Main menu

header

909 26 1de Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie

Fructele murate dau o notă de rafinament oricărei mese şi sunt ușor de preparat. Combinaţia de dulce cu acrişor vine să completeze meniurile în care predomină mâncărurile pe bază de carne. În plus, aceste delicatese păstrează proprietățile fructelor care ajută la buna funcționare a organismului.

Prune murate

Ingrediente: 1 kg prune, 500 g zahăr, 250 ml oțet din mere, 2 steluțe de anason, 1 linguriță de cuișoare, boabe de piper.

Mod de preparare: prunele se spală și se taie în bucăți. Zahărul și oțetul se pun la fiert, iar când lichidul începe să scadă, se adaugă condimentele și se mai lasă la fiert încă cinci minute. Se pun prunele în borcane și se completează cu acest amestec. Recipientele se sigilează și se fierb pe baie de aburi.

Struguri murați

Ingrediente: 500 g struguri, 100 g zahăr, boabe de muștar, 250 ml apă, 3 linguri cu oțet din mere, 1 ardei chilli, 1 foaie de dafin, cimbru, rozmarin, 1 lingură cu sare.

Mod de preparare: apa și semințele de muștar se pun la foc mic, iar când acestea încep să pocnească, se adaugă restul ingredientelor și se lasă la fiert până când lichidul format se reduce la jumătate. Se pun strugurii în borcan, se completează cu zeama rezultată, se sigilează și se sterilizează recipientele pe baie de aburi.

Gutui murate

909 26 2Ingrediente: 310 ml oțet din mere, 220 g zahăr, 3 cuișoare, 3 ardei iuți, boabe de piper, 1 baton de scorțișoară, 500 g gutui, 200 ml apă.

Mod de preparare: toate ingredientele, mai puțin gutuile, se pun la fiert. După aproximativ cinci minute se ia compoziția de pe foc. Fructele se spală, se feliază și se pun într-o tigaie pe flacără mică pentru aproximativ 20 de minute, apoi se așază în borcane, se completează cu lichidul și se sterilizează recipientele bine închise pe baie de aburi.

Mere murate

Ingrediente: 3 mere mari, 500 g oțet din mere, 250 g apă, 250 g zahăr, 3 batoane de scorțișoară, 3 steluțe de anason, 2 linguri cu sare, 1 ceapă albă, 1 ardei iute, 1 țelină, rozmarin.

Mod de preparare: într-o oală se pun toate ingredientele lichide și se lasă la fiert câteva minute, apoi se adaugă zahărul și sarea și se dă la foc mic. După topirea zahărului, lichidul se ia de pe flacără și se adaugă scorțișoara și anasonul. Merele se taie felii, împreună cu țelina și cu ceapa, și se pun în borcane care se completează cu lichidul. Se sterilizează borcanele bine închise pe baie de aburi.

Merișoare murate

909 26 3Ingrediente: 3 kg merişoare, 1 kg zahăr, 2 l apă.

Mod de preparare: merişoarele se curăţă de codiţe şi de frunze, se spală şi se pun în borcane. Din apă şi zahăr se prepară un lichid care se toarnă fierbinte peste fructe. A doua zi se completează conținutul recipientelor cu zeamă și se sigilează borcanele. Aceste murături sunt delicioase alături de mămăliguţă cu brânză.

Cireșe murate

Ingrediente: 300 g cireșe fără sâmburi, 250 ml oțet de cidru, 100 ml apă,  150 g zahăr, 1 praf de sare, 3 fâșii coajă de portocală, 1/4 linguriță cu scorțișoară măcinată, 1/2 linguriță cu boabe de muștar, 1 linguriță cu boabe de piper negru, 1 frunză de dafin, 2 păstăi de cardamom, zdrobite ușor.

Mod de preparare: se combină oțetul, apa, zahărul, sarea și condimentele într-o tigaie mare, care se așază pe foc mediu, amestecând până când zahărul și sarea se dizolvă. Se fierbe lichidul timp de cinci minute, apoi se lasă saramura să se răcească ușor. Fructele se pun în borcane și se acoperă cu lichid, fără să se preseze. După ce se elimină cu gesturi ușoare aerul, recipientele se completează cu lichid și se sigilează.

