Main menu

header

Doar pietrele ştiu tainele...

535 30 1de Silviu Ghering

La 24 iulie 2015 se împlinesc 104 de ani de la descoperirea cetăţii incașe Machu Picchu, al cărei nume se traduce prin „piscul bătrân” în limba Quechua, vorbită de-a lungul Munților Anzi din America de Sud. Americanul Hiram Bingham III, profesor de istorie la Universitatea Yale, a descoperit citadela în anul 1911 și i-a dat numele muntelui pe care este situată, iar denumirea originală nu a fost descoperită niciodată. Machu Picchu tronează pe o culme de munte în Peru, la 450 de metri deasupra Fluviului Urubamba, afluent al Amazonului. Întregul complex se întinde pe 32.500 de hectare, însă zona construită, care cuprinde 172 de locuinţe, este concentrată pe un platou ce măsoară 530 de metri în lungime şi 200 de metri în lăţime, înconjurat de terase destinate agriculturii. Se crede că aproximativ 1.000 de oameni au locuit în acest vechi oraş incaş, construit în secolul al XV-lea.

Read more: Doar pietrele ştiu tainele...

România frumoasă

534 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Read more: România frumoasă

Paul Julius Reuter A început cu porumbei voiajori!

534 2 2de Silviu Ghering

Paul Julius Reuter s-a născut la 16 noiembrie 1845. Până la acea dată se numea Israel Beer Josaphat, evreu născut în Kassel, Germania, la 21 iulie 1816. Avea, deci, 29 de ani și se convertea la creștinism în biserica germană luterană „Sf. Geirge” din Londra, la nici trei săptămâni de când se mutase în Anglia, la 29 octombrie. Odată creștinat, se întoarce la Berlin și se căsătorește după numai o săptămână cu Ida Maria Elizabeth Clementine Magnus. Fostul funcționar de bancă devine, în 1847, partener într-o editură berlineză, prin care distribuie broșuri radicale la începutul Revoluției din 1848, drept care intră în atenta supraveghere a autorităților. Este nevoit să plece la Paris, unde se angajează la agenția de știri a lui Charles-Louis Havas, viitoarea France Presse. În timp ce telegrafia se dezvolta, își înființează propria agenție de știri, Reuter’s News Agency (ajunsă prin ani la titulatura simplificată Reuters), în Aachen, Germania, și începe să transmită știri între Bruxelles și Berlin prin Aachen, folosind porumbei voiajori. Următorul pas a fost să „lege” Berlinul de Paris. Porumbeii voiajori erau mult mai rapizi decât trenul, oferindu-i lui Reuter un acces mai rapid la știrile despre Bursa din Paris. În 1851, a înlocuit porumbeii printr-o legătură directă de telegraf. Odată telegraful construit între Marea Britanie și Europa continentală, Reuter își mută sediul la Londra. Negociază cu Bursa din Londra să ofere informații despre acțiunile de pe piața din Europa continentală în schimbul celor de pe piața britanică, pe care apoi le vinde la Paris. Agenția lui Reuter își construiește o reputație excelentă în Europa, fiind printre primele care raportează știri de pe alte continente, precum asasinarea lui Abraham Lincoln (1865). În 1857 este naturalizat ca supus britanic, iar în 1871, ducele german de Saxa-Coburg Gotha i-a conferit titlul de baron, titlul confirmat ulterior de Regina Victoria cu privilegiile nobilimii din Anglia. A avut o fiică și trei fii. A murit la 25 februarie 1899, în Villa Reuter din Nisa, Franța, și a fost îngropat în cripta familiei, la Cimitirul „West Norwood” din Londra.

Balanţa vindecătoare a respiraţiei

533 20 1de Mario Sorin Vasilescu

Fiindcă tot vorbeam despre căldura și răcoarea respiraţiei, vreau azi să vă propun un anume mod de a fi atenți la propria respiraţie. Deci nu se pune problema să vă modificați în vreun fel respirul. Nu-l veți forţa, nu-l veți scurta sau lungi voluntar (respiraţia se va ajusta singură în funcţie de ceea ce urmăriți în ea). Observaţi pur și simplu cum intră și iese aerul pe nări. Ce constataţi? Foarte repede veţi realiza că aerul care intră e mai răcoros, iar expirul mai călduţ. Pe măsură ce veţi continua să observaţi du-te vino-ul aerului, diferenţa se va accentua. Și ce-i cu asta?, vă veţi întreba, și pe bună dreptate. Ei bine, conştientizarea acestui joc termic poate conduce la multe efecte, unul mai neaşteptat decât celălalt.

