Main menu

header

751 26 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Ce murături puneți pentru această iarnă? Cât și cum? Asta e întrebarea pe care o pun gospodinele cel mai des în acest sezon. Iată câteva idei senzaționale de conserve pentru iarnă mai puțin cunoscute. O adevărată provocare!

Ardei grași marinați cu usturoi și muștar

Ingrediente: 2 kg ardei grași, mici și cărnoși, 1 pahar cu oțet de masă 9%, 1 pahar cu zahăr, 2 linguri rase cu sare grunjoasă, neiodată, 5 linguri cu ulei, ienibahar, boabe de muștar, câteva fire de pătrunjel, 3-4 căței de usturoi.

Ingrediente: pentru început trebuie să pregătiți marinada. Turnați apă într-o cratiță, adăugați oțetul, zahărul, sarea și uleiul. Amestecați și aduceți marinada până la punctul de fierbere. Între timp, spălați ardeii grași. Nu trebuie să-i curățați de codițe și de semințe, ci pur și simplu să-i înțepați cu furculița pe alocuri, în așa fel încât marinada să pătrundă în interiorul lor. Tăiați usturoiul în feliuțe sau fâșii subțiri. După ce marinada va da în clocot, adăugați ardeii pregătiți, într-un singur strat. Lăsați la opărit timp de două minute pe fiecare parte. Puneți cinci-șase boabe de ienibahar și o linguriță cu boabe de muștar în fiecare borcan sterilizat, cu volumul de un litru. De asemenea, adăugați două fire de pătrunjel și câteva feliuțe de usturoi. Puneți ardeii marinați în borcane, presând ușor cu furculița. După ce veți umple borcanul pe jumătate, adăugați pătrunjelul rămas și încă un cățel de usturoi mărunțit. În final, puneți o linguriță cu boabe de muștar și doi căței de usturoi în fiecare borcan.

Varză marinată cu muștar

751 26 2Ingrediente: 1,5 kg de varză, 2 morcovi, 2 cepe. Pentru marinadă: 100 ml ulei, 90 g zahăr, 100 ml oțet de mere, 1 şi 1/2 linguriță cu sare, 1 linguriță cu muștar.

Mod de preparare: se taie varza fideluță, apoi se trece morcovul prin răzătoarea pentru morcov mai mare și se taie ceapa sferturi de rondele. Amestecați într-un vas varza, morcovul și ceapa. Într-o cratiță adâncă, amestecați ingredientele pentru marinadă, puneți vasul la foc și aduceți marinada până la punctul de fierbere, apoi o fierbeți timp de cinci minute la foc mic. Turnați apoi marinada în vasul cu legume, amestecați foarte bine și lăsați să pătrundă aromele unele în altele timp de două ore. Transferați varza în borcane curate și le închideți etanș. Puneți borcanele în frigider și păstrați la rece.

Vinete marinate cu morcov în stil asiatic

751 26 3Ingrediente: 2 kg vinete, 500 g morcovi, 80 g sare grunjoasă, neiodată, 80 g usturoi, 200 ml oțet, 200 ml ulei de floarea-soarelui, 2-3 foi de dafin, 5-7 boabe de piper negru, 5-7 boabe de ienibahar, 30 g condimente pentru legumele preparate în stil coreean, 2,5 l apă.

Mod de preparare: pentru început, tăiați vinetele sub formă de cuburi, iar morcovii îi dați pe răzătoarea care transformă produsele în fâșii lungi și subțiri. Tocați usturoiul cât puteți de mărunt. Puneți vinetele și morcovii într-o cratiță încăpătoare, adăugați apa rece și sarea și le aduceți până în punctul de fierbere. Ulterior, puneți foile de dafin, boabele de piper negru, boabele de ienibahar și oțetul. Acoperiți cratița cu un capac și fierbeți-i conținutul la foc mic, timp de cinci minute, apoi strecurați până se va scurge toată marinada. Puneți uleiul într-un vas, încălziți-l și adăugați vinetele și morcovii, usturoiul mărunțit și condimentele pentru legumele preparate în stil coreean. Prăjiți totul timp de cinci minute, amestecând continuu. Între timp sterilizați borcanele și capacele. Puneți vinetele cât sunt fierbinți în borcanele sterilizate, acoperiți cu capace sterilizate și închideți ermetic. Întoarceți conservele cu capacele în jos pentru câteva minute, lăsați să se răcească și depozitați doar la temperatura camerei.

