Main menu

header

Reţete aromate, cu sirop de arţar

819 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Una dintre formulele de îndulcitor care intră tot mai mult în prim-planul gastronomiei mondiale ca alternativă sănătoasă la zahăr este siropul de arțar. Mult mai mult decât un lichid omniprezent pe clătitele de la mesele de dimineață de peste Ocean, acest produs este de o uimitoare versatilitate și potențează gustul unui mare număr de meniuri cu aroma sa unică.

Read more: Reţete aromate, cu sirop de arţar

Gustul cremos al unui aliment-minune Reţete vegetariene cu cartofi dulci

818 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Cartoful dulce este un adevărat aliment-minune, plin de calități nutriționale și cu un mare număr de beneficii pentru sănătate. Spectaculos în orice meniu, acest tip de cartof poate fi vedeta oricărei mese, fiind foarte apreciat și de vegetarieni.

Read more: Gustul cremos al unui aliment-minune Reţete vegetariene cu cartofi dulci

Gustul de acasă Reţete de plăcinte tradiţionale româneşti

817 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Lumea gastronomică românească, atât de bogată în ingrediente și savoare, are în prim-plan o frumoasă continuitate a coacerii plăcintelor de tot felul. Cu rețete transmise din generație în generație, aceste preparate irezistibile duc întotdeauna cu gândul la bucuria copilăriei și la gustul unic al tradiției.

Read more: Gustul de acasă Reţete de plăcinte tradiţionale româneşti

Reţete de cărnuri în crustă „Miez“ suculent în „coajă“ delicioasă

816 29 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Pentru iubitorii preparatelor din carne, chefii au imaginat numroase variante de cruste care fac din „miezul” delicios și plin de proteine un preparat spectaculos, cu „coajă” crocantă și parfumată, care face din orice friptură un deliciu.

Read more: Reţete de cărnuri în crustă „Miez“ suculent în „coajă“ delicioasă

Vedete în bucătărie Meniu de petrecere de la Kate Hudson

815 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Autoare a unei cărți de bucate și pasionată de bucătăria savuroasă, dar sănătoasă, îndrăgita actriță Kate Hudson propune un meniu de petrecere cu gustări delicioase, cu un aspect îmbietor și care respectă toate regulile îmbinării dintre gust, aport de nutrienți și beneficii pentru siluetă.

Read more: Vedete în bucătărie Meniu de petrecere de la Kate Hudson

Reţete speciale cu portocale

813 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Atunci când imaginația gastronomică întâlnește tradiția culinară, se pot ivi trenduri care se perpetuează în timp, prin savoare. Din acest fenomen face parte și ieșirea portocalelor, vedete ale iernii, din segmentul dulciurilor și combinarea parfumului lor unic cu cărnuri și condimente.

Read more: Reţete speciale cu portocale

Reţete de turtă dulce pentru Sărbători

812 32 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Ocazie perfectă de distracție alături de copiii care se pot juca la nesfârșit cu aluat, bezea și bomboane, turta dulce este delicioasă, decorativă și un simbol al celebrării culinare tradiționale a Nașterii Domnului.

Read more: Reţete de turtă dulce pentru Sărbători

Reţete delicioase de sosuri pentru legume

811 26 1de Daria Mândru şi Florica Pintea

Sărace în calorii și bogate în fibre și micronutrienți, legumele sunt o parte crucială din orice dietă echilibrată. Dacă nu sunteți înnebuniți după ele, poate fi dificil să încorporați o varietate prea bogată în regimul dumneavoastră alimentar. Pe lângă faptul că pot fi gătite într-o multitudine de feluri, un alt mod e să le mâncați cu delicioase sosuri sănătoase.

Read more: Reţete delicioase de sosuri pentru legume

Reţetele speciale ale lui André Rieu

810 26 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

Gătește cu aceeași plăcere cu care ridică publicul în picioare la fiecare spectacol. Rețetele preferate ale lui André Rieu sunt însuflețite de culoare, de plăcerea combinării ingredientelor până la rezultatul ideal și sunt „ornate” cu „accente” personale și cu zâmbetul irezistibil al unuia dintre cei mai iubiți violoniști contemporani.

Read more: Reţetele speciale ale lui André Rieu

Reţete irezistibile de piure de cartofi, de la vedete

809 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Cu cât epoca preparatelor culinare elaborate a avansat și și-a consumat statutul de modă, reîntoarcerea la simplitate, generată de reacția globală în fața risipei, a readus în atenție formulele de meniuri mai simple, care potențează la maximum gustul celor câteva alimente care le alcătuiesc. Este și cazul popularului piure de cartofi, care trăiește un timp al reîntoarcerii la aromele primare.

