Main menu

header

Bacteriile pot fi cei mai buni prieteni Microbiomul, organul cu roluri diverse în reglarea stării de sănătate

902 12 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Într-o lume plină de microbi, paraziți sau virusuri, există și bacterii care nu provoacă probleme de sănătate. Unele trăiesc mult și sunt total inofensive, altele vă asigură vitamina K, esențială pentru coagularea normală a sângelui sau au un rol important pentru digestie. Acele bacterii care nu se află în mod întâmplător în organism, fiind vitale pentru buna funcționare a acestuia, au evoluat și au creat așa-zisul microbiom. Definit ca o întreagă colecție de microorganisme, acesta este format din peste 100 de trilioane de celule bacteriale și fungice. Este considerat un superorgan cu roluri diverse în reglarea stării de sănătate.

Read more: Bacteriile pot fi cei mai buni prieteni Microbiomul, organul cu roluri diverse în reglarea stării...

Patologie moştenită ce afectează 1 din 5.000 de persoane Sindromul Marfan distruge valvele inimii

902 14 1de Ștefania Băcanu şi Sorin Dumitrescu

Sindromul Marfan este o tulburare genetică a țesutului conjunctiv, cu afectarea sistemului scheletal, cardiovascular, ocular și tegumentar. Rolul acestui țesut este de a asigura sprijinul struc- turii scheletului uman și al tuturor organelor corpului. Poate apărea la orice vârstă, inclusiv în rândul copiilor, ca urmare a unei mutații genetice, sau ereditar.

Read more: Patologie moştenită ce afectează 1 din 5.000 de persoane Sindromul Marfan distruge valvele inimii

Stiri sanatoase

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Ecranele inteligente declanşează pubertatea prematură

Smartphone-urile și tabletele provoacă pubertate timpurie la copii, potrivit unei noi cercetări derulate în Turcia. Potrivit rezultatelor obținute de cercetătorii de la Spitalul orășenesc Ankara, aceste dispozitive emit lumină albastră care reduce melatonina, hormon ce încetinește maturitatea sexuală. De asemenea, specialiștii atrag atenția că înainte de culcare, copiii nu ar trebui să folosească dispozitive digitale, întrucât corpul secretă substanța chimică noaptea, ca pe un răspuns la întuneric.

Read more: Stiri sanatoase

Glanda tiroidă controlează metabolismul la nivel celular Medic Roxana Dumitriu: „Hipertiroidismul este producţia excesivă de hormoni tiroidieni“

902 15 1de Ștefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Hipertiroidismul este o afecțiune în care glanda tiroidă este hiperactivă și produce cantități excesive de hormon tiroidian. Acest organ, situat în fața gâtului, controlează metabolismul, respirația, ritmul cardiac, sistemul nervos, greutatea, temperatura corpului și multe alte funcții din organism. Doctor Roxana Dumitriu (foto sus), medic specialist endocrinologie, ne-a vorbit despre hipertiroidism, ce înseamnă, cum se manifestă, care sunt cauzele și ce variante de tratament au pacienții.

Read more: Glanda tiroidă controlează metabolismul la nivel celular Medic Roxana Dumitriu: „Hipertiroidismul...

Junk-food duce la dureri musculare persistente

901 12 2de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

După ce ani la rând specialiștii au atras atenția asupra pericolului pentru greutate și metabolism pe care îl reprezintă alimentația nesănătoasă, o cercetare de dată recentă leagă junk-food de durere.

Read more: Junk-food duce la dureri musculare persistente

Mastocitoza este o reacţie alergică severă ce poate duce la ulcer

901 12 1de Ștefania Băcanu şi Adrian Barna

Mastocitoza reprezintă o afecțiune hematologică, rar întâlnită, cu o incidenţă de 0,3 cazuri la 100.000 de locuitori, caracterizată prin acumularea excesivă de mastocite (celule imune) la nivelul pielii, al intestinelor și al altor organe. Acestea sunt produse de măduva osoasă şi, în cantitate normală, susţin lupta împotriva infecţiilor.

