Main menu

header

871 10 1de Simona Soare Ghișea şi Sorin Dumitrescu

Metoda Jose Silva se bazează pe o serie de tehnici ușoare, prin intermediul cărora puteți învăța mintea să lucreze în beneficiul dumneavoastră. Potrivit specialiștilor, practicarea acestei tehnici dezvoltă intuiția, astfel încât veți reuși să găsiți ușor soluții la probleme, să obțineți armonie între minte și corp și să dețineți controlul asupra vieții. Cum funcționează concret această metodă și cum poate fi aplicată, aflați de la Ioana Coroi, life coach și consilier în dezvoltare personală din Cluj-Napoca.

„Încă din copilărie, învățăm programe negative”

- Care sunt beneficiile metodei Jose Silva?

- Creierul emite patru trepte de unde: beta (starea de veghe, atunci când suntem conștienți și activi, iar undele au frecvența peste 14 hertzi/secundă), alfa (starea de conștiență interioară, când suntem ușor adormiți sau privim lung într-un punct fix - undele au între 7 și 14 hertzi/secundă), theta (undele ating între 4 și 7 hertzi/secundă în somn profund) și delta (undele au sub 4 hertzi/secundă, în starea de inconștiență). Parapsihologul american Jose Silva a descoperit că, în starea alfa, organismul se relaxează, tensiunea arterială și pulsul se normalizează, creierul primește și stochează mai multe informații, intuiția se dezvoltă, se găsesc soluții mult mai ușor, iar capacitatea de vindecare a corpului crește. Odată accesată starea alfa, prin relaxare sau meditație, subconștientul funcționează la capacitate maximă. Încă din copilărie, învățăm programe negative: „Dacă te urci în copac, vei cădea”; „Dacă ieși afară pe ploaie, răcești”. Aceste programe ne însoțesc și la maturitate: „Dacă stau în curent, mă doare capul”; „Mi se face rău,când îl/o văd pe x”. Constatăm că într-adevăr ne simțim rău când ne întâlnim cu o anumită persoană sau răcim dacă ieșim în ploaie. În meditația dinamică din starea alfa, facem programări mentale, prin vizualizarea obiectivelor noastre (rezolvarea problemelor de sănătate, atragerea relațiilor armonioase, eliminarea unei dureri, obținerea de performanțe sportive și profesionale), dar și reprogramare pentru eliminarea unor programe vechi, dăunătoare. Totodată, în alfa, ne programăm visele astfel încât să putem interpreta mesajele din subconștient și învățăm cum să acordăm primul ajutor prin puterea minții în cazul unor mici probleme de sănătate: tăieturi, sângerări, arsuri locale, dureri de cap.

„Terapia vine în completarea tratamentului clasic”

871 10 2- Ce efecte are această metodă asupra stării de sănătate?

- În privința sănătății, se lucrează de 1-3 ori pe zi, prin meditație dinamică: relaxare profundă pentru accesarea undelor alfa sau chiar theta, urmată de proiecții mentale în care pacientul se vizualizează sănătos, vesel, înconjurat de cei dragi cu care împărtășește bucuria vindecării. Este important să simtă bucuria, să se vizualizeze desfășurând activitățile care îi aduceau satisfacții, fiind sănătos. Eu mi-am vindecat diverse afecțiuni cu ajutorul metodei Jose Silva: două boli autoimune, două chisturi, două subocluzii intestinale, dar am intervenit și la solicitarea membrilor familiei sau a prietenilor, pentru colici renale, dureri acute de cap, de urechi, arsuri, tăieturi, răni. Există multe studii care certifică faptul că între minte și corp există o strânsă legătură. Sunt convinsă că orice afecțiune poate fi ameliorată prin control mental sau, în unele cazuri, vindecată. Dar asta nu înseamnă că excludem consultația și tratamentul medicilor specialiști, din contră, acestea sunt chiar oportune. Terapia prin metoda Silva vine în completarea tratamentului clasic și accelerează vindecarea. Pentru a avea rezultate prin control mental, este nevoie să îndeplinim trei condiții importante: să credem că reușim, să ne dorim și să avem răbdare.

