Main menu

header

Frăgezime până la ultima fibră Reţete de marinade pentru fripturi aromate

948 26 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Nimic nu se compară cu o friptură din carne lăsată la marinat, parfumată, delicată, suculentă, fragedă până la ultima fibră. Din Roma antică până azi, obiceiul marinării cărnurilor a evoluat până la artă.

Read more: Frăgezime până la ultima fibră Reţete de marinade pentru fripturi aromate

Provocări culinare dintr-o celebră provincie franceză Reţete din Champagne

947 26 1de Simona Lazăr

Una dintre cele mai reprezentative provincii ale Hexagonului, în ceea ce privește spiritul pur franțuzesc, Champagne, nu înseamnă doar... vin spumos, efervescent, cu gust perfect de sărbătoare. În această provincie a Franței s-au născut Racine și La Fontaine, Colbert și Mignard. Și tot aici peisajul e presărat cu catedrale și mănăstiri care se remarcă prin stilul arhitectural zis „ogival” sau „francigenum”, care sintetizează noblețea și farmecul Franței. În egală măsură este și o regiune a gastronomilor de geniu și nu doar a vinificatorilor care au creat un produs unic, cu denumire controlată, până într-atât încât nu este permisă folosirea termenului de „șampanie” decât pentru vinurile „șampa- nizate” aici, în cazul celorlalte fiind permise doar denumiri ca „spumoase” și „spumante”. Evident, vinul specific din Champagne se regăsește și în mâncărurile de aici ori măcar se va potrivi, organic, cu aceste mâncăruri.

Read more: Provocări culinare dintr-o celebră provincie franceză Reţete din Champagne

Un concept pe care l-au împrumutat din lumea vinului Ioana Coca: „Suntem o nanoberărie artizanală în care experimentăm o multitudine de gusturi“

946 26 1de Gheorghe Zmaranda

Ioana Coca (medalion) și Laurențiu Mândrilă sunt doi tineri antreprenori pasionați de fabricarea berii artizanale. Ioana spune despre ea și partenerul ei de afaceri că au învățat totul pe cont propriu, fără a avea vreo specializare în acest sens. Au început inițial prin a produce bere în casă și au descoperit astfel că există o întreagă comunitate de berari amatori. Au participat la concursuri dedicate berii artizanale și au câștigat premii la competiții din România, Ungaria, Slovacia, Slovenia și Croația între 2013 și 2015, lucru care i-a încurajat să deschidă în 2017 microberăria Oriel. Micuța lor fabrică de bere le permite să exploreze o multitudine de gusturi și să scoată berea din zona ei de confort.

Read more: Un concept pe care l-au împrumutat din lumea vinului Ioana Coca: „Suntem o nanoberărie artizanală...

O cereală, nenumărate posibilităŢi culinare Reţete vegetariene cu porumb

945 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Nu întâmplător oamenii iubesc porumbul - aliment-medicament, cu numeroase beneficii pentru sănătate, acest ingredient este atât de versatil, încât poate fi o vedetă pentru feluri de mâncare clasice sau pentru meniuri exotice ori personalizate.

Read more: O cereală, nenumărate posibilităŢi culinare Reţete vegetariene cu porumb

Legende, bucate şi oameni din Dobrogea Reţete tradiţionale din Başpunar

944 26 1de Simona Lazăr

Nu e prima dată când străbat Dobrogea cea pietroasă, cu soarele verii arzându-mi în creştet. De sub smocurile de iarbă, calcarele crenelate închipuie cetăţi demult părăginite. Pe un perete stâncos, se profilează... un templu indian. Apa şi vântul sunt însă „meşterii” care au săpat în piatră coloane bogat ornamentate, o „arhitectură” ce te trimite cu gândul la Jaipur. Nu este vorba însă de niciun miraj şi nicio Fată-Morgană nu-ţi dă ocol. Şi-apoi, e sigur, vei ajunge curând într-o „oază”, în valea ce adăposteşte vechiul sat turcesc numit… Başpunar. Aşa este scris pe plăcuţa indicatoare, cu numele bilingv al localităţii Fântâna Mare. La vremea la care am vizitat satul, Memet Sebatin, reprezentantul etniei turce din comuna Inde- pendenţa, ne atrăgea însă atenţia că nu este scris corect: „Ar trebui să fie «Başpînar», pentru că în turceşte «pînar» înseamnă «fântână»”.

