Main menu

header

Delicii din cartofi

de Diana Georgescu

Cartoful este un aliment versatil, care aduce un plus de beneficii nutriţionale atunci când este preparat în mod corect. El reprezintă o sursă relativ ieftină de substanţe hrănitoare esenţiale pentru orice persoană, iar asociat cu proteine animale sau vegetale poate asigura atât o dietă sănătoasă, cât şi satisfacerea unor gusturi rafinate.

Read more: Delicii din cartofi

Bunătăţi cu mascarpone

de Diana Georgescu

Cunoscută la noi mai ales drept ingredientul de bază pentru Tiramisu, brânza italiană fină, obţinută din smântână dulce grasă, este folosită în ţara de origine pentru prepararea multor altor delicii. Mascarpone este secretul ce stă la baza unor savuroase sosuri pentru paste, umpluturi pentru cartofi sau patiserie şi a unor creme pentru deserturi.

Read more: Bunătăţi cu mascarpone

Paste pentru toate gusturile

de Diana Georgescu

Preparate în casă sau cumpărate ca atare, pastele sunt o importantă sursă de nutrienţi şi o alternativă culinară extrem de potrivită în sezonul rece. Reţetele selectate aici vă ajută să descoperiţi multe dintre secretele acestor delicioase preparate, considerate comoara naţională a Italiei.

Read more: Paste pentru toate gusturile

Vedete din lumea salatelor (II)

de Dana Purgaru

Unele salate sunt mai „cu moţ” decât celelalte astfel de preparate consumate în lumea întreagă datorită unor situaţii care le-au făcut, în timp, arhicunoscute. După ce în numărul trecut v-am prezentat modul de preparare a salatelor Niçoise, Waldorf, Caesar, Mediteraneană şi Tabbouleh, continuăm cu alte câteva reţete de salate ce au devenit celebre.

Read more: Vedete din lumea salatelor (II)

Vedete din lumea salatelor (I)

de Dana Purgaru

Din multitudinea de salate din lumea întreagă, unele s-au remarcat de-a lungul timpului datorită unor personalităţi care le-au apreciat sau a unor conjuncturi favorabile. Fiecare dintre acestea are o istorie deosebită şi nu poate fi trecută cu privirea - sau cu lingura - de pe nicio masă.

Read more: Vedete din lumea salatelor (I)

Savurosul foie gras

de Diana Georgescu

O adevărată legendă în lumea gurmanzilor, foie gras, adică ficatul gras, provenit din îndoparea gâştelor sau raţelor, este una dintre bijuteriile gastronomice franceze. În ultimele decenii a devenit un preparat obişnuit al meselor festive, pe care îl puteţi realiza şi dumneavoastră, în propria bucătărie, cu puţină pricepere şi la costuri rezonabile.

Read more: Savurosul foie gras

Budinci de te lingi pe degete

de Dana Purgaru

Budinca este un fel de mâncare pe nedrept trecut cu vederea de gospodinele de la noi, care consideră că este greu de gătit. Puţine persoane ştiu însă că acest preparat se poate realiza din aproape orice ingrediente, creând astfel un potpuriu de arome potrivit pentru orice moment al zilei.

Read more: Budinci de te lingi pe degete

Supele-cremă de legume sunt cel mai hrănitoare

de Gabriela Niculescu

Pentru sezonul rece, supele-cremă de legume sunt cel mai potrivite. Acestea nu doar vă încălzesc, dar au şi un aport important de vitamine şi de minerale. Sunt uşor de preparat, sunt savuroase şi se pot adapta oricărui gust. Reţetele multor supe-cremă se pot modifica pentru perioada postului, astfel încât să beneficiaţi de o masă săţioasă şi cu aport important de nutrienţi pentru această perioadă.

