Main menu

header

740 26 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Nu mai e nicio îndoială pentru nimeni că românii sunt o nație de ciorbari. Și pentru că se spune că ciorba este examenul maturizării pe care îl puteți da oricând, vă punem la dispoziție câteva dintre cele mai vechi și mai bune rețete consumate de-a lungul timpului.

Ciorbă de vițel de la Sibiu

Ingrediente: 1 bucată de carne de vită cu os, 2 morcovi, 1 pătrunjel, 1 ţelină mică, 1 ceapă, slănină afumată tocată, tarhon, 2 ouă, oţet, sare, 1 ceșcuţă cu lapte, 2 linguri cu făină albă, piper şi frunze de pătrunjel.

Mod de preparare: spălați carnea și puneți la fiert în apă cu sare. Din când în când, aveți grijă să luați spuma. Se adaugă morcovii, pătrunjelul, ţelina şi ceapa. Când carnea şi legumele sunt fierte, se pune slănina. Cât timp ciorba fierbe, amestecați laptele cu făina și adăugați ușor în ciorbă, ca să nu se facă cocoloașe, apoi puneți și tarhonul. Ciorba se drege cu gălbenuşurile. Se acreşte cu oţet după preferințe. Pentru un gust desăvârșit, după ce puneți ciorba în farfurie, adăugați piper și pătrunjel tocat mărunt.

Ciorbă de potroace

740 26 2Ingrediente: 1 kg măruntaie de pui (aripi, pipote, inimă, ficat, gât, piept de pasăre), 1 țelină mică, 2 morcovi, 1 păstârnac, 1 pătrunjel, 1 ardei gras, 1 ceapă mare, 50 g orez, 2 linguri cu ulei, zeamă de varză acră sau 1 litru de borș, 1 cană cu suc de roșii, 1 legătură de leuștean, 1 legătură de pătrunjel.

Mod de preparare: se curăță măruntaiele, se spală și se opăresc, apoi se pun la fiert în 2,5 litri de apă. Spălați legumele, le curățați și le tocați mărunt. Separat, se pune și orezul la fiert. Se călește ceapa puțin, se adaugă legumele și se călesc din nou împreună. Acestea se pun peste carne după ce aceasta a fiert pe jumătate și se continuă fierberea. Luați spuma ori de câte ori e nevoie. Când măruntaiele și legumele sunt aproape fierte, se adaugă sucul de roșii, zeama de varză sau borșul fiert în prealabil, dar și orezul. Lăsați să mai fiarbă zece minute, apoi puneți leușteanul, pătrunjelul și sarea. Opțional, se pune smântână.

Ciorbă ardelenească de porc

740 26 3Ingrediente: 500 g spată de porc, 3-4 coaste afumate, 2 cepe, 1 ţelină mai mică, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 ardei gras, 2 morcovi, 3 linguri cu smântână grasă, 1 linguriță cu tarhon murat, 1 ceșcuţă cu ulei, 1 ou bătut bine, 1 lingură cu făină, 2 linguri cu orez, sare, piper şi oţet după gust.

Mod de preparare: legumele se curăţă şi se spală. La fel se procedează și cu carnea. Tocaţi legumele în cubuleţe mici, iar carnea în cuburi puţin mai mari. Se călesc legumele cu puțină sare în ulei încins, până se rumenesc uşor. Ulterior se adaugă şi carnea, iar când s-a rumenit și aceasta, se pun şi coastele cele afumate și se toarnă trei litri de apă rece. Lăsaţi să fiarbă la foc mic şi adunaţi spuma din când în când. Când e fiartă carnea, puneţi şi două linguri cu orez şi mai fierbeţi 15-20 de minute. Într-un vas amestecaţi bine smântâna cu oul bătut şi cu făina. Turnaţi puțină zeamă din ciorbă, amestecând continuu, apoi puneți această compoziţie direct în oala cu ciorbă și dregeți cu oțet. Tocaţi şi tarhonul şi adăugaţi-l.

