Main menu

header

Canonizată la 1.000 de ani de la moarte Sfânta Casiana, singura femeie-imnograf a bisericii creştin-ortodoxe

950 22 1de Simona Lazăr

Prăznuită la data de 7 septembrie, Sfânta Casiana (ori Kassiani, Cassia sau Ikasia) s-a născut la sfârșitul primei decade a veacului al IX-lea. Statutul său, în pleiada sfinților și a sfintelor din calendar, este unul aparte - fiindcă dacă imnografii (autori de imnuri religioase) sunt, cei mai mulți, bărbați, ea este singura femeie care a scris imnuri și, mai mult decât atât, câteva zeci dintre ele sunt incluse în cărțile de cântări religioase care se interpretează în biserică și în ziua de azi.

Read more: Canonizată la 1.000 de ani de la moarte Sfânta Casiana, singura femeie-imnograf a bisericii...

Un loc încărcat de evenimente biblice, la sud-vest de Ierusalim Ein Karem sau „Fântâna Viei“, acasă la Profetul Zaharia

949 22 1de Simona Lazăr

Profetul Zaharia (prăznuit la 5 septembrie) este unul dintre personajele biblice care face trecerea dinspre Vechiul spre Noul Testament, fiind profet al neamului lui Israel. Numele de Zaharia era dat copiilor născuți la bătrânețe - ca destin, Zaharia a fost nu doar un fiu născut din părinți vârstnici, dar el însuși avea să aibă primul și unicul prunc la bătrânețe. Fiul său și al soției sale, Elisabeta, a fost Sfântul Ioan Botezătorul. Iar locul unde avea să se întâmple asta este Ein Karem (Ain Kareem) care în traducere înseamnă „fântâna viei” sau „izvorul viei”, aflat la 7 km sud-vest de Ierusalim. Asupra acestui loc aparte de pe ruta pelerinilor creștini în Țara Sfântă ne vom opri în cele ce urmează.

Read more: Un loc încărcat de evenimente biblice, la sud-vest de Ierusalim Ein Karem sau „Fântâna Viei“,...

Dumnezeu se foloseşte de aceste prilejuri pentru a ne modela pentru binele nostru suprem Preot dr. Vlăduţ-Iulian Roşu: „Încercările reprezintă un mijloc de a dobândi calitatea de cetăţean al Cerului“

948 22 1de Georgiana Mihalcea

Contrar percepției multora dintre noi, când ne e dat să trăim situații mai dificile de viață, nu trebuie să ne pierdem credința, pentru că Dumnezeu nu ne-a dat uitării, ci este acolo și ne ajută să ne desăvârșim ca buni creștini. Preotul Vlăduț-Iulian Roșu (foto), de la Catedrala Sfântul Spiridon cel Nou din București, ne-a dezvlăuit multe lucruri importante sufletului nostru la care ar trebui să ne gândim în clipele de cumpănă. Cu siguranță toate cele spuse de Sfinția sa vă vor fi de ajutor, vor aduce alinare, speranță și putere spirituală în inima fiecărui cititor.

Read more: Dumnezeu se foloseşte de aceste prilejuri pentru a ne modela pentru binele nostru suprem Preot...

A vindecat oamenii cu puterea sângelui şi a inelului stăpânului său, Sf. M. Mc. Dimitrie Sfântul Mucenic Lup a primit Botezul prin revărsare de apă din cer

947 22 1de Simona Lazăr

Adeseori, citind Viețile Sfinților, descoperim legături, puțin știute de credincioși, între unii dintre sfinții din calendar. Așa cum este și aceasta dintre Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din Salonic, Izvorâtor de Mir (martirizat în anul 306 d.Hr. și prăznuit la 26 octombrie) și Sfântul Mucenic Lup, pe care îl vom sărbători în ziua de 23 august. Care este această legătură și în ce fel cel din urmă avea să ajungă și el să fie ridicat în rândul sfinților?

Read more: A vindecat oamenii cu puterea sângelui şi a inelului stăpânului său, Sf. M. Mc. Dimitrie Sfântul...

Motive mitico-religioase mariane Legendele Maicii Domnului, în tradiţia românească

946 22 1de Simona Lazăr

Legendele și povestirile, pildele și baladele cu temă religioasă, în care Maica Domnului este portretizată, iar faptele sale, istorisite, capătă valoare de adevăr imuabil, relevă un spirit care nu poate fi contestat. Un spirit care a cuprins întreaga Europă medievală dar care, spune Mircea Eliade, e diferit exprimat în folclorul cu temă religioasă de la noi. „Legendele românești asupra Maicii Domnului întrec în frăgezimea sentimentului care le-a creat chiar cele mai umile legende medievale germanice”, scrie reputatul istoric al religiilor. „Este o trăsătură caracteristică a sufletului poporului românesc de a se apropia de tainele suprafirești ale creștinismului cu umilință, dar și cu o cordială spontaneitate”, mai spune, afirmând că „puterea și autenticitatea credinței se verifică prin formele firești, umile, omenești pe care le ia o religie” - iar dimensiunea folclorului religios dă măsura acestei autenticități.

