Main menu

header

cotnari wide

Părintele Arhimandrit Chiril Lovin: „Sfânta Masă este locul Ospăţului Ceresc şi inima duhovnicească a bisericii“

694 22 1de Luana Mare şi Sorin Dumitrescu

Locul unde preotul oficiază Sfânta Liturghie este Sfânta Masă, cea situată în altar şi care reprezintă elementul central al oricărei biserici ortodoxe. Despre semnificaţia acesteia, despre ritualul sfinţirii ei şi despre ce se aşază pe ea, ne-a vorbit Părintele Arhimandrit Chiril Lovin de la Mănăstirea Antim din Capitală.

Read more: Părintele Arhimandrit Chiril Lovin: „Sfânta Masă este locul Ospăţului Ceresc şi inima...

„Am crescut cu lipsuri, dar cu disciplină, iar asta te formează pentru viaţă“

692 18 1de Luana Mare

Părintele Nicolae Tănase s-a născut în urmă cu 60 de ani la Nucşoara, un sat de lângă Valea Plopului, din judeţul Prahova. Mama sa, Elvira, şi ea o femeie cu frică de Dumnezeu, a crescut într-o familie sărmană, iar tatăl, cioban şi tăietor de lemne, i-a părăsit când băieţelul avea 2 ani.

Read more: „Am crescut cu lipsuri, dar cu disciplină, iar asta te formează pentru viaţă“

Bijuteria duhovnicească din nordul Rusiei: Mănăstirea Solovăț

691 22 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

În mijlocul apelor reci ale Mării Albe, în Insulele Solovetsky, zidurile și turnurile Mănăstirii Solovăț stau și astăzi mărturie la sute de ani de nevoințe și fapte sfinte. În acest loc, în jurul anului 1429, doi călugări de la Mănăstirea „Sfântul Chiril” din Beloozero, Savatie şi Gherman, au pornit în căutarea unui loc îndepărtat de lume, pentru a trăi în singurătate şi rugăciune. După moartea lui Savatie, Sfântului Gherman i s-a alăturat Sfântul Zosima, cei doi punând bazele a ceea ce avea să devină una dintre cele mai cunoscute mănăstiri ortodoxe din lume. Biserica Ortodoxă Rusă sărbătorește Soborul noilor Sfinți martiri și mărturisitori de la Solovăț la 10 august.

Read more: Bijuteria duhovnicească din nordul Rusiei: Mănăstirea Solovăț

Arhimandrit Chiril Lovin: „Împărtăşirea e scopul final al Sfintei Liturghii“

690 22 1de Luana Mare şi Sorin Dumitrescu

Dacă în prezent cei mai mulţi credincioşi se împărtăşesc în timpul celor patru posturi de peste an, pe vremuri, împărtăşania era recomandată de unii sfinţi părinţi a se face mai des, după cum ne-a destăinuit părintele arhimandrit Chiril Lovin (foto), de la Mănăstirea Antim, din Bucureşti. Acesta a explicat rânduiala sfintei împărtăşanii şi rostul ei în viaţa fiecărui creştin.

Read more: Arhimandrit Chiril Lovin: „Împărtăşirea e scopul final al Sfintei Liturghii“

Biserica animalelor din Paris, locul unde patrupedele sunt vindecate miraculos

690 23 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Toate făpturile sunt egale în fața Creatorului lor și pot comunica cu Domnul prin rugăciuni. Iar acest lucru se vede cel mai bine într-un sfânt lăcaș de pe Quai d’Orsay din Paris, o biserică frumoasă ca un suflet, unde laolaltă, oameni și animale îl iubesc în întregime pe Dumnezeu, își lasă problemele în grija Lui și astfel sunt salvați. O dată pe an, în luna noiembrie, alesul lui Dumnezeu, arhiepiscopul catolic Dominique Philippe, săvârșește o slujbă cu totul ieșită din comun, pentru toate necuvântătoarele pământului. Iar rugăciunile părintelui în fața Mântuitorului, a Maicii Domnului și a Sfintei Rita, purtătoarea cauzelor pierdute, nu rămân neascultate.

Read more: Biserica animalelor din Paris, locul unde patrupedele sunt vindecate miraculos

Porunca iubirii, baza învăţăturii creştine: „Degeaba trudeşti pentru tine dacă nu te interesează viaţa celui de lângă tine“

689 22 1de Luana Mare şi Sorin Dumitrescu

Legea iubirii faţă de aproapele a fost revoluţia pe care Iisus Hristos a adus-o în istorie, în mintea şi în sufletul omului. Porunca: „Să vă iubiți unul pe altul, precum v-am iubit Eu pe voi” (Ioan 15, 12), a doua ca importanţă după „Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, cu tot cugetul tău şi din toată puterea ta”, reprezintă esenţa creştinismului, esenţa lui dogmatică şi esenţa lui morală. Pe aceste două legi se fundamentează trăirea creştină, toată învăţătura lui Hristos şi mai apoi a apostolilor. A fost greu de asimilat pentru oamenii acelor vremuri, greu de trăit, această poruncă şi de pus în aplicare chiar şi în zilele noastre, după 2.000 de ani, deşi tâlcul acestei preţioase învăţături a fost pe larg explicat de duhovnici din veacurile trecute, recente sau din prezent.

