Main menu

header

Dragomir Hurmuzescu, sinonim cu „Alo, alo, aici Radio Bucureşti!“

720 2 1de Silviu Ghering şi Adrian Barna

Dragomir Hurmuzescu s-a născut la 13 martie 1865, la Bucureşti, fiul cel mare a lui Martin Hurmuzescu, modest funcționar al poștei, și al soţiei sale casnice, Profira. A urmat cursurile gimnaziale la „Matei Basarab” și a terminat liceul la „Sf. Sava”. În 1884 și-a luat Bacalaureatul, s-a înscris voluntar în Batalionul 4 Vânători şi a început cursurile Facultăţii de Ştiinţe din Bucureşti. În octombrie 1887 a obținut prin concurs o bursă care i-a permis să plece în Franța, să studieze la Sorbona. Și-a luat licența în Fizică în 1890, ca șef de promoție. A lucrat în laborator alături de soții Maria și Pierre Curie, și-a luat doctoratul în Fizică la 28 aprilie 1896, cercetările sale l-au „făcut” membru al „Societății Franceze de Fizică”, al „Comitetului savanților străini din Franța” și al „Societății Fizicienilor Germani”. În vara lui 1896 s-a întors în țară și a început o laborioasă activitate în învățământ și cercetare la Iași.

Read more: Dragomir Hurmuzescu, sinonim cu „Alo, alo, aici Radio Bucureşti!“

Surprinzătoarele invenţii ale femeilor

720 18 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Este adevărat că, de-a lungul istoriei, cei mai mulți inventatori sunt bărbați, dar există și inovații realizate de femei. Fără aceste sclipiri de geniu, viața noastră de zi cu zi ar arăta cu totul altfel. Iată invenții mai puțin popularizate semnate de femei, obiecte fără de care ne-ar fi mult mai greu să trăim astăzi confortabil.

Read more: Surprinzătoarele invenţii ale femeilor

A învins cancerul în numele vieţii Ana Moldoveanu: „Cred că mi-a fost predestinat să fac aceste eşarfe, ca să pot ajuta“

720 23 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Când o femeie află că are cancer, cuvântul speranță capătă altă conotație. Se simte brusc doar un călător la granița dintre viață și moarte, așteptând ultimul tren care să o ducă acasă. De cele mai multe ori, ea, femeia, refuză să vorbească despre singurătatea pe care o trăiește pe prăpastia dintre două lumi, ca să nu se afle drama prin care trece, ca să nu fie privită altfel de cei din jur… Sunt însă și femei atât de puternice, încât și boala fuge din fața lor. Este cazul Anei Moldoveanu, o învingătoare a acestei cumplite maladii. Ce s-a întâmplat în culisele luptei cu cancerul și cum a învins neputința, aflați dintr-un interviu de suflet cu Ana Moldoveanu. O lecție de viață pentru o lume scufundată în preocupări, griji și temeri de zi cu zi.

Read more: A învins cancerul în numele vieţii Ana Moldoveanu: „Cred că mi-a fost predestinat să fac aceste...

Curiozităţi despre ghiocei

720 25 1de Laura Zmaranda şi Adrian Barna

Primele flori ale primăverii sunt inconfundabile. Delicați și aparent fragili, ghioceii sunt niște temerari. Răsar din straturile înghețate ale zăpezii și aduc cu imaginea lor speranța reînvierii naturii. Oricine recunoaște acest simbol al primăverii. Însă în pofida faptului că par atât de comuni, oamenii nu știu foarte multe lucruri despre ghiocei. Chiar dacă istoria a păstrat și pentru ei o mică părticică. Ghioceii sunt menționați, spre exemplu, în „Odiseea” lui Homer. Acesta descrie cum Zeul Mercur îi oferă lui Ulise o iarbă care avea puterea de a-l proteja de otrăvurile vrăjitoarei Circe. Iarba numită moly era de fapt un ghiocel din specia Galanthus nivalis.

Read more: Curiozităţi despre ghiocei

Capitală Culturală Europeană încremenită în timp: Matera

720 27 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

În primele șase luni ale anului 2019, orașul italian Matera deține titlul de Capitală Europeană a Culturii. Sub deviza „Un viitor deschis”, zeci de manifestări, de spectacole și de expoziții vor marca marea desfășurare de forțe culturale. Dar fascinația pentru Matera este mult mai veche...

Read more: Capitală Culturală Europeană încremenită în timp: Matera

Michele Placido: „Port doar masca lui Corrado Cattani“

720 28 1de Sorin Dumitrescu şi Adrian Barna

Michele Placido este actorul italian care în anii ’80 ai secolului trecut a rupt multe inimi printre telespectatoarele din România, interpretând celebrul rol al comisarului Corrado Cattani din cele patru producții ale serialului „La Piovra” („Caracatița”), un serial având ca subiect lupta justiției italiene contra organizațiilor mafiote.