Read more: Supele-cremă de legume sunt cel mai hrănitoare

Biscuiţi pentru toate gusturile

de Diana Georgescu

Simpli, cu ciocolată sau cu fructe, în funcţie de ingredientele alese, biscuiţii pot fi o alternativă mai sănătoasă şi convenabilă pentru toţi membrii familiei. Pot însoţi o cană cu ceai sau cafea, pot înlocui gustarea celor mici la şcoală sau pot fi soluţia mereu la îndemână, pentru zilele săptămânii, în care timpul nu permite pregătirea unui desert. În plus, au avantajul de a putea decide exact ce cantitate de zahăr şi grăsimi să introduceţi în alimentaţie.

Read more: Biscuiţi pentru toate gusturile

Medalioane pentru mese festive

de Gabriela Niculescu

Medalioanele din carne sunt preparate foarte gustoase. Sofisticate şi pline de savoare, acestea răspund tuturor aşteptărilor amatorilor de carne. Puteţi încerca să preparaţi aceste mâncăruri la orice eveniment, zi de naştere sau petrecere, pentru că succesul va fi garantat. Vă invităm să încercaţi câteva reţete uşor de preparat, dar delicioase.

Read more: Medalioane pentru mese festive

Aperitive ce poartă magia Sărbătorilor

06-02-1de Gabriela Niculescu

Ne aflăm în luna Sărbătorilor de iarnă, iar mesele, mai ales atunci când avem oaspeţi, trebuie să fie deosebite faţă de cele din restul zilelor anului. Tocmai de aceea ne-am gândit să vă oferim câteva sugestii pentru a pregăti aperitive speciale.

Read more: Aperitive ce poartă magia Sărbătorilor

Sărbători cu gust de turtă dulce

de Diana Georgescu

Un produs de cofetărie, relativ uşor de preparat, turta dulce este asociată cu sărbătoarea şi vremea rece, de iarnă. Aroma sa evocă multora dintre noi perioada copilăriei şi bucuria unui cămin cald şi a atmosferei festive. Tendinţa actuală, spre revenirea la reţetele tradiţionale şi la prepararea în casă a dulciurilor, a readus în prim-plan acest desert, care, cu puţină imaginaţie, poate deveni foarte sofisticat. Decorarea acesteia cu diverse glazuri, bombonele, fructe uscate sau chiar construirea unor figurine, poate face deliciul celor mici.

Read more: Sărbători cu gust de turtă dulce

Salate calde pentru zile reci

de Diana Georgescu

O dată cu sosirea sezonului rece, necesarul de carbohidraţi al organismului creşte, iar tendinţa de a apela la mese frugale dispare. Salatele calde, adică alăturarea legumelor şi fructelor proaspete cu ingrediente mai săţioase, cum sunt pastele, carnea şi fasolea, preparate termic, pot fi soluţia pentru o masă gustoasă şi uşor de preparat. În funcţie de ingredientele alese, acestea pot reprezenta o cină sau chiar un prânz savuros.

Read more: Salate calde pentru zile reci

Reţete speciale cu mere

de Roxana Brănişteanu

Pe lângă calitatea de a fi unul dintre cele mai apreciate şi consumate fructe din lumea întreagă, mărul este un adevărat izvor de sănătate. Merele sunt pline de fibre şi antioxidanţi, betacaroten şi vitamina C, au puţine calorii şi nu conţin grăsimi şi colesterol. Cele mai multe idei de preparare pe care le avem ne duc, invariabil, cu gândul către un desert, dar iată că avem pentru dumneavoastră câteva reţete surprinzătoare, în care merele pot fi incluse în felul principal.

Read more: Reţete speciale cu mere

Preparate din aluat, pentru copii

05-02-1de Gabriela Niculescu

Copiii sunt uneori mofturoşi când vine vorba despre mâncare, dar unul dintre trucurile prin care îi puteţi ademeni este să le pregătiţi micul dejun, prânzul, cina sau gustările în moduri cât mai atractive. Vă prezentăm preparate din aluat care v-ar putea inspira pentru masa lor.