Read more: Porunca iubirii, baza învăţăturii creştine: „Degeaba trudeşti pentru tine dacă nu te interesează...

Capele creştine uimitoare

689 23 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Bisericile și capelele creștine ale lumii sunt la fel de diverse ca și oamenii care le-au edificat. Străvechi sau moderne, unele dintre ele fascinează prin faptul că ies, într-un fel sau altul, din tiparele locurilor obișnuite de rugăciune.

Read more: Capele creştine uimitoare

Ocrotitoarea orfanilor şi tămăduitoarea îndrăciţilor: Sfânta Macrina

688 26 1de Luana Mare şi Sorin Dumitrescu

Data de 19 iulie îi este dedicată surorii mai mari a Sfântului Vasile cel Mare, Sfânta Macrina. Aceasta s-a născut în anul 327 din părinţi deveniţi sfinţi la rândul lor, ca şi bunica din partea tatălui, Macrina cea Bătrână. A primit o educaţie religioasă şi a dus o viaţă castă devenind egumena unei mănăstirii pe care a înfiinţat-o împreună cu fratele său, Sfântul Vasile cel Mare.

Read more: Ocrotitoarea orfanilor şi tămăduitoarea îndrăciţilor: Sfânta Macrina

Stareţul Mănăstirii Marea Lavră din Muntele Athos a binecuvântat credincioşii din România Părintele Prodromos: „Pentru sfinţenie este nevoie de suferinţă şi de rugăciune“

688 27 1de Luana Mare

Venit pe meleaguri româneşti tocmai din Sfântul Munte cu ocazia cinstirii hramului Paraclisului Catedralei Neamului, părintele Prodromos, stareţul Mănăstirii Marea Lavră, a avut bunătatea de a ne acorda un interviu de suflet despre credinţă, odoare sfinte şi pocăinţă. Coborât în lumea modernă din ţinutul rugăciunii, unde nu există internet, telefonie mobilă sau televizor, părintele a binecuvântat credincioşii români, a oferit câteva sfaturi şi ne-a vorbit despre bucuriile duhovniceşti ale locului numit Grădina Maicii Domnului.

Read more: Stareţul Mănăstirii Marea Lavră din Muntele Athos a binecuvântat credincioşii din România...

Autorul cărţii „China harului“ a experimentat mai multe religii Andrei Dîrlău: „Părintele Galeriu mi-a îndrumat paşii către Teologie“

687 26 1de Luana Mare şi Sorin Dumitrescu

I-a fost ucenic părintelui Galeriu între 1989 şi 2003, i-a cunoscut pe câţiva dintre marii duhovnici ai vremilor noastre, iar graţie lor a descoperit bucuria rugăciunii, a slujbelor din liniştea mănăstirilor. Andrei Dîrlău, filolog, anglist, doctor în teologie, a pornit mai întâi de la cunoaşterea culturală, apoi cea ezoterică, a explorat tradiţii spirituale precum budismul, confucianismul, yoga, bioenergia şi alte tradiţii spirituale, iar în final a ajuns, cu binecuvântarea părintelui Galeriu, să meargă pe firul istoriei până la primii misionari care au dus creştinismul în China şi să descifreze tainele intâlnirii dintre două mari civilizaţii: europeană-creştină şi chineză, pe care le-a descris într-un volum numit „China harului”.

Read more: Autorul cărţii „China harului“ a experimentat mai multe religii Andrei Dîrlău: „Părintele Galeriu...

Locul în care Ştefan cel Mare s-a cununat în taină: Mănăstirea Ţâpova

686 22 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Pe malul bătrânului Nistru, lângă o stâncă abruptă, ansamblul monastic Țâpova, un loc greu de pus în cuvinte, uimește prin dimensiunile sale și prin mulțimea de încăperi legate prin treceri interioare. „Când și de cine a fost înființat acest schit, nu se știe”, a afirmat arhimandritul V. Puiu în faimoasa sa lucrare „Mănăstirile din Basarabia în anul 1919”, dar se cunoaște faptul că în acest loc s-au închinat creștinii încă din secolul al XIII-lea. Și tot la Țâpova, Ștefan cel Mare și Sfânt și-a unit destinul cu una dintre femeile pe care le-a adorat, Marușka.

Read more: Locul în care Ştefan cel Mare s-a cununat în taină: Mănăstirea Ţâpova