Main menu

header

O specie ocrotită, declarată monument al naturii Larisa Patricia Herlaş: „Tisa se aseamănă cu bradul, însă verdele frunzelor e mai intens la exterior“

902 25 1de Ştefania Băcanu şi Flori Pintea

Tisa este un arbore ornamental veșnic verde, ușor de cultivat, asemănător cu bradul, dar mult mai mic. Acesta reprezintă una dintre cele mai practice variante pentru crearea gardurilor vii, graţie verdelui intens al frunzelor, ce exprimă viaţă, vitalitate şi natural. Grandimax comercializează tisa la ghiveci de toate tipurile, aşa că, am stat de vorbă cu Larisa Patricia Herlaş (medalion), specialist marketing, şi am descoperit simbolistica tisei dincolo de caracteristicile de arbore pe care le are.

Read more: O specie ocrotită, declarată monument al naturii Larisa Patricia Herlaş: „Tisa se aseamănă cu...

Tehnologia, aliat pentru starea de bine a „prietenilor verzi“ Dispozitive care sprijină îngrijirea corectă a plantelor

900 28 1de Roxana Istudor şi Tatiana Solomon

Pandemia a transformat radical atitudinea oamenilor față de plantele de interior, care au căpătat brusc un alt tip de însemnătate. Clienții „consemnați” în casă au avut tendința de a achiziționa mai multe ghivece decât în mod obișnuit, iar atașamentul față de „prietenii verzi” a căpătat valențe emoționale sporite. În acest tablou general, tehnologia vine în sprijinul iubitorilor de plante cu dispozitive care sprijină îngrijirea corectă a acestora.

Read more: Tehnologia, aliat pentru starea de bine a „prietenilor verzi“ Dispozitive care sprijină îngrijirea...

Agricultura urbană, în extindere Oraşele „comestibile“ sau cum se pot aduce fermele printre blocuri

897 27 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Hrănirea locuitorilor orașelor necesită lanțuri de aprovizionare complexe, care sunt vulnerabile la colaps sau la întreruperi, așa cum a arătat, de altfel, și prima perioadă a pandemiei. Dar o nouă generație de fermieri speră să rezolve acest aspect, aducând natura înapoi în „orașele comestibile” ale viitorului nu foarte îndepărtat.

Read more: Agricultura urbană, în extindere Oraşele „comestibile“ sau cum se pot aduce fermele printre blocuri

Povestea rădăcinilor minuscule care susţin tufişuri uriaşe

893 25 3de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Undeva în Africa de Sud există un ecosistem unic, extem de neprimitor, în care totuși supraviețuiește o plantă, grație capacității de a extrage nutrienți cu ajutorul rădăcinilor extrem de subțiri, cele mai firave din lumea vegetală, care susțin uriași.

Read more: Povestea rădăcinilor minuscule care susţin tufişuri uriaşe

Feriga corn-de-cerb manifestă „diviziune a muncii“, asemenea termitelor

893 25 2de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

O cercetare de dată recentă a evidențiat faptul că o specie de ferigă are capacitatea de a forma structuri complexe, interdependente, considerate anterior tipice doar furnicilor sau termitelor.

Read more: Feriga corn-de-cerb manifestă „diviziune a muncii“, asemenea termitelor

Plantele se apără de stres cu… aspirină producţie proprie!

893 25 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

O nouă cercetare, realizată în cadrul Universității din California, a pus în evidență unul dintre secretele rezistenței plantelor la stresul generat de schimbările climatice: producerea de acid salicilic, care stă la baza aspirinei folosite de oameni.

Read more: Plantele se apără de stres cu… aspirină producţie proprie!

Un conifer perfect pentru designul peisagistic Larisa Patricia Herlaş: „Bradul coreean se remarcă prin minunatele conuri de culoare violet“

887 23 1de Ștefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Pentru că suntem în plin sezon de amenajare a curții și a grădinii, vă prezentăm o variantă excelentă care, cu siguranță, vă va scoate din anonimat: bradul coreean, un conifer foarte rezistent, deloc pretențios, ce se poate planta atât în grădină, cât și în ghiveci. GrădinaMax comercializează pe piaţa românească seminţe de legume și flori, bulbi și plante vii, printre care și brad coreean. De aceea, specialistul în marketing Larisa Patricia Herlaș ne-a vorbit despre acest conifer special și cum ne putem bucura de frumusețea lui chiar la noi acasă.

Read more: Un conifer perfect pentru designul peisagistic Larisa Patricia Herlaş: „Bradul coreean se remarcă...

Gata cu pesticidele! Plante care protejează culturile de dăunători

886 23 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Pe vremuri, oamenii nu aveau pesticide care să le apere culturile. Între timp, ultilizarea chimicalelor a ajuns să pericliteze speciile folositoare, cum sunt albinele. Într-o eră în care se pune tot mai mult accent pe reîntoarcerea la legile naturale, există anumite trucuri pe care le folosesc cultivatorii, pentru a proteja în mod natural roadele de atacurile dăunătorilor care au existat dintotdeauna și pot fi combătuți cu ajutorul altor plante.

Read more: Gata cu pesticidele! Plante care protejează culturile de dăunători

Simbolul lunii mai Bujorul, propus floare naţională a României

884 23 1de Gheorghe Zmaranda

Este una dintre cele mai iubite flori ale lunii mai. Înveşmântat în petalele sale catifelate, în culori diferite și puternice, bujorul a cucerit admirația tuturor. În 2014, conf. univ. dr. Florin Toma, profesor la Facultatea de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, a propus ca bujorul să fie numit floare națională a României. În acest sens a realizat un studiu amplu, cu argumente care să susțină această inițiativă. Redăm în
rândurile următoare pledoaria domniei sale pentru bujor.

Read more: Simbolul lunii mai Bujorul, propus floare naţională a României

Este o plantă bogată în proprietăţi şi beneficii Florar Traian Barbu: „Iedera diavolului purifică locuinţa de energiile negative“

883 20 1de Ştefania Băcanu şi Flori Pintea

Numeroase plante sunt cultivate nu doar pentru florile sau aspectul deosebit pe care îl au, ci şi pentru alte beneficii. De exemplu, cum este cazul plantei iedera diavolului, aceasta se spune că atrage abundenţa financiară. Şi asta nu este tot. Traian Barbu, florar cu experienţă, ne-a vorbit despre proprietăţile plantei şi de ce este recomandat să o avem în casă, dar şi cum se îngrijeşte şi ce condiţii trebuie să îi asiguraţi pentru a creşte sănătoasă.

Read more: Este o plantă bogată în proprietăţi şi beneficii Florar Traian Barbu: „Iedera diavolului purifică...

„Explozie“ de culoare şi parfum în rezervaţiile naturale de liliac, narcise şi bujori

881 23 1de Gheorghe Zmaranda

Departe de lumea dezlănțuită, natura își desfășoară propria magie. În luna lui Florar, în câteva dintre rezervațiile naturale ale țării are loc o „explozie” de culoare și parfum. Bujorii sălbatici, narcisele și liliacul sunt câteva dintre florile care cresc spontan în diferite regiuni ale țării. Pentru frumusețea lor, aceste rezervații au fost incluse pe lista ariilor protejate prin lege.

Read more: „Explozie“ de culoare şi parfum în rezervaţiile naturale de liliac, narcise şi bujori