Read more: Mastocitoza este o reacţie alergică severă ce poate duce la ulcer

Perturbarea ceasului biologic generează daune majore pentru organism

901 14 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Viața contemporană haotică înseamnă pentru foarte mulți oameni lucru în orele când ar trebui să se odihnească, program prea încărcat, stres multiplicat. Atunci când este perturbat ritmul circadian - cunoscut sub numele de ceas biologic - organismul este dat peste cap mai mult și mai grav decât își imaginează cei care nu îl respectă.

Read more: Perturbarea ceasului biologic generează daune majore pentru organism

Cu cât populaţia trăieşte mai mult, cu atât va fi mai des întâlnită Doctor Cristina Mereuţă: „Boala Alzheimer progresează până în punctul în care persoana nu mai este capabilă să gândească“

901 13 1de Ștefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Din 2012, data de 21 septembrie este recunoscută la nivel internațional ca Ziua Mondială de Conștientizare a Bolii Alzheimer, una dintre afecțiunile vârstei a treia, ce nu are leac, din păcate, și care afectează din ce în ce mai mulți bătrâni, potrivit statisticilor. Doctor Cristina Mereuță (medalion), medic specialist geriatrie-gerontologie la Centrul Medical Promemoria şi la Centrul Seniori Vitalitas, ne-a vorbit despe această boală, dacă o putem preveni, care sunt primele semne, factorii de risc și ce putem face pentru a controla evoluția, astfel încât, pacienții diagnosticați să ducă o viață cât mai aproape de normal.

Read more: Cu cât populaţia trăieşte mai mult, cu atât va fi mai des întâlnită Doctor Cristina Mereuţă:...

Stiri sanatoase

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Exersarea minţii, la fel de importantă ca mişcarea fizică

Adulții trecuți de o anumită vârstă, chiar și cei care fac mișcare în mod regulat, ar trebui să aibă activități stimulatoare intelectual pentru a-și reduce riscul de demență, arată un studiu derulat în cadrul Universității California de Sud. Mai mult, persoanele cu vârsta de peste 60 de ani care sunt „sedentare din punct de vedere intelectual” se expun unui risc mai mare de a dezvolta această afecțiune. Pe de altă parte, adulții în vârstă care citesc, rezolvă cuvinte încrucișate sau lucrează la computer și își mențin creierul activ țin la distanță bolile neurodegenerative.

Read more: Stiri sanatoase

Este recomandată femeilor purtătoare de mutaţii ale genelor BRCA 1 sau BRCA 2 Doctor Paul Ionescu: „Mastectomia profilactică diminuează riscul de apariţie a cancerului mamar“

901 15 1de Ștefania Băcanu şi Flori Pintea

Mastectomia profilactică reprezintă îndepărtarea sânului în totalitate, dacă există motive întemeiate din punct de vedere medical, cum ar fi cancerul mamar. Există o categorie de tumori mamare care au determinism genetic cert, confirmat, generat de existența unor mutații genetice, ce pot favoriza apariția cancerelor de sân sau din sfera genitală. Paul Ionescu (foto), medic rezident chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă, ne-a vorbit despre mastectomia profilactică, ce implică și când este indicată.

Read more: Este recomandată femeilor purtătoare de mutaţii ale genelor BRCA 1 sau BRCA 2 Doctor Paul Ionescu:...

Bacteriile din microbiom pot bloca infecţia cu SARS-CoV-2

900 11 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Oamenii coexistă cu diverși microbi care trăiesc și se dezvoltă în organism; în unele cazuri, pot chiar beneficia de prezența acestor microorganisme. Potrivit unei cercetări recente a specialiștilor americani, trei metaboliți bacterieni din microbiomul uman au capacitatea de a inhiba infecția virală cu SARS-CoV-2.

Read more: Bacteriile din microbiom pot bloca infecţia cu SARS-CoV-2