Main menu

header

926 23 1de Simona Lazăr

La Buna Vestire (25 martie) începe pământul a prinde culoare verde, ieşind iarba şi toate celelalte plante. De asemenea, încep a zbura de colo-colo insecte, în zare se văd primele rândunele, iar cucul începe a-și spune cântecul, în fiecare dimineață.

Masa plină, ca să aveţi spor în casă

La români, există credința că în această zi oamenii trebuie să iasă din casă numai după ce au mâncat, „ca să nu-i prindă cântecul cucului pe burta goală”. Fiind dezlegare la pește, gospodinele pregătesc fel de fel de preparate, soiurile cele mai folosite, în această perioadă, fiind crapul, păstrăvul și șalăul. Se zice că, de Buna Vestire, ca să ai spor în casă, trebuie să-ți fie masa plină. Mai ales cu bucate de pește! De-a lungul anilor, am cules din satele românești aceste rețete pe care mă bucur să vi le ofer pentru această zi de mare sărbătoare creștină!

Crap cu roșii, ca la Balta Greaca

926 23 2Ingrediente: 1 crap de 1,5-2 kg, 6 roșii, 5 ardei grași, 200 ml ulei, 3 cepe, 1 căpățână de usturoi, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 crenguță de cimbru, sare, piper, 200 ml vin alb sec.

Mod de preparare: curățați peștele de solzi și de intestine, spălați-l și porționați-l în bucăți nu mai mari de un lat de palmă. Presărați sare. Ungeți cu ulei un vas termorezistent - dacă se poate, unul de lut -, puneți în el ceapa tăiată solzișori, iar deasupra așezați bucățile de pește. Adăugați sare, piper, cimbru, usturoi tocat. Ardeiul și roșiile le tăiați cuburi și le puneți peste pește, iar deasupra presărați pătrunjel verde tocat. Turnați un pahar cu vin alb și dați vasul la cuptor. Din când în când, scoateți vasul din cuptor și stropiți peștele cu sosul format. Este gata după 30-40 de minute.

Ciorbă de capete de șalău, ca pe Clisura Dunării

926 23 3Ingrediente: mai multe capete de șalău (curățate de „urechi”), zarzavat - adică morcovi și ardei, tocați mărunțel, un pic de mujdei de usturoi și mentă proaspătă, sare, oțet.

Mod de preparare: mai întâi puneți zarzavaturile la fiert cu apă, sare şi oţet. Când a fiert zarzavatul, adăugați în oală capetele de şalău (de preferat să fie capete de la pești mari, prinși în Dunăre) şi lăsați să fiarbă doar cât să se albească ochii peştilor. Atunci turnați în zeamă mujdei, frecat bine cu ulei, iar la sfârşit puneți puţină mentă proapătă, care dă un gust aparte, nemaiîntâlnit altundeva, acestui preparat de pe Clisura Dunării.

Drob bănățean de vinete cu pește

926 23 4Ingrediente: 2 vinete de mărime potrivită, 4 cepe, 1 cartof mai măricel, 150 g file de pește (șalău, știucă sau crap) dezosat, 4 ouă, 120 g făină, 1 lingură cu pesmet, 80 g unt, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 legătură de mărar, sare și piper.

Mod de preparare: curățați vinetele de coajă, tăiațile în cubulețe și fierbeți-le în apă cu sare. Lăsați-le apoi să se scurgă, să iasă bine toată zeama. Peștele îl fierbeți zece minute în apă cu sare, apoi îl dezosați, dați pielea deoparte și îl zdrobiți cu o furculiță. Tocați ceapa și rumeniți-o ușor în unt, apoi amestecați-o cu vinetele, peștele, 3 albușuri și 4 gălbenușuri bătute spumă, cu verdeața tocată mărunt, cartoful dat pe răzătoare și condimente, după gust. Tapetați cu unt (sau cu ulei) şi pesmet o tavă de chec si turnați compoziţia. Stropiți cu puțin unt topit și deasupra ungeți cu cel de-al patrulea albuș, bătut ușor. Puneți în cuptorul preîncălzit, la foc mic, pentru 40-50 de minute, până ce drobul s-a rumenit bine. La masă aduceți felii de drob, alături de care puteți pune felii groase de roșii, prăjite câteva clipe în ulei fierbinte, doar cât să-și schimbe culoarea și să-și lase sosul. Și dacă aveți și un pahar cu Pinot Gris, cu atât mai bine!

