Main menu

header

930 26 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Sănătoși, sățioși, plini de fibre și vitamine, cartofii sunt legume extrem de versatile, care permit nenumărate meniuri diverse. Unele dintre cele mai gustoase și mai populare feluri pe bază de cartofi sunt salatele, în infinitele lor variațiuni, preferate și gătite în toată lumea.

Salată de cartofi cu bacon crocant

930 26 2Ingrediente: 1,3 kg cartofi roșii, 200 g maioneză, 125 g smântână, 2 linguri cu oțet de vin alb, 1 lingură cu muștar, 1 linguriță cu sare, 1 linguriță cu piper măcinat, 2 tulpini de țelină, tocate, 100 g mărar tocat, 6 felii de bacon fript, tocat.

Mod de preparare: se pun cartofii într-o oală mare și se fierb, acoperiți cu apă și asezonați cu sare, timp de 20 de minute, apoi se scurg, se lasă să se răcească puțin și se taie în jumătăți sau în sferturi. Între timp, într-un castron mare, se combină maioneza, smântâna, oțetul, muștarul, sarea și piperul, se adaugă țelina, mărarul și cartofii răciți complet. Se amestecă ușor și se presară cu bacon crocant înainte de servire.

Salată de cartofi din sud

930 26 3Ingrediente: 1,5 kg cartofi albi, curățați, tăiați bucăți, 120 g maioneză, 120 g smântână, 1 lingură cu muștar, 2 lingurițe cu oțet de mere, 1 și 1/2 linguriță cu sare, 1/2 linguriță cu piper negru măcinat, 1 legătură de ceapă verde, tocată, 4 ouă fierte tari, tăiate mărunt, 1/2 linguriță cu boia dulce.

Mod de preparare: se fierb cartofii în apă cu sare timp de 15 de minute, se scurg și se lasă la răcit într-un singur strat. Se combină maioneza, muștarul, oțetul, smântâna, sarea și piperul într-un bol mare, se încorporează cartofii răciți, se adaugă țelina, ceapa verde și ouăle. Se acoperă vasul și se dă la rece pentru cel puțin 30 de minute. La servire se presară boia și ceapă verde.

Salată de cartofi Green Godess

930 26 4Ingrediente: 1 kg cartofi roșii mici, tăiați în jumătăți sau sferturi, 1 și 1/2 linguriță cu sare, 100 g mazăre, 3 tulpini de țelină tocate (+150 g frunze), 125 g maioneză, 100 g pătrunjel proaspăt (+50 g frunze), 60 g zer, 50 g arpagic tocat (+1 lingură), 2 linguri cu zeamă de lămâie, 1 lingură cu tarhon proaspăt, tocat, 2 fileuri de hamsie, 2 eșalote tăiate grosier, 1 avocado, 2 lingurițe cu piper.

Mod de preparare: se fierb cartofii într-o oală mare, în apă cu sare, circa 15 minute, până sunt fragezi, apoi se strecoară și se așază într-un castron, iar în lichidul în care au fiert se opărește mazărea, timp de un minut, după care se scoate și se pune lângă cartofi, împreună cu țelina tocată. Cât timp se răcesc aceste ingrediente, se mixează împreună maioneza, pătrunjelul, zerul, arpagicul, zeama de lămâie, tarhonul, peștele, șalota, avocado tăiat bucățele, frunzele de țelină și o linguriță cu sare. Dressingul rezultat se toarnă peste legumele calde, se condimentează cu sare și piper și se amestecă bine. Se acoperă vasul și se dă salata la frigider până se răcește, cel puțin o oră sau peste noapte. Înainte de servire se presară pătrunjel din belșug și arpagic.

Salată de cartofi cu sos de muștar

930 26 5Ingrediente: 2 eșalote feliate subțire, 80 ml oțet de vin alb, 1 linguriță cu zahăr, 1 linguriță cu sare, 2 kg cartofi albi, tăiați în bucăți, 2 linguri cu muștar, piper negru proaspăt măcinat, 150 ml ulei de măsline, 300 g pătrunjel tocat.

