Main menu

header

893 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Binevenite și delicioase în plină vară, siropurile naturale pot face parte dintr-un cocteil exotic sau pot fi băute pe nerăsuflate, cu câteva cuburi de gheață. Indiferent de preferință, siropurile naturale înmagazinează toată explozia de arome a sezonului cald și oferă organismului comori de nutrienți.

De căpşuni cu zahăr sau îndulcitor

893 26 2Ingrediente: 1 kg căpşuni, 1 kg zahăr sau îndulcitor, zeama de la 1 lămâie.

Mod de preparare: se toarnă zahărul sau îndulcitorul peste căpşuni şi se amestecă puţin, apoi se lasă vasul la rece până a doua zi, când se dau fructele prin blender împreună cu lichidul pe care l-au lăsat, apoi se pune la fiert, într-un vas cu pereți groși. Când dă în clocot se toarnă zeama de lămâie, se mai menține pe flacără timp de zece minute, amestecând continuu, apoi se pune fierbinte în sticle. Siropul poate fi servit cu apă și gheață, ca topping pentru înghețată sau ca jeleu pe diverse deserturi.

De muguri de brad şi cimbrişor

893 26 3Ingrediente: muguri de brad, cimbrişor, apă, zahăr, lămâie.

Mod de preparare: se aleg mugurii de brad (nu mai mari de șase centimetri fiecare), se amestecă cu puțin cimbrişor și se pun la fiert cu apă cât să-i acopere de două degete. După ce au clocotit o oră, se opreşte focul şi se lasă să se răcească până a doua zi. Se strecoară, se adaugă un kilogram de zahăr pentru fiecare litru de lichid şi o lămâie tăiată felii. Se pune siropul la fiert până se îngroașă, apoi se toarnă fierbinte în sticle, se închid recipientele, se acoperă cu pături și se lasă până la răcirea completă. Depozitat în cămară, acest sirop poate rezista doi ani.

De păpădie

893 26 4Ingrediente: 320 g flori de păpădie, 1,5 kg zahăr, 2 lămâi, 1,2 l apă.

Mod de preparare: florile de păpădie, fără codiţe, se spală în apă rece, apoi se lasă să se scurgă pe un şervet. Se pune apa la fiert, iar când dă în clocot se răstoarnă florile de păpădie în lichidul fierbinte și se amestecă, astfel încât să fie acoperite. Se menține pe flacără trei minute, se dă vasul deoparte, se acoperă cu un capac și se lasă peste noapte. A doua zi se strecoară florile de păpădie, presând foarte bine cu o lingură de lemn, după care se toarnă infuzia în oală, împreună cu zahărul, o lămâie tăiată felii şi sucul de la o lămâie. Când lichidul dă în clocot, se reduce flacăra şi se lasă să fiarbă la foc mic până când se îngroaşă ca o miere, amestecând din când în când. Se toarnă siropul în sticle cât încă este clocotit, se strâng capacele, apoi se acoperă cu şervete groase şi cu pături, lăsându-le astfel pentru 48 de ore. După acest răstimp se mai sterilizează o dată în cuptor, la 100 de grade Celsius, timp de 15 minute, se stinge focul şi se lasă la răcit. Acest sirop poate rezista doi ani, păstrat în cămară.

De zmeură (la rece)

Ingrediente: 3 kg zmeură, 1 l apă, 10 g conservant, zahăr (800 g la fiecare litru de sirop rezultat), sucul de la 1 lămâie.

Mod de preparare: zmeura curățată se spală în apă rece și se lasă la scurs. Se așază fructele într-un vas, se presară conservantul și zeama de lămâie, apoi se zdrobesc cu zdrobitorul de cartofi și se toarnă deasupra un litru de apă rece. Se lasă amestecul două zile la loc mai răcoros. Într-o sită se pune tifon şi se aşază deasupra altui vas, în care se strecoară compoziţia. Se prinde tifonul și se scurg bine fructele, apoi lichidul rezultat, măsurat cât mai exact, se combină cu zahărul. Se amestecă des, iar după ce zahărul s-a topit complet, se pune în sticle. Siropul se servește cu apă minerală și gheață.  

