Main menu

header

cotnari wide

Nicolae Paulescu, descoperitorul nerecunoscut al insulinei

704 2 2de Silviu Ghering şi Adrian Barna

Nicolae Constantin Paulescu s-a născut la 8 noiembrie 1869 în București, fiul negustorului Costache Paulescu și al soției sale, Maria. A învățat la „Școala primară de băieți nr. 1, Culoarea de Galben” și a absolvit gimnaziul „Mihai Bravul” (acum Liceul „Mihai Viteazul”) în 1888. Încă din anii liceului a dovedit o deosebită înclinare pentru științele naturale, pentru fizică și chimie, dar și pentru limbile străine, clasice și moderne. A studiat apoi medicina la Paris, obținând în 1897 titlul de Doctor în Medicină. A lucrat în spitalele „Hôtel-Dieu” (1891-1894) și „Notre Dame du Perpétuel-Secours” (1894-1900). Între 1897 și 1898 a urmat și cursurile de chimie biologică și fiziologie generală la Facultatea de Științe din Paris, obținând în 1899 titlul de Doctor în Fiziologie. În 1900 a revenit în țară și a fost numit profesor de Fiziologie la Facultatea de Medicină și director al Clinicii de Medicină internă de la Spitalul „St. Vincent de Paul” din București. În anul 1901, a obținut la Universitatea din Paris al treilea Doctorat, de data aceasta în Științe naturale!

Read more: Nicolae Paulescu, descoperitorul nerecunoscut al insulinei

Romania frumoasa

704 2 1de Silviu Ghering şi Sorin Dumitrescu

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Read more: Romania frumoasa

Relaţia cu Olivia Steer nu l-a făcut vegetarian! Andi Moisescu: „În căsnicie, fiecare este pregătit să ducă şi bagajele din meseria celuilalt“

704 24 1de Luana Mare şi Adrian Barna

Prezentatorul emisiunilor „Apro­po TV”, „Pe bune?!” şi membru al juriului în emisiunea-con­curs „Românii au talent” este căsă­torit de mai bine de 14 ani cu Olivia Steer, cunoscută militantă pentru campanii referitoare la un regim de via­ţă cât mai natural. Despre cum de­curge viaţa în cuplul în care Olivia gă­teşte, dar şi despre pasiuni, tele­viziune şi umor, ne-a vorbit chiar Andi Moisescu.

Read more: Relaţia cu Olivia Steer nu l-a făcut vegetarian! Andi Moisescu: „În căsnicie, fiecare este...

Frunzele uscate au devenit sursă de inspiraţie pentru artişti Omid Asadi sculptează opere de artă cu un ac şi un cuţit

704 25 3de Luana Mare şi Eduard Popa

Un artist iranian, Omid Asadi, impresionat de frumuseţea culorilor toamnei, a realizat cu multă migală şi cu talent, sculp­­turi în frunze. Cu ajutorul unui bis­turiu, o lupă și un ac, ar­tistul a de­cupat minuţios fiecare frunză us­­ca­­tă, astfel încât rezulta­tul a de­ve­nit spectaculos. Potrivit spuse­lor sale, sculptarea frunze­lor nece­sită multă răbdare și foar­te mult timp. „Acest tip de artă își are originea în copilă­ria mea, atunci când exista o relație foarte strânsă între mine și na­tură”, a spus Omid Asadi.

Read more: Frunzele uscate au devenit sursă de inspiraţie pentru artişti Omid Asadi sculptează opere de artă...

Frunzele uscate au devenit sursă de inspiraţie pentru artişti Elena Zaharova le împodobeşte cu versuri

704 25 1de Luana Mare şi Alexandru Brădescu

Pentru că frumuseţea se poate ascunde în lucruri mici şi sim­ple, o graficiană ameri­cană, Elena Zaharova, a avut ideea de a pune în practică un proiect prin care să ofere newyorkezilor mo­mente de frumuseţe şi de poezie în culorile toamnei. Rezultatul a fost împrăştiat în cele mai mari parcuri din metro­pola americană, iar localnicii au avut parte de un moment artistic special.