Mod de preparare: într-un castron mare se combină eșalota, oţetul, zahărul şi sarea. Cartofii se fierb în apă cu sare până se înmoaie, circa zece minute, se scurg și se lasă să se răcească ușor. Se mixează muștarul cu amestecul de eșalotă, se presară piper și se toarnă uleiul în fir subțire, continuu, până se încorporează omogen în dressing. Se adaugă pătrunjelul și se bate din nou. Se condimentează cu sare și piper după gust, apoi se încorporează cartofii calzi și se combină bine toate ingredientele. Se servește după răcirea completă, cu pătrunjel presărat deasupra.

Salată de cartofi germană

930 26 6Ingrediente: 4 lingurițe cu sare, 2 kg cartofi roșii, cu coajă, tăiați în bucăți, 500 g bacon feliat grosier, 1 ceapă mare, tocată, 250 ml supă de pui, 50 ml oțet de vin alb, 2 linguri cu muștar, 2 linguri cu zahăr, piper negru măcinat, 3 linguri cu arpagic tocat, 3 linguri cu pătrunjel verde tocat.

Mod de preparare: se fierb cartofii în apă clocotită cu trei lingurițe cu sare, până devin ușor de străpuns cu o furculiță, apoi se scurg și se lasă la răcit. Într-o tigaie înaltă se frige baconul până devine crocant și se transferă pe un șervet de hârtie, apoi se taie fâșii. În grăsimea rămasă în tigaie se călește ceapa timp de patru minute, se toarnă supa și oțetul, se adaugă muștarul și zahărul și se menține pe foc mic timp de 15 minute. Se pun în tigaie cartofii, se completează cu baconul, se presară sarea rămasă și piper negru după gust. Salata se poate servi caldă sau rece.

Salată de cartofi cu iaurt

930 26 7Ingrediente: 2 kg cartofi, 2 lingurițe cu sare, 150 g iaurt grecesc, fără grăsimi, 2 linguri cu maioneză, 1 linguriță cu muștar, 1/2 linguriță cu piper, 1/2 linguriță cu praf de ceapă, 150 g tulpină de țelină feliată, 3 lingurițe cu condimente pentru murături, 2 linguri cu ceapă roșie, mărunțită, 2 linguri cu pătrunjel tocat, 2 ouă fierte tari.

Mod de preparare: cartofii se curăță, se taie în cuburi și se fierb aproximativ opt minute, după care se scurg și se transferă într-un castron mare. Separat se combină împreună iaurtul, maioneza, muștarul, sarea, piperul și praful de ceapă. Amestecul se pune peste cartofi și se încorporează ușor. Ouăle fierte se taie în cuburi, se adaugă țelina, condimentul pentru murături, ceapa roșie și pătrunjelul și se completează conținutul salatei. Se acoperă vasul și se dă la rece pentru cel puțin o oră înainte de servire.

Salată de cartofi grecească

Ingrediente: 2 kg cartofi albi mici, 250 g măsline fără sâmburi, 200 g roșii uscate, tocate, 120 g capere în saramură, 200 g ceapă roșie, feliată subțire, 100 g mărar proaspăt, tocat grosier, 150 g brânză feta, mărunțită. Pentru dressing: 125 ml ulei de măsline extravirgin, 120 ml oțet de vin roșu, 2 căței de usturoi, zdrobiți, 2 lingurițe cu muștar uscat, 2 lingurițe cu cimbru uscat, 2 lingurițe cu oregano uscat, 1 linguriță cu sare, 1 linguriță cu piper negru măcinat.

Mod de preparare: se fierb cartofii în apă cu puțină sare timp de 15 minute, apoi se scurg și se lasă la răcit. Pentru dressing, într-un borcan cu capac se pun uleiul, oțetul, usturoiul, muștarul, oregano, cimbru, sare și piper. Se strânge capacul, se agită foarte bine conținutul și se dă deoparte. Cartofii calzi se stropesc cu saramura caperelor și se lasă să se răcească bine. Într-un bol se pun măslinele, ceapa, caperele, roșiile și mărarul, se amestecă ușor cu dressingul, apoi cu cartofii, se potrivește de gust și se acoperă cu brânza. Se lasă salata în frigider cel puțin o oră, astfel încât cartofii să absoarbă sosul și aromele.