Read more: Reţete irezistibile de piure de cartofi, de la vedete

Reţete deosebite cu flori comestibile

808 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Vibrante, parfumate și pline de culoare, florile comestibile adaugă nu doar un plus de spectacol în farfurie, ci și combinații unice de antioxidanți. Este suficient să le scufundați în apă, să înlăturați staminele, care pot avea un gust amar, și să împodobiți cu minunatele corole feluri delicioase.

Read more: Reţete deosebite cu flori comestibile

Ghebele şi alţi bureţi de toamnă O poveste şi mai multe reţete

807 26 1de Simona Lazăr

De câteva zile, pădurile din împrejurimile Sinăii sunt pline de... ghebe. Ploile din ultima vreme le-au făcut să crească, pâlcuri-pâlcuri, după cum le este „obiceiul”. Deh, ciuperci! Ce pot face și ele, când apa cea bună pătrunde printre frunze uscate și mușchi, până la patul lor de miceliu? Acum, în toate casele se fac zacuști, se pun ghebe la murat sau măcar la congelator.

Read more: Ghebele şi alţi bureţi de toamnă O poveste şi mai multe reţete

Oamenii de ştiinţă i-ar putea ajuta pe cei care şi-au pierdut simţul gustului Neurogastronomia sau cum creierul percepe aromele mâncării

807 27 1de Simona Soare Ghișea şi Florica Pintea

Pot cercetătorii să ne manipuleze creierul, astfel încât morcovul să aibă gust de hamburger? Răspunsul stă în neurogastro- nomie, termen inventat de profesorul de neurobiologie Gordon M. Shepherd, de la Școala de Medicină a Universității Yale. Știința presupune stu- diul percepției aromelor și a posibilităților în care acestea ne afectează cunoașterea și memoria. Experții speră că cercetările ar putea face posibilă într-o zi manipularea gustului, lucru ce ar aduce contribuții remarcabile pentru persoanele care suferă de Alzheimer, Parkinson, obezitate, diabet de tip II, dar și pentru bolnavii de cancer care fac chimioterapie.

Read more: Oamenii de ştiinţă i-ar putea ajuta pe cei care şi-au pierdut simţul gustului Neurogastronomia sau...

Passarelli Antonio & Michael Tată şi fiu, «pictori» în gastronomie

806 26 1de Ştefania Băcanu

Antonio şi Michael Passarelli, tată şi fiu, sunt maeştrii bucătari italieni care au făcut din România propria lor casă. Aici au învăţat, au experimentat, s-au chinuit, dar acum culeg roadele. Sunt doi dintre cei mai taletaţi şi apreciaţi chefi străini de la noi. Drumul a fost o întreagă aventură. Au făcut din bucătărie o artă, fiecare cu stilul lui, pe care, mai apoi, l-au „pictat” în farfuriile celor care le-au trecut pragul. De-a lungul timpului, Antonio, cu o experienţă de aproape 40 de ani, a lucrat în restaurante de lux din lumea întreagă, alături de nume importante din gastronomie, de unde nu a plecat cu mâna goală. Şi-a însuşit idei, experienţe, reţete, pe care, mai apoi le-a reinterpretat cu talentul şi propria viziune. Michael, chef de aproape 20 de ani, îi calcă pe urme, dar sunt ca sarea şi piperul în bucătărie. Nu pot unul fără altul, iar împreună formează un mixt perfect. Îi puteţi vedea la TV Paprika în emisiunea „Antonio şi Michael în bucătărie”, de luni până vineri, de la ora 20:00. Tot la TV Paprika, Michael are propria emisiune culinară, „Ciao, Romania”, de luni până vineri, de la ora 22:30.

Read more: Passarelli Antonio & Michael Tată şi fiu, «pictori» în gastronomie

Vin Moşii de Toamnă! Reţete-ofrandă pentru sufletul celor adormiţi

805 23 1de Simona Lazăr

Nu mai puțin de 20 de zile dintr-un an calendaristic sunt cunoscute drept: „moși”, timp în care sunt pomeniți cei duși de pe lume, strămoșii fiecărei familii. Uneori le zicem „moși”, alteori doar „sâmbăta morților”, dar esențial este că în toate aceste momente ne rugăm pentru cei adormiți și îi pomenim inclusiv dăruind vase, hrană și lumânări celor mai puțin înlesniți, rudelor, cunoscuților ori pur și simplu credincioșilor aflați în biserică.

