Main menu

header

„Uşa Nădejdei“, superbă „rămăşiţă“ istorică din dulcele târg al Ieşilor

780 2 1de Silviu Ghering şi Adrian Barna

Poate fi o... „rămășiță” atracție turistică? Cu siguranță, da! O dovadă este „Ușa Nădejdei” din fața unuia dintre cele mai vechi aşezăminte de învăţământ superior din România, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din dulcele târg al Ieșilor. Un mic arc de triumf ridicat la finele secolului al XVIII-lea.

Read more: „Uşa Nădejdei“, superbă „rămăşiţă“ istorică din dulcele târg al Ieşilor

În ultimii 10.000 de ani, creierul uman a început să se micşoreze

780 10 1de Carmen Ciripoiu şi Ştefania Băcanu

Chiar dacă oamenii de știință susțin că evoluția umană a cunoscut o perioadă de stagnare, studiile recente arată că omenirea încă evoluează, însă creierul se micșorează. Potrivit cercetătorului John Hawks de la Universitatea din Wisconsin, sute de gene au suferit modificări majore în ultimii 10.000 de ani, iar creierul uman s-a redus cu 150 de centimetri cubi.

Read more: În ultimii 10.000 de ani, creierul uman a început să se micşoreze

Evenimente astrale care încetinesc ritmul de lucru al Planetei Astrolog Cristina Demetrescu: „Pandemia este acum şi va mai crea probleme până în decembrie 2022“

780 21 1de Ştefania Băcanu şi Adrian Barna

Pandemia de COVID-19 aduce schimbări majore în plan financiar, profesional, dar și în sectorul relaționar. Vor fi afectate bugetele, elevii vor avea o lecție serioasă de învățat, infracționalitatea cibernetică va crește, alimentele se vor scumpi, iar lumea va face eforturi pentru supraviețuire. Astrologul Cristina Demetrescu a analizat perioada prin care trecem și a expus cele mai importante evenimente care ne bat la ușă.

Read more: Evenimente astrale care încetinesc ritmul de lucru al Planetei Astrolog Cristina Demetrescu:...

„Dolor sau frumoasa cu ochi negri“, prima iubire a lui George Topîrceanu

780 25 1de Valentin Țigău

Poet al anotimpurilor, al vegetalului și al lumii necuvântătoarelor, George Topîrceanu e unul dintre cei mai populari scriitori clasici români. Versurile sale de o simplitate cuceritoare „saltă” chiar și în ghiozdanele școlarilor de vârstă fragedă. Până și tristețile poetului par „de înțeles”, atunci când le pune în versuri, cu umor și lejeritate.

Read more: „Dolor sau frumoasa cu ochi negri“, prima iubire a lui George Topîrceanu

Limba artificială de Premiul Nobel: Esperanto

780 29 4de Călin Popa şi Alexandru Filcu

Cea mai populară limbă artificială auxiliară a lumii, esperanto, este vorbită pe toate continentele, predată în unele școli și expresie a unor scrieri de Premiu Nobel.

Read more: Limba artificială de Premiul Nobel: Esperanto

Staruri cu performanţe de Guinness Book

780 28 1de Daniel Alexandrescu şi Adrian Barna

Există celebrități care se plasează nu doar în fruntea domeniilor lor, ci înregistrează performanțe demne de recorduri mon- diale, consemnate ca atare în faimoasa Guinness Book.

Read more: Staruri cu performanţe de Guinness Book

COVID-19 terorizează... teroriştii

780 29 1de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu

Grupările teroriste din toată lumea reacționează cu… frică la pandemia generată de COVID-19, virusul microscopic terorizându-i și pe cei mai teribili teroriști ai planetei.

Read more: COVID-19 terorizează... teroriştii

Stagiuni în plină desfăşurare pe internet

780 30 1de Irina Ţolea şi Ştefania Băcanu

Deși atmosfera magică și relația de comunicare stabilite în timpul unui spectacol între public și actor nu pot fi înlocuite, produsul cultural continuă să pătrundă, cu ajutorul tehnologiei în casele românilor. Companiile de stat sau private oferă gratuit ori contra cost, accesul la spectacole și show-uri pentru toate gusturile. În continuare vă prezentăm câteva dintre spectacolele accesibile de acasă în această săptămână.

Read more: Stagiuni în plină desfăşurare pe internet

Diagnosticat cu savantism, Daniel Tammet e considerat geniul secolului

780 32 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Supraomenesc! Așa este considerat Daniel Tammet de majoritatea cercetătorilor care au încercat să înțeleagă ce se întâmplă în mintea lui, sfârșind prin a afirma că bărbatul reprezintă oamenii care vor trăi în viitor. La doar 41 de ani, acesta a devenit celebru după ce a recitat în public, timp de cinci ore, cu o lejeritate incredibilă, primele 22.514 zecimale ale numărului pi. Fără nicio urmă de greșeală. Iar abilitățile celui considerat geniul viitorului nu se opresc aici.

Read more: Diagnosticat cu savantism, Daniel Tammet e considerat geniul secolului

Ce semnifică iniţialele numelor

779 10 1de Sorin Dumitrescu şi Adrian Barna

Fiecare dintre noi are un nume, care începe cu câte o literă. Prima literă a unui nume le domină pe celelalte; odată rostită ea „colorează” toate celelalte litere care o urmează. Este adeseori numită „piatra de temelie”. Din raţiuni de simplitate o vom numi „iniţială”. Iniţiala arată care este atitudinea dumneavoastră pragmatică, dar şi felul în care, în forul dumneavoastră interior, reacţionaţi la lumea în care trăiţi. Nu întotdeauna impulsurile acestei litere sunt ascultate şi urmate, dar, cu toate acestea, ele influenţează în mod subtil atât cifra numelui, cât şi pe cea a prenumelui.

Read more: Ce semnifică iniţialele numelor

Uluitoare abilităţi ale creierului... bebeluşilor

779 11 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Sunt micuți, dependenți în întregime de părinți, fragili, delicați, miniaturi gingașe ale omului. Dar, în aceași timp, bebelușii sunt reprezentanți remarcabili ai speciei, inteligența umană relevându-se prin abilități ale creierului sugarilor care i-au uimit pe cercetători.

Read more: Uluitoare abilităţi ale creierului... bebeluşilor