingură cu cafea instant, 2 linguriţe cu esenţă de rom, 1 linguriţă cu extract de vanilie, 1 praf de sare. Pentru topping: 200 g ciocolată fără zahăr, 50 g ulei de cocos, fructe proaspete.

Mod de preparare: se încinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Într-un vas se pun ciocolata și cu untul şi se topesc pe baie de aburi, la foc mic, iar după omogenizare se dau deoparte şi se lasă să se răcorească. Se separă albușurile, care se bat spumă cu sarea, se adaugă îndulcitorul și se mixează în continuare până se obține o bezea lucioasă. În bolul cu gălbenuşuri se pun 50 g îndulcitor, cafeaua instant, esenţa de rom, vanilia şi se amestecă, apoi se toarnă ciocolata topită şi cacaua şi se amestecă iar încet, cu o paletă, până când toate ingredientele s-au încorporat foarte bine. La sfârşit, se pun albuşurile bătute şi se combină uşor, cu mişcări de sus în jos, astfel încât să se piardă cât mai puțin din aerul pe care l-au înglobat. Se unge cu ulei o formă, se pudrează cu cacao, se toarnă aluatul și se dă la cuptor pentru 40-50 de minute, până când blatul este copt. Se lasă să se răcească, apoi se scoate din formă. Pentru topping, într-un vas pe baie de aburi se topesc restul de ciocolată împreună cu uleiul de cocos, apoi se toarnă peste blatul răcit, inclusiv pe margini. Se ornează cu fructe la alegere.

Fursecuri cu banane

Ingrediente: 150 g fulgi de ovăz, 3 banane. Pentru decor: bucăţele de ciocolată amăruie, mix de nuci şi alune tocate, mix de seminţe, stafide sau alte fructe uscate.

Mod de preparare: bananele se procesează în mixer până devin o pastă moale, apoi se amestecă cu fulgii de ovăz. Compoziţia (în care se pot pune bucățele de fructe confiate) se acoperă pe suprafață cu folie alimentară de plastic și se lasă o oră pe masa de bucătărie. După acest răstimp, cu ajutorul unei linguri se formează grămăjoare de compoziţie care se așază direct într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se aplatizează ușor, se presară deasupra topingurile preferate și se dau fursecurile la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru 25 de minute.

Tartă cu fructe

Ingrediente: pentru blat: 150 g biscuiţi vegani, 5 linguri cu ulei de cocos sau unt vegan, topit. Pentru cremă: 4 iaurturi vegane cu piersici (de 200 g fiecare), 5 linguri cu tărâțe de psyllium. Pentru decor: fructe la alegere.

Mod de preparare: biscuiții se zdrobesc mărunt, se pun într-un bol, se toarnă uleiul sau untul topit și se amestecă. Într-un vas separat se combină iaurtul și psyllium. Se acoperă o formă ovală cu folie de plastic, atât pe fund, cât şi pe margini (se lasă marginile mai mari, astfel încât să se poată scoate desertul cu ușurință ulterior). Se distribuie biscuiții, presându-se ușor, se toarnă crema şi se întinde uniform, se decorează după dorință și se dă la frigider pentru cel puțin două ore, de preferat peste noapte. Când este gata, se scoate din formă cu ajutorul foliei. Se păstrează la frigider.