Main menu

header

487 14 1de Elena Şerban

Dinţii care se repară singuri, fără intervenţii îndelungate la cabinetele stomatologice și fără costuri prea mari e unul dintre visurile oricărui om care se vaită de probleme dentare. Iată însă că, în scurt timp, aceste speranţe ar putea deveni realitate. Asta după ce un grup de cercetători britanici de la King’s College a pus la punct o tehnică inovatoare pentru a trata cariile dentare fără durere.

Procedura este nedureroasă

Noul tratament vizează, în fapt, doar repararea dintelui afectat, dar într-un mod natural, fără durere şi, spre surpriza tuturor, definitiv. Metoda va putea fi aplicată în cabinetele medicilor de specialitate în aproximativ trei ani. Stomatologii care îşi desfăşoară activitatea în prezent admit că reparaţia unui dinte stricat prin plombare, şi care presupune curăţirea cavităţii dentare şi umplerea acesteia cu material, este, în fapt, una provizorie. În contrapartidă, tehnica pusă la punct de cercetătorii britanici nu presupune nici forare şi nici cimentare. Ei susţin că noua metodă constă în stimularea recalcifierii naturale a dintelui.

În doi timpi, plomba e gata

Procesul de refacere parcurge doi timpi, mai afirmă oamenii de ştiinţă. Primul pas este reprezentat de pregătirea smalţului deteriorat, care este urmată de introducerea în zona cariată a unui flux de calciu şi potasiu. Acest lucru se poate realiza cu ajutorul unui curent electric slab. Prin această nouă metodă, circulaţia naturală a calciului şi a fosfaţilor în interiorul dinţilor e substanţial accelerată. Această tehnică ar putea fi utilizată şi de persoanele care au nevoie de un tratament de albire a dinţilor. Veste bună și în ceea ce privește costurile tratamentului revoluţionar. Cercetătorii britanici au calculat de ce materiale e nevoie și au ajuns la concluzia că metoda poate fi mai ieftină decât cea tradiţională.

Prin această nouă metodă, circulaţia naturală a calciului şi a fosfaţilor în interiorul dinţilor este substanţial accelerată