Main menu

header

Reţete vegetariene à la Marius Vornicescu

725 26 1de Florica Pintea şi Adrian Barna

Alegând ingredientele cu grijă și punându-le în combinațiile potrivite, puteți obține rețete delicioase, care să vă umple chipul de fericire, sufletul de bucurie și trupul de sănătate. Hrana vegetariană completată de yoga, mișcare și o gândire pozitivă fac parte din ritualul zilnic al terapeutului Marius Vornicescu. Între emisiunile tv la care participă, cursurile de yoga și reiki pe care le predă și ședințele de terapie pe care le ține, specialistul își face timp să și gătească. Și nu doar o dată a făcut demonstrații de gătit în public, pentru a confirma că preparatele vegetariene pot fi la fel sau chiar mai gustoase decât cele cu carne. Pentru a vă convinge, Marius Vornicescu vă propune să încercați cele patru rețete pe care le gătește cu mare plăcere. „Ciorba de legume cu smântână à la Marius Vornicescu poate fi servită în orice anotimp. O ciorbă care nu te lasă să pleci de la masă dacă ai mâncat doar o farfurie”, ne-a spus vegetarianul când ne-a încredințat rețetele sale, pe care intenționează să le pună curând și într-o carte de bucate.

Read more: Reţete vegetariene à la Marius Vornicescu

Bucătăreasa provensală. Arome şi savori din sudul francez

724 26 1de Simona Lazăr

Prima „cartografiere” exhaustivă a gastronomiei provensale a fost făcută de către marele „chef” al Provenței, J.B. Reboul (1861-1926), într-o culegere de rețete care avea să se retipărească, timp de un secol, în peste 50 de ediții, dintre care 28 în timpul vieții autorului. Însumate, peste un milion de copii!

Read more: Bucătăreasa provensală. Arome şi savori din sudul francez

Chiftele de post mănăstireşti şi alte reţete să vă fie de folos

723 26 1de Simona Lazăr şi Florica Pintea

Se spune că, odată, un călugăr era nemulțumit de sine, pentru că nu se putea stăpâni de la a mânca mult. Ceruse sfatul duhovnicului său, iar acesta i-a spus că va rezolva problema dacă „va sta de vorbă cu sine însuși și dacă va ține seama de sfaturile ce singur și le va da”.

Read more: Chiftele de post mănăstireşti şi alte reţete să vă fie de folos

Deserturi franţuzeşti à la chef Michel Roux Jr

722 26 1de Gabriela Militaru şi Florica Pintea

Michel Roux Jr provine dintr-o familie cu tradiție în domeniul gastronomic, atât tatăl, cât și unchiul său fiind faimoși pentru îndeletnicirile lor culinare. Cei doi sunt cei care au pus bazele celebrului restaurant londonez „Le Gavroche”, în 1967. În 1993, Michel Roux Jr a preluat conducerea localului pe care îl conduce cu succes și în prezent. În vârstă de 56 de ani, Roux Jr și familia sa desfășoară, în fiecare an, o importantă competiție, „Bursa Roux”. În particular, Roux și-a fondat propria școală de gătit, „Cactus Kitchen”, și a publicat șase cărți de bucate, una dintre ele fiind chiar recompensată cu un premiu la World Gourmand Cookbook Awards. Într-una dintre emisiunile sale, „Preparate de patiserie cu Michel Roux”, difuzată la TV Paprika, Michel Roux le dezvăluie telespectatorilor secretele delicateselor dulci de inspirație franțuzească.

Read more: Deserturi franţuzeşti à la chef Michel Roux Jr

Reţete ruseşti tradiţionale

721 26 1de Valeria Roman şi Florica Pintea

În Rusia, legumele au jucat dintotdeauna un rol extrem de important. Ele erau folosite ca gustare la un pahar cu vodcă și nu numai. Și în prezent, în satele tradiționale, se pregătesc pentru iarnă butoaie cu murături, adevărate remedii pentru boli, dar și slănina sărată cu usturoi și supa rusească cu carne de porc și varză murată, care poartă denumirea de șhi. Colțunașii fierți, micul dejun al copiilor de grădiniță, este un alt fel de mâncare extrem de căutat. Iată rețetele preparatelor, care vă vor scoate din încurcătură la mesele festive și vă vor salva de dureri de cap după mahmureală.

Read more: Reţete ruseşti tradiţionale

Meniu complet à la Thomas Keller

720 26 1de Gabriela Militaru şi Eduard Popa

Thomas Keller este renumit pentru abilitățile sale culinare și standardele sale excepțional de ridicate privind gastronomia. El este primul și singurul bucătar american care a primit simultan trei stele de la prestigiosul Ghid Michelin pentru două restaurante diferite. În prezent, la 63 de ani, vestitul chef deține nu mai puțin de șapte stele Michelin. Keller și-a început cariera culinară la o vârstă fragedă, lucrând în restaurantul Palm Beach, administrat de mama sa. Mai târziu, el și-a deschis primul restaurant, Rakel, în New York City, în 1986. În prezent, Thomas are opt restaurante și două brutării în SUA și este autorul a mai multe cărți de bucate premiate la concursuri de gen. Cheful Thomas Keller se remarcă prin finețea și prin culorile vii care se regăsesc în platingurile sale.