Read more: Legende, bucate şi oameni din Dobrogea Reţete tradiţionale din Başpunar

Supa de acasă are proprietăţi terapeutice

943 26 1de Camelia Onciu

Când spunem supă, ne vine în minte supa de pui care ne pune pe picioare atunci când suntem răciți. Adevărul e că și alte supe ajută organismul bolnav să se redreseze. Pentru fiecare simptom și fiecare boală se poate prepara o supă tămăduitoare. La bază sunt legumele și condimentele, din care se obține o fiertură hrănitoare, hidratantă și bogată în carbohidrați, vitamine, minerale, oligoelemente, fitonutrienți. Cu acest conținut e clar că supa poate avea un efect profund asupra capacității de însănătoșire. Cu o condiție: să alegeţi supele preparate în casă în locul celor la plic, pline de aditivi și conservanți. Adică, pregătiți-vă singuri supa care vă va face bine! Iată ce supă vă trebuie pentru afecțiunea de care suferiți.

Read more: Supa de acasă are proprietăţi terapeutice

Supa de acasă are proprietăţi terapeutice

943 26 1de Camelia Onciu

Când spunem supă, ne vine în minte supa de pui care ne pune pe picioare atunci când suntem răciți. Adevărul e că și alte supe ajută organismul bolnav să se redreseze. Pentru fiecare simptom și fiecare boală se poate prepara o supă tămăduitoare. La bază sunt legumele și condimentele, din care se obține o fiertură hrănitoare, hidratantă și bogată în carbohidrați, vitamine, minerale, oligoelemente, fitonutrienți. Cu acest conținut e clar că supa poate avea un efect profund asupra capacității de însănătoșire. Cu o condiție: să alegeţi supele preparate în casă în locul celor la plic, pline de aditivi și conservanți. Adică, pregătiți-vă singuri supa care vă va face bine! Iată ce supă vă trebuie pentru afecțiunea de care suferiți.

Read more: Supa de acasă are proprietăţi terapeutice

Gustări irezistibile Reţete-surpriză de tartine

942 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Vedete culinare ale verii, tartinele sunt versatile, ușor de preparat, aspectuoase și permit orice combinații gastronomice pe care le poate genera imaginația. 

Read more: Gustări irezistibile Reţete-surpriză de tartine

Excelenţă culinară de categorie mondială Cele mai populare reţete ale emisiunii „Top Chef“

941 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Cu 17 ani în urmă debuta peste Ocean show-ul fenomen Top Chef, care a „rulat” cu un succes enorm serii de competiții cu bucătari și provocări culinare. De-a lungul timpului s-au evidențiat unele preparate care au fost lansate în faimoasa emisiune cu numeroase adaptări internaționale și care au devenit foarte populare.

Read more: Excelenţă culinară de categorie mondială Cele mai populare reţete ale emisiunii „Top Chef“

Reţete cu carne de berbecuţ

940 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Fragedă, suculentă, cu o aromă de excepție, carnea de berbecuț este irezistibilă pentru milioane de oameni. Grație unei versatilități deosebite a texturii sale, această carne este delicioasă și cu cartofi, și cu orez, și cu morcovi, și cu fructe…

