Main menu

header

488 15 1de Cătălina Tăgârță

Deşi au impresia că duc un stil de viaţă sănătos, mulţi oameni greşesc, fără ca măcar să ştie, și apoi se întreabă de ce au pielea uscată, de ce se simt obosiți sau cum s-au pricopsit cu diverse afecțiuni. Iată, aşadar, care sunt activităţile zilnice pe care le fac greşit cele mai multe dintre persoane, potrivit site-ului elpais.com. Doar identificând respectivele obiceiuri veţi reuși să scăpați de consecinţele neplăcute ale acestora.

Întrebuinţarea săpunului în exces usucă pielea

488 15 2Specialiştii consideră că folosirea unei cantităţi mari de săpun sau de gel de duș este greșită. Oamenii au impresia că gradul de curăţenie depinde de cantitatea de săpun folosită, dar acest lucru nu este adevărat. În plus, cu cât un produs miroase mai puternic, cu atât conține mai multe chimicale. Juan Ferrando, profesor de dermatologie la Universitatea din Barcelona, atrage atenţia că pielea devine mai uscată odată cu trecerea timpului. De aceea, trebuie folosită o cantitate cât mai mică de săpun în timpul dușului, pentru a evita uscarea pielii și mai mult. Pe de altă parte, specialistul în dermatologie atrage atenția să cumpărați săpunuri pentru copii neparfumate, căci cele parfumate au un efect de uscare şi mai mare. Totuși, cine este nevoit să se spele des pe mâini din cauza activității profesionale, spre exemplu, dacă nu are la îndemână săpun hidratant e bine să folosească o cremă de mâini.

Spălatul dinților imediat după masă crapă smalțul

Dacă până acum medicii recomandau spălarea dinţilor imediat după masă, astăzi se pare că aceasta este dăunătoare pacienților. În special după ce aţi mâncat alimente acide (fructe, sucuri), spălarea imediat după terminarea mesei poate slăbi smalţul dinţilor, spune Mark Wolff, de la Colegiul de Stomatologie al Universităţii New York. Deteriorarea smalţului poate duce la apariţia petelor pe dinţi şi a unor crăpături ale smalţului, care creează condiţii pentru apariţia cariilor. Așadar, dacă nu ați apucat să vă spălați înainte de micul dejun e preferabil să vă clătiţi gura cu apă după ce aţi mâncat şi să aşteptaţi 40 de minute după masă (timpul necesar calciului din salivă pentru a remineraliza smalţul dentar), apoi să vă spălaţi pe dinţi.

Folosirea periuței sub un minut e insuficientă

488 15 3Principala greşeală pe care o fac oamenii când se spală pe dinţi este că efectuează doar mişcări orizontale, atrage atenţia David Herrera, profesor de stomatologie în Madrid. Specialistul sfătuieşte să se folosească mişcări verticale, pentru că în acest fel este curăţată corect nu doar suprafaţa dintelui, ci şi zona de lângă gingii sau dintre dinţi. În acelaşi timp, durata foarte mică alocată spălatului pe dinţi cauzează cele mai multe afecţiuni dentare. Studiile arată că cei mai mulţi oameni se spală timp de un minut, ceea ce e foarte puţin pentru igiena dentară.

Uscătoarele pentru mâini, prietene cu bacteriile

Mai mult, un studiu realizat de Universitatea Westminster arată că, atunci când trebuie să-şi usuce mâinile, oamenii preferă mai întâi prosoapele de hârtie, apoi pe cele de pânză, şi în cele din urmă aparatele cu aer. Ordinea prezentată este cea corectă și din punct de vedere științific. Aparatele cu aer nu doar că usucă pielea, dar specialiştii consideră că cele mai eficiente împotriva bacteriilor sunt primele două.

Fără plastic în cuptorul cu microunde

Din dorința de a mânca mai sănătos, mulți oameni își iau mâncare la pachet, însă problema este că la serviciu o încălzesc în cuptorul cu microunde. Și, mai mult de atât, folosesc și recipiente din plastic. Atenție! Chiar dacă folosiţi un recipient din plastic care nu conţine bisfenol-A (BPA), plasticul mai conţine şi alte substanţe, precum ftalaţii, care pot trece în alimente, putând să afecteze spermatozoizii şi să dezechilibreze sistemul endocrin, spune Germaine Buck Louis, director al Naţional Institutes of Health din SUA. De aceea, după ce ați transportat mâncarea la serviciu e important să o transferaţi într-un recipient de sticlă înainte de a o încălzi în cuptorul cu microunde. Dacă nu, o puteți aduce de acasă într-un termos, caz în care va sta și caldă.

Lucrați în partea din zi în care sunteți mai productivi

Din păcate, foarte multe persoane nu iau în calcul perioada din zi în care sunt productive, ajungând să fie ineficiente la locul de muncă, să nu dea randamentul necesar. Începutul zilei de muncă ar trebui să fie intervalul în care să vă concentrați cât mai mult pentru rezolvarea sarcinilor de serviciu. Multe persoane pierd timp cu cafeaua de dimineață și amână începutul lucrului cu circa jumătate de oră, preferând să stea seara peste program. Însă, orele în plus petrecute la serviciu pentru finalizarea sarcinilor nu sunt o soluţie, pentru că, seara, oamenii sunt mai puțin productivi, din cauza oboselii.

Geamul maşinii deschis duce la dureri de cap

488 15 4Poluarea de pe şosele poate fi extrem de nocivă, așa că, dacă faceţi naveta cu maşina, parcurgând zilnic distanţe lungi, în special pe autostrăzi (unde nivelul poluării poate fi de zece ori mai mare decât într-o zonă rezidenţială), trebuie să aveți în vedere faptul că gazele de eşapament pot contribui la apariţia durerilor de cap, a cancerului şi a bolilor de inimă. Așadar, închideţi geamurile la maşină şi folosiţi funcţia de recirculare a aerului condiţionat, recomandă specialistul Scott Fruin, de la University of Southern California. Această măsură poate reduce expunerea la particulele de carbon din aer de patru ori. În plus, riscul de a răci din cauza curentului este și el mai mic decât atunci când aveți cel puțin două geamuri deschise la autoturism.

Respirația greșită afectează sistemul nervos

Puţini oameni sunt conştienţi cât de importantă este pentru sănătate respirația corectă. O oxigenare corectă are efecte pozitive asupra sistemului nervos, ajută la scăderea presiunii arteriale, reduce inflamațiile şi durerea, îmbunătăţeşte rezistenţa fizică şi combate stresul. Oamenii de știință atrag atenția că în timpul respirației corecte pieptul se umflă.

Nu verificaţi e-mail-ul înainte de culcare

Persoanele care îşi folosesc telefonul mobil pentru treburi de serviciu după ora 21:00 se trezesc buimăcite a doua zi, arată un studiu realizat la Universitatea din Florida. Efectele luminii ecranelor asupra somnului sunt bine documentate: utilizarea acestora până cu puţin timp înainte de culcare perturbă somnul, iar acest dezechilibru este corelat cu creşterea riscului apariţiei a numeroase boli, de la maladii cardiovasculare la diabet, demenţă şi cancer. Așadar, renunţaţi nu doar la mobil, ci și la computer, la tabletă și chiar la televizor cu cel puţin o oră înainte de culcare.

Dormitul preponderent pe aceeaşi parte accentuează ridurile de pe partea respectivă, mai ales a şanţurilor lacrimilor