Main menu

header

487 14 2de Raluca Grințescu

Argintul, un metal strălucitor, folosit cu precădere pentru confecţionarea bijuteriilor, prezintă o serie de proprietăţi benefice şi pentru sănătate.

Puternic antiseptic

Înainte de descoperirea antibioticelor, chirurgii suturau rănile pacienţilor cu fire de argint, deoarece considerau că acest metal preţios are proprietăţi benefice în prevenirea infecţiilor. În timpul Primului Război Mondial, bandajele erau confecţionate din fire de argint, potrivit dailymail.co.uk. Aşa cum s-a demonstrat în numeroase studii medicale, argintul este un puternic antiseptic, benefic în procesul de vindecare a plăgilor. „Cercetările au relevat faptul că argintul este un agent cu puternice proprietăţi antimicrobiene, neiritant şi nu este toxic”, a declarat Valerie Edwards Jones, profesor de microbiologie la Metropolitan University din Manchester, Marea Britanie.

Împiedică înmulțirea bacteriilor

Studiile recente au demonstrat că argintul anihilează până la 650 de tipuri de microbi patogeni. „Secretul acestui metal constă în mii de ioni de argint. Aceştia împiedică înmulţirea bacteriilor, virusurilor şi sporilor, care nu pot să se mai infiltreze în celule, să le dezactiveze proteinele. Microbii nu pot să se mai reproducă şi mor, iar infecţia este astfel stopată”, a explicat Valerie Edwards Jones. Potrivit aceleiaşi surse, se constată un adevărat reviriment în ceea ce priveşte interesul medicinei moderne în folosirea argintului, deoarece acest metal preţios este eficient în distrugerea bacteriilor rezistente la antibiotice, precum stafilococul auriu (Staphylococ aureus meticilino-rezistent - MRSA).

În laborator, a distrus virusul HIV

În 2007, clinicile din Marea Britanie au cheltuit peste 25,75 de milioane de euro pentru achiziţionarea de bandaje confecţionate din fire de argint, ce pot fi aplicate pe ulcerele membrelor inferioare, iar Health Protection Agency a recomandat introducerea imediată în practica medicală a cateterelor placate cu argint, ca metodă de prevenire a infectării tractului urinar. Argintul este folosit şi ca un element eficient în tratamentul unor maladii ale pielii, al arsurilor, alergiilor, eczemelor şi al plăgilor deschise. Cercetătorii consideră că, în viitorul apropiat, acest metal preţios va putea fi folosit şi ca antibiotic cu uz intern. Potrivit unui studiu efectuat de University of Texas (SUA), particulele de argint au distrus în proporţie de 100% virusul HIV în mai puţin de trei ore. Potrivit unor experimente de laborator similare, acest metal a fost extrem de eficient şi împotriva virusului gripei.

ATENȚIE! În terapia cu apă de argint trebuie totuși să avem în vedere și dozajul. În cazul consumului exagerat de metal, pielea devine albastră. Mai mult, excesul de argint în organism poate duce la apariția celulelor canceroase, la slăbirea văzului și la dereglări psihice.

Respectaţi dozajul corect

Apa de argint se poate folosi ca tratament preventiv pentru întărirea sistemului imunitar. Ea poate fi obținută păstrând apa potabilă în vase de argint. În comerț se găsește apă cu argint coloidal gata preparată. Există și persoane alergice la acest metal, cărora nu le este indicat tratamentul cu argint. Ele devin nervoase, contactează ulcer stomacal și intestinal, gastrite, au insomnii, dureri de inimă și le amorțesc membrele superioare. Printre bolile învinse cu apa de argint se află: acneea, alergiile, infecțiile vezicii urinare, otita, tulburările de digestie, infecțiile prostatei sau căderea părului.