Main menu

header

488 12 1de Cătălina Tăgârță

Cei mai mulți dintre oameni au o concepție greșită asupra produselor cu factor de protecție. Mai exact, consideră că acestea trebuie folosite doar când merg la plajă, nerealizând că ei, practic, se expun zilnic radiațiilor solare, indiferent că merg la piață, la serviciu sau la distracție. Doctor Miruna Lovinescu (foto) ne-a explicat importanța numărului trecut pe ambalajul produselor cu factor de protecție solară.

Anti-UVA vă ferește de arsuri

- Doamna doctor, de curând a apărut o știre conform căreia, indiferent cât de multă cremă de protecție folosim, tot există riscul să apară cancerul de piele. Ce ne puteți spune despre acest lucru?

- Mulți oameni ignoră faptul că există trei tipuri de raze ultraviolete: de tip A, B și C. Ceea ce folosim noi, de obicei, ca să nu ne ardem pielea este o cremă de protecție împotriva UVB. Dar UVA dau îmbătrânire prematură sau afecțiuni ce duc până la cancer, și se pare că și UVC. Ar trebui să ne uităm pe orice produs care are factor de protecție dacă are ecran împotriva UV, de tip A și B, sau numai unul dintre ele; trebuie să știm și ce înseamnă factor de protecție.

Reaplicare după fiecare ieșire din apă

- Și ce înseamnă? Care e diferența dintre cifrele înscrise pe ambalaj?

- Un factor de protecție înseamnă ordinul de multiplicare al numărului de minute în care putem sta la soare în siguranță. Să zicem că eu, în luna august, mă pot alege cu arsuri solare după aproximativ cinci minute de stat la soare dacă nu folosesc niciun fel de protecție. În schimb, dacă utilizez un produs cu factor cu protecție 30 - spre exemplu, înseamnă că pot sta de 30 de ori mai mult (deci cinci minute înmulțit cu 30 înseamnă 150 de minute de protecție). Însă, atenție! Acest interval e valabil dacă nu am intrat în apă. Căci după fiecare baie în mare sau în piscină stratul de protecție trebuie reaplicat. Foarte multă lume consideră că, dacă și-a dat cu factor de protecție 30, poate sta la soare toată ziua, ceea ce nu e adevărat. Așa cum spuneam, contează mult și tipul de ten. Spre exemplu, dacă cineva se arde și mai repede, să zicem că în trei minute, trebuie să reaplice crema la 90 de minute, și nu la 150. Din păcate, informația completă nu este foarte cunoscută. Așa că rețineți: factorul de protecție este ordinul de multiplicare al numărului de minute pentru a afla cât putem sta în siguranță la soare.

Folosiți o cantitate suficientă

488 12 2- Dar cum putem afla numărul de minute în care putem sta la soare în siguranță fără cremă?

- Există predispoziții în funcție de tipul de ten - sunt șase fototipuri... În plus, mai trebuie reținut un aspect. Acest factor este calculat în laborator, pe baza unei cantități consistente de creme. Însă, în practică, s-a dovedit că oamenii folosesc cam jumătate din această cantitate, din dorința de a nu da prea mult pentru a nu se îngrășa tenul sau pur și simplu pentru a face economie. Deci, o altă problemă este că noi nici nu folosim tot ecranul de protecție, toată cantitatea necesară. Și dacă nu am aceeași cantitate cât recomandă eticheta, evident că nu am nici același factor ca acela de pe cutie.

- Dar cât înseamnă „suficient”? Trebuie să se vadă pe piele sau nu?

- Da, cel puțin, de la SPF 30 în sus ar trebui să creeze o peliculă, dar dacă nu dau în strat prea gros este important să conștientizăm și să aplicăm înainte de a expira intervalul. Adică, pentru exemplul de mai sus, cu 150 de minute, dacă nu am folosit suficientă cremă, înseamnă că trebuie să reaplic mai devreme, spre exemplu după 100 de minute, în loc de 150. Despre asta e vorba: reaplicare.

Suplimente cu radicali liberi administrate pe cale orală

- O altă problemă pe care am identificat-o este cea a zonei pe care trebuie aplicată crema. Am observat că multe persoane aplică pe spate, pe brațe și pe față, neglijând zona decolteului, picioarele etc.

- Da. E ca și cum ai spune că doar brațele sunt ale tale, nu și picioarele (zâmbește). Și e adevărat că oamenii zic „lasă că acolo mă bronzez și fără cremă”, dar bronzatul acesta înseamnă tot ars. Și produsele despre care vorbim exact pentru asta sunt recomandate.

- Revenind așadar la întrebarea inițială, produsele cu factor de protecție solară pot stopa apariția cancerului de piele?

- Nu știu să existe protecție împotriva UVC, dar, dacă e adevărat că melanomul se face din cauza expunerii la UVC, cremele nu ne ajută. Știu că în cadrul unui eveniment SaFrIna (Sănătate, Frumusețe, Interactivitate), organizat de compania Houston, a fost o prezentare despre suplimente cu radicali liberi care se iau pe cale orală. Însă, până în acest moment, nu am văzut studii care să ateste că administrarea unui tip de suplimente anulează riscul de a dezvolta cancer de piele!

Fototipul VI nu se arde niciodată

- Ne povestiți, vă rog, și despre fototipuri?

- Fototipul reprezintă intensitatea reacţiei unei persoane la acţiunea razelor de soare. Există șase fototipuri determinate, în conformitate cu culoarea pielii, a părului, a prezenţei sau absenţei pistruilor și a predispoziţiei individuale la arsuri.

Fototipul I: piele albă (de obicei, la persoanele cu păr roşcat), cu mulţi pistrui, se arde întotdeauna, nu se bronzează niciodată.

Fototipul II: piele deschisă la culoare, cu destul de mulţi pistrui, se arde întotdeauna, uneori prinde un bronz deschis.

Fototipul III: piele deschisă spre închisă, doar câţiva pistrui, se arde uneori, se bronzează întotdeauna (bronz mediu).

Fototipul IV: piele închisă, nu se arde niciodată, se bronzează întotdeauna (bronz intens), fără pistrui.

Fototipul V: piele închisă intens, nu se arde niciodată, se bronzează întotdeauna (bronz foarte închis), fără pistrui.

Fototipul VI: piele neagră, nu se arde niciodată, fără pistrui. Ideea e următoarea: cu cât fototipul este mai mic (fototipul III, şi în special fototipurile I şi II), cu atât ai nevoie de un factor de fotoprotecţie mai ridicat.

E adevărat că o cremă cu SPF 15 vă permite să vă bronzați mai bine, dar aceasta trebuie aplicată la un interval mai scurt de timp, în caz contrar apărând arsurile solare. De asemenea, loțiunile cu SPF 50 vă permit și ele să vă bronzați, doar că pot fi aplicate mai rar