Read more: Preparate din aluat, pentru copii

Bomboane şi dulciuri de casă

de Diana Georgescu

Gustul şi aroma inconfundabilă a ciocolatei preparate în casă, care rememorează copilăria, îi determină pe mulţi dintre consumatori să râvnească la micile comori ale bomboneriilor şi ciocolateriilor. Cu puţină pricepere şi ingrediente extrem de accesibile, aceste minuni pot fi realizate şi în căminele dumneavoastră.

Read more: Bomboane şi dulciuri de casă

Reţete inedite cu topinambur

de Diana Georgescu

Topinamburul este o plantă înrudită cu floarea-soarelui, mai puţin cunoscută şi apreciată în gastronomia românească. De la ea se folosesc tuberculii subterani, ştiuţi de mulţi sub denumirea de mărul-de-pământ, morcovul sau napul-porcesc. Ei pot fi consumaţi în salate, fierţi sau fripţi, dar şi sub formă de suc sau dulceaţă. Asocierea lor cu legume sau fructe care să le împrumute din arome, îi poate face foarte apreciaţi şi savuraţi, fiind vedetele unor preparate neaşteptate.

Read more: Reţete inedite cu topinambur

Sărăţele şi cornuri pentru bere

de Diana Georgescu

O alternativă mult mai sănătoasă şi mai accesibilă ca preţ decât snacksurile atât de îndrăgite sunt clasicele sărăţele sau cornuri de casă. Aproape trecute în uitare, ele au avantajul că pot fi preparate cu ajutorul brânzeturilor rămase în frigider, cu ingrediente existente în casă şi fără a depune mare efort.

Read more: Sărăţele şi cornuri pentru bere

Delicioasele legume murate

de Diana Georgescu

Combinaţiile de legume murate cu ierburi aromate sunt absolut delicioase şi au avantajul că sunt simplu de preparat. Iar dacă sunt reuşite şi frumos prezentate, pot constitui un plăcut cadou. După ce încercaţi variantele propuse aici, puteţi folosi principiile de bază, pentru a realiza amestecuri proprii, în funcţie de preferinţe.

Read more: Delicioasele legume murate

Savoarea roşiilor din borcan

de Diana Georgescu

Tomatele conservate pentru iarnă sunt incontestabil folositoare în bucătărie, dar ele pot deveni un deliciu în sine. Cele uscate, asociate cu condimente şi seminţe, pot fi servite alături de brânzeturi, preparate din carne şi peşte, paste sau chiar pizza. Sucul de roşii se poate consuma şi ca atare, fiind consistent, răcoritor şi bogat în vitamine şi antioxidanţi. Conservele din roşii, de tot felul, sunt extrem de populare, iar cu puţină pricepere pot fi realizate în propria gospodărie.

Read more: Savoarea roşiilor din borcan

Gusturi şi arome din estul Anatoliei

de Alina Anghel

Partea estică a Anatoliei reprezintă cea mai mare regiune geografică a Turciei şi are legături cu Marea Neagră, dar şi cu Georgia, Armenia, Iran şi Irak. Aici se găseşte cel mai înalt munte din Turcia, Agri Dagi sau Muntele Ararat, cu o înălţime de circa 5.137 de metri (considerat a fi acelaşi munte menţionat în Biblie în care s-a oprit Arca lui Noe după încetarea potopului). Erzurum (sau Cetatea Anatoliei de Est), capitala provinciei cu acelaşi nume, a fost fondată la poalele Munţilor Paladoken, la o altitudine de 1.950 m, fiind un important centru comercial, pe ruta de tranzit dintre Ankara, Trabzon şi Teheran. Indiferent în ce oraş din estul Anatoliei ajunge vizitatorul, găseşte aproximativ aceleaşi feluri de mâncare. Câteva reţete vor fi de ajutor să vă faceţi o idee a gastronomiei acelor locuri.

Read more: Gusturi şi arome din estul Anatoliei