Read more: Meniu complet à la Thomas Keller

Reţete delicioase cu un superaliment: varza kale

719 26 1de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Varza kale este o legumă plină de substanțe nutrivite valoroase, considerată superaliment și care nu ar trebui să lipsească din meniurile de fiecare zi, întrucât este foarte versatilă.

Read more: Reţete delicioase cu un superaliment: varza kale

Reţete tradiţionale din Estonia

718 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

În fiecare an, la 24 februarie, Estonia își sărbătorește declararea independenței naționale. Statul baltic este un spațiu de o fermecătoare frumusețe naturală, locuit de un popor ce și-a păstrat cu sfințenie tradițiile, inclusiv pe cele culinare, cu rețete care vin din timpuri străvechi.

Read more: Reţete tradiţionale din Estonia

Povestea uimitoare a „alimentului perfect“: Povestea uimitoare a „alimentului perfect“: Parmeggiano-reggiano

717 26 1de Călin Popa şi Raluca Ogaru

Pe o suprafață geografică de 10.000 de kilometri pătrați, undeva în Italia se produce ceea ce nutriționiștii numesc „alimentul perfect”: parmigiano-reggiano. Acest tip de brânză obținută din trei ingrediente este aperitiv, fel principal sau desert, iar prin calitățile sale de excepție are valențe de tratament și supliment alimentar.

Read more: Povestea uimitoare a „alimentului perfect“: Povestea uimitoare a „alimentului perfect“:...

Un tort poate deveni o adevărată operă de artă realizată de maeştrii în cake decorating Rodica Bunea: „O floare din pastă de zahăr poate ţine şi o viaţă de om“

716 26 4de Luana Mare şi Florica Pintea

Economistă de profesie, Rodica Bunea (medalion) are 41 de ani şi a făcut o carieră din pasiunea sa pentru dulciuri şi pentru decorarea lor. Pentru a realiza opere de artă în zahăr s-a pregătit temeinic la Facultatea de Istorie a Artei, dar şi la cursuri internaţionale de specializare în cake decorating, absolvite la Londra în urmă cu mai mulţi ani, iar acum este master cake decorator.

Read more: Un tort poate deveni o adevărată operă de artă realizată de maeştrii în cake decorating Rodica...

Reţete delicioase pentru bolnavii de hepatită

715 26 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Dacă vă numărați printre persoanele care suferă de hepatită, trebuie să respectați un regim alimentar riguros, cu o dietă care să asigure zilnic necesarul de vitamine și minerale, dar care să nu suprasolicite ficatul. Iată câteva rețete culinare cu un gust delicios.

Read more: Reţete delicioase pentru bolnavii de hepatită

Cel mai nou trend în gastronomie, cu preparate sofisticate şi avangardiste, se bazează pe ştiinţă Bucătăria moleculară, spectacol în farfurie!

d714 26 1e Luana Mare şi Sorin Dumitrescu

Avangardistă, spectaculoasă, cu gusturi sofisticate; aşa ar putea fi descrisă bucătăria moleculară, cea mai nouă găselniţă a gastronomilor de top din lume. Conceptul a fost introdus în anul 1992 de Nicholas Kurti, fizician la Oxford, și Hervé This, specialist francez în chimie-fizică la INRA - AgroParisTech, iar prima utilizare a termenului a avut loc în 1992, cu ocazia International Workshop on Molecular and Physical Gastronomy.

Read more: Cel mai nou trend în gastronomie, cu preparate sofisticate şi avangardiste, se bazează pe ştiinţă...

Istorii puţin ştiute despre Eminescu şi 3 reţete din vremea lui

713 26 1de Simona Lazăr

Dacă e miez de ianuarie, oricum te-ai duce - înainte sau înapoi cu vreo câteva zile -, auzi peste tot vorbindu-se despre Eminescu. Despre geniul lui tutelar, despre aura lui din care, generos, împarte strălucire și creștetelor noastre. Se vor face, la ora teilor înfloriți, vara asta, 130 de ani de la trecerea lui între sfinții literaturii române, dar gerurile ce s-au lăsat peste țară fixează acum un alt reper: 169 de ani de la naștere. Și încă o cifră: 39 de ani a pășit pe pământ, doar cu o clipă stelară mai mult ca Iisus. Pe „firul” subțire al acestei vieți aninăm și noi câteva istorii puțin știute ori cândva știute și apoi uitate, cărora le vom da o „aromă de viață” cu câteva rețete din vremea sa, despre care știm că i-au fost cândva pe plac sau că se obișnuia a se servi prin locurile pe care acesta le frecventa.

Read more: Istorii puţin ştiute despre Eminescu şi 3 reţete din vremea lui

Delicatese vânătoreşti

712 26 1de Călin Popa şi Florinel Dumitru

Întrucât carnea de vânat provine de la animalele care trăiesc libere în natură, fără hormoni de creştere, antibiotice sau steroizi, cu foarte puține grăsimi, toate sănătoase, și un conținut mare de fosfor și de proteine, nutriționiștii o mai numesc și „carnea perfectă”. Dacă vă doriți delicatese din vânat la mesele de sărbătoare, dar nu numai, iată câteva rețete savuroase.

