Main menu

header

488 14 3de Elena Şerban

Vara nu e ca iarna, asta e clar. Aşa că, în perioada estivală, trebuie să aveți mare grijă la alimentele pe care le mâncați. Mai ales că multe dintre ele se alterează rapid din cauza căldurii şi ne pot îmbolnăvi. Frigiderul este cel mai bun loc în care vă puteți păstra mâncarea, însă nici acesta nu e sigur 100%. Eficienţa sa scade din cauza temperaturilor foarte ridicate, aşa că specialiştii recomandă să scurtați perioada în care le păstrați acolo, indiferent dacă e vorba despre fructe, despre legume sau despre mâncare gătită. De asemenea, este recomandat să păstraţi supele în frigider pentru o perioadă mai scurtă decât o faceți în alt anotimp. Nici legumele nu ar trebui păstrate în frigider un timp îndelungat, deoarece unele vitamine ajung să se distrugă extrem de rapid.

Gătiţi în cantităţi mai mici!

Sfatul poate să nu fie pe placul gospodinelor, care, din cauza timpului redus sau chiar a căldurilor, obişnuiesc să prepare mâncare în weekend pentru o săptămână întreagă. De exemplu, tocăniţele, ciorbiţele sau alte mâncăruri în care legumele sunt vedete se pot păstra în frigider nu mai mult de patru zile. După acest interval, ele nu se strică, dar proprietăţile legumelor nu mai sunt aceleaşi. Lucrurile se schimbă radical dacă e vorba despre mâncărurile cu carne. Asta pentru că termenul-limită de păstrare la rece a acestora este de doar două zile. Conform specialiştilor, acest lucru este cauzat de prezenţa proteinelor care se găsesc în carne şi care creează un mediu prielnic şi rapid de dezvoltare a bacteriilor. Nici în ceea ce priveşte ouăle sau lactatele nu sunt diferenţe prea mari. Termenul este de două-trei zile, cel mult, chiar dacă scădem temperatura de păstrare în frigider. În cazul în care cumpăraţi cantităţi mai mari de carne, pentru a evita desele drumuri la magazine, şi nu o gătiţi imediat, nu o ţineţi în frigider, ci în congelator. Specialiştii vă recomandă să faceţi porţii mici, pe care să le puneţi în pungi separate în congelator.

Sfat! Toate deserturile pe bază de lapte sau de creme cu lapte trebuie mâncate în ziua preparării lor. Chiar dacă par bune și tentante şi a doua zi, nu le mâncaţi! În caz contrar, riscaţi să vă îmbolnăviţi! De asemenea, deserturile cu făină sau cu fructe se pot păstra în condiţii optime cel mult trei zile.

Carnea la cuptor nu trebuie preparată până ce e aproape uscată! Şi în acest caz, calităţile nutriţionale vor fi eliminate

Nu fierbeţi legumele mai mult decât trebuie. În caz contrar, nu faceţi altceva decât să distrugeţi calitatea nutriţională a acestora