Main menu

header

941 10 1de Georgiana Mihalcea

Viziunea asupra procesului de vindecare în terapia Su Jok se bazează pe conceptul în care corpul uman este un organism vital influențat de diverși factori și are, de asemenea, o relație de efect-cauză cu toată energia din univers. Marlena Scarlat (medalion), psiholog și terapeut holistic la Centrul Forţa Vieţii (www.fortavietii.ro), din Bistrița, județul Neamț, ne-a explicat că toate schimbările din corpul uman trebuie să urmeze legea universală a interacțiunii reciproce, astfel starea de sănătate a unei persoane nu este determinată doar de trăsăturile individuale, ci și de puterea mediului înconjurător.

„Este eficientă, inofensivă și accesibilă oricui”

- Ce este terapia Su Jok?

941 10 2- Terapia Su Jok, creată de profesorul și omul de științe sud-coreean Park Jae Woo, nu este doar o metodă de tratament, ci și o cale de a pătrunde legile fundamentale ale vieții și care stabilește legătura dintre știinţa clasică occidentală și cunoştinţele orientale de medicină, acumulate din timpuri stravechi. Eficacitatea înaltă și simplitatea acesteia a contribuit la răspândirea rapidă a acestei metode în multe țări. Presopunctura, microacupunctura, magnetoterapia, colorterapia, semintoterapia și multe alte forme de tratament sunt înglobate în Su Jok. Este eficientă (la o aplicare corectă, efectul apare în câteva minute), inofensivă (aplicarea incorectă nu dăunează în niciun fel), universală (poate trata orice parte a corpului, organ, articulație) accesibilă oricui (de la copii de grădiniță până la pensionari) și simplă (mâna și cunoștințele de bază sunt mereu la îndemână).

- Care este principiul de bază?

- Sistemul de corespondențe (similitudine) din organism stă la baza întregului concept. Astfel, o hartă schematică a punctelor vitale, a funcționării corpului o găsim în palmă. O alta, identică, în laba piciorului. În această paralelă, degetul mare joacă rolul capului, căci creierul este responsabil de funcționarea întregului organism. Aţi remarcat, probabil, că bebelușii își sug deseori degetul mare. Ba, adesea, chiar degetul mare de la picior. Te-ai întrebat vreodată de ce? Deși nici măcar nu sunt în stare să meargă, ei de fapt își stimulează dezvoltarea activității cerebrale. Până la un punct, este bine să nu intervenim în demersul celor mici.

„Rezultatele sunt rapide”

941 10 3- Cum se face efectiv?

- Terapia Su Jok se face prin stimularea mâinilor și/sau picioarelor, deoarece acestea au multe conexiuni în corpul uman. Stimularea se poate face prin masaj și prin punerea de culori pe piele, moxibustie (o formă de acupunctură care utilizează materiale vegetale combustibile aplicate la suprafața corpului), cu plasarea de semințe, magneti, ace și alte obiecte pe anumite puncte. Este considerată o metodă de terapie mai ușoară și mai ieftină decât majoritatea tratamentelor alternative și rezultatele sunt, în general, mai rapide.

- Ce legătură există între mână și restul corpului?

- Structura mâinii și a piciorului seamănă izbitor cu cea a corpului omenesc. Privește mâna ta! Imaginează-ți că degetul mare s-a mutat undeva în continuarea încheieturii mâinii. Prima falangă a degetului mare corespunde capului, iar cea de a doua falangă, gâtului. Întreaga palmă corespunde corpului, al doilea și al cincilea deget corespund brațelor, iar al treilea și al patrulea corespund picioarelor. Mâna găzduiește o replică în miniatură a organismului uman, numit sistemul standard de corespondență.

- În tratarea căror afecțiuni este recomandată?

- Su Jok poate trata numeroase și complicate afecțiuni, precum: unele boli ale sistemului nervos, cardiovascular, digestiv, respirator, osos, locomotor, muscular, endocrin, urinar, genital. De asemenea, este eficientă în tratarea afecțiunilor pielii, a unor probleme stomatologice și otorinolaringologice. Terapeuții intervin cu succes în vindecarea disfuncțiilor sexuale și metabolice, în problemele psiho-emoționale, dar și în combaterea alcoolismului și dependenței de droguri.

„Pentru a învinge bolile este necesar ca energia vitală din organism să curgă liber”

- Cum stimulează, concret, vindecarea această metodă?

- Corpul omenesc este o formă de viaţă asemănătoare unui univers minuscul şi bine organizat, având tot necesarul pentru a-şi menţine viaţa şi a exista în natură ca un fenomen independent şi integru. Pe mâini şi pe labele picioarelor se situează sisteme de puncte cu activitate înaltă, conforme tuturor organelor şi părţilor corpului. Stimularea lor are o acţiune curativă şi profilactică pronunţată. Pentru a învinge bolile este necesar ca energia vitală din organism să curgă liber, fără oprelişti. Corpul uman este susţinut de structura sa energetică, organizată pe meridiane. Meridianele formează sisteme de trecere ale energiei, care circulă fără încetare în corpul nostru. Accesul din exterior la aceste trasee energetice se face prin intermediul celor 365 de acupuncte. Metoda Su Jok ajută energia să circule liniştită în fiecare meridian în parte și în întregul sistem, stimulând astfel vindecarea.

- Este o intervenție terapeutică personalizată?

- Cum spuneam și mai devreme, se bazează pe proiecţia meridianelor energetice ale corpului fizic în palme şi în tălpi. Este mai complexă şi mai plină de logică, are nişte formule mai exacte, iar acestea se deduc din individualitatea pacientului. În terapia Su Jok, înainte ca pacientul să intre la tratament, se fac testări speciale, atât din punct de vedere fiziologic, cât şi psihic, astfel încât să poată fi deduse formulele individuale care se potrivesc fiecărui pacient. Intervenind apoi la cauză, se înlătură efectul. Se acționează prin presopunctură, magnetoterapie, semintoterapie, colorterapie şi altele. În funcţie de starea bolnavului, de gravitatea şi de vechimea bolii se poate trata orice parte a corpului, orice organ, orice articulaţie, fără nicio restricţie, obţinându-se rezultate în primele 10-15 minute.

„Terapia Su Jok oferă soluții multiple în toate afecțiunile, în maximă siguranță și în profunzime, deoarece acţionează pe mental, emoțional și fizic. În acest fel se intervine atât pe efect, dar și pe cauza care a declanșat problema de sănătate“

„Când organismul este sănătos din punct de vedere energetic, corpul fizic devine mult mai rezistent la boli“

- Poate fi utilizată și în scop profilactic, nu doar curativ?

- Aș vrea să menționez că această formă de terapie poate fi făcută în paralel cu alte tratamente și este bine de discutat cu specialistul pentru precizări și recomandări. Patologic, un om poate fi perfect sănătos, dar este imposibil să nu aibă probleme de moment, cum ar fi insomnie, o stare de stres sau de agitaţie. Toate dispar după numai o singură şedinţă, deoarece Su Jok are un efect profilactic, normalizând fluxul fin energetic pe meridianele de acupunctură. Când organismul este sănătos din punct de vedere energetic, corpul fizic devine mult mai rezistent la boli.