Main menu

header

484 14 1de Gabriela Niculescu

România a înregistrat o nouă premieră în domeniul medical, de data aceasta, segmentul ORL beneficiind de tehnologia modernă și frecvent utilizată în statele dezvoltate. Prima operație Baha Attract din țară, implantul auditiv prin conducere osoasă, a fost efectuată la sfârșitul lunii mai, la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj, procedura fiind realizată pe un pacient în vârstă de 61 de ani, de doctorul Violeta Necula, medic primar ORL.

„Pacientul trebuie să se obişnuiască acum cu o lume plină de sunete”

Baha Attract reprezintă un implant auditiv care este adresat persoanelor cu deficiențe de auz precum: hipoacuzie conductivă, hipoacuzie mixtă sau surditate unilaterală. Sistemul Baha Attract este un dispozitiv care nu penetrează pielea, conectând procesorul de sunet Baha cu implantul printr-un magnet. Mai exact, implantul este introdus sub piele, chiar lângă ureche, urmând ca partea vizibilă a sistemului, procesorul de sunet și magnetul extern să fie conectate cu partea subcutanată. Magnetul intern este creat dintr-o carcasă de titan lustruită și are muchiile rotunjite, pentru a diminua interferențele cu țesutul moale care pot împiedica osteointegrarea. „Pacientul a fost foarte impresionat de rezultatele operației, care a decurs perfect, fără incidente, şi s-a vindecat foarte frumos, fără complicaţii. Abia după activarea implantului, a realizat cât de multe sunete nu auzea înainte. Şoaptele, foşnetele, soneria erau sunete aproape străine. Pacientul trebuie să se obişnuiască acum cu o lume plină de sunete”, a declarat dr. Violeta Necula.

„Lansarea procedurii, un pas spre normalitate”

484 14 2În țările dezvoltate, aceste proceduri medicale sunt utilizate frecvent, însă, din păcate, la noi tehnologia pătrunde mai târziu. „Lansarea procedurii Baha Attract în România reprezintă un pas spre normalitate. Inovațiile soluțiilor de auz continuă și este firesc ca tot mai mulți pacienți din România să beneficieze de rezultatele oferite de una dintre cele mai bune tehnologii din lume. Avem chirurgi și audiologi foarte buni în țară, singura problemă reală o reprezintă deschiderea pacienților spre a accepta soluțiile performante existente, spre exemplu, cele care se situează în afara protezelor auditive obișnuite care, în anumite cazuri, nu ajută la reabilitarea auzului. Însă, cu acest nou sistem, în care inclusiv problema estetică este rezolvată, sper că vom putea depăși preconcepțiile și inhibițiile mult mai ușor. Până la urmă, o soluție auditivă este ca o soluție pentru vedere, și anume ca o pereche de ochelari, de aceea ar trebui să fie privită ca atare de fiecare dintre noi”, a afirmat Sonke Martin, reprezentantul Cochlear România, firma care comercializează implanturile Baha Attract și Nucleus în țara noastră.

Peste 250.000 de persoane poartă unul dintre implanturile companiei de biotehnologie

Siguranța acestei tehnologii este asigurată de Cochlear, companie de biotehnologie la nivel mondial, care proiectează, produce și furnizează implantul cochlear Nucleus, implantul electroacustic și implantul cu conducție osoasă Baha. Compania are sediul în Sydney și a fost înființată în anul 1981. Astăzi, firma deține mai mult de două treimi din piaţa de implant cochlear de auz la nivel mondial, iar peste 250.000 de persoane primesc unul dintre implanturile de auz ale companiei Cochlear din anul 1982. Produsele firmei sunt distribuite în peste 100 de țări pe plan internaţional, iar toate aceste argumente vă pot aduce curajul necesar pentru a vă orienta spre un astfel de implant.

Implantul este introdus sub piele, chiar lângă ureche, urmând ca partea vizibilă a sistemului, procesorul de sunet și magnetul extern să fie conectate cu partea subcutanată

Aspect estetic elegant şi discret

Printre beneficiile pe care le deține sistemul Baha Attract se numără: un aspect estetic elegant și discret, faptul că este foarte bine tolerat de piele, întreținerea sa fiind una simplă, iar fixarea procesorului extern de magnet este extrem de ușoară, asigurând astfel o purtare confortabilă a acestuia. De asemenea, un alt avantaj apreciat de pacienți este reprezentat de detașarea simplă a procesorului de sunet. Mai exact, partea vizibilă a sistemului se poate desprinde cu ușurință, fără a expune partea internă a implantului, acest aspect fiind o noutate în domeniu.

Sistemul Baha Attract este prezent în SUA și în Europa Centrală și de Est, însă, în România, noua tehnologie a fost lansată recent, procedurile medicale desfășurându-se pentru prima oară la Cluj, după cum am menționat.