Main menu

header

cotnari wide

Delicii cu urechea-babei

524 26 2de Raluca Grințescu

Urechea-babei, urechiuşe sau ochiul-caprei sunt nume generice atribuite mai multor specii de ciuperci din familia Sarcoscyphaceae, extrem de similare și des confundate chiar și de specialiști, căci deosebirile se pot observa doar la nivelul sporilor și pot fi văzute numai la microscop: Sarcoscypha austriaca, S. coccinea, S. dudleyi. Botanistul român Zacharia Panțu include în dreptul acestor denumiri populare și specia Aleuria aurantia, numită de el Peziza aurantia, după o clasificare mai veche la care s-a renunțat.

Read more: Delicii cu urechea-babei

Fraga tătărească, o raritate culinară

524 26 1de Raluca Grințescu

Fraga tătărească (blitum virgatum) este o plantă erbacee anuală de tip străvechi din familia Amaranthaceae, cu frunze dințate și flori roșii comestibile, asemănătoare fragilor. Este o plantă rară, care se întâlnește în special în regiunile cu climat cald și sol calcaros, de aceea este mai degrabă familiară florei din sudul Europei și nord-vestul Africii. Uneori poate fi întâlnită și mai adânc în continent, în Balcani și în Europa Centrală.

Read more: Fraga tătărească, o raritate culinară

Deserturi delicioase pentru bolnavii de diabet

524 26 1de Raluca Grințescu

Bolnavii ştiu că diabetul provine de la excesul de zahăr, fapt pentru care zahărul nu le este permis sub nicio formă şi în nicio cantitate, oricât de mică. Mai mult, medicul le limitează consumul unor alimente bogate în carbohidraţi, capabili să determine creşterea glicemiei în sânge: pâine, paste făinoase, cereale, unele fructe. Asta nu înseamnă însă că bolnavul de diabet este condamnat să nu guste deserturi. Există şi dulciuri gata preparate, majoritatea din import şi toate foarte scumpe. Mai jos vă prezentăm câteva reţete de dulciuri mult mai ieftine, fără zahăr şi de tipul celor admise de medic, pe care le puteți prepara acasă.

Read more: Deserturi delicioase pentru bolnavii de diabet

Ştampila lăsată de Orient sau invenţia unui vestit cârnăţar? Mici… dar celebri!

523 26 1de Carmen Ciripoiu

Cine n-ar pofti vreodată la un mititel pufos, uns cu muștar frecat cu hrean și o ciușcă domesticită în oțet de vin, vorba lui Anton Roman? Fără diferență socială, iubiți la fel de mult și de bogați, și de săraci, dolofanii au „dansat” de-a lungul timpului pe grătarele celor mai cunoscute cârciumi din mahalalele Bucureștiului. Dar cine a pus prima dată primul mititel la fript aflăm în rândurile de mai jos.

Read more: Ştampila lăsată de Orient sau invenţia unui vestit cârnăţar? Mici… dar celebri!

Delicii marocane

522 26 1de Alina Anghel

Bucătăria marocană este cunoscută ca fiind una dintre cele mai bune, fiind echivalentul nord-african al preparatelor din bucătăria franțuzească. Specialitățile și rețetele marocane sunt numeroase, necesitând o multitudine de condimente, ce obligă la o bună pregătire teoretică a celui care le prepară pentru ca aromele să fie unice, și niciun condiment să nu prevaleze asupra celuilalt. Preparatele sunt realizate în general pentru a fi servite cu mâinile: ingredientele pentru salate sunt tăiate în bucăți mici, carnea este fiartă timp îndelungat, până se ia de pe os, ca să poate fi desprinsă cu ușurință și servită cu o bucată de pâine, iar plăcintele și deserturile sunt astfel împărțite și modelate încât să fie servite dintr-o singură îmbucătură.

Read more: Delicii marocane

Unturi aromate de casă

521 26 1de Raluca Grințescu

Unturile compozite (sau unturi compuse) conţin unt, rece sau cald, la care sunt adăugaţi diferiţi asezonatori: mirodenii şi amestecuri de mirodenii, ierburi aromate, condimente, coajă rasă şi sucuri de citrice sau de la alte fructe, uleiuri aromate, lichioruri, rom, miere, siropuri, oţeturi aromate, sosuri, legume condimentare, sare, anşoa, creveţi uscaţi etc. Dacă ingredientele aromatice au fost gătite, sunt lăsate întotdeauna să se răcească înainte de a le încorpora în untul rece.

