Main menu

header

950 6 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Japonezii sunt printre cei mai longevivi pământeni, iar stilul lor de viață, inclusiv alimentația, este studiat intens. Din tabloul de ingrediente care asigură nu doar o speranță de viață crescută, ci și o îmbătrânire sănătoasă a niponilor face parte wasabi, o rădăcină ale cărei proprietăți o plasează în categoria superalimentelor.

Inhibă creșterea Salmonella, E.coli, H. pylori și Staphylococcus aureus

Originar din Japonia, wasabi este nelipsit din bucătăria și medicina tradițională japoneză. În perioada Jomon (în jur de 14.000 î.Hr. până la 400 î.Hr.), condimentul era consumat doar de clasa conducătoare a țării. De-a lungul anilor, s-a extins la toată populația Japoniei iar ulterior, și mai ales în contemporaneitate, grație descoperirilor științifice legate de această rădăcină formidabilă, în toată lumea. Practic, oamenii de știință au evidențiat faptul că wasabi aduce organismului proteine, minerale foarte importante pentru funcționarea metabolismului (calciu, fier, mangan, magneziu, zinc, fosfor, potasiu), un mare număr de vitamine (A, B1, B2, B3, B6, C, acid folic) și un nivel ridicat de antioxidanți. Mai mult decât un condiment, wasabi a fost folosit pentru diferitele sale proprietăți medicinale, potrivit Honzo Waymo, cel mai vechi dicționar botanic din Japonia, care menționează condimentul ca remediu împotriva toxiinfecțiilor alimentare. Secole mai târziu, știința modernă a dovedit că acest lucru este adevărat - wasabi conține izotiocianat de alil, care inhibă creșterea Salmonella sp., E.coli, H. pylori și Staphylococcus aureus, fiind eficient inclusiv împotriva paraziților Anisakis, prezenți în cod, somon, calamar și alte fructe de mare, omniprezente în dieta japonezilor.

Previne accidentul vascular cerebral

Wasabi a demonstrat o mare capacitate de a regla nivelul colesterolului. Studiile pe animale de laborator au confirmat o veche tradiție care spune că această rădăcină scade colesterolul general și pe cel „rău” (LDL) și, prin această acțiune, consumul de wasabi ajută la prevenirea unor boli grave, cum sunt accidentul vascular cerebral și ateroscleroza. De asemenea, condimentul conține izotiocianat de metiltiohexil, un compus pe care oamenii de știință l-au vădit ca foarte eficient pentru a inhiba formarea cheagurilor de sânge și de a îmbunătăți circulația sangvină. Aceste efecte suplimentare fac din wasabi un aliat împotriva riscului de stop cardiac. Totodată, conținutul ridicat de potasiu din wasabi este important pentru reglarea tensiunii arteriale și a fluxului sangvin. Iar prin faptul că are un conținut scăzut de sodiu, condimentul este excelent pentru relaxarea vaselor de sânge și protecția împotriva hipertensiunii. Pe de altă parte, amintitul compus ajută organismul să scadă nivelul oxigenului reactiv, direct legat de procesele care accelerează îmbătrânirea. Ca urmare, wasabi este considerat prin tradiție - și confirmat de cercetări - ca un agent antiîmbătrânire foarte eficient.

Induce apoptoza în celulele canceroase

Wasabi este plin de antioxidanți care țin la distanță diferite tipuri de cancer și scad stresul oxidativ al organismului. Ca urmare, prezența condimentului în dietă asigură nu doar o bună funcționare celulară și previne mutațiile ADN, ci aduce și un plus de energie, întrucât această rădăcină „infuzează” corpul cu vitamine și minerale. Potrivit specialiștilor, doar o linguriță cu wasabi pe zi poate preveni dezvol- tarea cancerului în organism, arată rezultatele cercetărilor internaționale. Proprietatea anticancer a condimentului este atribuită aceluiași izotiocianat de metiltiohexil, care induce apoptoza în celulele canceroase de stomac, de sân, ale melanoamelor și ale leucemiei monoblastice. Totodată, datorită proprietăților sale antiinflamatoare remarcabile, wasabi este o modalitate naturală de a trata afecțiuni inflamatorii precum artrita. Prin prevenirea agregării trombocitelor, compușii din condiment blochează prostaglandina, neurotransmițătorul care declanșează durerea și inflamația. Pacienții cu această afecțiune pot recurge și la consumul de frunze proaspete de wasabi.

Luptă cu alergiile

Tulpina și frunzele de wasabi sunt încărcate cu vitamina C - 100 de grame de condiment conțin 70% din cantitatea zilnică recomandată. De asemenea, planta conține sinigrină, antibiotic natural care are acțiune de eliminare a congestiei, de subțiere a secrețiilor, de reducere a inflamației și de stimulare a sistemului imunitar. Ca urmare, wasabi este un aliat împotriva congestiilor generate de afecțiunile respiratorii, fiind de mare folos în cazuri de răceală și gripă. În același timp, vitamina C întărește sistemul imunitar, apără de infecții microbiene și virotice, susține metabolismul proteinelor, contribuie la producţia naturală de colagen și ajută la sinteza anumitor neurotransmiţători, substanţe implicate în funcţionarea sistemului nervos. În același timp, vitamina C din wasabi reduce riscul dezvoltării unor afecţiuni oculare - diminuează riscul de a dezvolta cataractă şi degenerescență maculară legată de înaintarea în vârstă și reduce progresia bolilor de acest tip.

Susţine producerea de bilă

Condimentul cel mai iubit în Japonia este bogat în fibre. Pe lângă faptul că detoxifică organismul în mod natural, acestea reglează mișcările intestinale și reduc simptomele de constipație. O altă acțiune benefică a wasabi la nivel digestiv este susținerea producerii de bilă, care stimulează funcționarea ficatului și a vezicii biliare. De altfel, cercetările moderne au confirmat capacitatea acestui condiment de a regla digestia, pentru care este renumit de secole. Din același tablou de proprietăți face parte, de altfel, și faptul că wasabi poate suprima creșterea și formarea celulelor adipoase. Într-un studiu pe animale de laborator a fost relevat faptul că un compus numit ester metilic al acidului 5-hidroxferulic (ester 5-HFA) izolat din frunzele condimentului a blocat o genă implicată în formarea grăsimilor. Pe de altă parte, potrivit rezultatelor unui studiu condus de expertul Hideki Masuda, de la Tokyo Metropolitan University, izotiocianatul din wasabi ajută la prevenirea cariilor dentare, prin inhibarea creșterii Streptococcus mutans și blocarea aderenței bacteriei la dinți.

Acidul p-hidroxicinamic prezent în wasabi ajută la tratarea osteoporozei 

Creveţi cu avocado şi wasabi

950 6 2Ingrediente: 1 avocado, cozi de creveți, 1 lingură cu maioneză light, 1/2 linguriță cu wasabi, 8 felii de pâine integrală, 1 castravete, 1 lingură cu ulei de arahide sau de susan, 1 vârf de cuțit cu piper.

Mod de preparare: se încinge uleiul într-un wok și se pun creveții, se presară piperul, iar după două minute se întorc pe partea cealaltă. Se mai lasă la fript un minut și se scot pe o farfurie. Într-un castron, se zdrobește pulpa de avocado și se combină cu wasabi și maioneza până la omogenizarea completă. Cu ajutorul unui pahar cu gura mai mică, se decupează opt discuri în feliile de pâine, se taie și opt felii de castravete. Se așază pe un platou pâinea acoperită cu castravete, cu câte o linguriță din pasta cu wasabi și cu câte un crevete.