Main menu

header

758 28 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Vreți să faceți o pauză de carne, dar nu puteți renunța la burgerii preferați? Iată câteva rețete de burgeri vegetarieni delicioși.

Burger de fasole roșie

758 28 2Ingrediente: 100 g pesmet, 2 cutii de 400 g cu fasole roșie, 1 ceapă tocată mărunt, 2 morcovi, 1/2 ardei gras galben, 1/2 ardei kapia sau ardei gras roșu, 1 ceapă roșie, sare, piper, boia, chimen măcinat (toate după gust), 4 chifle multicereale.

Mod de preparare: curățați, spălați și tăiați morcovii, ardeiul kapia, ardeiul galben și ceapa roșie în bucăți mai mici. Toate ingredientele se pun într-un robot de bucătărie/blender și se mărunțesc. Scoateți fasolea din conservă, puneți într-o sită și spălați sub un jet de apă. Ulterior, puneți fasolea roșie într-un blender și mixați până devine ca o pastă. Combinați pasta de fasole cu legumele mărunțite anterior, condimentați totul cu sare, piper, boia, chimen măcinat după gust și amestecați. Luați cu mâna o cantitate potrivită din compoziție și formați burgerii de fasole roșie, în funcție de cât de mari sau de groși vreți să fie. Puneți într-o tavă acoperită cu hârtie de copt și introduceți la cuptor pentru o jumătate de oră. Aveți grijă să îi întoarceți din când în când pe partea cealaltă pentru a se coace uniform. Pentru ornat, folosiți o roșie, un castravete, o jumătate de ceapă roșie și salată creață.

Burger cu avocado

758 28 3Ingrediente: 2 chifle, 2 ouă mari, 1 lingură cu ulei de măsline, 1 lingură cu miere, 1 avocado bine copt, 80 g brânză cu mucegai, 2 roșii tăiate felii, 1/2 ceapă roșie feliată subțire, 1/2 linguriță cu fulgi de chili, 1/2 lime, 1 mână cu ruccola, zeamă de lămâie.

Mod de preparare: încingeți o tigaie pe focul mediu al aragazului. Puneți o lingură cu ulei, apoi chiflele pentru burger, cu partea tăiată în jos. Lăsați să se prăjească până devin aurii și crocante. Într-un bol mic, puneți mierea, zeama de lămâie și feliile de ceapă roșie. Amestecați bine, apoi lăsați deoparte pentru a se macera ușor și a căpăta o aromă dulceagă. Când chiflele sunt gata, le puteți lua din tigaie. Adăugați ouăle în tigaie și, dacă mai este nevoie, puțin ulei. Asezonați cu sare și piper după gust și presăraţi peste acestea fulgi chili. Prăjiți ouăle la foc mic, aproximativ trei minute. Pentru a asambla burgerii, adăugați câteva frunze de ruccola pe fiecare chiflă, apoi feliile de roșii, avocado, brânză cu mucegai și ouăle. La final, puneți ceapa roșie. Închideți burgerul cu cealaltă jumătate de chiflă.

Burger de năut

758 28 4Ingrediente: 400 g năut fiert foarte bine, 1/2 sfeclă roșie, 1 andivă mică, sucul stors de la jumătate de lămâie, 100 g făină de susan, 50 g făină de in, 6 linguri cu fulgi de ovăz, 3 căței de usturoi, 1 legătură de ceapă verde, 1 ceapă roșie mică, 1 legătură de pătrunjel, câteva fire de coriandru proaspăt, 1 linguriță cu boabe de coriandru, 1 lingură cu cimbru uscat, 1 linguriță cu boia de ardei dulce, 50 ml ulei de măsline, sare și piper după gust. Pentru montaj aveți nevoie de: 1 chiflă, 3 linguri cu humus cu tahini, 1 roșie, 1 castravete mic, 1 frunză de salată, câteva fâșii de andivă marinată în lămâie în prealabil, câteva frunze de busuioc proaspăt, câteva frunze de ruccola, 1 felie de tofu.