Read more: Unturi aromate de casă

Fiţi atenţi la cumpărăturile pentru Paşte!

520 24 1de Dana Purgaru

Pentru a fi siguri că achiziționați alimente sigure și că veți fi feriți de intoxicații alimentare este bine să cumpărați numai produse proaspete, comercializate în locurile special amenajate. Iată ce vă mai recomandă specialiștii de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Read more: Fiţi atenţi la cumpărăturile pentru Paşte!

Deserturi ciudate, dar... savuroase

518 25 1de Raluca Grințescu

V-ați plictisit de aceleaşi preparate pe care le făcea şi bunica dumneavoastră acum 20 de ani? V-ați plictisit să stați în bucătărie şi să faceți aceleaşi lucruri? Ați nimerit numai bine, pentru că vă vom prezenta câteva deserturi mai altfel.

Read more: Deserturi ciudate, dar... savuroase

Desertul extrem de dulce:halvaua

517 26 1de Raluca Grințescu

Halvaua este un desert binecunoscut mai ales în ţările orientale şi adesea însoţeşte cafeaua sau ceaiul. Dar la fel de bine poate fi mâncată şi la finalul unei mese. De fapt, halvaua a fost una dintre găselniţele gurmanzilor indieni, transmisă mai departe în Asia de Vest, în Peninsula Balcanică, dar şi în zona mediteraneană. Pentru diferite culturi, nume diferite. Astfel, era numită „halava” (în limba sanscrită), „halvah” (în limba iudaică), „halawi” (în limba arabă), „helva” (în limba turcă) sau „halwa” (în limba indiană). Creativitatea şi-a spus cuvântul, fiecare popor adaptând reţeta pe gustul său. Totuşi, ca elemente comune s-au păstrat: grișul, zahărul şi nucşoara. Iată câteva rețete simple și savuroase pe care le puteți prepara chiar acasă!

Read more: Desertul extrem de dulce:halvaua

Varietăţi de găluşte

516 26 1de Dana Purgaru

Toată lumea știe cum arată găluștele clasice, din griș și din ou, și mulți se pricep să le și prepare. Însă puțină lume cunoaște faptul că acestea pot fi gătite și altfel, din mălai, din brânză și chiar și din carne. De aceea vă prezentăm câteva idei care, cu siguranță, vi se vor părea interesante și apetisante.

Read more: Varietăţi de găluşte

Poftiţi la Kebab!

515 26 1de Raluca Grințescu

Când vine vorba despre Turcia, toată lumea se gândește la plaje superbe, istorie tumultuoasă, obiceiuri vechi și atracții minunate. Trebuie însă amintită și arta culinară, deoarece multe preparate turcești sunt renumite. Kebabul este una dintre mâncărurile populare și apreciate pe întregul mapamond. Astăzi vă prezentăm diverse tipuri de kebaburi.

Read more: Poftiţi la Kebab!

Pe urmele trufelor româneşti...

514 24 1de Raluca Grințescu şi Silviu Dobrescu

Trufa este corpul cărnos al unor tipuri de ciupercă ce cresc sub pământ sau sub stratul de frunze moarte din păduri și aparțin încrengăturii Ascomyta, una dintre cele mai mari grupe din regnul Fungi. Trufele sunt rezultatul unui proces de simbioză, numit micoriză, care se întâmplă natural, între rădăcinile unor copaci și miceliul anumitor ciuperci. Ele apar primăvara și pot fi găsite de-a lungul anului în strânsă legătură cu anumite specii de arbori: fag, plop, stejar, mesteacăn, carpen, alun și pin. Preferă solurile argiloase sau calcaroase, bine drenate, alcaline sau neutre. Trufele cresc și pe teritoriul României, unde se găsesc, în principal, șase specii.

Read more: Pe urmele trufelor româneşti...

Preparaţi-vă singuri muştarul preferat

513 26 1de Raluca Grințescu

Muştarul este unul dintre condimentele cel mai cunoscute şi mai populare. Oferta de sortimente de muştar este nelimitată, el însoţind preparate devenite simboluri culinare pentru diverse ţări. Se pare că, iniţial, el a fost cultivat în China, după care s-a răspândit în întreaga lume.