Read more: Balanţa vindecătoare a respiraţiei

Doctorul Jivago nu l-a salvat pe Omar Sharif...

533 30 1de Silviu Ghering

Omar Sharif nu mai este! Doctor Jivago nu mai este! Din 10 iulie, omenirea este mai săracă și sigur mai tristă. Fără nicio exagerare sau beție de cuvinte. Omar Sharif a fost un actor imens, o legendă în adevăratul sens al cuvântului și va rămâne ca o mare figură a cinematografiei şi showbiz-ului mondial.

Read more: Doctorul Jivago nu l-a salvat pe Omar Sharif...

Ei au gândit pentru confortul nostru

533 2 2de Silviu Ghering

Folosim zilnic o sumedenie de invenții ale înaintașilor noștri, care nouă azi ni se par firești. N-au fost însă întotdeauna așa. A trebuit să se nască o minte iscoditoare care să inventeze roata, motorul cu aburi, electricitatea, telefonul sau mașina de cusut. Taifasuri vă prezintă doi oameni fără de care viața noastră n-ar mai fi fost atât de comodă astăzi.

Read more: Ei au gândit pentru confortul nostru

România frumoasă

533 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Read more: România frumoasă

Căldură mare, monşer!

533 20 1de Mario Sorin Vasilescu

Ei bine, dacă tot am început cu respiraţia, vă propun pentru zilele caniculare, ce văd că se îndesesc, două variante de respiraţie cu adevărat răcoritoare, deosebite doar prin poziţia limbii: Sheetali (foto 1) şi Sitkari (foto 2).

Read more: Căldură mare, monşer!

Ea este a doua barista din lume Ecaterina Szasz: „Când pregătiţi o cafea la ibric, toate ingredientele se pun în apă încă de la început“

533 25 1de Alexandra Rotărescu

Pentru mulţi dintre noi, o cafea bună este tot ce aveți nevoie ca să vă energizați şi chiar binedispune. Însă beneficiile acestei băuturi nu se opresc aici. Ecaterina Szasz, vicecampioană mondială la preparat cafea la ibric, ne-a dezvăluit care sunt efectele pe care le are consumul acestui „aliment” asupra organismului, dar şi ce trebuie să faceți pentru a putea savura cea mai gustoasă cafea din lume. Absolventă de Afaceri Internaţionale, Katy s-a înscris la cursuri de barista - adică de preparat cafea - după ce şi-a dat demisia din publicitate şi s-a angajat ca manager la restaurantul prietenului său, Alex. Din dorinţa de a le oferi clienţilor numai băuturi de calitate, Ecaterina şi-a continuat pregătirea în domeniu, şi nu s-a oprit până n-a urcat pe podium la Campionatul Mondial de făcut cafea la ibric.

Read more: Ea este a doua barista din lume Ecaterina Szasz: „Când pregătiţi o cafea la ibric, toate...

România deţine dovada încrucişărilor dintre omul modern şi neanderthalieni

533 30 5de Dana Purgaru

Un fragment de maxilar uman descoperit recent în Peştera cu Oase din sud-vestul României a oferit oamenilor de ştiinţă o dovadă certă care atestă încrucişările dintre omul modern şi omul de Neanderthal pe teritoriul Europei în urmă cu aproximativ 40.000 de ani.

Read more: România deţine dovada încrucişărilor dintre omul modern şi neanderthalieni

O secundă în plus pentru omenire

533 30 4de Dana Purgaru

Omenirea a primit o secundă în plus, la 30 iunie, care a fost adăugată în dispozitivele care măsoară timpul universal, pentru a compensa încetinirea vitezei de rotaţie a Terrei în jurul propriei axe.

Read more: O secundă în plus pentru omenire