Main menu

header

  Baia şi îmbrăcatul bebeluşului sunt momentele în care puteţi studia cel mai bine corpul copilului. Priviţi-vă micuţul din picioare, din spate: dacă are picioarele în X, adică picioarele îndepărtate, iar genunchii apropiaţi, numim acest defect genu valgum. Dacă încurajaţi copilul să meargă pe nisip uscat, aceasta îi va întări musculatura picioarelor într-un sens corector.
  Dar cum nu poate face acest exerciţiu decât pe timpul verii, oferiţi-i o tricicletă pentru acasă. Dacă micuţul dumneavoastră are, dimpotrivă, picioarele în formă de arc, aceasta se numeşte genu varum.  Vitamina D, esențială în dezvoltarea osoasă Mai întâi trebuie să consultaţi medicul dacă nu ar trebui suplimentată cantitatea de vitamina D.
  Aceste picături trebuie reluate printr-o doză anuală între 18 luni şi 6 ani. La un copil bine vitaminizat, genu varum dispare, în general, în timpul procesului de creştere. Dacă deformaţia este serioasă, consultaţi un ortoped. S-ar putea să fie nevoie ca micuţul să poarte tălpi corectoare timp de doi sau trei ani, pentru a ajuta la redresarea picioarelor.
  Picioarele întoarse reprezintă una dintre neliniştile cele mai frecvente ale mamelor. Este un lucru cât se poate de normal ca piciorul să se întoarcă puţin, între 1 an şi 2 ani, în afară sau înăuntru. Dar dacă poziţia vi se pare exagerată, poate fi necesară purtarea de tălpi ortopedice. Degetele încălecate sunt, de asemenea, un alt defect frecvent întâlnit la picioarele copiilor.
  Această anomalie este uneori ereditară şi va provoca dureri şi bătături la vârsta adultă. Puteţi încerca să o corectaţi, cel puţin parţial, prin aplicarea unui plasture. Pentru a remedia această anomalie apelaţi la sfatul unui specialist în kinetoterapie.
  Oricum, pentru o dezvoltare armonioasă a corpului în copilărie se recomandă activităţi în aer liber, sport, o alimentaţie variată şi bogată în vitamine şi evitarea acumulării kilogramelor în plus.
Veronica Zărescu