Main menu

header

La taifas cu... Buck!

Nici că putea să găsească regizorul Chris Sanders o combinație mai bună și mai atașantă decât Buck, un câine minunat (chiar dacă din când în când ajutat de ceva efecte speciale pe tot mai dragul nostru calculator) și Harrison Ford, care rămâne la fel de fermecător, și la cei 77 de ani ai săi. În plus, tot el este și naratorul, ceea ce îți dă o senzație de calm, atât de necesară, mai cu seamă acum. Textul lui Jack London a fost publicat pentru prima dată la 1903, dar acțiunea se petrece la 1890, în marea goană după aur, de data aceasta din Canada, unde firește era mare nevoie de sănii și de căței, care să tragă cu elan încărcăturile supradimensionate ale celor care nădăjduiau să se îmbogățească de pe o zi pe alta. Câştigul e gândit facă nici un fel de… „discriminări rasiale”.

Read more: La taifas cu... Buck!

La taifas cu... Elfii

Nu trebuie să vă imaginați că e o animație de Crăciun, și nici să nu conotați cu îndemnul de tristă amintire: „Tot înainte”, la care bancul era „Tot înainte era mai bine” (când se referea la Rege), iar acum, la Nostalgia dictaturii (ca să citez titlul unui recent documentar tulburător și îngrijorător!). Este vorba despre doi frați adolescenți, care vor să-și reînvie tatăl, pentru o zi, firește printr-o vrajă (sindromul Harry Potter, cu Școala lui de Vrăjitorii și vrăjitori). Cei de la Pixar i-au dat mână liberă regizorului Dan Scanlon, să țeasă o poveste, nu pornind de la niște benzi desenate sau o manga japoneză, ci de la o experiență personală, trăită în copilărie, când a rămas orfan. Momente pline de tandrețe, dar și de un umor nebun, la care reacționează publicul de la 8 la 88 de ani (plus /minus) nu-s puține!

Read more: La taifas cu... Elfii

La taifas cu... Bloodshot

Vin Diesel (pe numele adevărat Mark Sinclair, născut pe 18 iulie 1967) nu e doar eroul din „The Fast and The Furious” („Furios și iute”)! I-au mai găsit un personaj reconstruit din bucățele ca Terminatorul, lui James Cameron din 1984, sau RoboCop, din 1987, al lui Paul Verhoeven (alt secol, alt mileniu)! Regizorul, la debut, David S.F. Wilson a fost inițial specialist în efecte speciale și se vede că e un expert, dar a și avut un buget de 42 de milioane de dolari! Te ia cu amețeală! Parteneră în această retrăire repetitivă, o tânără actriță mexicană, frumoasă și cu șarm: Eiza Gonzales. Întruchiparea răului diabolic (pare o contradicție în termeni, dar veți constata că nu e) i-a fost încredințată antipaticului australian Guy Pearce, pe care l-am descoperit, inițial în „L.A. Confidential” (1997, alături de bomba sexy de atunci: Kim Basinger). Prin urmare Ray (cheliosul) e ucis și readus la viață, printr-o inginerie sofisticată, ca apoi să fie determinat să-l ucidă, din răzbunare, pe cel care i-a omorât iubita, pe Gina (Talulah Riley).

Read more: La taifas cu... Bloodshot

La taifas cu... GENTLEMENII

Guy Ritchie a dat din nou lovitura cu un film atipic, dar adorabil. Cu mult dialog extrem de inteligent și cu un număr impresionant de răsturnări de situații. Traducerea titlului, în românește, este destul de complicată, dar se vede treaba că or fi făcut vreun sondaj și au constatat că mai nimeni nu mai știe ce înseamnă un gentleman, pe când un gangster e la ordinea zilei. Trist. Lansat în Statele Unite chiar pe 1 ianuarie, a ajuns rapid și în România, pare ideal de un început de An Nou măcar de unul chinezesc. Hugh Grant, ușor schimbat față de ce știam noi de obicei, este în rolul unui șantajist, scenarist frustrat, care pare foarte bine pregătit pentru întâlnirea cu Charlie Hunnam. Ambii britanici get-beget, ceea ce se simte și nu doar pentru că și regizorul vine tot de acolo.

