Main menu

header

Casa lui George Coşbuc, primul muzeu memorial de „literatură română“ din spaţiul românesc

840 2 1de Silviu Ghering şi Adrian Barna

Urcând din Bistrița tot spre granița de nord pe DN17C, veți lăsa în spate, rând pe rând, Dumitra, Cepari, Liviu Rebreanu (ne oprim acolo într-un episod viitor), Năsăud, Salva și ajungeți la vechiul Hordou. 36 de km de Bistrița, 13 km de Năsăud. Acolo s-a născut George Coșbuc „adevăratul și singurul poet al pământului și neamului românesc cel etern” (Garabet Ibrăileanu). A dat numele său satului în 1925. Iar satul îi păstrează vie amintirea prin casa părintească. Casa în care s-a născut la 20 sep- tembrie 1866. În Imperiul Habsburgic pe atunci. „Supusul Împăratului”...

Read more: Casa lui George Coşbuc, primul muzeu memorial de „literatură română“ din spaţiul românesc

Subiectul problemelor de angajament este din ce în ce mai des întâlnit în cadrul cuplurilor necăsătorite Gamofobia sau teama teribilă de mariaj

840 20 1de Simona Soare Ghișea şi Daniel Şuta

Unele persoane aflate în relații stabile se tem să se căsătorească. Lipsa acestui angajament provine din frica partenerilor de permanentizare a legăturii, dar și din repulsia față de conformism și față de normele impuse de societate. De asemenea, unul dintre parteneri poate dori să se simtă liber și consideră că prin căsătorie îi este încălcat acest drept. Problemele de angajament sunt din ce în ce mai frecvente la cuplurile care apelează la un psihoterapeut. Acestea reprezintă o provocare cu care se confruntă mai ales bărbații. Ei tind să se teamă de mariaj din pricina riscurilor financiare și personale pe care acesta le implică.

Read more: Subiectul problemelor de angajament este din ce în ce mai des întâlnit în cadrul cuplurilor...

O ţesătură durabilă şi aerată Vestimentaţia din in, alegerea ideală în zilele toride

840 25 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Țesătură puternică, densă și totuși foarte aerisită, inul conferă eleganță, versatilitate și durabilitate oricărei piese vestimentare. Prezent în societatea oamenilor din negura vremurilor, acest material fără egal este alegerea ideală în zilele călduroase.

Read more: O ţesătură durabilă şi aerată Vestimentaţia din in, alegerea ideală în zilele toride

Muzica lui Bach îi face pe oameni să-şi deschidă portofelele

840 27 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Dacă vi s-a întâmplat vreodată să intrați într-un magazin sau într-o galerie de artă și să auziți muzica lui Johann Sebastian Bach, nu este întâmplător: potrivit studiilor internaționale, acordurile imaginate de marele clasic îi fac pe oameni mai predispuși să cheltuie bani.

Read more: Muzica lui Bach îi face pe oameni să-şi deschidă portofelele

La 20 iulie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Şahului Istoria şahului. De la geniu la nebunie! Cum s-a transformat în fenomenul „cool“ din 2021

840 28 1de Gabriel Eșanu şi Silviu Ghering

Șahul este jocul infinit care a reușit să învingă timpul. A reușit să se transforme într-un duel de precizie strategică, al sclipirilor de geniu, al organizării migăloase. Sportul minții și-a depășit de mult condiția de simplă competiție. Este un mod de educație, este o luptă cu limitele umane, este acel război care, paradoxal, simbolizează pacea interioară și respectul pentru adversar.

Read more: La 20 iulie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Şahului Istoria şahului. De la geniu la nebunie! Cum...

Stagiunea estivală aduce noi surprize pe scenele autohtone

840 30 1de Irina Ţolea şi Daniel Şuta

Noi evenimente susținute atât în aer liber, cât și în sălile de teatru îmbogățesc agenda culturală. Producții aniversare, premiere, concerte și noi reprezentații estivale pentru micii și marii spectatori sunt programate în perioada vacanței. În continuare vă prezentăm câteva evenimente de neratat în această săptămână.

