Main menu

header

751 26 1de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa

Serile toamnei pot deveni mult mai frumoase dacă le veți petrece alături de o prăjitură delicioasă, obținută din cele mai bune fructe de sezon.

Găluște cu prune

Ingrediente: 300 g cartofi, sare, 30 ml ulei, 1 ou, 100 g făină, 12 prune mici, 50 g unt, 50 g pesmet, zahăr pudră, scorţişoară pisată, zahăr vanilat.

Mod de preparare: curățați cartofii, spălați foarte bine, apoi puneți la fiert în apă cu sare pentru o jumătate de oră. Curățați prunele de sâmburi, apoi lăsați să se scurgă. Cartofii fierţi se curăţă de coajă, se zdrobesc şi se amestecă bine cu uleiul. Când compoziţia pentru găluște cu prune s-a răcit, se adaugă făina şi oul. Se amestecă până când se obţine un aluat omogen, apoi se împarte în 12 bucăţi. Se pune pe foc un vas cu doi litri de apă, în care se adaugă sare. Prunele scurse se acoperă cu aluat, apoi se dau prin făină şi se pun pe rând în apa clocotită. Se lasă să fiarbă la foc mic, 10-15 minute, cu oala acoperită, după care se opreşte focul şi se mai lasă în apa fierbinte, acoperite, încă 15 minute. Într-o tigaie încinsă se rumeneşte pesmetul în unt. Găluştele cu prune fierte se scot din apă şi se lasă la scurs. Se tapetează cu pesmet, apoi se pudrează cu zahăr, scorţişoară şi se pot servi.

Plăcintă cu gutui și mere

751 26 2Ingrediente. Pentru foaie: 500 g făină, 4 gălbenușuri, 3-4 linguri cu zahăr, 1 pliculeț cu drojdie uscată, 180 ml lapte puțin călduț, 100 g unt la temperatura camerei, 2 pliculețe cu zahăr vanilinat, 1 linguriță cu esență de rom. Pentru umplutură: 2 gutui, 4-5 mere potrivite, 150 g zahăr, scorțișoară, 1 ou pentru uns plăcinta.

Mod de preparare: pentru a pregăti aluatul pentru foaia de plăcintă, puneți ingredientele în vasul robotului de bucătărie întâi cele lichide, apoi cele solide, ultima fiind drojdia uscată, care nu trebuie să intre în contact cu primele. Porniți programul de frământare și, când este gata, lăsați aluatul la dospit o oră, în loc călduț. Dacă doriți să frământați aluatul manual, puneți două-trei linguri cu lapte călduț, o lingură cu zahăr și drojdie și faceți o maia pe care o lăsați la dospit aproximativ 20 de minute. Puneți apoi maiaua într-un castron, peste restul de ingrediente, și frământați până se obține un aluat neted, puțin lipicios. Lăsați la dospit pentru o oră. Urmează pregătirea umpluturii. Merele și gutuile curățate și tăiate cubulețe se călesc cu zahărul, până se înmoaie și se evaporă zeama lăsată, apoi se adaugă scorțișoara și se lasă la răcit. Când aluatul este gata, se răstoarnă pe blatul uns cu ulei și, cu ajutorul sucitorului, se întinde o foaie dreptunghiulară, groasă de 1,5 cm. Deasupra acesteia, se așază umplutura și se rulează cât se poate de strâns. Plăcinta se pune în tava tapetată cu hârtie de copt și se lasă la crescut, pentru o jumătate de oră. Se unge cu ou bătut și se introduce la cuptor până când plăcinta capătă o culoare aurie.

Tartă cu pere și ghimbir

751 26 3Ingrediente: 1-2 pere frumoase, 3 ouă, 125 g zahăr, 3 linguri cu iaurt gras, 3 linguri cu ulei, 6 linguri cu vârf cu făină, 1 linguriță cu praf de copt, 1 linguriță cu ghimbir pudră, 1 lingură cu unt, 1 lingură cu zahăr brun.

