Main menu

header

Reţete cu peşte

de Cristina Tache

În Duminica Floriilor, cei care au ţinut Postul Paştelui au „dezlegare” la peşte. Pentru o masă cât mai gustoasă şi îmbelşugată la ceas de sărbătoare vă propunem câteva reţete cu care să vă delectaţi invitaţii...

Read more: Reţete cu peşte

Chile în sos de nuci

de Claudia Stan

Bucate de Cartea Recordurilor

Chile în sos de nuci, o specialitate tradiţională mexicană, a intrat în Cartea Recordurilor la 29 august 2005, ca fiind cea mai mare porţie din lume. Preparatul, inspirat din culorile steagului mexican, conţine ardei iute (verde), sos de nuci (alb) şi seminţe de rodii (roşu) şi a fost pregătit de bucătari pricepuţi, cu ocazia Festivalului „Chile en Nogada”, ce s-a ţinut în Puebla, Mexic.

Read more: Chile în sos de nuci

Reţete cu verdeţuri de primăvară

de Cristina Tache

Mâncarea de urzici sau de ştevie, ciorba de lobodă şi salatele de untişor sunt la mare preţ primăvara, în special în timpul postului Paştelui. Aceste verdeţuri nu sunt doar gustoase, ci şi sănătoase. O cură cu „frunze” elimină toxinele din organism şi aduce bogăţie de vitamine şi de minerale. Ca să profitaţi din plin de aceste beneficii, iată câteva reţete cu verdeţuri de primăvară.

Read more: Reţete cu verdeţuri de primăvară

Bucate de Cartea Recordurilor: Tabouleh

de Claudia Stan

Tabouleh-ul, o mâncare tradiţională arăbească, şi-a făcut loc în Cartea Recordurilor. Bucătari din toată Palestina au pregătit la 9 iunie 2006 cel mai mare castron cu acest preparat,  având la bază ingrediente tradiţionale, salată verde, măsline, roşii, ulei de măsline, grâu şi mentă. Gazda acestei întreceri a fost oraşul Ramallah. Castronul uriaş a stârnit admiraţia lumii arabe şi nu numai. După includerea în Guinness Book of Records, palestinienii prezenţi la eveniment au „devorat-o”.

Reţete fără grăsimi

de Cristina Tache

Primăvara este momentul potrivit pentru detoxifierea organismului. Dacă în timpul iernii mai facem abuzuri, mâncând mai gras şi mai nesănătos, în lunile de primăvară este bine să consumăm cât mai mult fructe, legume şi mâncăruri fără grăsimi. Vă propunem câteva preparate sănătoase şi foarte uşor de pregătit.

Read more: Reţete fără grăsimi

Uleiuri pentru gătit

Găsim în magazine tot felul de uleiuri alimentare. În afară de binecunoscutul ulei de floarea-soarelui şi de cel de măsline, mai nou apărut şi folosit la noi în ţară, despre celelalte tipuri de ulei nu ştim mare lucru şi nici eticheta nu ne este de mare ajutor. De aceea vă propunem câteva informaţii de bază despre cele mai cu noscute uleiuri.

Read more: Uleiuri pentru gătit

Reţete pentru micul dejun

Un mic dejun sănătos accelerează metabolismul, conferă energie trupului, dar şi creierului. De asemenea, diminuează efectul hormonilor ce contribuie la creşterea în greutate. Specialiştii în nutriţie consideră că, la micul dejun, cele mai bune sunt fibrele şi proteinele, alimentele bogate în aceste substanţe fiind digerate mai încet, întârziind mai apoi senzaţia de foame. Pentru că de cele mai multe ori nu luăm micul dejun din lipsă de timp sau de imaginaţie, vă propunem câteva variante sănătoase şi gustoase pentru masa de dimineaţă. 

Read more: Reţete pentru micul dejun

Reţete de bruschete

  Bruschetele provin din bucătăria italiană şi sunt aperitive foarte apreciate în întreaga lume. Nu sunt greu de preparat, dar aduc o savoare aparte oricărui meniu. În plus, ele au rolul de a deschide apetitul pentru alte delicii culinare ce urmează să fie servite. Iată câteva reţete cu care să vă delectaţi oaspeţii la o cină cu specific italienesc şi nu numai.

Cu mozzarella

Ingrediente: 400 g baghetă, 400 g roşii, 250 g brânză mozzarella, 100 g file anchois.