Read more: Preparaţi-vă singuri muştarul preferat

Bucate delicioase pentru copii cu alergii alimentare

511 26 1de Cătălina Tăgârță

V-ați întrebat vreodată ce ați face dacă micuțul dumneavoastră ar fi diagnosticat cu alergie la proteinele din lapte animal sau din ou? Pentru Alina Constantinescu, provocarea nu a constat doar în adoptarea unui nou stil de viață, ci și în găsirea unei grădinițe unde nevoile copilului său să fie înțelese și unde să poată fi îngrijit pe măsură. Iar cum acest lucru nu a fost posibil, mămica s-a văzut nevoită să fondeze propria instituție (Grădinița Club Nuki), unde i-a ajutat și pe alți copii cu diverse alergii. Așa a întâlnit-o pe Oana Popescu, iar cele două mămici s-au gândit să vină în ajutorul tuturor părinților, astfel că, de curând, au lansat cartea: „Bucate delicioase pentru copii cu alergii alimentare”.

Read more: Bucate delicioase pentru copii cu alergii alimentare

Picanterii în bucătărie

510 26 1de Dana Purgaru

Vă numărați printre amatorii de ardei iute și adorați preparatele care „pișcă” papilele gustative? Aveți în familie sau printre oaspeți persoane care se dau în vânt după senzațiile tari în gastronomie? Ei bine, iată câteva idei numai bune de gustat de cei mai viteji.

Read more: Picanterii în bucătărie

Plăcinte pentru toate gusturile

509 26 1de Dana Purgaru

Doriți să faceți o surpriză culinară familiei sau aveți musafiri și vreți să le serviți ceva nu foarte greu de preparat, dar care va face senzație? O plăcintă aspectuoasă, savuroasă şi aromată va atrage, cu siguranţă, ca un magnet, pe toată lumea la masa dumneavoastră. Vă prezentăm câteva idei potrivite pentru mai multe gusturi.

Read more: Plăcinte pentru toate gusturile

Delicii cu fructe de mare

508 26 1de Diana Georgescu

Fructele de mare reprezintă opțiunea perfectă pentru zilele toride ale verii, fiind ușor de preparat și de digerat. În plus, ele asigură nutrienții necesari organismului pentru a face față deshidratării. Vă oferim câteva variante savuroase de preparare ale acestora.

Read more: Delicii cu fructe de mare

Supe-cremă de iarnă

507 26 1de Dana Purgaru

Într-o zi friguroasă, când vă așezați la masă, nimic nu poate pica mai bine decât o supă-cremă fierbinte, savuroasă, ce parcă se topește în gură și vă încălzește din interior spre exterior. Vă oferim câteva idei cu care vă puteți bucura familia în această iarnă.

Read more: Supe-cremă de iarnă

Deserturi minunate pentru Sărbători speciale

506 26 1de Gabriela Niculescu

Masa de Sărbători întotdeauna a fost una specială. În jurul ei se adună toți cei dragi, iar preparatele trebuie să-i impresioneze atât prin gust, cât și prin aspect. Pe lângă tradiționalul cozonac de Crăciun și tortul de Anul Nou, rețetele oferite de Dana Toma (foto), deținătoarea brandului „Sunt o Dulce”, v-ar putea aduce bucuria și spiritul Sărbătorilor internaționale acasă.

Read more: Deserturi minunate pentru Sărbători speciale

Magia Sărbătorilor... dulci

505 26 1de Gabriela Niculescu

Luna decembrie este luna magiei Sărbătorilor, iar fiecare prilej de reuniune cu cei dragi trebuie marcat prin ceva special. Astfel, ne-am gândit să vă oferim câteva rețete de acadele colorate, de bezele „vesele” și de dropsuri, care să vă readucă în suflete parfumul copilăriei.

Read more: Magia Sărbătorilor... dulci

Slăbiţi sănătos cu germeni de fasole Mung

504 26 1de Gabriela Niculescu

Fasolea mung este o plantă anuală din familia fabaceelor, cultivată pentru seminţele şi mugurii ei. Conţine multă vitamina C, vitamine din grupa B, vitamina E, fier şi potasiu. Albuminele existente în seminţe, lipidele şi amidonul sunt foarte uşor asimilabile pentru organism. Acestea îmbunătăţesc asimilarea substanţelor care ajung în organism sub forma componenţilor nutritivi. Tocmai de aceea germenii mung sunt ideali în dietele sănătoase de slăbit.

Read more: Slăbiţi sănătos cu germeni de fasole Mung