Main menu

header

19-05-1de Cătălina Tăgârţă

Dacă până acum ceva vreme proaspetele mămici puteau sta timp de doi ani în concediul de îngrijire a copilului, mai nou, acestea pot alege între unul sau doi ani de stat acasă, în funcţie de situaţia financiară. Aşadar, întrebarea firească ce urmează după această perioadă este: „Cu cine va rămâne în continuare copilul, bunici, bonă sau creşă?” Antoaneta Istrate (foto), reprezentanta firmei de babysitting Antoanette Services, din Capitală, ne-a spus la ce să fiţi atenţi când vă alegeţi o bonă.

Micuţii cu bunici, cei mai norocoşi
Bebeluşii care pot fi îngrijiţi de bunici sunt cei mai norocoşi. Cine le-ar putea oferi mai multă atenţie şi dragoste decât părinţii părinţilor lor? Şi micuţii care ajung la creşă se pot considera norocoşi, întrucât aceste instituţii nu mai fac faţă numărului mare de copii. Alţii însă vor rămâne acasă cu bona în cazul în care nu au o mătuşă sau o vecină de încredere care să stea cu ei. „În primul rând, părinţii e bine să ştie că bonele trebuie alese pe categorii de vârstă. Nou-născutul, până la 1,5 ani, are nevoie de o bonă cu experienţă maternală, care să fie modelul bunicuţei, adică să ştie să evalueze situaţiile critice şi să ia măsuri dacă e vorba despre o răceală, diaree sau colici, fără a-i alarma inutil pe părinţi”, ne-a spus reprezentanta firmei de recrutare bone.

După 2,5 ani se caută dădace cu studii
Dacă cel mic are peste 1,5 ani e recomandat ca bona să fie de vârstă medie, cu studii medii. „Acum începe perioada în care cel mic învaţă să meargă, să vorbească, să alerge, iar bona trebuie să-l ajute să-şi formeze vocabularul, să socializeze şi să se joace. Dacă micuţul are peste 2,5 ani, profilul bonei este următorul: puţin mai tânără, eventual să cunoască o limbă străină sau să fi fost educatoare ori învăţătoare. Atenţie însă! Educatoarele nu sunt recomandate pentru nou-născuţi, întrucât ele nu sunt obişnuite să schimbe scutece. Însă, de obicei, părinţii caută o bonă pe o perioadă lungă, aşa că, dacă o angajează de când cel mic are 8 luni, de exemplu, şi vor să o ţină până ajunge la şcoală, e indicat să opteze pentru persoana de vârstă medie, cu studii medii”, ne-a mai spus reprezentanta firmei Antoanette Services.

„Nu e nici duşmanul, nici sluga familiei”
În ceea ce priveşte disponibilitatea bonei, familia trebuie să se gândească bine înainte de a-i propune un interval orar. „Părinţii trebuie să ştie exact câte ore vor ca îngrijitoarea să stea cu copilul lor, cu o marjă de eroare de o jumătate de oră, full-time sau part-time. Bona este un partener. Nu e nici duşmanul, nici concurentul, nici înlocuitorul, dar nici sluga familiei. Trebuie să se comunice cu ea, iar ea să se plieze pe nevoile copilului. În plus, dacă are mai multă experienţă, ea îi poate îndruma pe părinţi să facă anumite lucruri sau să renunţe la altele, cum ar fi statul în faţa calculatorului ore în şir”, ne-a mai declarat Antoaneta Istrate.

Salariul mediu, între 800 şi 1.000 de lei lunar
Salariul mediu al unei bone, pentru un program de opt ore pe zi, de luni până vineri, este de 800-1.000 de lei. „Fiind firmă de recrutare, avem clienţi din toate domeniile, şi vă pot spune că salariul mediu ajunge cam la 1.000 de lei pe lună. Însă, pentru competenţele suplimentare cerute de client, respectiv de părinţi, aceştia plătesc în plus. De exemplu, salariul unei învăţătoare, al unei educatoare sau al unui psihopedagog poate ajunge şi la 1.400 de lei”, a mai adăugat managerul firmei Antoanette Services. Rolul agenţiei este de a face selecţie, recrutare de bone pentru client în funcţie de cerinţele şi bugetul în care se încadrează acesta. „Dacă bona se înţelege cu clientul să facă şi alte treburi în casă, ea poate fi plătită suplimentar, însă principala sa grijă este copilul. Nicio altă activitate nu trebuie făcută în defavoarea acestuia, nici măcar călcatul hăinuţelor sau pregătirea mesei”, ne-a mai dezvăluit Antoaneta Istrate.