Read more: Reţete cu carne de berbecuţ

Reţete de peşte din cartea de bucate a FAO

939 26 1de Simona Lazăr

În ultimii ani, FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură) ne-a obișnuit cu aducerea în atenția publicului gourmand din toată lumea a unor rețete deosebite, selectate și culese după diverse criterii, precum țări și regiuni („Cartea de bucate a Kenyei”), formele de relief („Cartea de bucate a munților”) sau ingredientul de bază - cum este și această „Carte de bucate din pește”, lansată la finele anului trecut. Am preluat și noi câteva dintre aceste delicioase rețete, alese din capitolul care supune atenției preparate naționale de la Dunăre la lacul Issyk-Kul, cel de al doilea lac din lume, ca mărime, după Titicaca. Rețetele oferite de Cartea de bucate FAO reprezintă două treimi din țările planetei, „și de aceea știm ce va ajunge pe platoul lumii”, spun realizatorii ei, care subliniază: „A mânca pește este una dintre marile plăceri ale vieții. Această carte provine din această noțiune: conține zeci de rețete din toate regiunile principale ale planetei. Dacă vă plac fructele de mare, alimentele acvatice și produsele pescărești, veți găsi ceva aici pentru dumneavoastră. Nevoia de a împărtăși o parte din acea bogăție culinară a fost un motiv suficient pentru a aduce acest volum la viață”.

Read more: Reţete de peşte din cartea de bucate a FAO

Premiile „James Beard“ 2023, Chicago Reţete fastuoase de la finaliştii „Oscarurilor gastronomice“

938 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Lyric Opera, din Chicago, a găzduit recent un eveniment supranumit „Oscarurile gastronomice”: Premiile „James Beard” 2023. Chefii remarcați în cadrul acestei gale sunt binecunoscuți în industrie și au cucerit juriul cu preparate care combină tendințe și evoluții ultramoderne cu accente tradiționale.

Read more: Premiile „James Beard“ 2023, Chicago Reţete fastuoase de la finaliştii „Oscarurilor gastronomice“

Delicii de fiecare zi Reţete speciale cu miere

937 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Adevărat nectar al zeilor, mierea este un superaliment, un supervindecător și un superdeliciu. Acest neprețuit produs al albinelor este un ingredient care face din orice prăjitură o vedetă culinară, întrucât parfumul său unic scoate în evidență diverse combinații de gusturi și arome, deserturile cu miere fiind unele dintre ele mai rafinate și mai gustoase.

Read more: Delicii de fiecare zi Reţete speciale cu miere

Trucuri simple pentru a face prăjituri de casă mai „sănătoase“

936 26 1de Daria Mândru şi Flori Pintea

Mulți dieteticieni au ajuns în ultimul timp la concluzia că niciun aliment nu ar trebui să fie complet interzis, pentru a avea o nutriție echilibrată și un regim de viață sustenabil. Dieteticiana Kelly Hogan spune chiar că și prăjiturile de casă pot să fie mai sănătoase, fără a sacrifica gustul, cu doar câteva trucuri simple. Iată câteva strategii pentru a obține un echilibru între savoare și ingrediente benefice dumneavoastră.

Read more: Trucuri simple pentru a face prăjituri de casă mai „sănătoase“

Gustul potrivit Reţete rapide cu linte

935 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Gust de nucă… textură cremoasă… savoare versatilă… Lintea, cereală fără gluten, campioană a aportului de fibre, poate fi vedeta unei liste impresionante de meniuri rapide și savuroase, ideale pentru toți cei care vor să mănânce bine și să rămână în formă.

Read more: Gustul potrivit Reţete rapide cu linte

Reţete culese din bazarul din Istanbul

934 26 1de Valentin Țigău

Privați de gustul călătoriilor, în aceste vremuri de cumpănă planetară, putem pleca de-acasă, din oraș, din lumea noastră, cu ajutorul câtorva ingrediente. Un condiment, o aromă, un parfum... sunt uneori prea-îndeajuns! Și vreau acum aminte să-mi aduc (și să vă aduc) de bazarul din Istanbul, în care te „îmbată” damful general de condimente puternice, care plutește deasupra tuturor celorlalte tipuri de magazinașe și tarabe. Un loc fascinant (mai ales pentru pasionații de shopping), de unde poți cumpăra orice altceva - de la eșarfe cu bănuți de prins în jurul șoldurilor la genți de piele colorată, de la lumânări de ceară parfumată la vase de aramă, șaluri și rochițe, de la trandafiri pentru ceai la sugiuk și cofeturi..., că doar te afli în cel mai mare bazar al lumii!