Mod de preparare: puneți sfecla roșie în blender. Adăugați năutul, usturoiul, andiva, sucul de lămâie și mixați până totul devine o pastă. Ulterior, puneți în robot toate mirodeniile (boia, cimbru, coriandru, sare, piper), făina de susan, făina de in și fulgii de ovăz și mai amestecați câteva minute. Scoateți compoziția într-un bol, adăugați ceapa, pătrunjelul, 40 ml ulei de măsline și amestecați bine cu o spatulă. Gustați pentru a vedea dacă mai trebuie vreun condiment, sare sau piper. Vă ungeți bine pe mâini cu ulei de măsline și începeți să modelați burgerii. Așezați-i apoi pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, presărați câteva semințe de susan și îi introduceți la cuptor pentru aproximativ 40-45 de minute. Ca să nu iasă uscați, adăugați peste aceștia, din când în când, o linguriță cu ulei de măsline. Atenție! Când îi scoateți, trebuie să fie moi în interior și să aibă crustă pe exterior. Lăsați să se răcească, apoi urmează montajul. Ungeți chifla pe ambele părți cu humus și puneți pe o parte andiva și ruccola, apoi așezați chifteaua, adăugați o feliuță de tofu, câteva frunze de busuioc proaspăt, o frunză de salată, o felie de roșie și câteva felii de castravete.

Burger de legume cu maioneză

758 28 5Ingrediente (pentru patru persoane): 400 g cartofi fierți în coajă, 1 morcov mediu fiert tocat mărunt, 100 g broccoli fiert, tocat mărunt, 50 g mazăre fiartă, 1 albuș mare, 25 g parmezan ras, sare, 50-60 g pesmet, 4 linguri cu sos de maioneză vegetală, 4 chifle, 4 felii mari de roșie, 4 frunze de salată verde, 1 ceapă roșie feliată.

Mod de preparare: puneți cartofii răzuiți într-un vas încăpător, adăugați parmezanul ras și puțină sare și amestecați până se omogenizează. Adăugați bucățelele de morcov și broccoli, mazărea și albușul bătut ușor cu furculița. Amestecați până obțineți o compoziție bine legată. Formați burgerii și tăvăliți prin pesmet. Încălziți o lingură cu ulei de măsline și prăjiți burgerii două minute pe fiecare parte, la foc mediu. Tăiați chiflele în două, prăjiți jumătățile în tigaia în care ați prăjit și burgerii. Ungeți ambele jumătăți de chiflă cu sosul de maioneză vegetală. Adăugați pe jumătatea inferioară a chiflei felia de roșie, câteva rondele de ceapă și burgerul de legume. Ungeți burgerul cu puțină maioneză, adăugați o frunză de salată verde și îl închideți cu jumătatea de chiflă rămasă. Procedați în acest fel până terminați de preparat toți burgerii.

Burgeri cu ovăz şi spanac

Ingrediente: 2 căni cu apă, 3 căni cu fulgi de ovăz, 1 cană cu spanac/urzici, 3 linguri cu fulgi de drojdie inactivă, 1 linguriță cu sare, 2 linguri cu amestec de legume, 1 căpățână de usturoi, 1 ceapă, 1/2 ceșcuţă cu ulei de floarea-soarelui, 1 lingură cu făină de soia, 1 linguriță cu cimbru, 1 linguriță cu busuioc.

Mod de preparare: se spală foarte bine spanacul și se opărește în cele două căni cu apă. Ulterior, se scoate și se stoarce foarte bine. Apa în care a fiert spanacul se toarnă peste fulgii de ovăz pentru a-i înmuia. Se toacă mărunt spanacul și ceapa. Se curăță și se strivește usturoiul. Se adaugă toate ingredientele peste fulgii de ovăz și se amestecă foarte bine, ca să se omogenizeze. Udați palmele cu apă și începeți să modelați burgerii. Atenție! Umeziți mâinile după fiecare burger, altfel umplutura se va lipi. Tapetați cu hârtie de copt o tavă și aprindeți cuptorul. Așezați burgerii pe rând în tavă și lăsați la cuptor până prind crustă. Burgerii vegetali cu ovăz și spanac sunt foarte buni în sendvișuri cu roșie, salată verde și smântână vegetală.