Main menu

header

Răcoriţi-vă cu flori de soc!

477 26 1de Raluca Grințescu

Este sezonul socului… să curgă socatele, siropurile de soc cu mentă, gheața, înghețata din flori de soc și alte bunătăți ce conțin flori de soc. Utilizarea în bucătărie a socului este împărțită astfel: în primul rând, sunt prelucrate florile de soc, pe de altă parte se utilizează boabele. Florile de soc sunt cel mai frecvent utilizate pentru prepararea siropurilor, dar poate fi obținută și șampanie de soc.

Read more: Răcoriţi-vă cu flori de soc!

Delicatese „sexY“: pizdulice şi fudulii

476 26 1de Gabriela Niculescu

Unii se jură că n-ar pune gura pe așa ceva nici cu pistolul la tâmplă, dar nu știu ce pierd... Pentru că sunt realmente delicioase și pot face față în orice meniu cu pretenții. Specialiştii înșiși spun că sunt adevărate delicatese culinare, iar carnea din care se prepară, una rară.

Read more: Delicatese „sexY“: pizdulice şi fudulii

Îndulciţi-vă cu flori de salcâm!

475 26 1de Raluca Grințescu

Este sezonul florilor de salcâm, cunoscute și sub denumirea de băgrin, mălin, rug sau gledicie. Se pot consuma proaspete sau gătite, ca aromatizant în industria parfumurilor, iar în medicina populară au fost folosite drept calmant al tusei. Una dintre rețetele clasice, poate cea mai întâlnită, sunt florile de salcâm în aluat, dar ele pot fi adăugate la prăjituri sau în salate în egală măsură. Încercați o felie de pâine cu miere peste care presărați flori de salcâm. O să vi se pară delicioasă.

Read more: Îndulciţi-vă cu flori de salcâm!

Reţete din patria ţarilor

474 26 1de Dana Purgaru

Bucătăria rusească este precum o ladă de zestre frumos decorată și prețuită de toată lumea, care adăpostește nestemate colorate, plăcute ochiului și trupului și încărcate de povești. Pentru că rețetele din mama Rusie, modeste și totuși atât de generoase, s-au păstrat intacte de sute de ani și au devenit celebre după ce călători de diferite ranguri le-au degustat la ele acasă, s-au îndrăgostit iremediabil și le-au purtat cu ei în patriile lor, spre a le face cunoscute.

Read more: Reţete din patria ţarilor

Imaginaţie cu patison

473 26 1de Raluca Grințescu

Patisoanele proaspete sunt mai puțin perisabile decât dovleceii și se pot păstra timp mai îndelungat. Patisonul sau dovleacul spaniol se pretează la prepararea unei largi game culinare, în modalități similare dovlecelului, dar trebuie reținut că, datorită conținutului mai mare de fibre, patisonul are nevoie de un timp ceva mai lung de gătire în comparație cu dovlecelul. Poate fi preparat sub formă de salate calde, zacuscă, sosuri, înăbușit, sub formă de crochete, copt, umplut cu brânză, orez sau carne, ghiveci. În unele părți se murează în oțet. Posibilitățile sunt multe și țin mai mult de imaginație.

Read more: Imaginaţie cu patison

Dulciuri mov - cele mai savuroase rețete cu violete

472 26 1de Smaranda Grințescu

Dincolo de valoarea ornamentală, violeta este o plantă comestibilă. Din timpuri ancestrale a fost folosită ca plantă medicinală, dar și de consum. Atât florile, cât și frunzele tinere dau o culoare minunată și un gust fin, catifelat. Deși utilizările gastronomice ale violetelor au fost aproape uitate în timpurile noastre, în Occident există multe restaurante rafinate care folosesc florile pentru decorarea mâncărurilor din meniu.

Read more: Dulciuri mov - cele mai savuroase rețete cu violete

NĂSTURELUL, izvor de vitamine în farfurie

471 26 1de Smaranda Grințescu

Declarat de studii recente un superaliment, năsturelul nu trebuie să lipsească din meniul vostru zilnic. Are un gust uşor picant şi sărat, foarte asemănător cu cresonul şi cu plante de tipul muştarului, ideal în supe, salate, sandvişuri cu paste atât crud, cât și ușor de gătit.

Read more: NĂSTURELUL, izvor de vitamine în farfurie

Meniu alternativ de Paşte

470 26 1de Diana Georgescu

Permanenta preocupare pentru menţinerea stării de sănătate, combinată cu lipsa din ce în ce mai acută a timpului liber, determină o abordare diferită şi mult mai modernă a pregătirilor pentru mesele festive. Din aceste motive am alcătuit o variantă de meniu pascal, care să necesite resurse de timp şi financiare mult mai reduse, dar care să aducă un plus în ceea ce priveşte calitatea nutriţională a preparatelor. Vă invităm să vă inspiraţi sau să încercaţi alternativa noastră.

Read more: Meniu alternativ de Paşte

Bunătăţi pentru post

469 26 1de Diana Georgescu

Perioada postului impune anumite restricţii alimentare, dar, cu puţină pricepere şi fantezie, hrana poate fi diversificată şi chiar atrăgătoare. Din asocierea proteinelor vegetale cu verdeţuri şi legume pot rezulta preparate extrem de savuroase, care sunt echilibrate şi din punct de vedere al nutrienţilor necesari unui trai sănătos. Vă prezentăm câteva astfel de reţete, potrivite şi pentru alcătuirea unui prânz festiv.

Read more: Bunătăţi pentru post

Mezeluri pregătite în casă (II)

468 26 1de Diana Georgescu

Preocuparea continuă pentru o viaţă mai sănătoasă şi o hrană cât mai naturală determină o revenire la reţetele tradiţionale, care conţin cât mai puţini aditivi. În ceea ce priveşte preparatele din carne, folosirea ingredientelor naturale şi a vechilor metode de pregătire readuce gustul cunoscut încă din copilărie al produselor de carmangerie.

