Main menu

header

Legenda care dăinuie în numele lui Dragoş Vodă: Ţinutul Zimbrului

741 24 1de Andrei Dicu şi Daniel Alexandrescu

Ținutul Zimbrilor este o rezervație naturală și un spațiu care miroase a renaștere. Soare, oameni primitori, deveniți rapid prieteni, recuperarea istoriei și refacerea ecosistemului. Zimbrul, sufletul Moldovei, renaște din grija unor români pasionali. Am fost la „vânătoare” de zimbri, dar numai pentru a-i... „ochi”. Maiestuosul legendar se ascunde, cu discreția neantului și e greu de găsit, într-o lume de basm.

Read more: Legenda care dăinuie în numele lui Dragoş Vodă: Ţinutul Zimbrului

Pisica, cel mai bun leac pentru vindecarea tiroidei

740 24 1de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa

Dacă până nu demult s-a crezut că pisicile sunt doar niște blănoase egoiste și indiferente față de stăpânii lor, un grup de cercetători din SUA au demontat acest mit, demonstrând că pentru pisicuțe comunicarea cu oamenii este mai importantă decât hrana. Mai mult, alți oameni de știință au arătat că posesorii de pisici sunt mult mai sănătoși, ba chiar se pot vindeca de boli grave.

Read more: Pisica, cel mai bun leac pentru vindecarea tiroidei

Dacă vom salva albinele, acestea vor salva omenirea

739 24 1de Laura Zmaranda şi Eduard Popa

În întreaga lume, dar mai ales în regiunile dezvoltate, în ultimii 20 de ani producţia de miere s-a înjumătăţit, iar populaţia de albine a cunoscut un declin masiv. Care sunt cauzele? Distrugerea habitatelor naturale, chimizarea agriculturii, schimbările climatice, poluarea.

Read more: Dacă vom salva albinele, acestea vor salva omenirea

Recordurile zburătoarelor

738 24 1de Călin Popa şi Eduard Popa

De la șoimii care intră în picaj cu aproape 400 de kilometri pe oră la gâștele și cocorii care trec peste Himalaya în migrația lor fără egal, animalele zburătoare uimesc cu recorduri naturale greu de atins chiar și de tehnologia umană avansată.

Read more: Recordurile zburătoarelor

Caracatiţele, fiinţele cu trei inimi

737 24 1de Sorin Dumitrescu şi Eduard Popa

Caracatița (Octopus) este un gen de moluște cefalopode. Ele trăiesc în mări și în oceane. Corpul are forma unui sac. Capul prezintă doi ochi mari, o coroană de brațe (opt-zece), numite tentacule, prevăzute cu ventuze, și o gură cu fălci tari. Corpul este acoperit de o „manta”. Caracatițele se hrănesc cu crustacee, pești, scoici etc. Reprezentantul tipic al acestui gen de moluște este caracatița comună Octopus vulgaris. Caracatițele sunt pes- cuite pentru carnea lor foarte apreciată în gastronomie.

Read more: Caracatiţele, fiinţele cu trei inimi

Secretele hidratării animalelor de companie în sezonul cald

736 27 2de Călin Popa şi Adrian Barna

Apropierea sezonului cald este semn pentru proprietarii de animale de companie că trebuie să fie mult mai atenți la felul în care prietenii necuvântători sunt afectați de temperaturile ridicate. Îi puteți ajuta să treacă mai ușor peste această perioadă cu câteva reguli simple, explicate de specialiști.

Read more: Secretele hidratării animalelor de companie în sezonul cald

Cu patrupedele la birou contra salariu mai mic

736 27 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Poate le iubesc prea mult și nu se pot despărți de ele atunci când sunt la birou, poate nu mai vor să-și facă griji sau să plătească pentru îngrijire... Milenialii sunt dispuși să accepte salarii mai mici pentru a-și putea aduce animalele de companie cu ei la serviciu.

Read more: Cu patrupedele la birou contra salariu mai mic

Pasărea-simbol a României Când se va termina persecuţia ciocârliei?

735 24 1de Laura Zmaranda şi Adrian Barna

În 2015 am aflat prima oară despre lupta care se poartă pentru existența ciocârliei. Ovidiu Neculai Bufnilă (medalion), responsabil de relațiile cu presa al Societății Ornitologice Române, mi-a vorbit atunci despre campania de sensibilizare pe care o inițiaseră în speranța că vor reuși să oprească vânătoarea ciocârliei în România. Nu s-a întâmplat lucrul acesta, dar lupta nu a fost în zadar pentru că au reușit să obțină micșorarea cotelor de vânătoare la această specie. Ciocârlia a revenit acum în atenție printr-un ordin aprobat de Ministerul Apelor şi Pădurilor care permite decimarea a 440.000 de ciocârlii. Această decizie nu a rămas fără ecou în rândul celor care iubesc natura cu toate viețuitoarele ei, așa că mediul online a reacționat prin lansarea unor petiții care solicită ca persecuția ciocârliilor să înceteze. Interviul de față are menirea de a promova acest demers. Să pledăm pentru viața ciocârliei, pasărea-simbol a României.

Read more: Pasărea-simbol a României Când se va termina persecuţia ciocârliei?

Vlad Cioflec, herpetolog: „Din zece specii de şerpi, doar trei sunt veninoase“

732 24 1de Laura Zmaranda şi Sorin Dumitrescu

Aversiune și spaimă. Sunt probabil doar câteva dintre cuvintele pe care oamenii le folosesc atunci când sunt întrebați ce părere au despre șerpi. Și, conduși de aceste sentimente, refuză să admită că și aceștia au rolul lor în ecosistemele naturale. Natura însă este completă și armonioasă cu toate viețuitoarele ei. Inclusiv șerpii. Pentru că se apropie momentul concediilor și al drumețiilor montane, iar șansele de a întâlni un șarpe în călătoriile noastre cresc, am vorbit cu Vlad Cioflec (medalion), herpetolog, despre speciile de șerpi din țara noastră și despre atitudinea pe care care ar trebui să o avem față de aceste viețuitoare.

Read more: Vlad Cioflec, herpetolog: „Din zece specii de şerpi, doar trei sunt veninoase“

Cele mai scumpe pisici din lume

732 27 1de Carmen Ciripoiu şi Alexandru Brădescu

Pufoase și rafinate, pisicile au fost considerate dintotdeauna creaturi misterioase. Mai mult, este cunoscut faptul că felinele au fost venerate în Egipt și declarate sacre în Japonia, în jurul anului 1000. Cât privește frumusețea acestora, e greu de spus pentru iubitorii de pisici dacă arată mai bine Persanele, Maine Coon, cele exotice sau British Shorthair... Iată care sunt cele mai scumpe rase de pisici din lume.

Read more: Cele mai scumpe pisici din lume

Ciobănescul de Bucovina, prietenul copiilor

731 28 1de Andrei Dicu şi Adrian Barna

La finalul lunii aprilie a acestui an, rasa Ciobănescului de Bucovina a fost recunoscută, oficial, la nivel internațional. Evenimentul a fost sărbătorit în județul Suceava, spațiul din care provin acești câini, iar de curând, în Banat, a avut loc un concurs tradițional, la care atracția principală a fost tot Ciobănescul Bucovinean. Omologarea acestei rase este un prilej de mândrie pentru români și ea survine după ce, în anii trecuți, au mai fost recunoscute oficial încă două rase, Ciobănescul Carpatin și cel Mioritic.

Read more: Ciobănescul de Bucovina, prietenul copiilor