Read more: Michele Placido: „Port doar masca lui Corrado Cattani“

Lunile anului în file de poveste

720 31 1de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa

A fost odată ca niciodată un împărat mult iubit pe nume An și o împărăteasă, Ziua, din dragostea cărora s-au născut patru prințese: Primăvara, Vara, Toamna și Iarna, care au crescut fericite și vesele, fără nicio grijă. Dar a venit și vremea măritișului, iar Primăvara l-a luat de mire pe Mugur, Vara s-a căsătorit cu Soare, Toamna l-a îndrăgit pe Belșug, iar Iarna și-a unit destinul cu cel al lui Crivăț. Fiecare prințesă a adus pe lume trei copii și astfel au apărut Decembrie, Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie, Mai, Iunie, Iulie, August, Septembrie, Octombrie, Noiembrie.

Read more: Lunile anului în file de poveste

Cyrano de Bergerac, un... nas între legendă şi adevăr!

719 2 2de Silviu Ghering şi Sorin Dumitrescu

Cine sau ce a fost Cyrano de Bergerac? Un cetățean francez sau un personaj din literatura franceză? Răspunsul exact este „și una, și alta”. Cetățeanul francez Hercule-Savinien Cyrano de Bergerac s-a născut la 6 martie 1619, la Paris, într-o familie de mici nobili. A făcut ceva studii la liceul „Louis-le-Grand” din capitala Franței, dar a fost atras de o carieră militară și a intrat de la 18 ani în rândurile armatei. Rănit grav în 1641, în timpul asediului de la Arras, un episod al Războiului de 30 de ani, a renunțat la viața de soldat. A urmat cursurile filozofului materialist francez Pierre Gassendi, denumit și „maestrul subversiv al gândirii libere” și apoi, în 1653, a intrat în serviciul Ducelui de Arpajon, unde, fiind un spirit independent şi bătăios, și-a căpătat o reputaţie de... „duelgiu”! Doi ani mai târziu, la 28 iulie 1655, a murit într-un accident, la numai 36 de ani.

Read more: Cyrano de Bergerac, un... nas între legendă şi adevăr!

Romania frumoasa

719 2 1de Silviu Ghering şi Alexandru Brădescu

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Read more: Romania frumoasa

Imigrantul care a câştigat un Oscar interpretând un imigrant: Rami Malek

719 25 1de Gabriela Militaru şi Alexandru Brădescu

Rami Malek era, practic, cel mai necunoscut actor pe lista nominalizaților la Oscar pentru Cel mai bun actor într-un rol principal pe 2019. Dar asta nu l-a împiedicat pe tânărul actor de doar 37 de ani să câștige statueta în fața mult mai experimentaților nominalizați la aceeași categorie: Christian Bale („Vice”), Bradley Cooper („A Star Is Born”), Willem Dafoe („At Eternity’s Gate”) și Viggo Mortensen („Green Book”). Un semnal puternic că Rami urma să câștige Oscarul a fost şi faptul că actorul a primit aproape toate premiile de anul acesta, inclusiv un Glob de Aur, portretizându-l pe faimosul Freddie Mercury, liderul carismatic al trupei Queen.

Read more: Imigrantul care a câştigat un Oscar interpretând un imigrant: Rami Malek

Podoabele care vă scot din monotonie şi vă aşază în lumină Ana Popescu: „M-am gândit ca bijuteriile cusute pe care le fac să fie unice“

719 27 1de Laura Zmaranda şi Sorin Dumitrescu

Din vremurile cele mai îndepărtate oamenii au simțit nevoia să se înconjoare de lucruri frumoase, iar bijuteriile au apărut în viața omului odată cu primele semne ale civilizației. În anumite culturi se credea că acestea aveau puteri magice, în vreme ce în alte civilizații bijuteriile erau folosite pentru a stabili o anumită ierarhie. Istoria bijuteriilor spune că de-a lungul vremurilor au fost folosite tot felul de materiale pentru a le realiza, de la scoici, sâmburi, lemn, fildeș. Și pentru că istoria se scrie în fiecare zi, o putem adăuga pe lista creatorilor de bijuterii și pe doamna Ana Popescu. Aceasta realizează bijuterii într-un mod inedit și poate chiar unic în România. Colecțiile sale de podoabe sunt formate din bijuterii cusute. Închipuiți-vă un gherghef miniatural plin de culoare, cu semnificații profunde prin faptul că aduce un tribut tradiției și femeilor de la sate care au cusut cu migală ii pentru generații întregi. Și pentru că vine primăvara cu o explozie de culori, bijuteriile cusute pot fi un dar neprețuit pentru doamnele din viața dumneavoastră.

Read more: Podoabele care vă scot din monotonie şi vă aşază în lumină Ana Popescu: „M-am gândit ca...