Read more: Motive mitico-religioase mariane Legendele Maicii Domnului, în tradiţia românească

Conducătorii spirituali ai Bătrânului Continent Şase sfinţi şi sfinte au rolul de a proteja Europa

945 22 1de Simona Lazăr

Nu mai puțin de șase sfinți și sfinte din calendarul religios poartă titlul (și sarcina) de „patroni ai Europei”, protectori divini ai „bătrânului continent”. Cel dintâi a fost numit astfel Sfântul Benedict din Nursia (cunoscut și ca „patriarh al monahismului”, în Biserica Catolică, așa cum în ortodoxie este „părinte al monahismului” Sfântul Antonie cel Mare). Papa Paul al VI-lea l-a numit „patron al Europei”, în 1964, pentru ca 16 ani mai târziu, în 1980, Papa Ioan Paul al II-lea să îi pună alături de el pe Sfinții Chiril și Metodiu (sărbătoriți în ortodoxie). În 1999, același ocupant al Sfântului Scaun de la Vatican avea să numească „patroane ale Europei” și trei sfinte: Brigitta a Suediei, Ecaterina din Siena și Tereza Benedicta a Crucii. Dar să îi luăm pe rând și să aflăm câte ceva din biografia lor.

Read more: Conducătorii spirituali ai Bătrânului Continent Şase sfinţi şi sfinte au rolul de a proteja Europa

Când purtăm o metanie, ne amintim de obligaţia noastră de a stărui în rugăciune

944 22 1de Georgiana Mihalcea

Mulți creștini ortodocși poartă brățări ori metanii de rugăciune. Acestea nu sunt simple accesorii sau bijuterii, ci ne amintesc de legătura noastră cu Dumnezeu, care se consolidează prin rugăciune continuă. Sunt ajutoare de nădejde pentru noi în războiul spiritual pe care îl ducem zilnic împotriva Diavolului. Din păcate, mulți poartă metania fără să-i înțeleagă cu adevărat originile și scopul. Şi, din acest motiv, vom încerca să-i explicăm adevărata semnificație.

Read more: Când purtăm o metanie, ne amintim de obligaţia noastră de a stărui în rugăciune

Trei mănăstiri greceşti din vârf de munte, închinate Sfântului Proroc Ilie

943 22 1de Simona Lazăr

Grecia ortodoxă e foarte generoasă cu bisericile și mănăstirile închinate Profetului Ilie. De fapt, a botezat cu numele lui nu doar așezăminte religioase, ci și vârfuri de munte. Atât în Grecia continentală, cât și (mai ales) în cea insulară, există cel puțin o biserică ori o culme de piatră numită Profitis Ilias. Vom trece în revistă, în această pagină, trei dintre ele, dând astfel imbold atât călătorilor, cât și pelerinilor, să le caute și să urce până la ele.

Read more: Trei mănăstiri greceşti din vârf de munte, închinate Sfântului Proroc Ilie

Vindecarea slăbănogului din Capernaum, o minune din „Cetatea lui Iisus“

942 22 1de Valentin Țigău

Capernaum e o localitate de pescari din vechea provincie Galilea, pe malul nord-vestic al lacului Tiberiadei (sau Marea Galileei), azi în nordul statului Israel. În perioada faptelor din Noul Testament, el se afla în apropierea frontierei provinciei, pe o ramură a rutei comerciale între Damasc și Egipt numită de către romani Via Maris. La Capernaum exista o vamă și o garnizoană romană comandată de un centurion, ceea ce explică prezența Apostolului Matei („vameșul”) care avea, probabil, un birou unde percepea taxele maritime pentru pescuit și taxele pe mărfurile vămuite. Acesta este și locul unde Iisus a săvârșit una dintre minuni - Vindecarea slăbănogului din Capernaum - la care se face referire în Duminica a VI-a după Rusalii, care anul acesta se prăznuieşte la 16 iulie.

Read more: Vindecarea slăbănogului din Capernaum, o minune din „Cetatea lui Iisus“

Una dintre primele scrieri ale literaturii române străvechi „Pătimirea martirilor Epictet şi Astion“

941 22 1de Simona Lazăr

Poporul român „s-a născut” creștin, iar trecea Sfântului Apostol Andrei, prin teritoriile locuite azi de români și atunci de strămoșii acestora - cu mărturiile și tradiția acestei treceri - este argumentul primordial al celor afirmate mai înainte. Poezia religioasă „străromână” - spunea Dan Horia Mazilu (1943-2008 - apreciat istoric al literaturii române vechi) - „demonstrează că spațiul unde s-a petrecut geneza poporului român a fost un spațiu creștin”. Iar existența, între daco-romanii din secolele III-IV d.Hr., a unor „mânuitori ai condeiului” ne așază, pe noi, ca români, printre popoarele cu o tradiție cărturărească. Sfinții Epictet și Astion din Halmirys - prăznuiţi în calendarul ortodox la data de 8 iulie și ale căror moaște au fost descoperite în 2001 - sunt cei care pun în valoare spiritul creștin și vocația martirică, precum și vocația cărții și a creației.

Read more: Una dintre primele scrieri ale literaturii române străvechi „Pătimirea martirilor Epictet şi Astion“

Redeschisă la 236 de ani de la închiderea ei de Imperiul Habsburgic Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Solca

940 22 1de Simona Lazăr 

Nu puține sunt, în țară, mănăstirile cu un istoric tulburător, așa cum dificile au fost și vremurile pe care le-au avut de traversat. Între acestea, Mănăstirea Solca din Bucovina, veche de 401 ani și având hramul Sfinților Apostoli „Petru și Pavel”, are câteva elemente deosebite de toate celelalte. Ultimul dintre acestea, din punct de vedere cronologic, s-a petrecut în 2021, când, după 236 de ani de la închiderea mănăstirii de către habsburgi, este numit un nou stareț și se redeschide oficial Ce s-a întâmplat cu acest sfânt lăcaș în aceste largi intervale de timp în care a fost mănăstire și în care... n-a mai fost?

Read more: Redeschisă la 236 de ani de la închiderea ei de Imperiul Habsburgic Mănăstirea „Sfinţii Apostoli...