Ciorbă tătărească de nuntă

740 26 4Ingrediente: 500 g carne tocată de vită, 2 cepe, 1 morcov, un păstârnac, 1 pătrunjel, 1 felie de ţelină, 500 g iaurt gras, 200 ml smântână pentru gătit, 50 ml ulei de măsline, 1 lingură cu bulion sau 2 roşii decojite pasate, 3 linguri cu paste făinoase, 3 gălbenuşuri, 1 lămâie, sare, piper, câteva frunze de mentă verde, 4 litri apă.

Mod de preparare: căliți ceapa în ulei de măsline câteva minute, apoi adăugați și carnea de vită tocată. Adăugați sare și piper după gust și amestecați până observați că se albește carnea, iar ceapa devine sticloasă. Ulterior, adăugați bulionul sau roşiile pasate și mai lăsați pe foc până scade aproape tot lichidul lăsat de carne şi roşii. Puneți apoi cei patru litri de apă și rădăcinoasele întregi, dar pe care le crestați puţin ca să fiarbă mai uşor. Se lasă la fiert 30 de minute, până ce legumele sunt fierte. Scoateți legumele, le pasați foarte bine, apoi le puneți din nou în oală. Adăugați pastele făinoase şi lăsați să mai fiarbă 10-15 minute. Între timp, se amestecă bine iaurtul gras cu smântâna și puneți, ușor, în ciorbă. Lăsați să fiarbă încă cinci minute. Se stinge focul şi se adaugă gălbenuşurile bine amestecate, peste care au fost puse câteva linguri cu zeamă caldă din oală. Turnați acum și zeama de lămâie şi menta tocată. Consumați alături de un ardei iute murat.

Ciorbă de dovlecei umpluți ca în Oltenia

740 26 5Ingrediente: 2 kg dovlecei, 450 g carne de vacă, fără os, 400 g morcovi şi albitură, 250 g ceapă, 100 g țelină, 100 g orez, 3 ouă, 500 g iaurt sau 250 g smântână, 50 g făină, 50 ml ulei, 7 g sare de lămâie, 1,5 kg oase, 50 g pătrunjel verde, 50 g sare.

Mod de preparare: alegeți dovleceii potriviți, curățați-i de coajă și tăiați-i în două. Scoateți miezul cu o linguriță și umpleți cu carne preparată astfel: carnea de vacă se trece prin mașina de tocat, împreună cu ceapa călită. Compoziția se amestecă cu jumătate din cantitatea de orez opărit, cu albuș și verdeață tocată mărunt și sare. Se umplu apoi dovleceii și se aşază într-o cratiță. Se toarnă peste ei zeama de oase și puțin ulei până ce îi acoperă și se fierb. Spargeți oasele, spălați, opăriți și puneți la fiert cu sare. Spumați din când în când. La zeama de oase se adaugă zarzavatul și ceapa curățată și tăiată mărunt, precum și restul din cantitatea de orez. Când e gata, se ia de pe foc. Gălbenușurile, făina, iaurtul sau smântâna se amestecă bine, se bat cu telul, se subțiază cu ciorbă și se introduc în oala cu zarzavat. Se pune apoi verdeața spălată și tocată mărunt și sarea de lămâie. Când serviți ciorba, puneți în farfurie o bucată de dovlecel umplut și fiert și completați cu ciorbă. Deasupra presărați pătrunjel verde tocat mărunt.

Storceag, ciorbă de peşte alb ca la Sfântul Gheorghe

740 26 6Ingrediente: 1 kg carne de pește alb, 300 g cartofi, 150 g smântână, 2 cepe, 2 ouă, 2 morcovi, mărar, sare, piper.

Mod de preparare: se pun la fiert doi-trei litri de apă. Se adaugă sare și piper. Ulterior, se taie legumele cât puteți de mărunt. Dezosați carnea de pește, iar pentru un gust minunat se recomandă să folosiți doar pește alb, respectiv morun, nisetru sau cegă. Tăiați carnea de pește în cuburi de mărime medie. Când apa dă în clocot, adăugați peștele și lăsați să fiarbă în jur de 15-20 de minute. Se pun apoi și legumele și se mai lasă la fiert încă 30 de minute, la foc potrivit. În timpul cât fierbe ciorba, amestecați într-un castron ouăle cu smântâna. Când ciorba este aproape fiartă, se drege cu această compoziție. Se amestecă bine și se stinge focul. Se presară apoi mărarul tocat.