Main menu

header

cotnari wide

Voacanga africana ţine Alzheimerul şi Parkinsonul la distanţă

704 6 1de Luana Mare şi Carmen Bădulescu

Una dintre bolile care afectează persoanele în vârstă este demenţa senilă sau Alzheimer şi care se manifestă prin tulburări de memorie, de limbaj, de gândire, de comportament şi chiar de personalitate. Tratamentele existente în prezent pot doar să amelioreze suferinţa, nicidecum să o vindece. Remediile din plante sunt un ajutor important în menţinerea sănătăţii neuronilor. Recent, cercetătorii americani de la Institutul Salk pentru Studii Biologice au descoperit o plantă care protejează neuronii de formarea plăcilor de beta amiloid care duc la dezvoltarea bolii Alzheimer. Voacanga africana este deja utilizată cu succes în unele ţări, în cazul tulburărilor mintale.

Read more: Voacanga africana ţine Alzheimerul şi Parkinsonul la distanţă

Doctor Codruţ Ţuţu: „Kilogramele depuse în zona abdominală sunt asociate cu rezistenţa la insulină şi prediabet“

704 12 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Se estimează că aproximativ 40% dintre români sunt diagnosticaţi anual cu o afecţiune în care nivelul zahărului în sânge este mai ridicat decât ar fi normal, însă valoarea glicemiei nu atinge pragul diabetului de tip II. Este vorba despre prediabet, o afecțiune care, dacă nu este tratată corespunzător, se poate transforma cu mare ușurință în diabet zaharat. Care sunt măsurile ce trebuie luate pentru a preîntâmpina agravarea afecțiunii aflați din interviul cu doctor Codruț Țuțu, specialist acupunctură și fitoterapie.

Read more: Doctor Codruţ Ţuţu: „Kilogramele depuse în zona abdominală sunt asociate cu rezistenţa la insulină...

Lista tuturor medicamentelor e disponibilă gratuit pe telefon

704 14 1de Luana Mare şi Gabriela Comşa

Pentru oricine este interesat de informaţii despre medicamentele existente în prezent în farmaciile din România, o companie care oferă soluţii de e-health a conceput o bază de date care este acum accesibilă oricui pe telefonul mobil, printr-o aplicaţie disponibilă gratuit atât pentru Apple iOS, cât şi pentru Android. Astfel, informaţii medicale importante sunt furnizate în orice moment pe telefon prin programul Mediately Lista medicamentelor.

Read more: Lista tuturor medicamentelor e disponibilă gratuit pe telefon

Stiri sanatoase

de Călin Popa şi Florica Pintea

Bătutul la tobe ameliorează autismul

Doar 60 de minute de bătut la tobe după muzică rock în fiecare săptămână sunt suficiente pentru a ameliora simptomele autismului, arată rezultatele unui studiu derulat de spe- cialiștii Universității Chichester, din Marea Britanie. În urma acestui tip de terapie s-a observat capacitatea sporită a copiilor afectați de a interacționa cu cei din jur și o mai bună comunicare a micuților cu adulții din familie. De asemenea, copiii cu autism care fac acest exercițiu pot să urmeze instrucțiunile profesorilor cu mai mare ușurință și au rezultate mult mai bune când își fac temele.

Read more: Stiri sanatoase

Pericolele prin care trec cei care se aventurează în necunoscutul Universului Sistemul imunitar al astronauţilor, grav afectat

704 15 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

A fi astronaut a fost și rămâne una dintre cele mai admirate, râvnite și visate meserii de cei care își doresc să exploreze și să cucerească Universul. Dar oare câți dintre aceștia cunosc cu adevărat latura neagră a acestei profesii? Pentru că, odată ce astronauții pun piciorul pe stațiile orbitale, sănătatea le este grav afectată.

Read more: Pericolele prin care trec cei care se aventurează în necunoscutul Universului Sistemul imunitar al...

Monitorizarea sarcinii poate salva viaţa bebeluşului, dar şi a mamei Medic Radu Horhoianu: „Noile analize genetice ale fătului sunt neinvazive“

703 12 1de Luana Mare şi Sorin Dumitrescu

Sarcina sau graviditatea este o stare fiziologică normală a femeii, nicidecum patologică, aşa cum este percepută uneori din cauza schimbărilor care apar, atât de ordin fizic, cât şi psihologic. Încă de la concepţie, dezvoltarea fătului, dar şi starea viitoarei mămici trebuie atent monitorizate de specialişti pentru a se evita situaţiile care-i pot pune pe cei doi în pericol. Despre investigaţiile medicale, cele mai noi metode genetice de depistare a modificărilor cromozomiale, dar şi despre îngrijirea în această perioadă cu totul specială, ne-a vorbit medicul obstetrician Radu Horhoianu (medalion) de la Centrul Focus din Bucureşti.

Read more: Monitorizarea sarcinii poate salva viaţa bebeluşului, dar şi a mamei Medic Radu Horhoianu: „Noile...

Test online pentru evaluarea riscului de infarct

703 14 2de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Un nou test disponibil pe internet îi poate ajuta pe tineri să își afle riscul de a dezvolta boli cardiovasculare la vârsta mijlocie.

Read more: Test online pentru evaluarea riscului de infarct

Imunoterapie împotriva bacteriilor periculoase

703 14 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Imunoterapia pare să devină una dintre cele mai fascinante dezvoltări medicale din ultimii ani, antrenând sistemul imunitar al omului să atace și să ucidă agresiunea, de la bacterii periculoase la tumori.

Read more: Imunoterapie împotriva bacteriilor periculoase

Stiri sanatoase

de Călin Popa şi Adrian Barna

Berea, vinul şi ciocolata prelungesc viaţa

Deși sunt controversate și în unele cazuri chiar interzise de nutriționiști, berea, vinul și ciocolata au efecte benefice asupra longevității, arată un studiu al Universității din Varșovia, Polonia. Astfel, antioxidanții prezenți în aceste produse au capacitatea de a reduce inflamațiile care în timp pot duce la afecțiuni cardiovasculare sau chiar cancer. Dacă sunt însoțite de o dietă care conține multe fructe și legume, aceste băuturi și irezistibilul desert contribuie la o scădere de până la cinci ori a riscului de îmbolnăvire a persoanei care le consumă decât se înregistrează în cazul celor care le evită, dar mănâncă junk-food.

Read more: Stiri sanatoase

Domenii medicale revoluţionate de celulele stem

703 15 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Dincolo de aspectul moralității utilizării celulelor stem, dezbatere care va continua, probabil, mult timp de acum încolo, există revoluția cu rezultate certe pe care folosirea acestui tip de celule a generat-o în numeroase arii de cercetare medicală.

Read more: Domenii medicale revoluţionate de celulele stem

Sezonul rece vine cu pericole din sobă sau de la centrala de apartament Medic Radu Ţincu: „Monoxidul de carbon este gazul letal, fără miros, fără culoare“

703 18 1de Luana Mare şi Florica Pintea

Unul dintre cele mai mari pericole pentru viaţa noastră vine, în sezonul rece, de la centrala de încălzire de apartament sau de la sobă. Monoxidul de carbon rezultat în urma arderii este letal, iar pericolul este cu atât mai mare cu cât caracteristicile sale îl fac greu de depistat, după cum spune doctor Radu Ţincu (medalion), medic primar la secţia Terapie Intensivă-Toxicologie a Spitalului de Urgenţă Floreasca.

Read more: Sezonul rece vine cu pericole din sobă sau de la centrala de apartament Medic Radu Ţincu:...