Cereţi referinţe persoanelor selectate pe internet
E adevărat că o firmă de recrutare vă ajută să găsiţi persoana potrivită din toate punctele de vedere, mai ales financiar, însă e bine să ştiţi că trebuie să plătiţi un comision în acest sens. „Tariful agenţiei noastre este echivalentul a 75% din salariul bonei, care se plăteşte o singură dată, iar în cazul în care copilul nu o place sau bona nu face faţă cerinţelor, ea poate fi înlocuită fără alte costuri în primele două luni”, a mai spus specialista în babysitting.
Dacă vă hotărâţi să căutaţi bonă „pe cont propriu” e bine să începeţi prin recomandările prietenilor ori ale cunoştinţelor. Abia apoi căutaţi în anunţurile din ziare sau intraţi pe forumurile de pe internet, unde veţi găsi nenumărate oferte. E important însă să cereţi referinţe persoanelor selectate de pe internet, mai ales dacă au tarife mai mici, sau chiar să petreceţi o vreme cu ele, eventual să mergeţi să le cunoaşteţi familia, situaţia, să aflaţi unde locuiesc.
Pentru siguranţă, în ultima perioadă, din ce în ce mai mulţi părinţi îşi montează camere de luat vederi în casă, pentru a supraveghea atât copilul, cât şi îngrijitoarea. „Avantajul părinţilor care apelează la o agenţie şi nu iau bona «de pe stradă» este că li se pune la dispoziţie CV-ul acesteia, dar şi analizele medicale şi cazierul judiciar valabil”, ne-a mai dezvăluit Antoaneta Istrate.

Grădiniţă plus studentă/pensionară egal îngrijitoare ieftină
În cazul în care aveţi un salariu foarte mic şi nu vă permiteţi să luaţi o bonă cu normă întreagă înscrieţi copilul la o grădiniţă de stat unde nu trebuie să plătiţi, şi luaţi-vă o bonă part-time, care să îl ia pe cel mic de la grădiniţă şi să stea cu el după-amiaza, iar în acest fel veţi plăti mult mai puţin. Dacă ştiţi o studentă şi o pensionară, iubitoare de copii, fiţi siguri că acestea sunt opţiuni foarte bune. Atenţie însă! La grădiniţele de stat sunt foarte puţine locuri, aşa că trebuie să faceţi cerere din timp, uneori chiar cu un an înainte.
Pentru a plăti mai puţin bonei vă puteţi înţelege cu mai mulţi părinţi care au copii de aceeaşi vârstă cu ai dumneavoastră ca să-i lăsaţi pe cei mici în grija unei singure doamne. De exemplu, dacă o bonă de vârstă medie se încumetă să aibă grijă de trei copii de 4-5 ani, ea poate primi un salariu de 1.200-1.500 de lei, ceea ce înseamnă că fiecare părinte va da 400-500 de lei lunar, situaţie în care va fi toată lumea mulţumită.

Filipinezele, doi în unu

În ultima vreme a luat amploare moda bonelor filipineze. Nu doar vedetele, ci şi oamenii obişnuiţi apelează la acestea. „Bona filipineză este impecabilă şi confortabilă. Munceşte mult pe bani puţini, face absolut totul, dar la sfârşit părintele nu va avea un copil european, cu personalitate”, a spus reprezentanta Antoanette Services. De obicei, bonele filipineze fac şi menajul, deci veţi plăti un singur salariu pentru două servicii, cuprins de obicei între 300 şi 500 de euro. Problema este că aceste bone nu au unde să stea, aşa că s-ar putea să fiţi nevoiţi să le şi găzduiţi.

În căutarea unei bone vă pot fi de folos site-urile: http://ajutormenaj.ro, http://bonebucuresti.ro/, http://www.bone.ro, http://www.bonamia.ro, http://www.ebona.ro, www.bonadenota10.ro sau www.cautabona.ro.