de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Tămăduitor de top al lumii vegetale, păpădia poate sta la baza unor adevărate delicii culinare, care, pe lângă faptul că sunt de o savoare deosebită, unică, pentru papilele gustative, conțin și extraordinarele proprietăți și beneficii pentru organism ale uneia dintre cele mai populare plante medicinale din lume.
Read more: Deserturi… terapeutice Delicii din păpădiede Gheorghe Zmaranda
În Duminica Floriilor creștinii se bucură de a doua dezlegare la pește din Postul Mare al Paștelui. Cu siguranță, că și pe masa celor care nu au ținut post, dar mai cu seamă pe cea a celor care l-au ținut se vor servi preparate din pește. Profităm de acest prilej de sărbătoare pentru a vă invita alături de noi la o discuție cu un tânăr dintr-o familie de pescari din Delta Dunării. Filip Mastică (foto) ne-a vorbit despre eforturile lui de a promova regiunea de unde este originar, dar și despre o specie de pește foarte gustos. Calcanul, pe care l-a numit „regele” Mării Negre, este ușor de preparat și foarte gustos. Așadar, printre poveștile despre Delta Dunării veți descoperi și rețete de preparare a calcanului.
Read more: Reţete pescăreşti şi poveşti din Delta Dunării Calcanul, un peşte gustos din care se poate face...de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Cândva era un semn de bogăție, astăzi, când caloriile sunt numărate cu strictețe, este mai mult o curiozitate, ceva uimitor - prăjitura tradițională poloneză Baba (Babka în original), desert de Paște care în rețeta veche încorporează nu mai puțin de 96 de gălbenușuri, alături de făină, drojdie și o cantitate apreciabilă de unt. Calitățile acestui desert au trecut și granițele Poloniei, și pe ale perioadei Sărbătorilor de Paște.
Read more: Gastronomie la extrem Baba, un desert cu... 96 de gălbenuşuri!de Roxana-Ioana Ancuța
În lumea deserturilor, turta dulce se remarcă prin aspectul jucăuş și gustul dulce, aromat și condimentat. Într-un interviu plin de savoare, Cristina Minea (foto), specialista care transformă turta dulce în adevărate opere de artă comestibile, ne-a dezvăluit secretele creațiilor sale variate. De la buchete de flori delicate și fluturi colorați, la logo-uri personalizate și mărturii pentru botezuri, îmbinând priceperea sa în modelarea formelor cu o reţetă specială, în care zahărul este redus la minimum.
Read more: Delicii dulci şi creativitate Cristina Minea: „Turta dulce devine un portal către nostalgie şi...de Roxana Istudor şi Flori Pintea
O friptură bună este irezistibilă pentru miliarde de oameni. De-a lungul secolelor, prepararea acestui meniu s-a rafinat, dar în esență, felul în care este prezentată sau însoțită nu face decât să pună și mai mult în valoare unul dintre alimentele care, se pare, vor rămâne cu oamenii pentru totdeauna: carnea friptă. O demonstrează un top mondial al celor mai suculente și savuroase fripturi.
Read more: Gustul perfect Topul mondial al celor mai savuroase fripturide Roxana Istudor şi Flori Pintea
La nivel global, aproximativ o treime din totalul alimentelor produse pentru consumul uman este irosită, iar în Uniunea Europeană se estimează că procentul este de 20%. Gătitul fără deșeuri a devenit o componentă critică a unui stil de viață care generează cât mai puține resturi, înregistrează un adevărat avânt la nivel mondial, iar trendul include numeroase variante de meniuri din ceea ce rămâne după mese, în multe cazuri sustenabilitatea devenind o adevărată măiestrie.
Read more: Când sustenabilitatea are gust… Măiestria gătitului fără resturide Roxana Istudor şi Flori Pintea
Industria gastronomică este un univers fantastic, cu nenumărate rețete, meniuri și combinații de savori. În același timp, există și o serie de preparate nemuritoare, a căror popularitate nu face decât să crească, generație după generație. Iar unele dintre cele mai apreciate, catalogate ca atare de specialiști și consumatori deopotrivă, sunt neașteptat de simple.
