Main menu

header

899 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Mai ușor de preparat decât îi spune numele - în special cel franțuzesc: crème brûlée - celebra cremă de zahăr ars este în fond un desert ușor, ideal pe timp de vară și suficient de versatil încât să stea la baza mai multor variațiuni pe aceeași temă… delicioasă!

Cremă de zahăr ars clasică

899 26 2Ingrediente: 1 l lapte, 8 ouă, 1 vârf de cuţit cu sare, 150 g zahăr tos (pentru crema de ouă), 150 g zahăr tos (pentru caramel), 1 păstaie de vanilie (doar seminţele).

Mod de preparare: într-o cratiţă cu margini înalte, care poate fi introdusă şi în cuptor, se pune zahărul pentru caramel pe foc mic, până capătă o culoare aurie. După ce este complet topit, se stinge focul şi se rotește vasul încet, până când fundul şi pereţii sunt îmbrăcaţi, pe jumătate, în caramel. Se lasă cratița la temperatura ca- merei până când se răceşte. Se pun ouăle într-un vas, împreună cu sarea, zahărul şi vanilia şi se mixează câteva minute, la viteză medie, apoi se toarnă laptele rece şi se mai bate totul un minut. Această compoziție se pune peste caramelul răcit, iar cratița se așază într-un vas ceva mai mare, umplut până la jumătate cu apă rece, care se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius şi se lasă o oră. La fiecare 15 minute se toarnă apă rece în vasul de dedesubt, astfel încât să nu fiarbă apa și să se evite formarea de găuri în crema de zahăr ars. După ce preparatul s-a coagulat, se mai menține încă zece minute în cuptorul oprit, apoi se scoate și se lasă să se răcească la temperatura camerei, după care se introduce în frigider, până a doua zi. Înainte de a răsturna crema pe un platou cu pereți ceva mai înalți, se desprinde cu grijă, cu un cuţit, de pe marginile cratiţei. Se poziționează platoul deasupra cratiței și se răstoarnă dintr-o mișcare.

Cremă de zahăr ars cu blat de pandișpan

899 26 3Ingrediente: pentru cremă: 200 g zahăr pentru caramelizat, 180 g zahăr, 1 l lapte, 10 ouă, 1 fiolă cu esență de vanilie. Pentru blat: 5 ouă, 1 praf de sare, 5 linguri cu făină, 5 linguri cu zahăr, 1/2 fiolă cu esență de vanilie, 1/2 linguriță cu coajă rasă de portocale.

Mod de preparare: se pune zahărul la foc mediu, iar când prinde culoare aurie se oprește focul și se tapetează circular pereții vasului cu acest caramel. Separat, se mixează ouăle cu zahărul până devin spumă, apoi se toarnă laptele și vanilia și se bate totul încă un minut, după care se pune compoziția în cratița tapetată, așezată într-un alt vas cu apă fierbinte. Se introduce în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius timp de 30 minute, completând apa astfel încât să nu dea în clocot. Pentru blat, se bat albușurile spumă tare cu 1 praf de sare, iar când spuma este foarte tare se adaugă gălbenușurile și se amestecă cu o lingură, prin răsturnare, ca să nu scadă spuma. Se pun vanilia și coaja de portocale, apoi se încorporează ușor făina. Acest blat se toarnă peste cremă, se nivelează și se reintroduce la cuptor preparatul alte 30 de minute. Se scoate prăjitura și se lasă să se răcească complet în vas, apoi se așază un platou mai mare deasupra și se răstoarnă rapid. Se lasă în această poziție circa opt ore, la rece. După acest interval, se ridică oala ușor și se servește, blatul fiind deja însiropat cu siropul cremei de zahăr ars.

Cremă de zahăr ars cu cacao și banane

899 26 4Ingrediente: 8 linguri cu zahăr, 2 mere mari, 2 banane, 20 g unt, 1/2 linguriță cu scorțișoară. Pentru cremă: 500 ml lapte, 4 ouă, 1 plic cu zahăr vanilat, 2 linguri cu zahăr. Pentru blat: 4 ouă, 4 linguri cu zahăr, 3 linguri cu făină, 1 lingură cu cacao.

Mod de preparare: merele și bananele se taie și se călesc cu untul și zahărul aproximativ cinci minute, apoi se presară scorțișoara. Pentru cremă se caramelizează zahărul și se tapetează pereții vasului. În timp ce acesta se răcește, separat se mixează ouăle cu zahărul, după care se toarnă laptele călduț. În vasul cu caramel se așază bucățile de fructe, apoi amestecul de lapte și ouă. Se introduce cratița la cuptor, așezată într-un vas cu apă fierbinte, pentru 40 de minute. Pentru blat, se bat ouăle cu zahărul până acesta se topește, se presară treptat făina amestecată cu cacaua, amestecând până compoziția se omogenizează. Se toarnă peste crema de zahăr ars și se reintroduce la cuptor, pentru încă 20 de minute. După ce s-a răcit la temperatura camerei, crema de zahăr ars cu cacao și banane se răstoarnă pe un platou și se dă la frigider pentru cel puțin trei ore.

Cremă de zahăr ars cu cremă de brânză

899 26 5Ingrediente: pentru cremă: 8 ouă, 150 g zahăr, 250 g cremă de brânză, 1 l lapte, esență de vanilie. Pentru blat: 2 ouă, 100 g zahăr, 70 ml lapte, 120 g făină, 1 linguriță cu praf de copt, 1 linguriță cu esență de rom.

Mod de preparare: pentru caramel, se pune zahărul pe foc mic într-un vas cu pereții mai înalți, până devine auriu, apoi se tapetează pereții cratiței, după care se lasă să se răcească complet. Pentru cremă se adaugă într-un castron ouăle, zahărul, crema de brânză și esența de vanilie și se mixează până la omogenizare. Se toarnă laptele, se mai bate totul un minut, apoi se toarnă compoziția peste caramelul răcit. Pentru blat, se mixează ouăle, zahărul, laptele și esența de rom, apoi se presară făina amestecată cu praful de copt și se mai bate totul două minute. Această compoziție se toarnă ușor deasupra celei cu brânză. Se dă cratița - introdusă într-o alta, mai mare, cu apă - la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru o oră. După acest răstimp, se scoate vasul și se lasă preparatul să se răcească la temperatura camerei, apoi se dă la frigider pentru câteva ore. La servire, se desprinde prăjitura de pereții cratiței cu ajutorul unui cuțit, se pune un platou mai mare deasupra vasului cu cremă și se răstoarnă rapid, dintr-o mișcare.

Cremă de zahăr ars cu mere

Ingrediente: 8 ouă, 10 linguri cu zahăr, 2 mere, 1 fiolă cu esență de rom, 1 linguriță cu amidon alimentar, 1 praf de sare, 1 l lapte.

Mod de preparare: într-o cratiță de trei litri se pun cinci linguri cu zahăr și se caramelizează pe foc mic, până devine auriu și s-a topit, apoi se tapetează pereții vasului, după care se lasă la răcit. Merele fără sâmburi se taie felii subțiri și se așază pe fundul cratiței îmbrăcate cu caramel (se pot folosi și forme rotunde mai mici). Într-un bol se sparg ouăle, se bat ușor cu restul de zahăr, esența de rom, amidonul, praful de sare și laptele. Compoziția se toarnă în cratiță, ușor, pentru ca feliile de fructe să nu-și strice forma. Vasul se pune într-o cratiță mai mare cu apă fierbinte, apoi se introduce la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, timp de 45 de minute. După ce s-a răcit la temperatura camerei, crema se desprinde, se răstoarnă pe un platou și se dă la frigider.