Main menu

header

Delicatese pentru un festin culinar Reţete speciale cu carne de struţ

866 26 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Struțul furnizează gastronomiei o carne superioară, fragedă și gustoasă. Deși face parte din categoria cărnurilor roşii, aceasta are un conţinut redus de grăsimi şi colesterol, fiind astfel o adevărată delicatesă. În schimb, se poate prepara la fel ca şi celelalte cărnuri cunoscute în alimentaţia tradiţională, calitățile sale transformând meniurile care o conțin în festinuri culinare.

Read more: Delicatese pentru un festin culinar Reţete speciale cu carne de struţ

Reţete irezistibile de burgeri

865 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

În SUA, burgerul este o comoară naţională. Bucătarii din toată lumea se întrec în a descoperi noi formule, cât mai savuroase, editorii scot cărți despre acest preparat irezistibil, iar răspândirea burgerului continuă în pas alert. Deliciosul fel culinar cucerește și România, în variante dintre cele mai variate și mai gustoase.

Read more: Reţete irezistibile de burgeri

Măsuri după excesele de Sărbători Reţete delicioase de... detoxificare

864 26 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Perioada Sărbătorilor este încărcată de mâncăruri grele, iar efectele negative ale mâncatului excesiv se prelungesc în timp, dar există metode de purificare și de recuperare a controlului asupra corpului. Practic, detoxificarea reprezintă eliminarea din organism a deșeurilor toxice și restabilirea unui mediu intern corect la nivelul tuturor țesuturilor. Procesul are efecte pozitive remarcabile asupra stării de sănătate, de la întărirea imunității la scăderea în greutate.

Read more: Măsuri după excesele de Sărbători Reţete delicioase de... detoxificare

Meniuri pentru mesele festive

863 28 1de Gheorghe Zmaranda şi Silviu Ghering

Robin Fox, profesor de antropologie la Universitatea Rutgers din New Jersey, spune că mâncatul împreună nu este doar despre mâncare și nutriție și că trebuie să îi redescoperim importanța și valoarea. „A împărți o masă cu cei dragi ar trebui considerat un eveniment special, care aproape poate lua forma unui ritual sau a unei ceremonii, așa cum era practicată de strămoșii noștri pentru care a găsi mâncarea era o luptă continuă”. Afirmațiile lui au și mai mult sens dacă le plasăm în această perioadă a anului, când sărbătorile și mesele festive nu au aceeași savoare dacă nu le împărțim cu cei dragi. Și pentru că o masă gustoasă, cu o atmosferă fabuloasă în jurul ei, rămâne în amintiri vă propun să „aranjăm” împreună întâlnirea cu cei dragi. Ce putem găti, ce deserturi și vinuri putem servi aflăm de la Nafea Assad, brand manager la „Oala cu bunătăți”, Petre Adrian Butoianu, cofetar-patiser, participant la Bake Off Romania și producătorul local de vinuri Aurelian Lupu, de la crama cu același nume.

Read more: Meniuri pentru mesele festive

Embleme culinare Delicii europene tradiţionale de Crăciun

862 26 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Un nou Crăciun… o nouă ocazie de a ne bucura de vestea Nașterii Mântuitorului alături de toți cei dragi. Europa creștină celebrează marele moment cu deserturi tradiționale de excepție, care nu lipsesc de pe mesele de sărbătoare.

Read more: Embleme culinare Delicii europene tradiţionale de Crăciun

Sarmale româneşti Reţete culese din toată ţara

861 26 1de Simona Lazăr

Lume multă, în jurul oalei cu sarmale. Înveșmântată în costumul maramureșensc - cu cămașă împodobită cu dantelă de mână și fustă cu vrâste roșii, verzi și negre, așa cum purtaseră, din veac, mama, și bunica, și străbunica, și toate înaintașele ei - Iulia Corău împarte sarmalele ei cu păsat, pregătite așa cum se face la Botiza. O știu de două decenii, de la târgurile culinare din țară, motiv pentru care nu ezit să-i cer rețeta bucatelor care au făcut-o vestită în lume.

Read more: Sarmale româneşti Reţete culese din toată ţara

Ce mâncăm în perioada postului, gustos şi sănătos Specialist nutriţie Corina Dan: „Năutul este un excelent înlocuitor al cărnii“

860 27 2de Ştefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Unii consideră perioada postului o corvoadă, din pricina aşa-ziselor restricţii alimentare sau pentru că li se pare că au un meniu limitat. „Ce să mănânc de post?” este întrebarea frecventă. Ei bine, există variante şi reţete extrem de gustoase, uşor de preparat şi, cel mai important, foarte sănătoase. Specialiştii recomandă dietele bazate pe produse vegetale chiar şi în afara postului. Corina Dan (medalion), specialist nutriţie SanoVita, ne-a vorbit despre importanţa acestor alimente, cum pot fi asociate, la ce ajută organismul, dar şi câteva reţete pe care le poate face oricine acasă.