Read more: Reţete cu savoare universală Un top al celor mai populare preparate din toate timpurilede Roxana Istudor şi Flori Pintea
Tanzania, considerată „comoara ascunsă a Africii”, nu este doar o destinație fascinantă, ci și o țară cu o bucătărie variată și bogată. Vă invităm să facem o călătorie culinară virtuală, unde ne vom opri la cinci delicatese must-try care definesc autenticitatea gastronomică din Tanzania.
Read more: Savoarea Africii Reţete exotice din Tanzaniade Georgiana Mihalcea
Dieta joacă un rol important în menținerea sănătății vederii, iar cercetătorii susţin că aceleași alimente benefice pentru sistemul cardiovascular ajută și la păstrarea acurateței văzului. Studiile de specialitate au descoperit că vitamina C, vitamina E, betacarotenul și zincul participă activ la prevenirea degenerării maculare, o afecțiune vizuală specifică înaintării în vârstă. Alți doi nutrienți, luteina și zeaxantina, au fost asociați, în cadrul demersurilor științifice, cu un risc scăzut de degenerare maculară și cata- ractă. Somonul, morcovul, spanacul, ficăţeii, caisele şi multe alte alimente le conţin din plin, aşa că, pentru un „ochi de vultur”, e bine să le consumaţi cât mai des.
Read more: Reţete delicioase pentru o vedere fără defectede Roxana Istudor şi Flori Pintea
Mâncarea stradală a devenit un adevărat fenomen odată cu extinderea la scară planetară a turismului. În orice colț al lumii ar ajunge cineva, are la dispoziție delicii tradiționale și meniuri locale irezistibile, care au dus faima acestui fel de a savura arome unice în aer liber.
Read more: Meniuri unice, savurate în aer liber Delicii internaţionale ale mâncării stradalede Roxana Istudor şi Flori Pintea
La 1 martie 1992, Bosnia își declara independența, desprinzându-se din fosta Iugoslavie. Astăzi, statul balcanic este un spațiu al ascensiunii turismului și al accentelor tradiționale, care includ și o gastronomie marcată de specificul zonal, cu influențe mediteraneene și orientale, cu multe legume și gusturi unice.
Read more: Reţete tradiţionale din Bosniade Simona Lazăr
A mânca nu e rușine, când mănânci ce se cuvine. Așa zice un proverb românesc și după el ar fi bine să ne ghidăm și atunci când ne alcătuim un meniu care să țină seama de afecțiunile medicale de care suferim. Dacă este să vorbim despre depresie, una dintre cele mai răspândite maladii ale mileniului al III-lea, atunci ar trebui să știm, de exemplu, că această boală afectează nu doar modul în care noi privim și înțelegem lumea (și ne înțelegem cu lumea), dar și obiceiurile noastre alimentare.
Read more: Depresia şi... dieta eide Gheorghe Zmaranda
Carnea de Black Angus este una dintre cele mai gustoase din lume. Această rasă de vaci de carne, Black Angus, a fost creată în Scoția, dar astăzi este crescută în multe alte regiuni ale globului, inclusiv în România. Este una dintre cele mai apreciate rase taurine pentru carne datorită faptului că se adaptează ușor și pentru proprietățile pe care le are carnea sa. Pentru a-i potența însă proprietățile, carnea de Black Angus trebuie gătită ținând cont de anumite tehnici de gătire. În procesul de preparare trebuie să se țină cont de porțiunea anatomică de unde provine bucata de carne, de grupele musculare și chiar de aparatele de gătit pe care bucătarul le are la îndemână. Grupul de ferme Karpaten Meat Group, specializat pe creșterea de vite Black Angus, este unul dintre cele mai cunoscute din țară. Experiența anilor de creștere și de exploatare a acestor animale a venit la pachet și cu dezvoltarea unor rețete gastronomice speciale, iar următoarele tehnici de gătire a cărnii de vită Black Angus vi le împărtășim cu sprijinul Karpaten Meat Group.
Read more: Cele mai simple reţete pentru friptura de Black Angus perfectăde Roxana Istudor şi Silviu Ghering
Mare susținător al mediului înconjurător, starul Robert Downey Jr. a făcut echipă cu activistul climatic Thomas Kostigen pentru a lansa o carte în care publicul este introdus în tainele unei noi categorii de alimente: cele bune deopotrivă pentru oameni și pentru planetă.