Read more: Vin Moşii de Toamnă! Reţete-ofrandă pentru sufletul celor adormiţi

Deserturi delicioase cu roadele toamnei

804 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

După ce au adunat tot soarele verii, fructele de toamnă, unice și parfumate, așteaptă gospodinele să le transforme în deserturi lejere, aspectuoase, pline de arome și ușor de preparat.

Read more: Deserturi delicioase cu roadele toamnei

Arome din „cucina storica“ - reţete veneţiene de altădată

803 26 1de Simona Lazăr

Marea bucătărie venețiană este inegalabilă prin istorie, tradiție, evoluție, ingrediente și rețete. Giampero Rorato, istoric al artei culinare, o consideră una dintre cele mai importante, în panorama gastronomică a Occidentului Europei. Memoria populară, ca și memoria cărților - de la rețetare până la poeme și cărți care i s-au dedicat - surprinde pasiunea gastronomilor Serenissimei de a echilibra fastul aristocratic al prânzurilor din palazzo cu nevoile de fiecare zi ale locuitorilor urbei, combinând produsele locale dintre cele mai simple cu variatele ingrediente pe care neguțătorii le aduceau de peste mări și țări. Surprinzător, rafinații care pregătesc „Faraona al vino rosso” sau „granceola alla venexiana” sunt și mari mâncători de mămăligă (asemeni țăranilor noștri de odinioară). Din granoturco (grâu turcesc - așa numesc venețienii porumbul, pentru că prima dată a ajuns în lagună prin Turcia) se macină „farina gialla” (făină galbenă sau mălai), din care se prepară „polenta”, care însoțește multe preparate din „cucina storica”.

Read more: Arome din „cucina storica“ - reţete veneţiene de altădată

Băuturi folosite frecvent la gătit

802 26 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

De ce marii chefi sau cofetarii de renume transformă arta culinară în spectacol? Au un ajutor prețios: băuturile alcoolice. De altfel, acestea au fost ingredientul-minune al specialiștilor din cele mai vechi timpuri.

Read more: Băuturi folosite frecvent la gătit

Un prânz savuros în St. Moritz-ul Carpaţilor Reţete tradiţionale din Tuşnad, staţiunea ridicată dintr-un capriciu imperial

801 26 1de Simona Lazăr

I s-a spus St. Moritz-ul Carpaților. La jumătatea secolului al XIX-lea, promitea să devină una dintre cele mai încântătoare stațiuni din arcul interior al Carpaților Orientali. Stațiunea Tușnad a fost creată dintr-un capriciu imperial, când Franz Joseph, trecând prin Defileul Oltului și urcând pe un țanc de munte, i-a descoperit potențialul turistic. S-a minunat că o vale așa de frumoasă, cu 22 de izvoare minerale, nu e locuită și a pus de s-au construit aici vile cochete, după modelul celor din Austria și Elveția.

Read more: Un prânz savuros în St. Moritz-ul Carpaţilor Reţete tradiţionale din Tuşnad, staţiunea ridicată...

Reţete inedite cu lavandă

800 26 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Este un ingredient culinar grozav, tocmai de aceea tot mai mulți bucătari au inclus lavanda în preparatele lor extraordinare. Iată câteva rețete inedite cu lavandă, care vor satisface și cele mai pretențioase gusturi.

Read more: Reţete inedite cu lavandă

De la pâinea ritualică la pâinea cea de toate zilele Darul suprem în gestul ofrandei

799 23 1de Simona Lazăr şi Florica Pintea

Colac, spornic, pâine încondeiată, prescuri… Indiferent de formă, de compoziție sau de denumire, pâinea însoțește în mod constant și necesar omul în marile momente ale vieții: nașterea, nunta, moartea... Pâinea ritualică reprezintă darul suprem în gestul ofrandei, dar și gestul excepțional de prețuire unică. Alături de vin, pâinea simbolizează viața, dar și întreaga creație pe care omul a primit-o de la Dumnezeu, în dar, ca hrană care îi asigură subzistența trupească și pe care i-o întoarce lui Dumnezeu, cu mulțumire. De aceea pâinea se duce la Sfânta Liturghie.

Read more: De la pâinea ritualică la pâinea cea de toate zilele Darul suprem în gestul ofrandei