Main menu

header

Un loc în care ai parte de experienţa traiului din vremurile străbunicilor Mihaela Buta: „Căsuţele hobbit au fost construite manual, cu grijă faţă de natură şi iubire pentru tradiţii“

941 23 1de Gheorghe Zmaranda

România se reinventează prin oamenii creativi care dau viață unor proiecte inedite. Astfel de inițiative dezvoltă comunitățile, pune în lumină meșteșuguri străvechi, schimbă pozitiv imaginea destinațiilor turistice deja consacrate sau deschide calea către altele noi, mai puțin cunoscute. Am descoperit de curând în localitatea Dobreni, județul Neamț, un astfel de proiect, constituit sub chipul unui sătuc, numit Valea celor Doisprezece, cu case similare celor în care trăiau hobbiții din celebra trilogie „Stăpânul inelelor”. Mihaela Buta (medalion) ne-a vorbit despre parcursul acestui proiect si despre obiectivul lui.

Read more: Un loc în care ai parte de experienţa traiului din vremurile străbunicilor Mihaela Buta: „Căsuţele...

Autoapărare prin autodisciplină Standardele nerealiste de pe reţelele sociale şi sănătatea mintală

941 27 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Extinderea planetară a platformelor de social media a inaugurat o eră a imaginilor prelucrate cu grijă, în care frumusețea impecabilă și viețile perfecte domină ecranele dispozitivelor inteligente. Pe de o parte, social media oferă beneficii incontestabile, dar pe de altă parte, există o îngrijorare tot mai mare cu privire la impactul percepțiilor nerealiste despre frumusețe asupra sănătății mintale. Specialiștii recomandă câteva reguli prin care fiecare se poate ține la adăpost de efectul iluziilor.

Read more: Autoapărare prin autodisciplină Standardele nerealiste de pe reţelele sociale şi sănătatea mintală

Copii-problemă ai celebrităţilor

941 28 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Atunci când vine vorba despre copiii unor persoane publice sau ai unor celebrități, încălcarea regulilor, uneori chiar infracțiunea par să fie la un alt nivel. Indiferent că nu au reușit să fie modele ideale sau că urmașii lor au fost expuși unor anturaje dăunătoare, multe vedete au fost sau sunt în postura de a-și vedea copiii având probleme cu legea.

Read more: Copii-problemă ai celebrităţilor

Avioanele viitorului vor avea tavanul transparent

941 29 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Producătorii de aeronave se întrec în a prezenta conceptele zborului viitorului, care se schimbă masiv în condițiile nevoii acute de a face mai prietenos cu mediul, dar și mai performant și mai confortabil, unul dintre cele mai poluante segmente ale industriilor inventate de oameni.

Read more: Avioanele viitorului vor avea tavanul transparent

Seri de vară prelungite cu spectacole de teatru şi operă, în spaţii inedite

941 30 1de Irina Ţolea şi Claudia Mîţoi

Arii de operă interpretate la mină sau în parc, teatru într-o fostă fabrică și texte inspirate de anchetele comuniștilor la „Casa Scânteii”, acestea sunt câteva dintre provocările lansate de instituțiile de cultură din București și din țară. În continuare, vă recomandăm o serie de evenimente pe care nu trebuie să le pierdeți în această săptămână.

Read more: Seri de vară prelungite cu spectacole de teatru şi operă, în spaţii inedite

„Mire“ virtual. O femeie din SUA s-a „căsătorit“ cu chatbotul pe care şi l-a creat

941 32 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Rosanna Ramos, rezidentă în SUA, s-a „căsătorit” recent cu iubitul său… virtual, Eren Kartal, creație a inteligenței artificiale! Îl numește „soțul perfect”, se declară „profund îndrăgostită” și l-a creat pentru că „se săturase să se întâlnească cu bărbați”…

Read more: „Mire“ virtual. O femeie din SUA s-a „căsătorit“ cu chatbotul pe care şi l-a creat

Băile Sărate Ocna Mureş, cel mai nou complex balnear din România

940 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Pe 23 mai anul acesta s-a deschis cel mai nou complex balnear din țară, Băile Sărate din Ocna Mureș. În mijlocul „patrulaterului” format de Cluj-Napoca (56 de km), Târgu Mureș (74 km), Mediaș (74 km) și Alba Iulia (54 km). A fost construit (2018-2023) din fonduri publice de la Consiliul Județean Alba și Consiliul Local Ocna Mureș și a „costat” 8 milioane de euro.