„Meditațiile dinamice sunt eficiente pentru cei care își doresc o schimbare”

- De regulă, cu ce probleme se confruntă persoanele care apelează la această tehnică?

- În cabinetul meu, în calitate de consilier pentru dezvoltare personală și life coach, am adaptat și integrat meditațiile pasive, ce sunt benefice persoanelor stresate, anxioase, epuizate, irascibile sau care suferă de insomnii. Meditațiile dinamice sunt eficiente în cazul celor care își doresc o schimbare, indiferent de natura ei, elevilor și studenților în vederea echilibrării emoționale în prag de examene, sportivilor pentru creșterea performanțelor. De asemenea, proiecțiile mentale dau rezultate foarte bune în probleme relaționale, blocaje emoționale, lipsa stimei de sine, frici sau în atingerea obiectivelor.

- Ce alte situații pot fi rezolvate prin metoda Jose Silva?

- La cabinet, am rezolvat dezechilibre emoționale înainte de examene, în urma divorțului sau a decesului unei persoane apropiate, dificultăți de comunicare cu partenerul, cu colegii de serviciu, cu membrii familiei, diverse fobii. De asemenea, metoda a avut efecte benefice în cazul celor care s-au confruntat cu epuizare fizică și mentală, schimbarea locului de muncă, insomnie, depresii, anxietate. Cei care aplică această tehnică au dobândit relaxare în perioade solicitante, creșterea stimei de sine, puterea de a spune nu, atingerea mai ușoară a target-urilor. Astfel, absolvenții metodei Silva apelează la tehnicile învățate pentru a atrage tot ceea ce își doresc: de la găsirea unui loc de parcare, controlul trezirii fără ceas deșteptător, renunțarea la fumat, eliminarea kilogramelor în plus, la găsirea partenerului ideal, schimbarea mașinii, a locuinței, jobului, până la vindecări de boli grave. În România sunt organizate cursuri recunoscute internațional, ținute de traineri specializați care au mulți ani de experiență practică.

„Proiecțiile mentale dau rezultate foarte bune în probleme relaționale, blocaje emoționale, lipsa stimei de sine, frici sau în atingerea obiectivelor“

„În cazul tinerilor, folosesc des cardurile metaforice“

- Câte ședințe considerați că sunt necesare pentru rezolvarea unei probleme?

- Majoritatea clienților sunt surprinși de schimbarea pe care o percep și cer să rămână pentru mai mult timp în acea stare de meditație. Efectele imediate sunt relaxarea profundă, pacea și liniștea interioară, detașarea de probleme, eliberarea de furie, încrederea în sine, optimismul, somnul liniștit. Ședințele au durata de o oră și, în general, sunt săptămânale. Perioada depinde mult de problemele pe care doresc să le rezolve clienții. Am lucrat și una-două ședințe doar pentru eliminarea emoțiilor cauzate de examene sau dobândirea stării de relaxare după o zi încărcată, dar și patru-cinci luni pentru vindecarea traumelor ori a obiceiurilor nocive. Folosesc principiile metodei Silva, pe care le combin cu tehnici specifice consilierii, pentru o mai bună eficiență și claritate: explorarea ariilor importante din viața clientului, identificarea rădăcinilor problemei, a convingerilor limitative. În coaching-ul de performanță, meditația este un instrument care contribuie la atingerea obiectivelor. În cazul clienților introvertiți, tinerilor și adolescenților, folosesc des cardurile metaforice, pentru a-i ajuta să transmită ceea ce gândesc și simt, vizualizând imagini.

- Cui nu îi este recomandată această tehnică?

- Se recomandă prudență în terapia persoanelor care au afecțiuni psihice. Eu nu lucrez cu cei care iau tratament pentru afecțiuni psihice.