Read more: Reţete de bruschete

Mâncăruri în aspic

  Preparatele în aspic pot fi soluţii potrivite pentru aperitive la o masă festivă, o aniversare sau o cină în familie. Deşi prepararea aspicului dă bătăi de cap multor gospodine, odată deprins procedeul, reţetele nu sunt deloc greu de realizat. Vă propunem câteva reţete de aspic cu care să vă încântaţi invitaţii şi familia.

Prepararea aspicului

  Ingrediente: o bucată de os de viţel, o jumătate de kilogram de oase de vacă, 200 g şorici de porc, doi morcovi, două rădăcini de pătrunjel, o ceapă, o gulie, patru litri de apă, sare, şase albuşuri de ou bătute spumă, două-trei linguriţe cu oţet.
Read more: Mâncăruri în aspic

Minuturi delicioase

  Se spune că „graba strică treaba”, dar nu şi atunci când este vorba despre bucătăria la „minut”. Mâncărurile care pot fi gătite rapid sunt nemaipomenite atunci când nu avem suficient timp să pregătim o masă ca la carte şi nici nu vrem să „aruncăm” în cuptorul cu microunde nişte produse semipreparate. Aşadar, dragi gospodine, vă propunem câteva reţete care să vă scoată din impas atunci când timpul vă presează.

Cartofi cu chimen

  Ingrediente: un kilogram de cartofi, 100 ml ulei, sare, boia dulce, chimen şi puţin piper.
Read more: Minuturi delicioase

Dăruiţi-vă inima de Sfântul Valentin!

  La 14 februarie, lumea este cuprinsă de febra iubirii. Pentru a vă dărui inima nu este necesar un transplant, ci puteţi opta pentru pregătirea surprizelor dulci, în formă de inimioară.

Fursecurile iubirii

  Deoarece de Sfântul Valentin se dăruiesc bomboane sau dulciuri sub formă de inimă, vă propunem o reţetă minunată, cu care vă veţi impresiona partenerul de viaţă, mai ales că dumneavoastră veţi fi „creatorul” surprizei dulci.
Ingrediente: 300 g făină (cernută), 50-60 g migdale măcinate, 150 g zahăr, 150 g unt, două gălbenuşuri şi un ou întreg, 150-200 g dulceaţă de vişine, zahăr pudră (din abundenţă) şi un pliculeţ cu zahăr vanilat.
Mod de preparare: amestecaţi făina, zahărul, migdalele, zahărul vanilat cu ouăle şi Read more: Dăruiţi-vă inima de Sfântul Valentin!

Dulciuri pentru diabetici

  Conform statisticilor de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Federaţia Internaţională de Diabet, aproximativ 5% din populaţia României se află în evidenţele medicale ca suferind de diabet. Toate tipurile de diabet au simptome similare, deoarece aceste forme se caracterizează prin prezenţa unei cantităţi mari de zahăr sau de glucoză în sânge. Aceasta apare deoarece organismul nu mai e capabil să utilizeze glucoza ca sursă de energie. Restricţiile la zahăr constituie o adevărată problemă pentru persoanele diabetice. Noi vă vom prezenta câteva reţete menite să vă îndulcească, chiar dacă suferiţi de diabet zaharat.

Prăjitură cu ciocolată
Read more: Dulciuri pentru diabetici

Preparate de lux

  Sunt cerute şi consumate în cele mai exclusiviste restaurante şi hoteluri din lume. Preţurile lor depăşesc imaginaţia, dar se justifică prin metodele specifice de preparare şi mai ales prin raritatea ingredientelor. Iată câteva dintre cele mai luxoase preparate ce fac deliciul celor cu dare de mână.

Foie Gras

  Celebrul pateu Foie Gras se prepară din ficat de gâscă sau de raţă. Pentru a obţine această delicatesă, trebuie ca păsările să fie hrănite printr-un mecanism special. După Read more: Preparate de lux

Să învăţăm să facem sushi

  Cea mai populară mâncare japoneză este sushi. Am auzit de atâtea ori despre acest preparat, am văzut actorii din filmele americane consumându-l, dar nu l-am încercat niciodată. În România a pătruns de ceva timp moda restaurantelor cu specific exotic, dar preţurile sunt cam piperate. De aceea, astăzi vă propunem să încercaţi sushi, preparat de dumneavoastră.
Ingrediente
În principiu, sushi se prepară dintr-o bucată de peşte pusă pe o mică buletă de orez, înfăşurate într-un fel de hrean japonez, numit wasabi. Aşadar, aveţi nevoie de:
Orez: se amestecă împreună cu oţet de orez, zahăr şi sare, şi apoi este răcit la temperatura camerei;
Read more: Să învăţăm să facem sushi

Altfel de sarmale

  Chiar dacă perioada Sărbătorilor de iarnă a trecut, iar vremea caltaboşilor, cârnaţilor, piftiei s-a cam dus, nu înseamnă că gospodinele nu mai pun pe masă bunătăţi precum friptură de porc sau tradiţionalele sarmale. În acest număr vă propunem un altfel de sarmale, pe toate gusturile, chiar şi pentru... vegetarieni.

