Main menu

header

488 14 1de Raluca Grințescu

În urmă cu câteva decenii, compania chimicală Dupont avea ca motto „O viaţă mai bună cu ajutorul chimicalelor”. De atunci, mulţi dintre noi am ajuns să ne dăm seama că trăim într-un mediu toxic, format din aer poluat, apă, alimente şi chiar îmbrăcăminte toxică. Dupont a creat Rayon, o fibră sintetică, procesată chimic şi folosită mult în veșmintele noastre.

Conţin compuşi chimici toxici

În acelaşi timp, la sfârşitul anilor ’30, compania a avut grijă să facă un lobby atât de puternic, încât cânepa a fost interzisă în SUA, dar şi în alte ţări ale lumii (a nu se uita că, până atunci, o parte din îmbrăcăminte se realiza din cânepă). Îmbrăcămintea pe care o purtăm astăzi se mulează pe piele, cel mai mare organ al nostru. Dar îmbrăcămintea e alcătuită din fibre care pot conţine şi chimicale toxice. Dintre compuşii chimici din care sunt alcătuite hainele, cel mai des întâlnit este nonilfenolul extoxilat (NPE). Deşi în cantităţi mici nu are efecte asupra sănătăţii oamenilor, totuşi, folosirea sa excesivă în haine poate cauza iritarea plămânilor, a sistemului digestiv, a pielii şi a ochilor. Totodată, pe termen lung, NPE afectează dezvoltarea sexuală şi sistemul reproductiv.

Cele de culoare neagră provoacă dermatite

Pentru hainele negre se foloseşte p-Fenilenediamina, un compus chimic care produce iritaţii ale gâtului, astm bronşic şi dermatite. Unele studii au arătat anumite rezultate care ar sugera o legătură între p-Fenilenediamina şi unele forme de cancer. În plus, după ce hainele sunt fabricate, ele sunt adesea „tratate” cu formaldehidă, pentru a împiedica zbârcirea sau acoperirea cu mucegai în timpul transportului. La unele persoane, formaldehida creează reacţii alergice. Această substanţă este foarte toxică pentru toate animalele, iar la om poate afecta grav sistemul digestiv.

Fiecare haină nouă trebuie să fie spălată de cel puţin trei ori şi uscată. Astfel, chimicalele din fibre îşi vor mai pierde din putere. Folosiţi detergenţi naturali la spălare