Main menu

header

895 26 1de Roxana-Ioana Ancuța

Yana Demina, în vârstă de 31 de ani este o ucraineancă fugită din calea războiului izbucnit în țara ei natală și refugiată în România. Este căsătorită, are doi copii și, din 27 februarie 2022, s-a stabilit în orașul Satu Mare, împreună cu cei mici, cumnata și copiii acesteia. Este antreprenoare, în trecut confecționa și vindea propria colecție de îmbrăcăminte pentru prichindei, iar acum are mare succes cu produsele de patiserie și cofetărie pe care le face, le promovează online și le vinde românilor din toată țara.

„Iubesc această îndeletnicire, este ca un fel de meditație pentru mine”

- Dragă Yana, când ai început acest business „dulce”?

- Să fac prăjituri este, de fapt, un hobby care, mai nou, a devenit un job. La o lună după ce am ajuns în România, am realizat că trebuie să încep o activitate, să trăiesc din ceva, așa că am ales să fac și să vând prăjituri. Iubesc această îndeletnicire, mă relaxează și este ca un fel de meditație pentru mine.

- Ce fel de prăjituri faci?

- Nuci umplute cu lapte condensat, waffle, prăjituri cu ciocolată, rulouri cu lapte condensat, profiteroluri, marshmallows, prăjiura Cartof și deserturi tradiţionale ucrainene.

„Produsele de patiserie trebuie să fie întotdeauna proaspete”

895 26 2- Ai mâncat prăjituri românești? Cum ți se par?

- Am mâncat, sigur. Am cunoscut aici, în Satu Mare, o fată foarte drăguță și amabilă care este cofetar și mă răsfață constant cu prăjituri sau alte deserturi făcute de ea. Recent am mâncat tort Diplomat cu cremă și piersici, clătite cu ciocolată, iar dacă mă întrebi de mâncare românească, deși am cam eliminat din alimentație aproape orice fel de carne, mai puțin peștele, am încercat papricașul cu pui și mi-a plăcut foarte mult.

- Ai reușit să-ți faci o părere astfel încât să stabilești câteva diferențe între cofetăria românească și cea ucraineană?

- În opinia mea, noi, ucrainenii, avem o gamă mai variată de deserturi, multe dintre ele fiind cu fructe proaspete, în funcție de sezon.

- Un sfat din partea ta adresat gospodinelor din România?

- Produsele de patiserie trebuie să fie întotdeauna proaspete și preparate din ingrediente de calitate, nu trebuie făcut rabat la acest aspect. Să gătească totul cu plăcere și dragoste. De asemenea, doresc să recomand câteva rețete dulci preferate de mine.

Reţete specifice

Fursecuri crăpate cu cacao

895 26 3Ingrediente: 150 g făină, 2 ouă, 120 g zahăr, 100 g unt, 50 g cacao, 10 g zahăr vanilat, 1 linguriță cu praf de copt.

Mod de preparare: puneți untul, sarea și zahărul într-un bol și amestecați cu o lingură sau cu o spatulă până când se omogenizează. Adăugați pudra de cacao și continuați să amestecați. Veți observa că procedura se îngreunează puțin, deoarece compoziția devine mai uscată. Adăugați ouăle și amestecați din nou. Presărați, apoi, praful de copt, după care, făina, puțin câte puțin. Amestecați compoziția de fiecare dată când adăugați ceva. Aluatul obţinut îl puneți-l pentru o oră în frigider, apoi îl scoateți şi din el faceți mingiuțe de mărimea unei nuci. Urmează să rostogoliți mingiuțele din aluat prin zahărul pudră. Tapetați o tavă cu hârtie de copt și așezați-le pe ea, asigurându-vă că există o mică distanță între ele. Fursecurile se vor extinde semnificativ în timpul coacerii. Lăsați-le în cuptor timp de 15 minute, la o temperatură de 180 de grade Celsius. Prăjiturile se vor expanda și se vor forma crăpături care se vor vedea clar datorită zahărului pudră. Scoateți fursecurile din cuptor, dar lăsați-le să se răcească, altfel se pot rupe dacă sunt îndepărtate din tavă atâta timp cât sunt fierbinți.

