Main menu

header

John Coltrane, vrăjitorul saxofonului

646 2 3de Silviu Ghering

John William Coltrane s-a născut la 23 septembrie 1926, în orășelul Hamlet, din Carolina de Nord. Tatăl său, croitor de meserie, cânta la mai multe instrumente, alimentând interesul precoce al copilului pentru muzică. La 13 ani a început să cânte la saxofon, dovedind un talent instinctiv pentru acest instrument. Destinul familiei sale a luat o turnură tragică în 1939, atunci când tatăl său, amândoi bunicii și un unchi au murit unul după celălalt, în decurs de câteva luni. Au urmat ani de lipsuri, în care greul l-a dus mama sa. S-a înrolat în Marină la 6 august 1945, ziua în care prima bombă nucleară exploda deasupra orașului Hiroshima. Talentul său nativ a fost imediat recunoscut, astfel că în scurtă vreme a fost primit în orchestra oficială de swing a Marinei, Melody Masters, fără niciun fel de evaluare a cunoștințelor sale muzicale! Pe toată durata serviciului militar a continuat să cânte cu acest grup de muzicieni, ajungând, la un moment dat, liderul grupului, în paralel muncind la bucătărie sau în serviciul de gardă.

Read more: John Coltrane, vrăjitorul saxofonului

„Dantele interioare“ ale unei vieţi de învingătoare

646 2 1de Silviu Ghering

Ce poate fi mai dur, mai dramatic, mai tragic decât frângerea bruscă a unui destin normal, spre împlinire, la vârsta semeață a tuturor posibilităților, în plină tinerețe mândră și senină? Poate doar neființa dacă n-ar fi o soluție supremă... Monica Radu a avut nefericirea unei încercări teribile la care a supus-o viața în urmă cu 20 de ani, când abia depășise jumătate din cei 40 trăiți în actuala sa formă de existență. Un accident stupid - dar ce accident nu e, până la urmă, stupid?! -, undeva pe un drum din Ardeal, a transformat-o dintr-un om activ, plin de visuri și de planuri, ca orice tânăr debutant în viață, într-o persoană complet dependentă de cei din jurul său.

Read more: „Dantele interioare“ ale unei vieţi de învingătoare

Un regizor cunoscut din România, faţă în faţă cu Irma, cel mai periculos uragan din istorie Alex Ceauşu: „Autorităţile ne-au avertizat că, dacă sunăm la 911 pentru ajutor, n-o să vină nimeni!“

646 27 1de Eveline Păuna

Alex Ceaușu (foto) este unul dintre cei mai cunoscuți regizori din industria muzicală din România. A regizat videoclipuri pentru artiști precum Andra, Delia, Loredana, Dan Bittman, Fly Project, dar și pentru nume importante de peste hotare - Mohombi, Shaggy, Omi, Markus Schultz. Totodată, este și românul care a transmis live pe Facebook imagini din timpul uraganului Irma.

Read more: Un regizor cunoscut din România, faţă în faţă cu Irma, cel mai periculos uragan din istorie Alex...

Magazinele fără ambalaje se extind rapid în Europa

646 31 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Cel mai nou trend în materie de shopping alimentar este, de fapt, unul dintre cele mai vechi: cumpărăturile fără ambalaje, ca pe vremea bunicilor și a băcăniilor.

Read more: Magazinele fără ambalaje se extind rapid în Europa

Roboţii înlocuiesc oamenii în zeci de profesii

646 32 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

În ultimele două decenii, asaltul roboților asupra locurilor de muncă ale oamenilor a crescut atât de mult, încât a ajuns să pună pe gânduri întreaga societate industrializată. Implicațiile sunt uriașe.

Read more: Roboţii înlocuiesc oamenii în zeci de profesii

Sven Hassel, între realitatea dură a războiului şi science-fiction

646 33 1de Silviu Ghering şi Alexandru Brădescu

„Mi-am îndreptat privirile spre Bătrân, stătea întins între șenilele tancului. Zâmbi și îmi făcu un semn de încurajare. Porta, Micuțul și Heide jucau zaruri. Acestea se rostogoleau impasibile pe covorașul verde șterpelit de Porta din bordelul Idei Gălbejita. O salvă de artilerie grea, trasă de pe cuirasate, nimeri în plin o companie de infanterie care tocmai cobora muntele. O mână uriașă i-a măturat pe toți. O sută șaptezeci și cinci de oameni făcuți chisăliță, împreună cu catârii lor”. „Monte Cassino”. „Un nume, o mănăstire aproape uitată, undeva la sud de Roma. Nu... Un iad. Atât de neînchipuit, încât omul cu imaginația cea mai bogată nu i-ar putea zugrăvi grozăvia. Un loc în care morții mor de câte cinci ori. Un ținut al foamei, al setei, al groazei și al morții. Un cimitir pentru mii de tineri între 20 și 30 de ani”. „Monte Cassino”. Cea mai cunoscută carte dintre cele 14 scrise de Sven Hassel despre grozăvia măcelului care a fost Al Doilea Război Mondial. Nu din postura învingătorului care ucide în stânga și în dreapta dușmani „en-gros” și căruia i se deschid adulatoare sate și orașe eliberate. Nu. Din postura învinsului, a cotropitorului care a nenorocit civili nevinovați numai pentru că erau de altă nație. A nazistului, a fascistului, a neamțului. Deși era danez.