Read more: La taifas cu... GENTLEMENII

La taifas cu... Fiicele Doctorului March

După vizionare, toată lumea s-a gândit că ar merita costumele un Oscar, pe care l-a și luat Jacqueline Durran, care era la cel de-al doilea, de altfel, și nu e de mirare atenția dată la asemenea detalii că și regia e semnată de o femeie, Greta Gerwig, foarte elegantă, la rândul ei, și în seara ceremoniei din 9 februarie. Au mai existat încă cinci versiuni ale acestui roman scris de Louisa May Alcott (în 1868), fără a mai socoti și serialele, încă din 1917, de pe vremea filmului mut. Cele patru tinere extrem de diferite sunt: Jo - interpretată de Saoirse Ronan, nominalizată la Oscar pentru rolul principal (pe care l-a luat, însă, Renee Zellweger pentru „Judy” - Garland), Meg - Emma Watson, Amy - Florence Pugh, nominalizată pentru rolul secundar, trofeu pe care i l-a suflat Laura Dern, pentru avocata din „Marriage Story” de la Netflix, și care în această ecranizare este mama domnișoarelor March, și Beth: Eliza Scanlen. Apare chiar și Meryl Streep - e o mătușă.

Read more: La taifas cu... Fiicele Doctorului March

La taifas cu... Il Traditore

Nu, nu este vorba despre un traducător/trădător! După ce s-a făcut atâta tam-tam cu „The Irishman” pentru că Netflix-ul știe să-și facă reclamă și să ia și cei mai mari actori într-un film al lui Martin Scorsese despre mafioți, adică pe Robert De Niro, Al Pacino și Joe Pesci, apare pe ecranele noastre, varianta mult prea serioasă a octogenarului Marco Bellocchio, care chiar dacă a ajuns la Cannes încă din luna mai, tot a fost umbrită de… Irlandez! Il Traditore este despre primul boss sicilian, care și-a trădat „confrații” și a căzut la înțelegere cu Procuratura italiană, ca să scape mai ieftin de pedeapsă. Numele lui: Tommaso Buscetta, interpretat de Pierfrancesco Favino, care a luat un Nastro D’Argento, acordat de Asociația Criticilor de Cinema din Italia.

Read more: La taifas cu... Il Traditore

La taifas cu... Richard Jewell

Aproape nonagenarul Clint Eastwood regizează, din nou, un film absolut remarcabil, printre co-producători numărându-se și Leonardo DiCaprio. E cu totul surprinzător că pelicula nu a fost inclusă pe lista celor mai bune de la Oscar, ci doar nominalizată la rol secundar Kathy Bates, care e genială atunci când întruchipează o mamă cât se poate de obișnuită, inițial, care se trezește în fața unei drame: fiul ei, Richard Jewell, personaj real (interpretat tulburător și subtil de Paul Walter Hauser, partener de generic cu al nostru Sebastian Stan, în „I, Tonya”, patinatoarea care se voia olimpică!), este acuzat de terorism, de FBI, care e în lipsă de suspecți. Drama se petrece la 27 iulie 1996, în timpul Olimpiadei de vară de la Atlanta, când, în timpul unui concert, explodează o bombă, pe care o detectează un tânăr paznic supraponderal și cu un ușor retard mental. Visul lui de-o viață este să devină polițist, doar că mai întâi va duce consumabile în biroul unui avocat absolut, extraordinar jucat de Sam Rockwell (care merita să fie pe lista posibililor câștigători din noaptea cea mare pentru cineaști și cinefili), care are și o secretară rusoaică: Nadya (Nina Arianda, Rebecca din serialul „Billions”), plus o slăbiciune pentru batoanele de ciocolată Snickers.

