Main menu

header

476 14 2de Gabriela Niculescu

Cancerul este maladia seco­lului și, din păcate, din ce în ce mai multe femei suferă de această afecțiune la sân. Mastec­tomia, adi­că extirparea sânului afectat, poate duce la dezechilibre psihologice. Toc­mai pentru a le pre­veni au fost create protezele ex­terne. Acestea reprezintă o so­luţie bună până la optarea pentru reconstrucția sânu­lui, atunci când pacienta dorește și își permite fi­nanciar acest lucru, deloc ieftin. Asta pentru că România se numără printre puținele țări civi­lizate din lume care nu decontează operațiile de această natură.

Se pot folosi după cicatrizarea plăgilor postoperatorii

În ultima vreme, materialele, forma şi culoarea protezelor de sân au fost în per­manență perfecţionate. Ceea ce contează este ca acestea să dea cât mai mult sen­zaţia de naturaleţe. Alegerea protezei este adesea extrem de dificilă, de aceea, pen­tru a vă orienta, trebuie să ţineți cont de sfatul unui specialist, care poate fi, în pri­mul rând, medicul dumneavoastră cu­rant, dar şi o persoană acreditată de la o firmă producătoare de proteze.

Protezele de sân postoperatorii dau for­ma postchirurgicală a sânului, sunt uşoare şi foarte confortabile, fiind desti­nate a fi purtate pe o perioadă de șapte săptămâni după intervenţia chirurgicală, până când femeia poate utiliza o proteză din silicon, dar pot fi purtate şi în timpul orelor de repaus, de somn sau pentru desfăşurarea activităţilor de petrecere a timpului liber sau sportive (de exemplu, înotul).

De regulă, sunt recomandate la puţin timp după intervenţie. Prima proteză se poate folosi după vindecarea completă a plăgilor postoperatorii, care de obicei du­rează aproximativ 14 zile. Este vorba de­spre o proteză provizorie, foarte uşoară şi care nu irită cicatricea. La șapte-opt săp­tă­mâni după operaţie se poate opta pen­tru o proteză externă din silicon, care poate fi folosită până când este posibilă şi se doreşte operaţia de reconstrucţie a sânului, adică implantul mamar cu silicon.

Sunt prevăzute şi cu un corset sau sutien de susţinere

Protezele confecţionate din materiale de calitate, pe baza unor tehnologii avan­sate, reproduc cu fidelitate profilul natu­ral al sânului. Totuşi, având în vedere că astfel de operaţii pot fi efectuate pe un teren de după sau înainte de radiote­ra­pie, calitatea tegumentară în mod sigur este afectată, mai mult sau mai puţin evi­dent. De aceea, folosirea prelungită a pro­tezelor necesită o îngrijire mai atentă. Poate fi necesar chiar şi un consult pe­riodic la medicul dermatolog, după cum recomandă specialiștii.

Protezele externe sunt disponibile pe mărimi, într-o mare varietate de modele, pentru a corespunde cât mai bine nevoi­lor şi stilului de viaţă. Sunt foarte utile pen­tru ieşirile în public, având scop este­tic-funcţional. De regulă, sunt prevăzute şi cu un corset sau sutien de susţinere, confecţionate din bumbac şi care au un buzunar special unde se introduce pro­teza de silicon ca să nu intre în contact direct cu pielea.

Confecţionate din gel siliconic, cu înveliș catifelat

Proteza trebuie să fie, pe cât posibil, asemănătoare sânului. În felul acesta, cea care o poartă se va simţi mai confor­tabil şi îi va da un oarecare sentiment de sigu­ranţă. În momentul în care se va opta pentru o astfel de proteză, trebuie să se ţină seama de mai multe aspecte - medi­cale, tehnice şi estetice, ca de exem­­plu: tipul cicatricei; dimensiunea, forma, aspec­tul şi greutatea protezei; gradul de tole­ra­bilitate a acesteia; alte probleme de să­nă­tate precum osteoporoza, limfo­de­mul etc.

De obicei, protezele sunt confecţio­nate din gel siliconic, pentru uz medical, în­velit într-un sac extern protector din poliuretan, foarte moale şi catifelat. Au consistența asemănătoare ţesuturilor na­turale. Unele dintre ele au în interior profil nervurat care favorizează circulaţia aeru­lui, asigurând un confort optim şi fiind in­dicat pentru toate tipurile de mastectomii.

Siliconul este foare bine tolerat de piele şi nu constituie niciun pericol pentru sănătatea femeii care poartă o astfel de proteză. Unele modele permit rotirea pro­­tezei către zona superioară a pieptului sau cea subaxilară, în funcţie de necesi­tate, pentru o fixare optimă.

Nu sunt decontate de CNAS

Protezele de sân parţiale sunt reco­man­date în cazurile de lumpectomii, sec­torectomii sau quadrantectomii, pre­cum şi în intervenţiile chirurgicale de recon­struc­ţie, fiind ideale pentru completarea şi mas­carea suprafeţelor postchirurgicale nere­gulate. Pentru persoanele active, care pre­feră o a doua proteză atunci când des­făşoară anumite activităţi (de exem­plu, cele sportive, cum ar fi înotul), în afara celei purtate în mod obişnuit, sunt ideale protezele de sân ocazionale. Pro­tezele de sân externe sunt varianta cel mai puţin costisitoare, şi ele pot fi purtate pe o pe­rioadă nedeterminată. Costul uneia poate ajunge şi la 100 de euro şi nu este de­contat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Pentru femeile cu posibilităţi ma­teriale modeste, o soluţie ar fi orga­nizaţiile care sprijină persoanele bolnave de can­cer genito-mamar şi care pot oferi proteze şi sutiene speciale celor care nu dispun de banii necesari pentru a şi le procura.

Protezele externe au diferite forme: pot fi simetrice ovale sau asimetrice, de stânga şi de dreapta, triunghiulare, trapezoidale, după mărimile standard 75-85/A, 75-85/B sau 80-85/C

Trebuie să fie tolerate de psihic

Deloc de neglijat este faptul că pro­teza este un corp străin, care intră în contact continuu sau temporar cu corpul fizic şi iniţial este tolerată doar de acesta. Abia după aceea este adap­tată mental şi psihic la nevoia şi con­di­ţiile date, după cum afirmă specia­liștii. În mod sigur, factorul primordial este cel care ţine de psihoestetică, pe care, de obicei, îl ignorăm. Pot apărea ne­plăceri până când va exista un confort psihic adecvat. Femeile tinere care suferă astfel de operaţii radicale sunt mult mai afectate din punct de vedere psihologic, iar dorinţa lor ca aspectul sânului să fie cât mai aproa­pe de cel natural poate duce la tul­bu­rări neuro­psihice. De aceea, consilie­rea psiho­logică este un factor decisiv în evoluţia bolii, ştiut fiind faptul că, deşi cancerul a fost eradicat, boala poa­te persista mental.