Read more: Frunzele uscate au devenit sursă de inspiraţie pentru artişti Elena Zaharova le împodobeşte cu...

Tilda Swinton Cele mai spectaculoase transformări din filme

704 28 1de Gabriela Militaru şi Adrian Barna

Tilda Swinton este una dintre acele actrițe care nu încetează niciodată să ne surprindă. Cu o viață privată foarte discretă, Tilda este mamă de băieți gemeni și trăiește în Nairn, un oraș destul de anonim din Scoția. Ea nu a fost căsătorită niciodată, despărțindu-se de tatăl fiilor săi în 2003, după o relație de 14 ani. Din 2004, ea se află într-o relație cu pictorul german, Sandro Kopp. Orientată mai mult spre genul dramatic sau horror, actrița, în vârsă de 58 de ani, a apărut în zeci de filme și a fost nominalizată de mai multe ori la cele mai prestigioase festivaluri de film din lume. Și ca o particularitate a genului ei actoricesc, ea nu prididește niciodată să accepte roluri pentru care este nevoită să sufere transformări fizice spectaculoase.

Read more: Tilda Swinton Cele mai spectaculoase transformări din filme

Anton Pann, plagiatorul imnului „Deşteaptă-te, române“?

704 29 1de Andrei Dicu şi Sorin Dumitrescu

Celebrul Anton Pann, considerat drept autorul muzicii imnului naţional „Deșteaptă-te române”, este subiectul unei controverse. Există voci care consideră că, de fapt, el ar fi plagiat, la 1848, celebrul cântec patriotic. Poet, publicist, traducător, compozitor și profesor de muzică religioasă, Anton Pann este una dintre cele mai interesante personalități ale culturii române.

Read more: Anton Pann, plagiatorul imnului „Deşteaptă-te, române“?

Misterele piramidelor din Tenerife

704 31 1de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa

Ridicate cu migală din piatră vulcanică, enigmaticele piramide din Guimar, un oraș din sudul Insulei Tenerife, sunt și acum învăluite într-un mare mister. Cine le-a construit, când și mai ales de ce rămân întrebări la care până în acest moment nimeni nu a putut să dea un răspuns. Clădite în trepte, asemenea piramidelor din America și a unora din Egipt și din China, acestea fac parte din Parcul Etnografic fondat de exploratorul Thor Heyerdahl.

Read more: Misterele piramidelor din Tenerife

Albert Camus, exponent de Nobel al existenţialismului

703 2 2de Silviu Ghering

Albert Camus s-a născut la 7 noiembrie 1913 în comuna Dréan, provincia El Tarf, Algeria, al doilea fiu al unui muncitor de origine alsaciană și al unei îngrijitoare cu „rădăcini” spaniole. Prima mare experiență a existenței sale este sărăcia. La doar un an după naşterea sa, tatăl murea în prima bătălie de pe Marna, în Primul Război Mondial. Împreună cu mama, fratele mai mare Lucien, bunica și un unchi paralizat s-au mutat într-un cartier muncitoresc din Alger, unde au locuit înghesuiți într-un apartament cu două camere. Copilăria sub tristețea lipsurilor i-a marcat profund existența. Preocuparea sa principală au devenit studiile pentru a ieși din mizerie. După cursurile școlii elementare, a urmat, ca bursier, liceul public nr. 1 din Alger.

Read more: Albert Camus, exponent de Nobel al existenţialismului

Romania frumoasa

703 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Read more: Romania frumoasa

Adela Pârvu: „Locuiesc numai în case închiriate, nu sunt adepta proprietăţilor“

703 25 1de Luana Mare şi Adrian Barna

Jurnalist şi designer de interior, Adela Pârvu face parte din echipa emisiunii „Visuri la cheie” de la Pro TV, unde participă la realizarea unor locuinţe mult dorite. Despre casa ei, despre pasiunile şi viaţa alături de familia sa, ne-a vorbit Adela într-un interviu de suflet.

Read more: Adela Pârvu: „Locuiesc numai în case închiriate, nu sunt adepta proprietăţilor“