Agrișe murate

Ingrediente: 600 g agrișe, 300 ml oțet, 200 ml apă, 120 g zahăr tos, 1 praf de sare, 1 linguriță cu boabe de piper, 1 linguriță cu semințe de fenicul, 1 vârf de cuțit cu pulbere de ardei iute, zeama de la 1/2 lămâie.

Mod de preparare: se amestecă oțetul, apa, zahărul, sarea și condimentele pe foc mediu. După șase minute de fierbere, se toarnă lichidul fierbinte peste fructele puse în borcane. Se sigilează recipientele și se lasă acoperite până la răcorirea completă.

Piersici murate

909 26 4Ingrediente: 4 piersici, tăiate în sferturi, fără sâmburi, 600 ml oțet de vin alb, 200 ml apă, 100 g zahăr, 1 praf de sare, 1/2 baton de scorțișoară, 1 linguriță cu boabe de piper negru, 1/2 linguriță cu fulgi de ardei iute, 2 foi de dafin, 5 fâșii de coajă de lămâie.

Mod de preparare: se amestecă oțetul, apa, zahărul, sarea și condimentele, se pun pe foc pentru câteva minute, apoi se toarnă lichidul cald obținut peste fructele așezate în borcane. Se elimină aerul în exces, se completează recipientele cu lichid în așa fel încât fructele să fie complet acoperite și se sigilează.

Mango murat

Ingrediente: 1 cană cu oțet de orez, 2 și 1/2 căni cu zahăr tos, 2 linguri cu sare, 1 steluță de anason, 1/2 linguriță cu colorant alimentar roșu, mango copt, feliat.

Mod de preparare: ingredientele - mai puțin feliile de mango - se pun la fiert pentru zece minute, până se topește zahărul, apoi se lasă lichidul să se răcească la temperatura camerei, se scoate steluța de anason și se toarnă peste bucățile de fruct, poziționate cât mai strâns într-un borcan. După sigilare, recipientul se păstrează la frigider, delicatesa fiind bună de servit după circa trei săptămâni.

Ananas murat

909 26 5Ingrediente: 1 ananas proaspăt, tăiat cubulețe, 1 cană cu oțet de mere,  1/4 cană cu apă, 4 linguri cu suc de lime, 2 lingurițe cu sare, 5 fire de coriandru proaspăt, 1 ardei iute tăiat mărunt.

Mod de preparare: oțetul și apa se încălzesc pe foc până la fierbere, se adaugă sarea și zeama de lime și se toarnă lichidul peste bucățile de fruct, amestecate în borcan cu ardeiul iute. Se completează cu coriandrul și se adaugă puțină apă fierbinte, în cazul în care conținutul nu este scufundat complet. Borcanul se sigilează și se lasă să se răcească la temperatura camerei.

Pepeni muraţi

Ingrediente: pepeni mici cu coaja tare, mărar uscat, frunze de ţelină, rădăcină de hrean, usturoi, ardei iute, sare grunjoasă, fără iod (25 g la 1 litru apă), foi de dafin, maghiran, boabe de muştar, bucăţi de morcov, gogonele, castraveţi, conopidă.

Mod de preparare: fructele se spală bine şi apoi se lasă la zvântat. Pe fundul recipientelor (borcane sau butoiașe din plastic) se pun frunze de ţelină, hrean şi mărar, după care se așază cât mai înghesuiți pepenii verzi.  În golurile dintre aceştia se pot pune legumele preferate. La final se acoperă totul cu câţiva căţei de usturoi, doi ardei iuţi (tăiaţi sau întregi), frunze verzi de ţelină, tije uscate de mărar şi rădăcină de hrean tăiată fâşii. Apa și sarea se pun pe foc până când se dizolvă aceasta din urmă, după aceea se toarnă lichidul fierbinte peste conținutul borcanelor, care apoi se sigilează. Pepenele murat este delicios ca garnituă pentru iahnie de fasole sau mâncare de cartofi cu carne.