Read more: Ce mâncăm în perioada postului, gustos şi sănătos Specialist nutriţie Corina Dan: „Năutul este un...

Hrana viitorului este aici! Uluitoare inovaţii alimentare

859 26 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Fie că dezvoltă noi produse pentru băcănii sau creează noi piețe unde cumpărătorii le-ar putea găsi, mai multe companii din lume arată calea de urmat pentru întreaga industrie alimentară. De la înghețata de laborator la cafeaua fără boabe, hrana viitorului se întrezărește prin inovațiile prezentului.

Read more: Hrana viitorului este aici! Uluitoare inovaţii alimentare

Textură şi savoare Reţete exotice cu caracatiţă

858 26 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Caracatiţa este, fără îndoială, o delicatesă uşor identificabilă de oricine datorită tentaculelor. Proaspătă, în conservă sau congelată, această carne are o textură remarcabilă, unică și o savoare care face din orice preparat care are în centru versatila caracatiță unul memorabil.

Read more: Textură şi savoare Reţete exotice cu caracatiţă

În ultimii ani, meniurile sofisticate venite din afară au câştigat mult teren Chef Alex Petricean: „Bucătăria nouă românească remodelează valenţa gusturilor tradiţionale sub o altă înfăţişare“

857 26 1de Ştefania Băcanu şi Silviu Ghering

Chef Alex Petricean, pe care cei mai mulți îl știu de la MasterChef, a cucerit publicul cu viziunea sa asupra meniurilor tradiţionale româneşti, concept pe care îl promovează cu succes şi în „Noua”, căsuța bucătăriei autohtone de pe Popa Nan, ale cărei baze le-a pus timid, dar sigur. Astăzi, se bucură de un adevărat succes, graţie implicării, dăruirii, dar mai ales reţetelor excepţionale cu care îşi întâmpină clienţii, zi de zi. Ne-a împărtăşit şi nouă din secretele bucătăriei tradiţionale şi ne-a învăţat cum să preparăm un meniu ca la carte.

Read more: În ultimii ani, meniurile sofisticate venite din afară au câştigat mult teren Chef Alex Petricean:...

Reţete de vis de la Stanley Tucci

856 26 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Binecunoscutul și foarte îndrăgitul protagonist al unor succese de box-office, ca „Jocurile foamei”, „Diavolul se îmbracă de la Prada”, „Spotlight”, „Onoarea familiei Prizzi”, „Panică pe Wall Street” sau „Căpitanul America: Primul Răzbunător”, Staney Tucci se recuperează după o luptă crâncenă cu un cancer agresiv și, în acest timp, împărtășește lumii dragostea sa pentru mâncare, într-o serie realizată la CNN, intitulată „În căutarea Italiei”, precum și felul în care reînvață gustul vieții, după cum mărturisește în recentul său volum, „Taste” („Gust”).

Read more: Reţete de vis de la Stanley Tucci

Alternative la varianta din făină de grâu Varietăţi sănătoase şi gustoase de pâine

855 26 1de Călin Popa şi Flori Pintea

Există diverse motive pentru care o persoană poate dori să evite pâinea din făină albă de grâu. Indiferent că argumentele sunt din categoria problemelor medicale sau din motive de greutate corporală în plus, există în prezent numeroase alternative, varietăți speciale și gustoase, potrivite pentru un stil sănătos de viață.

Read more: Alternative la varianta din făină de grâu Varietăţi sănătoase şi gustoase de pâine

Marmelade naturale, desertul delicios al toamnei

854 26 1de Carmen Ciripoiu şi Silviu Ghering

Potrivit specialiștilor, una dintre cele mai vechi rețete cunoscute pentru un „marmelet” de portocale (aproape de ceea ce reprezintă astăzi o marmeladă) provine din cartea de rețete a lui Eliza Cholmondeley, în jurul anului 1677. Indiferent din ce fructe ați alege să o preparați, marmelada rămâne o ispită a toamnei, îndrăgită de toți cei care iubesc dulcele.

Read more: Marmelade naturale, desertul delicios al toamnei

Un chef celebru, în spectacol culinar Reţete pentru toate gusturile propuse de James Martin

853 26 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Carismaticul chef britanic James Martin (foto) și-a croit un drum special în lumea show-urilor culinare televizate. După un deceniu în care a prezentat emisiunea „Saturday Kitchen” la BBC, aventura sa a continuat cu „James Martin’s French Adventure” și „Saturday Morning with James Martin”. Telespectatorii români au ocazia de a-l vedea pe celebrul chef în acțiune, pregătind meniuri spectaculoase, încărcate de arome irezistibile, în seria „Gastronomia insulelor britanice”, de la TV Paprika.