Read more: La taifas cu... Richard Jewell

La taifas cu... LA CUŢITE

Să nu credeți că este vorba despre o emisiune cu rețete culinare și nici cu chefi prestigioși și internaționali. E doar un film polițist, absolut remarcabil, stil Agatha Christie, cu un Daniel Craig (nominalizat la Globurile de Aur) mai grozav decât în „James Bond”, pe care îl va încheia, ca protagonist, anul acesta. El este detectivul Benoit Blanc, un altfel de Hercule Poirot, poate puțin mai zeflemist, însă la fel de înfumurat. Din distribuție fac parte și Christopher Plummer, el fiind tatăl, care moare sau e omorât, rămâne să descoperim, dar și Jamie Lee Curtis, fata lui Tony Curtis și a lui Janet Leigh (protagonista lui Hitchcock din „Psycho” - 1960).

Read more: La taifas cu... LA CUŢITE

La taifas cu... BOMBSHELL

O coincidență, cum se întâmplă de foarte multe ori, același subiect să fie tratat simultan. Dacă în cazul lui „Marguerite” (cu Catherine Frot) și „Florence Foster Jenkins” (cu Meryl Streep) primul în 2015, al doilea în 2016, despre o închipuită cântăreață de operă, plină de bani și care cade lesne în ridicol, acum avem „The loudest voice”, serialul de pe Netflix, cu Russell Crowe, premiat deja la Globuri, care are același subiect al scandalosului hărțuitor de la Fox News, Roger Ailes, interpretat în varianta pentru cinema de John Lithgow. Deja pentru Oscaruri au fost nominalizate două dintre victimele din scenariu: Charlize Theron, la rol principal, și la secundar - Margot Robbie.

Read more: La taifas cu... BOMBSHELL

La taifas cu... 1917

Cel mai comentat dintre nominalizările de la Oscar, 10 la număr, mai cu seamă după ce a luat Globul de Aur pentru cel mai bun film, a ajuns și pe marile noastre ecrane datorită celor de la Vertical și, în continuare, rămâne întrebarea de ce actorul principal, tânărul George MacKay, n-a fost inclus pe lista posibililor câștigători ai râvnitei statuete, deși el duce tot greul alături de directorul de imagine Roger Deakins, mai norocos la șanse de izbândă! Regizorul, de curând înnobilatul, Sir Sam Mendes a decis să filmeze povestea în timp real și pe cât se poate dintr-un cadru. Asta a însemnat câteva luni bune, aproape o jumătate de an de repetiții și alegerea unor interpreți care să poată face față acestei mari încercări, între alții Dean-Charles Chapman, care avea experiența spectacolelor de teatru din West End, unde a jucat în muzicalul „Billy Elliot”.

Read more: La taifas cu... 1917

La taifas cu... MAESTRUL MINCIUNILOR

Un film pe care doriţi să-l vedeţi de îndată ce îi zăriţi afișul, unul foarte sofisticat, parțial alb-negru, care străjuia pe străzile Londrei și foarte curând în mall-urile bucureștene. Sir Ian McKellen și Dame Helen Mirren, cei doi monștri sacri înnobilați de Regina Marii Britanii! Ce ne-am putea dori mai mult? Un cuplu ideal pentru marele ecran, amândoi cu o carieră strălucită și pe scenă. Regizorul Bill Condon, care ne-a mai încântat, de-a lungul timpului, cu „Dl Holmes” în 2015 (cu același protagonist), acum a decis să ecranizeze romanul lui Nicholas Searle. Ca să se asigure că va avea public din toate generațiile și de toate orientările, îl ia pe Jim Carter (Carson, din „Downton Abbey”) în rolul lui Vincent, și pe Russell Tovey, specialist în voci de desene animate, dar și în seriale tv, precum și partener al unei alte Dame: Maggie Smith în „The Lady in Van”, pentru nepotul. Totul începe cu un banal anunț, parțial trișat de întâlniri stabilite pe net, la vârsta a treia spre a patra! Un escroc evident, dar cu mult farmec e încântat că a dat peste o văduvă naivă.

Read more: La taifas cu... MAESTRUL MINCIUNILOR