Mod de preparare: pentru început, luați o tavă rotundă pentru tarte, puneți o hârtie de copt, ungeți cu unt, presărați zahărul brun și așezați feliile de pară. Peste acestea, pudrați ghimbirul praf. Para se poate pune cu coajă sau aceasta se poate curăța, se taie în jumătate, apoi se fac feliile. Tava se dă la cuptor pentru 10-15 minute cât să se înmoaie fructele. Dacă para este coaptă, nu este nevoie de a sta în prealabil la cuptor. Mixați ouăle cu zahărul și puțină sare până va crește în volum. Adăugați apoi uleiul și iaurtul, amestecând cu ajutorul unei palete. Încorporați la final făina și praful de copt. Introduceți tarta la cuptor pentru 30 de minute.

Tartă cremoasă cu struguri

751 26 4Ingrediente: 2 ouă medii, 60 g zahăr, 60 g făină, 1/4 linguriță cu praf de copt, 30 g unt, topit. Pentru cremă: 100 ml lapte, 20 g făină, 30 g unt, 1 lingură cu zahăr, 1 gălbenuș, 1 lingură cu frișcă, 2 lingurițe cu lichior de fructe. Pentru topping: 250 g struguri albi și negri, spălați și uscați, 1/2 pliculeț cu gelatină.

Mod de preparare: preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius. Ungeți tava de tartă cu puțin unt, apoi tapetați-o cu făină. Bateți ouăle și zahărul cu un mixer timp de șapte minute, până se întăresc. Puneți făina treptat, apoi praful de copt și turnați untul topit, amestecând mereu cu mixerul. Turnați mixtura în tavă și coaceți pentru 20 de minute. Lăsați să se răcească în tavă, apoi puneți blatul pe un platou. Pentru cremă: turnați laptele într-o cratiță, adăugați făina, amestecând, apoi untul. Aduceți la fierbere, amestecând până se formează un sos gros. Luați de pe foc, adăugați zahărul și gălbenușul, amestecând. Turnați totul într-un castron, acoperiți-l cu folie de plastic și lăsați să se răcească. Ulterior, turnați frișca și lichiorul în crema preparată, amestecați cu un mixer, apoi întindeți peste tartă. Aranjați strugurii pe deasupra și lăsați deoparte să se așeze. Pregătiți gelatina conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Lăsați tarta cremoasă să se răcească, apoi puneți cu lingura peste struguri. Lăsați să se așeze, după aceea puteţi servi.

Cremă de zahăr ars cu dovleac

751 26 5Ingrediente: 1 cană cu zahăr, 2 şi 1/2 căni cu lapte degresat, 3 ouă mari, 3 albușuri, 1 cană cu piure de dovleac, 1 linguriță cu scorțișoară măcinată, 1 linguriță cu esență de vanilie, 1/4 cană cu fulgi de cocos.

Mod de preparare: dovleacul se taie în două jumătăți, se curăță de semințe și de fibre cu ajutorul unei linguri. Se unge o tavă cu ulei. Se tapetează cu folie de aluminiu, care se unge cu ulei. Se așază dovleacul în tava cu scobitura în jos. Se dă la cuptorul timp de o oră. Se scoate dovleacul din cuptor și după ce s-a răcit puțin, se scoate miezul cu ajutorul unei linguri. Se pune într-un mixer pentru a obține un piure omogen. Jumătate din zahăr se pune într-o tavă de cuptor rotundă și se încălzește pe ochiul mare de la aragaz până se caramelizează. Se tapetează cu caramelul și pereții laterali ai tăvii. Restul de zahăr se pune pe foc cu laptele și se amestecă încontinuu până clocotește. Într-un bol se bat albușurile spumă, se adaugă apoi ouăle întregi, piureul de dovleac, scorțișoara și vanilia și se mixează foarte bine. Se adaugă treptat laptele fierbinte. Se toarnă compoziția în tava cu zahărul caramelizat. Se lasă la cuptor o oră. Se scoate tava pe un grătar și se lasă la răcit. Se acoperă și se dă la frigider câteva ore. Fulgii de cocos se pun într-o tigaie și se prăjesc până prind o culoare aurie. Se răstoarnă crema pe un platou, se presară cu fulgii de cocos și se decorează.