Read more: Sven Hassel, între realitatea dură a războiului şi science-fiction

James Dewar a inventat termosul, dar i-a fost „furat“!

645 2 2de Silviu Ghering

James Dewar a fost un inventator scoțian, specializat în chimie și fizică. S-a născut la 20 septembrie 1842, în Kincardine, un orășel pe țărmul nordic al ținutului scoțian Perthshire, cel mai mic dintre cei șase băieți ai unui viticultor, Thomas Dewar, și ai soției sale, Ann Eadie. A fost educat la școala parohială din Kincardine și apoi la Academia Dollar, din orașul cu același nume, din centrul Scoției. Și-a pierdut părinții într-un incendiu, la 15 ani, imediat după ce absolvise academia, dar a reușit, cu tot șocul, să treacă examenul de intrare la Universitatea din Edinburgh, unde a studiat chimia, pe care a aprofundat-o un an la Universitatea din Gent, Belgia.

Read more: James Dewar a inventat termosul, dar i-a fost „furat“!

Romania frumoasa

645 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Read more: Romania frumoasa

Psiholog Andra Tănăsescu: „Poziţia corpului trădează adesea limbajul verbal“

645 23 1de Cătălina Tăgârță şi Daniel Alexandrescu

Știați că în procesul uzual de comunicare cu cei din jur oamenii folosesc limbajul verbal doar în proporție de 7%? Pare incredibil, dar este adevărat. Potrivit unui studiu din anii ’70, dar care este valabil până în zilele noastre, realizat de doctor A. Mehrabian și citat de Agenția „Plus Communication”, la cele șapte procente ale comunicării orale se adaugă 38% comunicarea paraverbală (constând în variaţii ale vocii, intonaţie, viteza cu care se vorbește, pauze etc.), iar 55% reprezintă limbajul nonverbal, deci al trupului.

Read more: Psiholog Andra Tănăsescu: „Poziţia corpului trădează adesea limbajul verbal“

Pionierat în anii ’50 Prima casă care se curăţă singură a fost construită în totalitate de o femeie

645 25 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

În ziua în care a văzut o pată de gem pe peretele casei, Frances Gabe a pornit la crearea unei case care să se curețe singură. A investit, a inovat și a reușit...

Read more: Pionierat în anii ’50 Prima casă care se curăţă singură a fost construită în totalitate de o femeie

Constituția SUA împlineşte 230 de ani

645 28 1de Silviu Ghering şi Adrian Barna

Constituția Statelor Unite ale Americii (The United States Constitution) este legea supremă a Statelor Unite ale Americii. Concepută începând din 21 februarie 1787, a fost definitivată la 17 septembrie 1787, odată cu adoptarea sa de Convenția Constituțională a Statelor Unite ale Americii (United States Constitutional Convention), care își deschisese lucrările la 25 mai 1787, sub preşedinţia generalului George Washington. Imediat după adoptare, Constituția SUA a fost supusă ratificării tuturor celor 13 foste colonii britanice, fiind votată și acceptată de adunările legislative ale acestora la date diferite, între 7 decembrie 1787 de statul Delaware, primul, și 29 mai 1790, de statul Rhode Island, al 13-lea și ultimul dintre statele originare. După intrarea sa efectivă în aplicare, la 4 martie 1789, exact așa cum a fost inițial preconizat de un grup al Părinților Fondatori (Founding Fathers of the United States), respectiv validând Uniunea și Constituția însăși, la 21 iunie 1788, când „pragul critic” (minim) de nouă state semnatare a fost atins prin ratificarea sa de statul New Hampshire, Constituția Statelor Unite a servit ca model multor națiuni. Astăzi, legea fundamentală a SUA este cea mai veche Constituție de tip federal din lume, fiind efectiv în vigoare de 230 de ani! În același timp, este cea mai veche Constituție scrisă din lume care funcționează neîntrerupt de la adoptarea sa.

Read more: Constituția SUA împlineşte 230 de ani