Main menu

header

925 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

De fiecare dată când vine vorba despre semințele de mac în bucătărie, primul gând este la delicioase deserturi. Dar minunatul condiment este suficient de versatil încât să dea un gust de excepție unor feluri principale sau antreuri savuroase, surprinzătoare.

Piept de pui cu mac

Ingrediente: 4 jumătăți de piept de pui fără piele, dezosat, 200 g biscuiți sărați zdrobiți, 120 g unt topit, 1 lingură cu mac, 300 ml supă-cremă condensată de pui, 250 ml smântână, 500 g brânză cheddar mărunțită.

Mod de preparare: pieptul de pui se fierbe timp de 20 de minute, se scurge și se mărunțește cu furculița. Se preîncălzește cuptorul la 175 de grade Celsius. Se amestecă biscuiții, untul topit și seminţele de mac într-un castron mare, până se omogenizează. Într-un bol se combină supa condensată și smântâna, apoi se toarnă jumătate din amestec într-o tavă pătrată de copt. Se pune puiul mărunțit într-un strat uniform și se acoperă cu amestecul de supă rămas. Se presară brânza cheddar, apoi biscuiții. Se coace până când brânza s-a topit (circa 25 de minute).

Salată verde cu caju și mac

925 26 2Ingrediente: pentru sos: 200 ml ulei de măsline, 150 g zahăr, 70 ml oțet, 100 g ceapă rasă, 1 linguriță cu mac, 1/2 linguriță cu muștar, 1 praf de sare. Pentru salată: 1 salată verde mare, tocată, 500 g brânză rasă, 200 g caju.

Mod de preparare: se amestecă uleiul, zahărul, oțetul, ceapa, semințele de mac, muștarul și sarea într-un castron până când se omogenizează. Se acoperă vasul cu folie de plastic și se lasă la frigider pentru 24 de ore. La servire, se pune salată într-un castron, se stropește cu dressingul, se adaugă brânza și caju și se amestecă.

Sendviș cald hawaiian

925 26 3Ingrediente: 24 chifle hawaiiene, 12 felii subțiri de șuncă, tăiate la jumătate, 12 felii de brânză elvețiană, jumătăți, 12 felii subțiri de carne de curcan afumată, tăiate la jumătate, 12 felii subțiri de brânză provolone, tăiate la jumătate, 125 g unt, 2 linguri cu zahăr, 100 g fulgi de ceapă uscată, 2 linguri cu mac, 1 lingură cu muștar.

Mod de preparare: se pune un grătar în cuptorul care se încinge la 200 de grade Celsius. Jumătățile inferioare de chifle se așază pe o foaie de copt, se suprapun pe rând jumătăți de felii de șuncă, brânză, curcan și brânză provolone, apoi se acoperă cu celelalte jumătăți de chifle. Se topește untul pe foc mic, se adaugă zahărul, fulgii de ceapă, semințele de mac și muștarul până când se omogenizează. Cu acest amestec se unge fiecare sendviș. Se dă tava la cuptor pentru 15 minute.

Plăcintă cu ceapă și mac

925 26 4Ingrediente: 4 cepe medii tocate, 200 g unt rece, împărțit în două, 1 lingură cu mac, 1 și 1/2 linguiţă cu sare, 1 și 1/2 linguriță cu boia, 1 linguriță cu piper măcinat grosier, 1 kg făină, 100 g amidon de porumb, 1 lingură cu praf de copt, 2 linguri cu zahăr, 5 ouă mari, la temperatura camerei, 200 ml lapte, 150 ml smântână.

Mod de preparare: într-o tigaie mare se călește ceapa în jumătate din cantitatea de unt, la foc mic, timp de zece minute. Separat se amestecă semințele de mac, sarea, boiaua și piperul, se adaugă în tigaie și se gătește totul până când ceapa devine aurie. Se dă deoparte. Într-un castron mare se combină făina, amidonul de porumb, praful de copt și zahărul. Se adaugă restul de unt și se amestecă până când aluatul are forma unor firimituri. Separat, într-un bol, se bat ouăle, se toarnă laptele, smântâna și untul topit, se omogenizează, apoi se pune peste ingredientele solide și se face un aluat care se așază într-o formă rotundă. Se acoperă cu amestecul de ceapă. Se coace la 180 de grade Celsius până când preparatul trece testul scobitorii (35-40 de minute).