Read more: Un chef celebru, în spectacol culinar Reţete pentru toate gusturile propuse de James Martin

Plus de gust şi de savoare Sosuri spectaculoase pentru fripturi delicioase

852 26 1de Călin Popa şi Flori Pintea

Fiecare tip de carne capătă un plus de savoare și de gust cu ajutorul sosului care se potrivește cel mai bine cu textura sa. În plus, sosul transformă orice meniu într-un adevărat tablou, conferind spectaculozitate și explozie de arome. Din miile de combinații posibile, există câteva formule de sosuri pentru cărnuri care se mențin pe primele locuri ale topurilor mondiale, din perspectiva popularității.

Read more: Plus de gust şi de savoare Sosuri spectaculoase pentru fripturi delicioase

Reţete deosebite cu ţelină

851 26 1de Călin Popa şi Flori Pintea

Una dintre legumele cele mai pline de vitamine, țelina are un gust pregnant, bogat, este deopotrivă aerată și densă, pretându-se la o mare varietate de combinații culinare, indiferent că este vorba despre frunze, tulpini sau rădăcină.

Read more: Reţete deosebite cu ţelină

Reţete surprinzătoare cu gutui

850 26 1de Călin Popa şi Silviu Ghering

Gutuile sunt acele fructe minunat de parfumate pe care le așteaptă gurmanzii din toată lumea pentru a prepara delicatese. Încărcate de pectină, o gelatină naturală, gutuile au ieșit de mult din zona restrânsă a deserturilor și stau la baza unor preparate remarcabile, cel puțin surprinzătoare.

Read more: Reţete surprinzătoare cu gutui

Reţete cu carne, pentru o toamnă „de dulce“

849 26 1de Simona Lazăr

Celor care țin toate posturile de peste an, nu le va fi greu să înțeleagă că „de dulce”, în cazul de față, nu se referă la deserturi, ci la preparate din care carnea nu lipsește. De data aceasta, vom face popasul pe sub dealurile cu sol și ierburi sărăturoase, pe unde hălăduiau cândva haiducii, pentru a ne aminti de mâncăruri pe care aceștia, ca și țăranii acelor meleaguri, le prețuiau și le pregăteau în anotimpul frunzelor ce cad.

Read more: Reţete cu carne, pentru o toamnă „de dulce“

Roadele toamnei în formule culinare inedite Feluri principale cu prune

848 26 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Cu miezul lor savuros, dulce-acrișor, cu textură densă și pulpă parfumată, prunele sunt o adevărată bogăție culinară. Dincolo de statutul lor de fructe versatile, ideale pentru tot felul de deserturi, aceste roade excepționale ale toamnei sunt vedete ale unor feluri principale inedite, pline de savoare și de nutrienți.

Read more: Roadele toamnei în formule culinare inedite Feluri principale cu prune

Bogăţia gustului în forme minimaliste Reţete-surpriză cu ouă de prepeliţă

847 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Oul de prepeliță este un campion al nutrienților pe care îi aduce organismului uman, fiind recomandat pentru prevenirea unui mare număr de afecțiuni și, de asemenea, pentru susținerea funcționării optime a metabolismului. În plus, este delicios, are un gust distinct, dens, apreciat de gurmanzii din toată lumea și poate fi preparat în meniuri care surprind și încântă.

Read more: Bogăţia gustului în forme minimaliste Reţete-surpriză cu ouă de prepeliţă

Dulciuri mănăstireşti din Grecia continentală

846 26 1de Simona Lazăr

Preparatele dulci sau de patiserie pregătite în mănăstirile grecești se apropie foarte mult de cele pe care le fac azi urmașele Penelopei, în cuhniile lor. Unele dintre ele sunt „de toată ziua” - precum budincile de orez, halvaua (obținută din griș, zahăr, apă, ulei, miere și arome, simplă sau coaptă, caz în care este denumită „ravani”), plăcintele și prăjiturile („bougatsa”, „boureki”, „kataífi”, „saraigli”) -, în vreme ce prepararea altora e legată de o anumită sărbătoare: „kourabyedes”, de exemplu, se pregătesc numai de Anul Nou. Se folosesc foarte mult mierea și migdalele, uleiul de măsline, lămâile și portocalele, iar pentru preparatele de patiserie: brânzeturile - sărate sau dulci. Pentru că aproape nu există mănăstire care să nu aibă și câteva căprițe, brânza proaspătă de capră - numită aici „myzithra” - este unul dintre ingredientele cu care se umplu, de obicei, delicioasele „boureki” (rulouri din foi subțiri de plăcintă). „În comunitățile monahale” - aveam să aflu de la Arhimandritul Dositheos din Tatarna - „mesele erau mult mai bogate decât cele ale asceților, pentru că monahii trebuiau să satisfacă și serviciile liturgice, în biserică, să muncească pentru comunitate, având nevoie de mai multă forță și rezistență și, deci, de o hrană mai consistentă”.

Read more: Dulciuri mănăstireşti din Grecia continentală