Main menu

header

896 26 1de Roxana Istudor şi Tatiana Solomon

Denumită popular şi „palma Maicii Domnului”, salvia este o binecunoscută vindecătoare a naturii și, în același timp, un condiment de excepție. Gustul delicat, dulce-amărui, al frunzelor de salvie - desemnată „planta anului” în 2001 de Asociaţia Internaţională a Plantelor - conferă stil și aromă unică oricărui preparat culinar.

Salată de quinoa cu salvie

896 26 2Ingrediente: 1 cană cu quinoa, 2 roşii, 5 bucheţele de broccoli, 1 mână cu mazăre, 1 dovlecel, 1 ardei gras, 1 ceapă, frunze de ruccola, frunze de mentă, câteva fire de oregano, frunze de salvie, oţet natural (sau suc de lămâie), ulei de susan.

Mod de preparare: quinoa se spală şi se pune la fiert în cantitate dublă de apă, la foc mic-mediu, cu capac - nu se amestecă. După 12 minute se lasă să se răcească. Între timp, se călesc legumele tăiate felii medii în puţin ulei, se adaugă quinoa, puţină sare de mare, oţetul şi plantele aromatice tăiate mărunt. Se amestecă și se servește imediat.

Orez cu dovleac şi salvie

Ingrediente: 180 g orez, 150 g dovleac, 1/2 ceapă medie, 1/2 ardei kapia, 600 ml apă, sare, piper, salvie proaspătă, 1 lingură cu unt.

Mod de preparare: se pune untul la topit şi se adauga ceapă şi ardeiul tăiate mărunt, dovleacul felii subțiri şi orezul spălat. Se lasă câteva minute la călit, se toarnă apa şi se presară sare. Când orezul este aproape fiert se dă vasul deoparte, se acoperă și se mai lasă câteva minute. Se servește presărat cu frunze de salvie.

Cotlete de porc cu salvie

Ingrediente: cotlete de porc, 4 linguri cu ulei de măsline, 3 căţei de usturoi tocat mărunt, 2 linguri cu salvie proaspătă, tocată, sare şi piper. Pentru salata caldă: 2 linguri cu ulei de măsline, 1 ceapă mică tocată, 1/2 măr feliat subţire, 1 morcov tocat felii subţiri, 1 lingură cu salvie, 1/2 varză tocată, 1/2 cană cu supă, sare şi piper.

Mod de preparare: se combină usturoiul, salvia, sarea şi piperul şi se freacă cotletele de porc cu acest amestec. Se lasă deoparte zece minute. Între timp, se încinge cuptorul 180 de grade Celsius. În două linguri cu ulei se prăjesc cotletele, câte două minute pe fiecare parte, apoi se curăță tigaia, se încinge din nou cu două linguri cu ulei şi se căleşte ceapa, apoi se pun celelalte ingrediente și se lasă până când varza este pătrunsă puţin. Se condimentează cu sare şi piper, se aşază cotletele deasupra şi se bagă vasul în cuptorul încins, pentru 30 de minute.

Pui cacciatore

896 26 3Ingrediente: 5 linguri cu ulei de măsline, 3 cepe, 3 morcovi, 2 ardei graşi, 6 căţei de usturoi, 4 pulpe de pui, 1 ardei iute, 150 g măsline, 250 ml vin roşu demisec, 400 g roşii, 6 frunze de salvie, 1 ramură de rozmarin, câteva fire de pătrunjel, sare, piper.

Mod de preparare: uleiul se încinge într-o cratiţă încăpătoare, în care se pun pulpele de pui şi se prăjesc cinci minute, la foc mediu, după care se adaugă ceapa tocată, morcovul tăiat rondele şi ardeiul gras cubuleţe. Se asezonează cu sare şi piper, se pun și ardeiul iute tocat, usturoiul mărunţit, frunzele de salvie, măslinele şi vinul. Se lasă pe foc până când se evaporă un sfert din lichid. Se adaugă roșiile tăiate cubuleţe, se mai lasă să clocotească trei minute, apoi se dă deoparte. Într-o tavă de cuptor se pun lichidul din cratiță, crenguța de rozmarin (întreagă, se va îndepărta la final) pulpele de pui şi se dă preparatul la cuptor pentru 30 de minute, până se rumeneşte şi sosul devine cremos. Se ornează cu pătrunjel tocat.