Cu păstrăv (sau orice fel de peşte)

Ingrediente: un kilogram de peşte (păstrăv), o ceaşcă de orez, trei-patru cepe, patru morcovi de mărime medie, cimbru după gust, două linguri cu bulion, o varză murată.
Mod de preparare: prăjiţi bine peştele, curăţaţi-l de piele şi îi scoateţi cu atenţie oasele. Read more: Altfel de sarmale

Cocteilurile, bogăţia meselor speciale!

  Amestecurile între băuturile alcoolice şi sucuri sunt nelipsite la petreceri. Ele semnifică bogăţia, bucuria, fiind totodată şi energizante. De ce să apelaţi la serviciile unui bar, costisitoare de altfel, când puteţi prepara chiar dumneavoastră aceste minunate băuturi?  

Zmeurica autohtonă
Ingrediente: un kilogram de zmeură, un litru de rachiu alb, 100 ml rom, 500 g zahăr, vanilie.
Mod de preparare: zmeura se pune împreună cu zahărul într-o damigeană de trei litri, ce se ţine şase zile la căldură, agitând-o zilnic până se topeşte zahărul. Se pun apoi rachiul alb, romul şi vanilia. Damigeana se scutură bine şi se închide ermetic cu un dop. Se lasă la rece două săptămâni, apoi lichiorul se filtrează şi se poate consuma.

Margarita, specialitatea mexicană
Read more: Cocteilurile, bogăţia meselor speciale!

Masa de Crăciun în lume

  Se spune că de Crăciun stăm la masă cu Dumnezeu. Cu lumini, colindători, cozonaci şi zahăr candel, cu oameni fericiţi şi biserici pline de credincioşi, veniţi să se bucure de naşterea Mântuitorului. Să deschidem, aşadar, împreună cartea cu îngeri, lăsându-i să poposească în casele noastre în seara de Moş Ajun şi să ciocnim un pahar cu vin.

Varza roşie, preferata spaniolilor

  În perioada Crăciunului, pe mesele spaniolilor predomină produsele „de pământ”, Read more: Masa de Crăciun în lume

Reţete vechi din moşi-strămoşi

  Este sărbătoarea Crăciunului şi nimic nu e mai firesc decât să facem o scurtă incursiune în lumea reţetelor vechi ca sfânta sărbătoare. Spectaculoase şi gustoase, reţetele speciale pe care vi le prezentăm acum sperăm să vă aducă farmecul pe care îl aveau în momentul în care au fost inventate.

Cina Crăciunului
Read more: Reţete vechi din moşi-strămoşi

Prepararea porcului la Ignat

  În vechile culturi, porcul a fost considerat un animal sacru, ce era sacrificat în onoarea zeilor, în cadrul unor ceremonii publice de mare amploare, din care nu lipseau actele culinare rituale, urmate de mese comune, la care oamenii mâncau în credinţa purificării şi întăririi lor prin puterea vitală a cărnii.  Sacrificarea porcului în ziua de Ignat (20 decembrie) reprezintă un adevărat ritual. Credinţa că porcul îşi visează moartea în noaptea de Ignat, prinderea şi înjunghierea animalului, efectuarea diferitelor semne rituale pe corpul acestuia constituie momente menite să preîntâmpine stingerea „seminţei” porcilor, să asigure sănătatea gazdei în anul ce va veni, să alunge spiritele rele.
Read more: Prepararea porcului la Ignat

Monalisa comestibilă la Beijing!

  Replici ale unor tablouri celebre, precum „Mona Tofu”, cu ochii din boabe de piper şi părul din foi de varză, şi „Cabbage Monroe”, o versiune vegetală a celebrei lucrări a lui Andy Warhol din 1967, „Marilyn Monroe” au fost incluse într-o expoziţie de artă contemporană vernisată la Beijing.
Read more: Monalisa comestibilă la Beijing!

Reţete celebre (II)

  Arome cu parfum de istorie, amestecuri de ingrediente şi de fapte, toate acestea dau savoare grastronomiei de lux. Marii bucătari ai lumii pregătesc aceste preparate celebre după reţetele iniţiale, inspirate de personaje celebre şi faptele lor. Încercaţi-le şi dumneavoastră.
Read more: Reţete celebre (II)