Main menu

header

922 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Micul dejun este o masă crucială pentru foarte mulți oameni. În toată lumea, această primă savoare a zilei este marcată cum se cuvine, prin feluri consistente, dar ușoare, care să asigure necesarul de energie pentru cât mai multe ore și să pună organismul în funcțiune.

Clătite aerate japoneze

Ingrediente: 100 g făină, 1 plic cu praf de copt, 1 ceșcuță cu lapte cald, 50 g unt topit, 4 ouă, 1 baton de vanilie, 1/2 linguriță cu oțet. Pentru topping: fructe de pădure, sirop de arțar.

Mod de preparare: se amestecă într-un castron mare ingredientele uscate și semințele din batonul de vanilie. În alt bol se separă albușurile, care se bat spumă tare, apoi se încorporează laptele și oțetul. Gălbenușurile se amestecă cu untul, apoi se combină, cu mișcări de jos în sus, ingredientele uscate și cele umede. Într-o tigaie bine încinsă se toarnă câte o ceșcuţă cu aluat pufos și se lasă pe flacără mică până se transformă într-o clătită aurie. Se continuă până la terminarea compoziției. Clătitele japoneze se servesc cu sirop și fructe de pădure.

Tortang Giniling - Filipine

922 26 2Ingrediente: 1 lingură cu ulei, 1 ceapă, tăiată cubulețe, 3 căței de usturoi, tocați, 1 roșie, mărunțită, 1 kg carne de vită, tocată, 1/2 linguriță cu sare, 1/4 linguriță cu piper negru măcinat, 1/2 ceșcuță cu mazăre, 5 ouă, bătute uşor, ulei vegetal pentru prăjit.

Mod de preparare: într-o tigaie mare se încinge uleiul, apoi se călesc ceapa și usturoiul timp de trei minute, se adaugă roșiile, după cinci minute carnea, se presară sare și piper și se rumenește totul timp de cinci minute. Se transferă amestecul într-un bol, se pune mazărea și se lasă la răcorit. Se toarnă ouăle, se amestecă bine și, în aceeași tigaie, ștearsă cu hârtie, se încinge puțin ulei și se pune la fript pe ambele părți câte un sfert din compoziție.

Revuelto gramajo argentinian

922 26 3Ingrediente: 2 cartofi, 4 căni cu ulei vegetal, 2 linguri cu ulei de măsline, 1 ceapă, feliată, 1 cățel de usturoi, tocat, 1/2 cană cu șuncă de țară afumată, mărunțită, 1/3 cană cu mazăre verde, fiartă, 5 ouă, bătute, 1/2 cană cu ceapă verde, feliată subțire, sare, piper.

Mod de preparare: cartofii se taie în bețișoare se lasă cinci minute într-un bol cu apă, apoi se scurg și se usucă într-un prosop de hârtie. Se încinge uleiul la foc mediu, timp de cinci minute, se prăjesc cartofii până când se rumenesc și devin crocanți, apoi se scot și se pun pe un prosop de hârtie. În altă tigaie se încinge uleiul de măsline și se călesc împreună ceapa și usturoiul. Se pun cartofii prăjiți și se toarnă ouăle. Se frige până preparatul este gătit. Se servește imediat, cu ceapă verde.

Pannenkoeken olandeze

922 26 4Ingrediente: pentru aluat: 2 ouă, 2 ceșcuțe cu lapte, 1/2 linguriță cu sare, 2 ceșcuțe cu făină, 50 g unt, felii de slănină.

Mod de preparare: într-un castron mare se bat ouăle până devin ușor spumoase, se adaugă laptele și sarea, apoi se presară făina, în ploaie, amestecând în continuare, până când aluatul devine omogen. Se încinge o tigaie la foc mediu, se topește puțin unt, cât s-o acopere, se pune jumătate din cantitatea de alat și se răsucește tigaia, astfel încât acesta s-o acopere. Se presară feliile de șuncă și se frige pentru trei minute, apoi se întoarce și se mai lasă la rumenit două minute.