Read more: Băile Sărate Ocna Mureş, cel mai nou complex balnear din România

Obiceiuri de urmat ca să nu vă întoarceţi mai obosiţi după vacanţă

940 18 1de Cătălina Tăgârță

V-ați spus vreodată: „Am nevoie de câteva zile de concediu ca să termin curățenia în casă, să repar ceva sau să pregătesc o surpriză pentru cei dragi?″. Oamenii își iau concediu de odihnă de la job ca să muncească pe plan personal și astfel se întorc la serviciu mai obosiți decât erau înainte. Pe de o parte e de înțeles, pentru că timpul se scurge rapid acasă și îndatoririle par că nu se mai termină. Și, totuși, e nevoie să avem grijă și de trup și suflet. De aceea, e necesar să țineți cont de câteva recomandări atunci când mergeți în vacanță, astfel încât să va rezolvați și problemele personale, dar să vă faceți timp să vă și odihniți și să vă încărcați cu energie.

Read more: Obiceiuri de urmat ca să nu vă întoarceţi mai obosiţi după vacanţă

Dispare stima de sine şi apare sentimentul de deconectare cu lumea Psiholog Alexandra Sdeorna: „Neglijarea emoţională este eşecul părinţilor de a răspunde corespunzător nevoilor copiilor“

940 20 1de Georgiana Mihalcea

Deoarece este în mare parte tăcută, neglijarea emoțională din copilărie poate fi, de multe ori, un fenomen trecut cu vederea în psihologie. Spre deosebire de abuzul fizic, unde există semne precum vânătăi, aceasta este dificil de identificat. Psihologul Alexandra Sdeorna (medalion), de la Centrul Psiho-Logo-Med, Oradea (www.psihologi-oradea.ro), atrage atenția asupra faptului că acest fenomen poate fi descoperit abia la vârsta adultă. Poate lua multe forme, de la un părinte care are așteptări ireal de mari sau nu ascultă cu atenție, până la invalidarea experiențelor emoționale ale copilului până în punctul în care începe să se îndoiască de sine.

Read more: Dispare stima de sine şi apare sentimentul de deconectare cu lumea Psiholog Alexandra Sdeorna:...

Criza climei şi munca de acasă schimbă obiceiuri vechi Mişcarea „No Wash“ („fără spălat“) se extinde

940 25 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Lumea contemporană începe să fie greu de recunoscut pentru generațiile anterioare. Cu același entuziasm cu care s-a dezlănțuit consumerismul în istoria recentă se extinde azi un „anticonsumerism” generat de criza climei și epuizarea resurselor planetare. Aproape tot ce a edificat societatea modernă, de la călătoriile lungi și accesibile cu avionul la spălatul zilnic la mașină, cunoaște un trend inversat.

Read more: Criza climei şi munca de acasă schimbă obiceiuri vechi Mişcarea „No Wash“ („fără spălat“) se extinde

Amritsar, oraşul în care oricine poate mânca gratuit

940 27 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Un oraș din nordul Indiei, Amritsar, cu două milioane de locuitori, este renumit pentru multe lucruri - bucătăria delicioasă, centrul istoric și spectaculosul Templu de Aur. Dar ceea ce iese în evidență peste tot este un sentiment de generozitate care face ca în acest loc nimeni să nu sufere de foame - oricine poate mânca gratuit.

Read more: Amritsar, oraşul în care oricine poate mânca gratuit