Read more: Reţete culese din bazarul din Istanbul

Secretul transformării unui meniu într-un deliciu Reţete de (şi cu) unt aromatizat

933 26 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Untul este acel ingredient care poate transforma un meniu obișnuit într-un deliciu. Adăugând textură, savoare și o notă de noblețe preparatelor, untul amestecat cu diverse ierburi aromatice duce plăcerea gustului dincolo de frontiere. Combinațiile sunt nenumărate, astfel încât se poate opta doar pentru condimentele preferate.

Read more: Secretul transformării unui meniu într-un deliciu Reţete de (şi cu) unt aromatizat

Gusturi regale Reţete de la Palatul Buckingham

932 26 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

În cel mai deplin spirit britanic, preparatele care se servesc la Palatul Buckingham reflectă tradiţia monarhiei. Noua domnie care începe, cea a Regelui Charles al III-lea, păstrează în centru aceleaşi repere gastronomice - meniuri delicioase, sănătoase, simple și, mai ales, de sezon și cu ingrediente ușor de procurat. Cartea de bucate „Royal Teas” („Ceaiuri regale”), a bucătarilor regali Mark Flanagan și Kathryn Cuthbertson, reflectă pe deplin faptul că preparatele cu care se delectează membrii Familiei Regale a Marii Britanii, generaţie după generaţie, cuceresc prin gust și eleganța prezentării.

Read more: Gusturi regale Reţete de la Palatul Buckingham

O varietate de reţete culese de la locuitorii celor mai înalte aşezări de pe planetă Bucătăria munţilor

931 26 1de Simona Lazăr

Peste 70 de rețete, reprezentând 27 de țări de pe 5 continente - astfel poate definit volumul „Mountain recipes: Cooks in high places” pe care FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) a pregătit-o și lansat-o, într-un efort concertat, din ultimii ani, de a face cunoscute lumii cele mai apreciate rețete ale planetei. Bucătăria montană a captat interesul bucătarilor și editorilor colaboratori ai FAO. Cartea conține și 30 de rețete de la concursul organizat de FAO de Ziua Internațională a Muntelui (în 2019), a cărui câștigătoare a fost nepaleza Ashmita Lama, din Valea Sinja. „Pe măsură ce veți găti” - spun realizatorii cărții - „vă veți aminti rolul pe care îl joacă munții în hrana noastră, în cultura noastră, în viața noastră de fiecare zi”.

Read more: O varietate de reţete culese de la locuitorii celor mai înalte aşezări de pe planetă Bucătăria...

Sănătate şi saţietate Cele mai gustoase salate de cartofi

930 26 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Sănătoși, sățioși, plini de fibre și vitamine, cartofii sunt legume extrem de versatile, care permit nenumărate meniuri diverse. Unele dintre cele mai gustoase și mai populare feluri pe bază de cartofi sunt salatele, în infinitele lor variațiuni, preferate și gătite în toată lumea.

Read more: Sănătate şi saţietate Cele mai gustoase salate de cartofi

Reţete pentru masa de Paşti, din primul bestseller culinar românesc „Buna menajeră“ a „colonelesei“ Ecaterina Steriady

929 24 1de Simona Lazăr

Volumul „Buna menajeră”, de Ecaterina (col.) Steriady, din care am extras câteva rețete care să vă inspire pentru masa pascală este prima carte de bucate românească din timpul lui Carol I. În epocă, o carte de bucate se număra printre piesele de rezistență ale trusoului de nuntă. Cărții asupra căreia ne vom opri acum îi putem conferi mai multe „titluri”: cea dintâi carte de bucate din timpul lui Carol I, cea dintâi publicată într-un oraș de provincie (s-a tipărit prima dată la Galați, în 1871), cea mai longevivă carte de bucate românească antebelică, primul nostru bestseller culinar (veritabil).

Read more: Reţete pentru masa de Paşti, din primul bestseller culinar românesc „Buna menajeră“ a...