Read more: Mezeluri pregătite în casă (II)

Mezeluri pregătite în casă (I)

467 26 1de Diana Georgescu

Tendinţa actuală, de reîntoarcere la modul tradiţional de preparare a alimentelor, face ca interesul pentru astfel de reţete să fie sporit. Ingredientele proaspete şi naturale sunt cele care asigură gustul deosebit al mezelurilor pregătite în propria gospodărie. Nu vă lăsaţi intimidaţi de unele procedee, ele pot fi cu uşurinţă adaptate, iar rezultatul merită efortul.

Read more: Mezeluri pregătite în casă (I)

Bunătăţi din pâine

de Dana Purgaru

În vremea copilăriei părinţilor noştri, pâinea nu era numai o însoţitoare a felurilor principale de pe masă, ci uneori era chiar ea însăşi un fel de mâncare. Rumenită în ulei, cu ouă, cu brânză ori cu zahăr sau gem, pâinea era intens consumată ca atare, pentru că era la îndemână şi ţinea de foame. Iată însă şi alte modalităţi în care puteţi transforma banala pâine într-o masă savuroasă.

Read more: Bunătăţi din pâine

Sosuri şi dressinguri pentru toate gusturile

de Diana Georgescu

Amestecurile de ulei cu suc de lămâie (sau oţet), cu adausuri de condimente variate, sunt cele care dau savoare chiar şi celor mai banale alimente. Acestea se asociază diferit cu anumite tipuri de carne sau legume, motiv pentru care trebuie cunoscute câteva combinaţii de bază. Dar rezultatul constă întotdeauna într-un gust mai bogat şi un aspect mai plăcut al preparatelor servite.

Read more: Sosuri şi dressinguri pentru toate gusturile

Delicii din cartofi

de Diana Georgescu

Cartoful este un aliment versatil, care aduce un plus de beneficii nutriţionale atunci când este preparat în mod corect. El reprezintă o sursă relativ ieftină de substanţe hrănitoare esenţiale pentru orice persoană, iar asociat cu proteine animale sau vegetale poate asigura atât o dietă sănătoasă, cât şi satisfacerea unor gusturi rafinate.

Read more: Delicii din cartofi

Bunătăţi cu mascarpone

de Diana Georgescu

Cunoscută la noi mai ales drept ingredientul de bază pentru Tiramisu, brânza italiană fină, obţinută din smântână dulce grasă, este folosită în ţara de origine pentru prepararea multor altor delicii. Mascarpone este secretul ce stă la baza unor savuroase sosuri pentru paste, umpluturi pentru cartofi sau patiserie şi a unor creme pentru deserturi.

Read more: Bunătăţi cu mascarpone

Paste pentru toate gusturile

de Diana Georgescu

Preparate în casă sau cumpărate ca atare, pastele sunt o importantă sursă de nutrienţi şi o alternativă culinară extrem de potrivită în sezonul rece. Reţetele selectate aici vă ajută să descoperiţi multe dintre secretele acestor delicioase preparate, considerate comoara naţională a Italiei.

Read more: Paste pentru toate gusturile

Vedete din lumea salatelor (II)

de Dana Purgaru

Unele salate sunt mai „cu moţ” decât celelalte astfel de preparate consumate în lumea întreagă datorită unor situaţii care le-au făcut, în timp, arhicunoscute. După ce în numărul trecut v-am prezentat modul de preparare a salatelor Niçoise, Waldorf, Caesar, Mediteraneană şi Tabbouleh, continuăm cu alte câteva reţete de salate ce au devenit celebre.

Read more: Vedete din lumea salatelor (II)

Vedete din lumea salatelor (I)

de Dana Purgaru

Din multitudinea de salate din lumea întreagă, unele s-au remarcat de-a lungul timpului datorită unor personalităţi care le-au apreciat sau a unor conjuncturi favorabile. Fiecare dintre acestea are o istorie deosebită şi nu poate fi trecută cu privirea - sau cu lingura - de pe nicio masă.

Read more: Vedete din lumea salatelor (I)

Savurosul foie gras

de Diana Georgescu

O adevărată legendă în lumea gurmanzilor, foie gras, adică ficatul gras, provenit din îndoparea gâştelor sau raţelor, este una dintre bijuteriile gastronomice franceze. În ultimele decenii a devenit un preparat obişnuit al meselor festive, pe care îl puteţi realiza şi dumneavoastră, în propria bucătărie, cu puţină pricepere şi la costuri rezonabile.

Read more: Savurosul foie gras

Budinci de te lingi pe degete

de Dana Purgaru

Budinca este un fel de mâncare pe nedrept trecut cu vederea de gospodinele de la noi, care consideră că este greu de gătit. Puţine persoane ştiu însă că acest preparat se poate realiza din aproape orice ingrediente, creând astfel un potpuriu de arome potrivit pentru orice moment al zilei.

Read more: Budinci de te lingi pe degete

Supele-cremă de legume sunt cel mai hrănitoare

de Gabriela Niculescu

Pentru sezonul rece, supele-cremă de legume sunt cel mai potrivite. Acestea nu doar vă încălzesc, dar au şi un aport important de vitamine şi de minerale. Sunt uşor de preparat, sunt savuroase şi se pot adapta oricărui gust. Reţetele multor supe-cremă se pot modifica pentru perioada postului, astfel încât să beneficiaţi de o masă săţioasă şi cu aport important de nutrienţi pentru această perioadă.

Read more: Supele-cremă de legume sunt cel mai hrănitoare