Main menu

header

924 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Pentru acele zile în care oricine se poate simți stors de puteri, ușor răcit sau slăbit, unele rețete de supă au capacitatea de a energiza și de a repune organismul pe picioare în foarte scurt timp. Pline de vitamine, hidratante și parfumate, cele mai faimoase supe pentru recăpătarea forțelor sunt binevenite oricând, grație gustului delicios.

Supă de pui cu ghimbir

Ingrediente: 1 pui mare, 2 cepe medii, tăiate în sferturi, 2 căței de usturoi, tăiați în jumătăți, 10 cm rădăcină de ghimbir fără coajă, feliată fin, 1 lingură cu turmeric măcinat, 3 foi de dafin, 2 lingurițe cu boabe de piper negru, 2 lingurițe cu semințe de coriandru, 4 morcovi medii, feliați, tăiței la alegere, sare, piper, frunze de ceai verde pentru decor.

Mod de preparare: se pun puiul, ceapa, ghimbirul, foile de dafin, semințele de coriandru, boabele de piper, o linguriță cu sare și turmericul și se acoperă cu apă. Se pune oala pe aragaz, la foc mediu, și se aduce la fierbere, apoi se micșorează flacăra și se lasă să fiarbă 35 de minute. Se scoate puiul, se dezosează, se elimină pielea, se păstrează carnea deoparte și se repun oasele și pielea în supă, menținându-se pe foc până când lichidul scade cu o treime. Odată redus lichidul în volum, se scurge și se păstrează doar zeama, în care se pun morcovii, apoi, după ce s-au frăgezit, carnea mărunțită. După câteva clocote, se condimentează cu sare și piper, se adaugă tăițeii fierți separat și se servește preparatul ornat cu frunze de ceai verde.

Supă Umami

924 26 2Ingrediente: 4 bucăți de kombu (alge marine uscate), 3 linguri cu sos miso alb, 2 linguri cu ulei vegetal, 2 cepe albe medii, 8 ciuperci shiitake uscate, 1 morcov mediu, 1 tulpină de țelină, 1 căpățână de usturoi, 6 fire de pătrunjel proaspăt, 1 linguriță cu boabe de piper negru.

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 150 de grade Celsius. Ceapa se feliază, la fel țelina și usturoiul, iar kombu și ciupercile se zdrobesc. Se așază toate, împreună cu pătrunjelul, pe o folie alimentară într-o tavă. Într-un castron se combină uleiul, miso și două linguri cu apă, iar cu acest lichid se stropesc legumele. Se dă tava la cuptor pentru o oră, până când legumele se deshidratează fără să se ardă, apoi acestea se pun într-o oală, se acoperă cu patru litri de apă rece și se presară boabele de piper. Când lichidul ajunge la punctul de fierbere, se reduce flacăra și se lasă până când preparatul scade la jumătate. După ce supa s-a răcit, se strecoară, se înlătură ingredientele solide și se servește fierbinte, presărată cu verdeață. Ce nu se consumă imediat se poate congela, rezistând chiar și trei luni.

Supă cu orez și chili verde

924 26 3Ingrediente: 1 kg pulpe de pui dezosate, fără piele, 1 l supă de pui, 4 căței de usturoi, 3 cepe mici, tăiate în jumătăți, 1 cm rădăcină de ghimbir tăiată în bețișoare, 3/4 cană cu orez, 2 lingurițe cu zahăr, 2 linguri cu suc de lămâie, 1 lingură cu sos de pește, 3 chili verzi, feliați, 2 frunze de ceai verde, 3 linguri cu alune zdrobite, nesărate (opțional), sare si piper după gust.