Covrig cu ceapă și mac

Ingrediente: 30 g drojdie instant, 800 g făină pentru pâine, 200 ml apă caldă, 3 ouă, 100 ml ulei vegetal, 2 linguri cu zahăr, 2 lingurițe cu sare, 200 g ceapă tocată, 2 linguri cu semințe de mac, 3 linguri cu unt topit.

Mod de preparare: se amestecă drojdia și 150 g făină, apoi se toarnă apa caldă și se lasă cinci minute. Se pun două ouă, uleiul, zahărul, 1 și 1/2 linguriță cu sare într-un castron mare, se amestecă bine, se presară jumătate din cantitatea de făină rămasă, se adaugă drojdia, apoi restul de făină. Când aluatul s-a strâns, se pune pe o planșetă presărată cu puțină făină și se frământă până devine omogen și elastic, aproximativ opt minute, după care se așază într-un castron uns cu puțin ulei și se lasă acoperit, într-un loc cald, până când își dublează volumul (aproximativ două ore). Se unge și se tapetează bine o tavă de copt. Se amestecă într-un castron ceapa, semințele de mac, 1/4 linguriță cu sare, 1 lingură cu făină și untul. După ce a crescut aluatul, se împarte în două și se rulează în fâșii care se întind la o lățime de zece centimetri. Pe fiecare fâșie se pune în centru umplutura de ceapă, apoi se trag marginile aluatului în sus, ca s-o acopere, sigilându-se marginile. Se aliniază șuvițele rezultate una lângă alta, cu latura sigilată în jos. Începând de la mijlocul fiecărei șuvițe, se împletesc firele împreună, încrucișând fiecare parte peste cealaltă, cu partea sigilată permanent în jos. După ce ambele șuvițe sunt împletite, se prind marginile împreună, pentru a forma un inel, care se așază pe tava de copt și se acoperă cu folie de plastic. Se lasă să crească, acoperit, până când își triplează volumul (aproximativ 90 de minute). Se preîncălzește cuptorul la 165 de grade Celsius. Se bate un ou cu un praf de sare și se unge inelul împletit. Se presară cu semințe de mac. Se coace până când se rumenește (circa 50 de minute).

Colţunaşi cu şuncă şi mac

925 26 6Ingrediente: pentru sos: 100 g piersici în conservă, 1 lingură cu hrean ras, 1 linguriță cu pudră de wasabi, 1/2 linguriță cu muștar, 1/4 linguriță cu ghimbir măcinat. Pentru aluat: 200 g biscuiți sărați, 1 kg făină universală, 4 lingurițe cu praf de copt, 2 lingurițe cu sare, 800 g șuncă tocată fin, 800 g brânză cheddar mărunțită, 800 ml smântână pentru frișcă. Pentru topping: 1 ou mare, 1 lingură cu apă, 1 lingură cu mac.

Mod de preparare: pentru sos, se combină toate ingredientele și se dau la frigider până la servire. Se preîncălzește cuptorul la 190 de grade Celsius. Într-un castron mare, se amestecă făina, praful de copt și sarea, se completează cu șunca și brânza, apoi se adaugă smântâna și se frământă ușor, până la omogenizare, pe o planșetă presărată cu puțină făină. Aluatul se întinde, se împarte în două cercuri, care, fiecare, se taie în șase felii. Se așază într-o tavă de copt unsă cu puțin unt. Pentru topping, se bate oul cu apa, se ung feliile de aluat, se presară semințele de mac și se dă tava la cuptor pentru 40-45 de minute. Preparatul, tăiat după dorință, se servește cald, cu sos rece de piersici.