Read more: Stagiunea estivală aduce noi surprize pe scenele autohtone

Valea lui Stan, canionul de lângă Lacul Vidraru

839 2 1de Silviu Ghering şi Adrian Barna

Valea lui Stan este singurul canion amenajat turistic din Munţii Făgăraş, cei mai înalți munți din România. Valea lui Stan a primit numele după râul cu... același nume, care izvorăște din zona de creastă a Munților Frunții, parte componentă a Munților Iezer-Păpușa-Făgăraș. Și se varsă, după 11 km, printr-un sistem de captări, în lacul de acumulare de la barajul Vidraru. Pe cursul inferior apa a săpat niște chei adânci, abrupte, un adevărat canion de o frumusețe rară, ce poate fi parcurs „la pas” și care face legătura cu o mulțime de trasee montane.

Read more: Valea lui Stan, canionul de lângă Lacul Vidraru

Aranjamentele sunt alese în funcţie de eveniment şi de anotimp Diana Stanciu: „Florile din hârtie pot dura mulţi ani, fără îngrijire specială“

839 23 1de Ștefania Băcanu şi Florica Pintea

Un buchet de flori handmade poate fi întotdeauna un cadou minunat pe care să-l puteți oferi mamei, soției, bunicii, celei mai bune prietene sau, de ce nu, chiar și persoanelor de sex masculin, iubitoare de artă și frumos. Florile din hârtie sunt o variantă excelentă atunci când vreți să surprindeți cu ceva inedit, care să reziste în timp, fără să se deterioreze, așa cum se întâmplă, din păcate, cu cele naturale. Diana Stanciu (foto) a început să creeze flori din hârtie tocmai pentru că voia să se bucure cât mai mult timp de frumusețea lor. Ne-a împărtășit și nouă din experiența ei, ne-a mărturisit cum se realizează și ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a câștiga lupta cu timpul.

Read more: Aranjamentele sunt alese în funcţie de eveniment şi de anotimp Diana Stanciu: „Florile din hârtie...

Un trend strălucitor în lumea accesoriilor Diamantele de laborator, bijuterii cu personalitate distinctă

839 25 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Frumusețe, strălucire, lux suprem… diamantele se numără printre cele mai scumpe și mai râvnite pietre prețioase de pe Pământ. Cel mai nou și mai impresionant trend în lumea bijuteriilor sunt piesele realizate cu diamante sintetice, realizate în laborator.

Read more: Un trend strălucitor în lumea accesoriilor Diamantele de laborator, bijuterii cu personalitate...

Electricitate pentru milioane de oameni din… deşeuri de cacao

839 27 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

Coasta de Fildeș, cel mai mare producător de cacao din lume, implementează un sistem național revoluționar de a produce electricitate - din deșeurile prelucrării celei mai iubite pulberi pentru desert de pe planetă.

Read more: Electricitate pentru milioane de oameni din… deşeuri de cacao

Desecretizarea Arhivelor Vaticanului dezvăluie comploturi, răpiri şi intrigi

839 28 1de Andrei Dicu şi Silviu Ghering

Arhivele Vaticanului sunt locul în care secretele sunt cel mai bine păzite. Nimeni nu poate intra fără o sumedenie de aprobări în acest spațiu deopotrivă sacru și misterios, în care istoria omenirii este așezată pe rafturi, la o temperatură constantă, menținută artificial. Aici pot fi găsite răspunsuri la întrebări puse de veacuri și pot fi trăite revelații la care, din nefericire (sau poate nu...) pot avea acces numai „inițiații”. Există ipoteze referitoare la documente pe care Vaticanul le deține și nu le va da niciodată publicității. Altele au fost desecretizate și trezesc fiori...

Read more: Desecretizarea Arhivelor Vaticanului dezvăluie comploturi, răpiri şi intrigi