De vişine (la rece)

893 26 5Ingrediente: 10 kg vişine fără sâmburi, 8 kg zahăr, 1 lingură mare cu conservant (opțional).

Mod de preparare: se aşază vişinele într-un vas mai mare, se presară zahărul şi conservantul, dacă se folosește, se amestecă ușor și se lasă la răcoare până se topeşte zahărul (circa 24 de ore), amestecând din când în când. După ce zahărul este topit, vişinele se pun în borcane, iar siropul se strecoară și se toarnă în sticle care se închid etanș și se păstrează în cămară.

De mure (la rece)

893 26 6Ingrediente: 3 kg mure, 1 l apă, 1 linguriţă cu conservant (sau aspirină), zahăr (800 g la fiecare litru de sirop rezultat), zeama de la 1 lămâie.

Mod de preparare: murele se spală în mai multe ape, se lasă la scurs, apoi se așază într-un vas, amestecându-se cu conservantul şi sucul de lămâie. Fructele se zdrobesc cu zdrobitorul de cartofi, se toarnă un litru de apă rece și se lasă două zile la loc mai răcoros. Se strecoară printr-un tifon, presând bine, se cântărește lichidul și se adaugă zahărul. După ce acesta s-a topit complet, se toarnă siropul în sticle. Se servește cu apă minerală şi gheaţă.

De piersici (nectar)

Ingrediente: 5 kg piersici fără sâmburi, 1 kg zahăr, 4 l apă, 1 lingură cu conservant, alcool dublu rafinat.

Mod de preparare: piersicile se dau prin maşina de roşii (în acest fel, coaja se elimină de la început), apoi pulpa se pune la fiert împreună cu apa și zahărul. Se lasă să dea în clocot şi se spumează, se repetă procedeul, apoi se dă vasul deoparte, se adaugă conservantul și se toarnă siropul fierbinte direct în sticle. Deasupra lichidului din fiecare recipient se pune câte o linguriță cu alcool, apoi se închid sticlele cu capace și se acoperă cu pături până a doua zi. Nectarul se servește diluat cu apă minerală.

De cătină (nectar)

Ingrediente: 300 g cătină, 200 ml apă, 200 ml miere.

Mod de preparare: boabele de cătină se spală în mai multe ape, se pun în blender împreună cu apa şi mierea, iar după ce au fost bine mărunţite, se toarnă într-o sită deasă şi se presează cu o lingură. Sucul rezultat se pune în sticle şi se păstrează la rece. Se poate consuma cu apă minerală și alte sucuri de fructe (în diluție de 1:8) sau se poate congela. 

De porumbele

893 26 7Ingrediente: 3 kg porumbele, 5 l apă, 1 kg zahăr, 1 lămâie, 2 plicuri cu zahăr vanilat, 1 linguriță cu aspirină pisată.

Mod de preparare: se fierb fructele în apă timp de 40 minute, apoi se dau printr-o sită deasă. Lichidul rezultat se amestecă bine cu restul ingredientelor (mai puțin aspirina) și se fierbe timp de 15 minute. După acest răstimp, se dă vasul deoparte, se adaugă conservantul şi se toarnă lichidul fierbinte în sticle care se închid etanş. Se lasă recipientele până a doua zi, acoperite cu pături.

De caise (nectar)

Ingrediente: 1 kg caise curăţate, 150 g zahăr (miere, sirop de agave sau de arţar), 300 ml apă.

Mod de preparare: fructele foarte bine coapte, moi, se spală sub jet de apă, se pun în blender şi se mixează până rezultă un piure cât mai fin. Se adaugă apa şi zahărul şi se amestecă totul, după care se toarnă nectarul în sticle şi se fierbe într-un vas cu apă timp de 20 de minute (din momentul în care a dat în clocot). Se lasă sticlele acoperite până a doua zi, în apa în care au fost puse la fiert.