Profiterol

895 26 4Ingrediente: 125 g făină de grâu, 180 ml apă, între 3 și 6 ouă, 70 g unt pentru gătit.

Mod de preparare: puneți apa într-o oală, adăugați untul și așezați-o pe foc până fierbe compoziția. Fără a lua recipientul de pe foc, adăugați făina, amestecând cu o lingură de lemn sau una normală, din inox, până când făina se omo- genizează cu restul compoziției, fără a prezenta cocoloașe. La baza oalei se va forma un fel de crustă (așa cum se vede și în imagine), care nu ar trebui să fie arsă. Luați oala de pe foc și lăsați-o să se răcească, după care adăugați ouăle pe care le omogenizaţi, rând pe rând, cu restul conținutului. Puneți aluatul într-o pungă de patiserie și așezați compoziția pe o tavă de copt acoperită cu pergament. Gogoşile (profiterolul) vor crește în dimensiune în timpul coacerii, așa că păstrați o distanță între ele. Cuptorul trebuie preîncălzit la 180 de grade Celsius. Nu vă pot spune exact timpul de coacere, pentru că totul va depinde de dimensiunea semipreparatelor. Cu cât sunt mai mici în diametru, cu atât timpul de gătit este mai mic. Imediat ce vedeți ca profiterolurile s-au rumenit, stingeți cuptorul. Scoateți-le imediat din tavă și răciți-le complet pe un grătar, apoi puteţi să le umpleţi cu orice doriți, dar în opinia mea, cea mai bună variantă este crema.

Plăcinta cu mere Charlotte

Ingrediente: 4 ouă, 100 g zahăr, 100 g făină, 4 mere medii, 1 linguriță cu zahăr vanilat, 2 linguri cu zahăr pudră cu aromă de vanilie, 1 linguriță cu praf de copt.

Mod de preparare: pentru aluat, începeți cu făina și praful de copt. Spargeți ouăle și vărsați conținutul lor într-un vas după care omogenizați-le cu mixerul, mărind, treptat, viteza. Adăugați zahărul tos, continuând să amestecați compoziția până când aceasta devine densă și crește în volum. Setați viteza mixerului la minimum și adăugați făina și praful de copt. Ungeți tava cu unt și presărați puțină făină sau pesmet cu zahăr, astfel încât produsul finit să aibă o crustă de caramel crocantă. Puneți feliile de mere pregătite în forma potrivită și distribuiți-le uniform. Cu ajutorul unei site fine se presară zahăr pudră peste plăcintă.

Prăjitură cu fulgi de ovăz

895 26 5Ingrediente: 2 ouă, 70 g unt, 1-2 lingurițe cu scorțișoară, 70 g zahăr, 150 g ovăz ce nu necesită gătire în prealabil, 20 g făină de grâu.

Mod de preparare: separați albușurile de gălbenușuri și amestecaţi-le împreună cu jumătate din cantitatea de unt, adăugând, de asemenea, scorțișoara și zahărul. Amestecați până când acesta din urmă se dizolvă complet. Bateți și albușurile până se transformă într-o spumă densă. Încălziți restul untului la foc mediu. Prăjiți ovăzul timp de opt sau zece minute, amestecând constant. Răciți compoziția și îmbinaţi ovăzul cu acel rezultat din ouă, zahăr și făină. Apoi, adăugați spuma din albușuri și, din nou, amestecați. Întindeți compoziția într-o tavă acoperită cu hârtie pentru copt și lăsați-o să se rumenească în cuptor timp de aproximativ 15 minute la o temperatură de circa 180 de grade Celsius.