Roșii murate la borcan

751 26 4Ingrediente (pentru două borcane de 3 l): 3,5 kg roșii, mărar, frunze de hrean, țelină, 2 ardei grași, 4 căței mari de usturoi, boabe de piper negru, boabe de ienibahar. Pentru saramură: 1 l apă, 40 g sare, 20 g zahăr.

Mod de preparare: spălați borcanele cu bicarbonat de sodiu și dați la o parte capacele. La baza acestora, adăugați mărar, usturoi tăiat lamele, frunze de hrean, țelină, ardei gras, ienibahar și piper negru. Puneți roșiile în borcane, apoi adăugați puțin mărar, ardei gras și țelină. Faceți acum marinada. Într-o cratiță puneți apa fiartă și răcorită și adăugați sare și zahăr, ținând cont de proporții. După ce ați amestecat bine, puteți turna saramura în borcane. Acoperiți borcanele cu capace și dați la rece.

Pepeni verzi la borcan, fără oțet

751 26 5Ingrediente: 1 pepene verde bine copt, 4 rădăcini de hrean, 1 căpăţână de usturoi, 3 crenguţe de mărar uscat, 3 crenguţe de cimbru uscat, 3 linguri cu sare grunjoasă, 3 litri apă.

Mod de preparare: spălați pepenele bine, curățați de coajă și tăiați în felii groase, apoi în bucăţi, în funcţie de borcanul pe care îl aveţi. Dacă aveţi un borcan cu gura mai largă, care vă permite, puteţi lăsa feliile întregi. Aranjați feliile în borcan, având grijă să nu zdrobiți miezul. Puneți printre bucățile de pepene crenguţele de cimbru şi de mărar, căţeii de usturoi decojiţi şi rădăcinile de hrean tăiate în două sau în patru pe lungime. Într-un vas adânc amestecați apa şi sarea, până aceasta se topeşte. Saramura obținută o veți turna apoi peste pepene. Borcanul se închide ermetic cu un capac bine strâns. Se ţine borcanul într-un loc răcoros şi întunecat. Atenție! Pentru că în primele zile va începe să fermenteze, puneți un recipient sub el. Nu deschideți niciodată capacul! Pepenele va fi bun de mâncat după aproximativ două luni.

Salată de roșii, castraveți și ardei

751 26 6Ingrediente: 3 kg roșii, 1 kg castraveți, 3 ardei dulci roșii, 3 ardei dulci verzi, 4 cepe, 1 căpățână de usturoi, 1 legătură de coriandru, 1 legătură de mărar, 2 linguri cu sare neiodată, 120 ml ulei, 2 ardei iuți roșii, foi de dafin, câteva boabe de piper negru, 1 linguriță cu zahăr, 1 linguriță cu oțet de masă 9%.

Mod de preparare: tăiați roșiile în feliuțe, nu înainte de a le îndepărta cotoarele. Ardeii dulci vor fi curățați de codițe și de semințe și tăiați apoi sub formă de rondele. La rândul lor, castraveții se taie în rondele groase, dar nu înainte de a le fi înlăturate capetele. De asemenea, se taie ceapa în rondele, iar usturoiul în feliuțe și ardeii iuți în rondele, păstrând semințele. Se pun toate ingredientele într-un vas, se mărunțește coriandrul și mărarul și se adaugă în vas. Puneți apoi sarea și uleiul și amestecați bine. Lăsați 20 de minute pentru ca legumele să elibereze sucul. Puneți boabele de piper și foile de dafin în borcane, apoi adăugați amestecul de legume. În final, adăugați zahărul și sucul pe care l-au lăsat legumele și acoperiți cu capace sterilizate, apoi închideți ermetic.