Plachie de crap de Dunăre

926 23 5   Ingrediente: 1 crap de 1,2-1,5 kg (dar să fie de Dunăre), 7-8 roşii, 1 pahar cu suc de roşii (pregătit în casă, de preferat), 4-5 ardei graşi, 4 cepe, câţiva căţei de usturoi, 1 pahar cu vin alb, zeama de la 1/2 lămâie, 1 legătură mare de pătrunjel verde, sare, piper.

Mod de preparare: curăţați şi tăiați bucăţi crapul, sărați-l. Ceapa o tăiați felii şi o înăbuşiți în puţină apă, cu un strop de ulei. Adăugați ardeii (feliuţe), usturoiul tocat mărunt, roşiile descojite şi zdrobite cu furculiţa, vinul şi condimentele. Într-o tavă, puneți mai întâi legumele, aşezați peştele deasupra şi turnați sucul de roşii. Stropiți cu o lingură cu zeamă de lămâie. Puteți și orna cu lămâie. Dați tava la cuptor şi, din când în când, stropiţi peştele cu sosul din tavă. Presărați pătrunjel verde şi serviți cu mămăliguţă.

Șalău marinat, ca la Călărași

926 23 6Ingrediente: 1 șalău de până la 1 kg, 100 ml ulei, 50 g făină, 500 ml suc de roșii, foi de dafin, 5 cepe, 5 căței de usturoi, sare, piper.

Mod de preparare: filetați peștele, porționați-l, dați-l prin făină și prăjiți-l în ulei. Așezați-l în borcan și adăugați frunze de dafin, ceapă tăiată în solzișori și usturoi tăiat fin. Puneți puțin ulei în cratița de pe foc, turnați sucul de roșii și condimentele și lăsați să fiarbă. Turnați sosul în borcane peste pește și deasupra câte o peliculă fină de ulei, legați fiecare borcan la gură cu celofan, apoi fierbeți borcanele la bain-marie 40 de minute.

Pește pe orez, ca la Bechet

926 23 7Ingrediente: 1 kg de peşte (crap, caras, ştiucă sau somn), 4 cepe mari, 2 morcovi, 250 g orez, 150 g pastă de tomate, mărar, sare (după gust), 150 ml ulei.

Mod de preparare: căliți ceapa, tocată mărunt, şi morcovii, daţi prin răzătoare. Puneți orezul spălat în câteva ape, apoi pasta de tomate şi mărarul, tocat bine. Adăugați sare şi piper după gust. Compoziţia o puneți într-un vas de lut (ghiveci) şi adăugați o jumătate de litru de apă. Așezați peştele peste această compoziţie şi băgați vasul într-un cuptor bine încins. Urmăriți gătirea şi, când apa seacă, mai adăugați apă, astfel încât orezul, la sfârşit, să fie moale. După ce s-a rumenit peştele şi orezul este bine fiert, scoateți vasul din cuptor. Aduceți la masă porții compuse dintr-o bucată de peşte și două linguri de orez.

Pește la cuptor, cu sos de usturoi

926 23 8Ingrediente: 2 kg pește, 50 g usturoi, 50 ml oţet, 200 ml ulei, sare, piper.

Mod de preparare: curățați peștele, spălați-l și dezosați-l. Diluați oțetul cu 500 ml apă și puneți-l la fiert. Înăbușiți peștele sau prăjiți-l în 150 ml ulei. Condimentați cu piper și sare, după care dați vasul la cuptor. Spre final, adăugați oțetul fierbinte și mențineți la cuptor încă cinci minute. Lăsați să se răcească și așezați-l pe un platou. Usturoiul pisat îl omogenizați cu 50 ml ulei, obținând un sos pe care îl turnați peste porțiile de pește. Peștele se aduce la masă rece, cu sosul de usturoi.

Păstrăvi mănăstireşti

Ingrediente: 3 păstrăvi, 200 g fasole verde, 2 cepe, 2 ardei grași verzi, vin alb, ulei, sare, piper, cimbru.

Mod de preparare: curățați peștii, eviscerați-i și spălați-i în apă rece, ungeți-i cu ulei și sare. Fierbeți fasolea verde. Curățați și spălați ardeii, tăiați-i cububețe. Tăiați ceapa solzișori. Puneți ulei într-o tavă, faceți un „pat” de legume și așezați peștii. Turnați apă și vin alb, condimentați. Acoperiți cu o folie de aluminiu sau cu hârtie de copt și dați la cuptor pentru 30-40 de minute. Scoateți vasul din cuptor și presărați cimbru.