Read more: „Iron Man“ învaţă lumea despre hrana viitorului „Cool Food“, carte de gastronomie de Robert Downey...de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Salata Caesar este o inspirație - plină de vitamine, cu proteine și cereale integrale incluse, acest fel de mâncare este unul aproape complet. Site-urile de specialitate menționează cele mai populare variante ale uneia dintre cele mai apreciate salate din lume.
Read more: Variaţiuni pe o temă delicioasă Reţete de salată Caesarde Silviu Ghering
Cristina Rouva, Tana (foto) pentru familie și prieteni, s-a născut la București din tată macedonean, venit la studii din Grecia, de la Klisoura, și mamă româncă, fiică de preot din Roata de Jos, comună la 58 de kilometri est de București, în județul Giurgiu. A plecat la „rădăcinile” paterne, în Elada, la sfârșitul studiilor, în 1983, după ce a absolvit Facultatea de Tehnologie Chimică Organică din cadrul Institutului Politehnic București. Cu mândrie de macedoneancă și dor de România natală, Tana prezintă cititorilor revistei Taifasuri câteva rețete tradiționale, „mâncări” cum le spune ea, ale vlahilor din Klisoura.
Read more: „Ghini vinişi“ la reţete macedonene din Klisourade Roxana Istudor şi Flori Pintea
Una dintre cele mai savuroase cărnuri de pasăre este o adevărată vedetă a oricărei mese, de sărbătoare sau de fiecare zi. Pieptul de rață este fraged, delicios, are o aromă inconfundabilă și este atât de versatil încât combinațiile în care este pregătit nu fac decât să-i potențeze gustul până la a-l transforma într-o delicatesă.
Read more: Delicatese pentru gusturi alese Reţete cu piept de raţăde Roxana Istudor şi Adrian Barna
Deschis nu demult în mijlocul unui fiord din Norvegia, restaurantul Iris este deja o vedetă mondială - vestea despre minunățiile pe care le experimentează clienții, deopotrivă din perspectiva meniului, a priveliștii și a întregului spectacol al simțurilor care înconjoară masa, a făcut înconjurul lumii.
Read more: Restaurantul Iris, o minune plutitoare în mijlocul unui fiord al Norvegieide Simona Lazăr
Afecțiune inflamatorie acută sau cronică a colonului, colita este însoțiă, adesea, de diaree și de leziuni pe colon, uneori și pe intestin (iar atunci numele său este: exterocolită). Adeseori, boala este însoțită de dureri abdominale (crampe) ori se poate manifesta prin constipație. Oricare ar fi semnele ei relevante, este clar că această afecțiune inflamatorie are legătură cu alimentele și cu digestia lor. Iar cei bolnavi - fie că este vorba despre o fază acută sau despre una cronică - trebuie să țină și o dietă adecvată.
Read more: Reţete indicate în dieta bolnavilor de colităde Roxana Istudor şi Adrian Barna
Pufoasă, cu o armă aparte, foarte sănătoasă mai ales din perspectiva conținutului scăzut de colesterol, carnea de curcan poate sta la loc de cinste în orice meniu. Iar de Sărbători sau ocazii speciale, aroma unică a unui curcan umplut este sinonimă cu delicatesa.
Read more: Aromă sinonimă cu delicatesa Reţete savuroase de curcan umplutde Simona Lazăr
În anul 1912, Auguste Escoffier - cel care este considerat și în ziua de azi cel mai mare bucătar al tuturor timpurilor, publica, la Paris, „Le Livre des menus”. Aflat în acea vreme în slujba împăratului Wilhelm al II-lea, cheful născut pe Coasta de Azur, în apropiere de Nisa, avea să fie gratulat de angajatorul său de atunci cu următoarele cuvinte: „Eu sunt împăratul Germaniei, dar tu ești împăratul maeștrilor bucătari!”. Aceste cuvinte aveau să îl însoțească pe Escoffier toată viața, devenindu-i un adevărat blazon.
Read more: Între „severitatea clasică“ şi fantezie Meniurile de Revelion ale lui Auguste Escoffier