Main menu

header

Vlad Cioflec, herpetolog: „Din zece specii de şerpi, doar trei sunt veninoase“

732 24 1de Laura Zmaranda şi Sorin Dumitrescu

Aversiune și spaimă. Sunt probabil doar câteva dintre cuvintele pe care oamenii le folosesc atunci când sunt întrebați ce părere au despre șerpi. Și, conduși de aceste sentimente, refuză să admită că și aceștia au rolul lor în ecosistemele naturale. Natura însă este completă și armonioasă cu toate viețuitoarele ei. Inclusiv șerpii. Pentru că se apropie momentul concediilor și al drumețiilor montane, iar șansele de a întâlni un șarpe în călătoriile noastre cresc, am vorbit cu Vlad Cioflec (medalion), herpetolog, despre speciile de șerpi din țara noastră și despre atitudinea pe care care ar trebui să o avem față de aceste viețuitoare.

Read more: Vlad Cioflec, herpetolog: „Din zece specii de şerpi, doar trei sunt veninoase“

Cele mai scumpe pisici din lume

732 27 1de Carmen Ciripoiu şi Alexandru Brădescu

Pufoase și rafinate, pisicile au fost considerate dintotdeauna creaturi misterioase. Mai mult, este cunoscut faptul că felinele au fost venerate în Egipt și declarate sacre în Japonia, în jurul anului 1000. Cât privește frumusețea acestora, e greu de spus pentru iubitorii de pisici dacă arată mai bine Persanele, Maine Coon, cele exotice sau British Shorthair... Iată care sunt cele mai scumpe rase de pisici din lume.

Read more: Cele mai scumpe pisici din lume

Ciobănescul de Bucovina, prietenul copiilor

731 28 1de Andrei Dicu şi Adrian Barna

La finalul lunii aprilie a acestui an, rasa Ciobănescului de Bucovina a fost recunoscută, oficial, la nivel internațional. Evenimentul a fost sărbătorit în județul Suceava, spațiul din care provin acești câini, iar de curând, în Banat, a avut loc un concurs tradițional, la care atracția principală a fost tot Ciobănescul Bucovinean. Omologarea acestei rase este un prilej de mândrie pentru români și ea survine după ce, în anii trecuți, au mai fost recunoscute oficial încă două rase, Ciobănescul Carpatin și cel Mioritic.

Read more: Ciobănescul de Bucovina, prietenul copiilor

Liliecii ucigaşi, vampirii care trezesc uimirea savanţilor

730 24 1de Andrei Dicu şi Adrian Barna

Viața și „opera” prădătoarelor nocturne rămâne, în continuare, un mister. Spre exemplu, oamenii de știință care studiază liliecii carnivori din Mexic nu i-au văzut prinzând prada în sălbăticie, astfel că îi filmează și înregistrează sunetele asociate cu urmărirea. Pentru rozătoare și alte creaturi mici, noaptea este o perioadă deosebit de periculoasă, deoarece vânătorii aflați în căutare de hrană își părăsesc adăposturile, terorizându-și posibilele victime.

Read more: Liliecii ucigaşi, vampirii care trezesc uimirea savanţilor

Vederea, eternul mister al percepţiei vieţii

729 24 1de Andrei Dicu şi Adrian Barna

Cum percep celelalte vietăţi realitatea, spre deosebire de oameni? Iată o întrebare care dăinuie de secole. În ultimii ani, savanţii din întreaga lume au încercat să analizeze diferenţele dintre vederea insectelor, crustaceelor etc. şi a noastră. Iar rezultatele sunt cât se poate de surprinzătoare, dovadă că, până la urmă, ochiul este, poate, cea mai minunată creaţie a naturii oarbe...

Read more: Vederea, eternul mister al percepţiei vieţii

Animale folosite pentru spionaj

728 24 2de Roxana Istudor şi Florica Pintea

După ce spionajul în Evul Mediu a inclus doar oameni, epoca industrială a inițiat o nouă metodă de a aduna informații de la inamici și competitori: folosirea animalelor.

Read more: Animale folosite pentru spionaj

Cel mai bun prieten al... somnului

728 24 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Câinele nu este doar cel mai bun prieten al omului, ci și al... somnului său, arată studii de dată recentă.

Read more: Cel mai bun prieten al... somnului

Familia Beckham şi dragostea pentru cei cinci câini

726 24 1de Gabriela Militaru şi Florica Pintea

Cei mai mulți oameni îndrăgesc animalele, dar când vine vorba despre David Beckham și familia lui discutăm deja despre mult mai mult. Familia fostului internațional britanic de fotbal deține nu mai puțin de cinci câini, aproape câte unul pentru fiecare membru al familiei. După cum bine știm, David Beckham este căsătorit de 20 de ani cu designerul Victoria Beckham, alături de care are trei băieți și o fetiță. Toți cei șase membri ai familiei Beckham sunt pur și simplu înnebuniți după cei cinci câini și nu este exclus să adopte din nou.

Read more: Familia Beckham şi dragostea pentru cei cinci câini

Furnicile îşi salvează „camaradele“ rănite

725 24 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Furnicile nu încetează să uimească lumea cercetătorilor prin capacitățile lor uimitoare, care sunt încă departe de a fi descoperite și analizate în totalitate. De la obiceiul de a trimite „SOS” pentru camarazii de luptă până la modelul de agricultură sustenabilă dezvoltat cu zeci de milioane de ani în urmă, aceste organisme se dovedesc miracole ale lumii naturale.

Read more: Furnicile îşi salvează „camaradele“ rănite

Horoscopul câinilor, zodii şi caracteristici

724 24 1de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Pentru mulți oameni, zodiacul este mult mai mult decât simpla citire a unui horoscop. Iar pentru mulți stăpâni de câini care își iubesc animalele de companie ca pe membri ai familiei, caracteristicile generate de data nașterii animalului sunt luate foarte în serios.

Read more: Horoscopul câinilor, zodii şi caracteristici

Vânătoarea de fluturi, măcelul din umbra unor colecţii la modă

723 24 1de Andrei Dicu şi Alexandru Brădescu

Vastitatea lumii colecționarilor, care nu întotdeauna apelează la practici tocmai „ortodoxe” pentru a-și satisface pasiunile, a dus la apariția unor noi meserii, și anume a vânătorilor și a traficanților de fluturi. Lumea tenebroasă a capturii și a vânzării de aripi colorate este pusă în mișcare de fascinația față de aceste trofee delicate. Pe toată planeta se face comerț cu fluturi rari, atât legal, cât și ilegal, iar încrengătura este amplă, începând cu oamenii care prind zburătoarele, până la cei care intermediază tranzacțiile și la colecționari.

Read more: Vânătoarea de fluturi, măcelul din umbra unor colecţii la modă