Mod de preparare: se amestecă

200 ml apă fierbinte cu zahărul până când acesta se dizolvă, apoi se adaugă bețișoarele de ghimbir și se lasă să se răcească; se scurge lichidul și se păstrează deoparte ghimbirul. Într-o oală mare se pun puiul, ceapa și usturoiul, se acoperă cu supa și se aduc la punctul de fierbere, după care se reduce flacăra și se fierbe pentru 25 de minute. Se scoate carnea și se taie bucăți, se elimină ceapa, se zdrobește usturoiul fiert și se repune în lichidul care se aduce din nou la punctul de fierbere, moment în care se presară orezul. Se gătește preparatul până se îngroașă. Se toarnă zeama de lămâie, sosul de pește și se adaugă carnea. Se amestecă bine, se potrivește de sare și piper și se servește cu arahide, ornată cu frunze de ceai, felii subțiri de chili și bețișoare de ghimbir fiert.

Supă de roșii

924 26 4Ingrediente: 1,3 kg roșii (sau 3 conserve mari cu tomate întregi), 2 l supă de legume fierbinte, 1 ceapă mare, 1 țelină, 2 căței de usturoi, 2 morcovi medii, 2 lingurițe cu pastă de tomate, 2 linguri cu ulei de măsline extravirgin, frunze de busuioc proaspăt, 1 praf de zahăr, sare, piper.

Mod de preparare: roșiile se curăță de miezul tare, morcovii, țelina și ceapa se taie bucăți, usturoiul se lasă întreg. Se pune o tigaie mare la foc mediu, se încinge uleiul de măsline, se adaugă morcovii, țelina, ceapa și usturoiul și se călesc timp de aproximativ zece minute, până încep să-și schimbe culoarea, amestecând ocazional. Se toarnă pasta de tomate, se adaugă roșiile, frunzele de busuioc, zahărul și un vârf de cuțit cu piper și se mai menține pe flacără mică timp de zece minute, apoi se completează cu supa de pui. Când preparatul ajunge la punctul de fierbere, se reduce flacăra și se mai gătește, acoperit cu capac, timp de 25 de minute. Odată ce supa a ajuns la o consistență groasă, se dă deoparte, se înlătură busuiocul și se introduce în blender, unde se mixează până la omogenizare. Odată ce compoziția este netedă, se pune înapoi pe aragaz, la foc mediu, amestecând și așteptând până când începe să clocotească, apoi se oprește flacăra. Se potrivește de sare și piper.

Supă de pui cu tăiţei

924 26 5Ingrediente: 1,5 kg pui, 1 ceapă mare, 3 morcovi, 1 rădăcină de pătrunjel, 250 g țelină, ardei gras, 1 cățel de usturoi (opțional), verdeață, sare, piper, tăiței de casă.

Mod de preparare: carnea bine curăţată de orice resturi, eventual pârlită cu torţa de bucătărie sau la flacăra aragazului şi apoi bine tamponată cu şervete de hârtie absorbantă, se pune la fiert în apă rece care s-o acopere aproximativ cinci centimetri, cu o lingură cu sare. Imediat ce dă în clocot, se reduce focul la minimum şi se îndepărtează spuma care se formează la suprafaţă, de câteva ori. Se adaugă zarzavaturile și se fierbe în continuare supa de pasăre, la foc mic, aproape fără clocot, până când carnea se înmoaie bine. Când atât carnea, cât şi legumele sunt fierte bine, lichidul se strecoară printr-o sită aşezată deasupra unei oale curate. Acest pas este foarte important - în sită vor rămâne multe particule de carne sau legume care ar putea tulbura lichidul dacă nu sunt înlăturate. Dacă se folosesc tăiţei de casă, nu este nevoie să fie fierți separat, întrucât nu vor tulbura supa. Lichidul strecurat se pune din nou pe foc, se potrivește de sare după gust, iar când dă în clocot se adaugă tăiţeii, toţi deodată, dar numai în cantitatea de supă care va fi consumată imediat (cam o mână cu tăiței de fiecare porție). Restul de preparat se răceşte şi se păstrează la frigider, urmând să se dea în clocot şi să se adauge tăiţei şi verdeaţă atunci când se va servi din nou. Supa de pui cu tăiţei se serveşte fierbinte, cu verdeaţă tocată şi felii de legume fierte.