Torrijas spaniole

922 26 5Ingrediente: 4 ceșcuțe cu lapte, 1 baton de scorțișoară, 1 portocală, 70 g zahăr, 6 ouă, bătute ușor, 1 pâine veche, feliată, ulei pentru prăjit, 1 linguriță cu scorțișoară amestecată cu 2 linguri cu zahăr, miere.

Mod de preparare: într-o cratiță se combină laptele, scorțișoara, coaja de portocală și zahărul. Se încălzește la foc mediu până când lichidul începe să fiarbă și zahărul s-a dizolvat. Se ia tigaia de pe foc și se lasă amestecul să stea zece minute, să se infuzeze. Între timp, se toarnă ouăle bătute într-un castron mai adânc. Se toarnă puțin ulei într-o tigaie, se înmoaie câte o felie de pâine în amestecul lichid timp de cinci secunde pe fiecare parte, până se umezește bine, apoi se scurge lichidul în exces și se trece prin ouăle bătute, cât să fie acoperită pe ambele părți. Feliile astfel pregătite se prăjesc, în funcție de dimensiunea tigăii, câte două minute pe fiecare parte, până devin aurii. Se servesc simple sau presărate cu zahăr și scorțișoară sau miere.

Swiss Muesli

922 26 6Ingrediente: 4 ceșcuțe cu fulgi de ovăz, 1/4 ceșcuță cu germeni de grâu, 2 linguri cu scorțișoară, 150 g migdale, 150 g nuci, 4 mere tăiate cubulețe, 70 g stafide sau alte fructe uscate, tocate, miere, lapte.

Mod de preparare: se pune ovăzul într-o tigaie mare, se încălzește la foc mediu, amestecând des, timp de cinci minute. Se ia vasul de pe foc și se adaugă germenii de grâu și scorțișoara, se combină, se scoate amestecul din tigaie și se lasă la răcit. Nucile și migdalele se frig la foc mediu, pentru trei minute. La servire, se amestecă 1/2 cană din compoziția cu ovăz cu 1/4 cană cu nuci. Se adaugă 1/2 măr tăiat cubulețe și 2 linguri cu stafide. Se stropește cu miere și se toarnă lapte.

Casamiento salvadorian

922 26 7Ingrediente: 1 lingură cu ulei vegetal, 1/2 ceapă, tocată, 1/2 ardei verde, tăiat, 1 și 1/2 căni cu orez fiert, 1 conservă cu fasole roșie, scursă, 1 cub de concentrat de pui, sare și piper.

Mod de preparare: se călesc ceapa și ardeiul verde în ulei, se dă focul mare și se adaugă orezul, apoi, după un minut, fasolea. Se pune concentratul și se condimentează. Se servește cu ou prăjit și felii de avocado.

Croissante, Franța

922 26 8Ingrediente: 550 g făină, 20 g drojdie proaspătă, 250 ml lapte cald, 100 ml ulei de floarea-soarelui, 1 ou, 1/2 linguriță cu sare, 2 linguri cu zahăr, 80 g unt, 16 lingurițe cu gem.

Mod de preparare: într-un bol se cerne făina, se face o gaură în mijloc și se pune drojdia, amestecată cu puțin lapte călduț. Se lasă zece minute să se activeze drojdia și între timp se amestecă restul de lapte cald cu sarea, zahărul, albușul și uleiul. Se toarnă amestecul lichid în bolul cu făină și se frământă pentru zece minute, apoi aluatul se transferă pe un banc de lucru și se împarte în opt bile. Fiecare bucată se întinde cu un sucitor, se unge cu unt moale, se acoperă cu alt disc uns cu unt, până se termină toate. Discul de deasupra nu se unge. Acest cerc cu discuri suprapuse se întinde cu sucitorul într-o foaie rotundă, care se taie în 16 triunghiuri. La baza fiecăruia se pune o linguriță cu gem, apoi se rulează până la vârf. Se pun croissants într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se lasă 30 de minute la crescut, apoi se ung cu gălbenușul amestecat cu patru linguri cu lapte. Se coc 20 de minute, primele 10 minute la 200 de grade Celsius, ca să crească și să-și mențină forma, apoi la 180 de grade Celsius, până se rumenesc frumos deasupra.