Iepure la cuptor cu salvie

896 26 4Ingrediente: 1 iepure, 1 lămâie, 1 lingură cu rozmarin tocat, 1 lingură cu cimbru tocat, 8 frunze de salvie, 100 g unt, 1 căţel de usturoi, 1 pahar mare cu vin alb, ulei de măsline, sare, piper.

Mod de preparare: se porționează iepurele, se decojește lămâia (coaja se taie fâşii, iar sucul se stoarce), iar usturoiul se taie în felii subţiri. Se asezonează iepurele cu sare, piper, rozmarin, cimbru şi salvie, se adaugă sucul şi coaja de lămâie, usturoiul şi se lasă la marinat o oră. Se încinge uleiul într-o cratiţă şi se pune iepurele la fript timp de zece minute, până se rumenește. Se toarnă marinata, condimentele și un cub mic de unt, iar la final, vinul. Se transferă carnea într-o tavă şi se dă la cuptor pentru o oră. Când este gata, se pune deasupra restul de unt, bucăţi, care formează cu vinul un sos foarte aromat.

Cornuri cu unt şi salvie

896 26 5Ingrediente: pentru aluat: 350 g făină albă, 50 ml kefir, 50 ml lapte călduţ, 50 ml apă caldă, 50 ml ulei, 1 ou, 1/2 plic cu drojdie uscată, 1/2 linguriţă cu sare, 1 linguriţă cu zahăr. Pentru umplutură: 75 g unt, 10 frunze mari de salvie, 1 linguriţă cu sare. Pentru decor: 1 ou, 3 linguri cu lapte, brânză tare, răzuită.

Mod de preparare: se dizolvă drojdia în apă călduţă amestecată cu zahăr și se lasă la loc cald până face spumă deasupra. Se adaugă celelalte ingrediente și se frământă până se obţine un aluat elastic, care nu are nevoie de făină pentru a fi lucrat. Se taie în patru bucăţi egale și se întinde fiecare în formă rotundă, până la diametrul de 20 centimetri. Pentru umplutură, se freacă untul cu sarea până devine cremos, folosind mixerul, se adaugă salvia tocată şi se mai bate puțin. Se ung două foi de aluat cu câte jumătate din untul aromat - se lasă un centimetru liber pe margine - apoi se acoperă cu o foaie simplă de aluat. Aceste rondele cu unt la mijloc se întind din nou, la un diametru de 25 centimetri, apoi se taie fiecare în opt (ca o pizza). Se rulează fiecare bucată dinspre partea lată spre vârf. Se așază cornurile obținute în tava cuptorului, tapetată cu hârtie, cu vârfurile dedesubt, apoi se lasă acoperite la crescut, la loc cald, timp de o oră. După acest răstimp, se ung cu oul bătut cu lapte și se coc la 200 de grade Celsius, timp de 20 de minute. Se scot din tavă, se presară cu brânză rasă și se introduce din nou tava în cuptor, pentru două minute.

Pui cu sos de salvie şi lămâie

Ingrediente: 1 piept de pui, dezosat, fără piele, 15 frunze de salvie, 150 g unt, 500 g ciuperci, 50 ml vin alb sec, sucul de la 1/2 lămâie, 1/2 linguriţă cu coajă rasă de lămâie, sare, piper.

Mod de preparare: pieptul se taie în felii subţiri, pe orizontală, se asezonează cu sare şi piper. Într-o tigaie în care s-a încins jumătate din cantitatea de unt se călesc ciupercile tăiate în sferturi. Într-o altă tigaie se topește restul de unt și se frig rapid frunzele de salvie, timp de un minut, se adaugă carnea de pui şi se prăjește timp de câteva minute, apoi se scot. În zeama rămasă în tigaie se toarnă vinul, sosul de lămâie şi se menține pe flacără până scade la jumătate. Se pune carnea în tigaia în care se pregăteşte sosul şi se mai lasă pe foc cinci minute. Se așază ciupercile sotate într-un colţ al farfuriei, bucăţile de pui una peste alta, frunzele de salvie, iar la final se toarnă sos.