Read more: Delicatese vânătoreşti

Desfătare culinară sublimă: Bomboanele Raffaello

711 26 1de Silviu Ghering şi Florica Pintea

Bomboanele Raffaello, un deliciu! Dacă este cineva să nu îi placă, să ridice mâna! Așa puțini? Bine, stați jos și fiți atenți aici! Pentru că veți fi convinşi să vă schimbați „gustul” când veți afla ce simplu se poate face crema delicioasă din bomboanele Raffaello. Da, da, acasă, în orice bucătărie... particulară, de bloc, de vilă, de casă! Rețeta a fost „deconspirată” de un angajat al celebrei cofetării „Aux Merveilleux” din Paris, nu-i dăm numele, ca să nu-l dea afară... Bomboanele Raffaello răsfață gustul în primul rând prin crema care învelește aluna. Cei care iubiți nuca de cocos și ciocolata albă știți despre ce „vorbim” aici. Iată în continuare cât de simplu se poate prepara crema din bomboanele Raffaello!

Read more: Desfătare culinară sublimă: Bomboanele Raffaello

Reţete sofisticate cu sampanie

711 27 1de Călin Popa şi Eduard Popa

Orice ocazie specială înseamnă și șampanie, băutură rafinată, nelipsită din „arsenalul” momentelor de neuitat. În jurul minunatului lichid s-a construit o adevărată cultură, care include și preparate gastronomice demne de gustu- rile cele mai pretențioase.

Read more: Reţete sofisticate cu sampanie

Viorel Grigore, proprietar Taverna Gruiu: „Am pornit afacerea din dorinţa de a mânca sănătos. Nici nu ştim ce să punem pentru gust şi culoare!“

710 28 1de Valeria Roman şi Florica Pintea

Într-o lume în care conservanții și coloranții ne „controlează” alimentele din farfurie, mai există produse preparate ca pe vremea bunicii, pe care doar sarea și fumul le țin proaspete pentru câteva zile. În pragul Sărbătorilor am vizitat Ferma familiei Grigore, aflată la 20 de kilometri de București, unde până de curând se puteau încerca produsele tradiționale doar la restaurantul tavernei. Recent, proprietarii au deschis și un magazin cu bunătăți aflat în Piața Domenii, de unde oamenii pot cumpăra alimente cu care să se răsfețe la mesele de Crăciun și de Anul Nou. Viorel și Georgeta sunt proprietarii Tavernei Gruiu, un domeniu care se întinde pe 21 de hectare și care a crescut în ultimii patru ani ca Făt-Frumos din poveste. Soții au adus aici animale și păsări din dorința de a le oferi copiilor lor mâncare sănătoasă, care să-i ferească de boli. Cum au pornit cei doi afacerea la Gruiu și cum au transformat o fostă groapă de gunoi într-o fermă care să le asigure confortul meselor îmbelşugate, ne-a povestit Viorel Grigore (foto), proprietarul domeniului.

Read more: Viorel Grigore, proprietar Taverna Gruiu: „Am pornit afacerea din dorinţa de a mânca sănătos. Nici...

Bradley Cooper găteşte la fel de fermecător cum zâmbeşte

709 26 1de Călin Popa şi Eduard Popa

În 2011, revista „People” îl declara pe Bradley Cooper cel mai sexi bărbat. Ca și cum abilitățile sale actoricești și farmecul irezistibil nu ar fi fost de ajuns, celebrul star știe să și gătească. Mai mult, adoră să petreacă timp în bucătărie și prepară totul cu mâna sa.

Read more: Bradley Cooper găteşte la fel de fermecător cum zâmbeşte

Gustări antistres care nu îngraşă

708 26 3de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Eliberarea de stresul de la birou se rezolvă, în cazul multor persoane, prin ronțăitul de gustări nesănătoase și datul peste cap al cutiilor cu băuturi „energizante” pline de chimicale sau al celor acidulate, adevărate „bombe” de zahăr. Cu un minimum de efort, se pot pregăti gustări care pot avea același efect, dar care să nu ne facă să îngroșăm rândurile supraponderalilor sau ale bolnavilor de diabet.

Read more: Gustări antistres care nu îngraşă

Regimul antidiabet, în reţete delicioase

708 26 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Celebrul dietetician Michael Mosley lansează o provocare de opt săptămâni pentru scăderea drastică a zahărului din sânge și declanșarea procesului prin care diabetul să fie reversibil. Iată câteva rețete inedite și sănătoase.

Read more: Regimul antidiabet, în reţete delicioase

Robot cu trei braţe care face o pizza delicioasă

707 25 2de Călin Popa şi Eduard Popa

Pizza preparată tradițional are acum un nou rival: pizza făcută de… roboți. Startup-ul franțuzesc Ekim vrea să crească viteza de preparare a celebrului preparat folosindu-se de un robot pizzaiolo autonom cu trei brațe.

Read more: Robot cu trei braţe care face o pizza delicioasă