Main menu

header

475 15 1de Cătălina Tăgârță

Executivul a aprobat recent proiectul de hotărâre de guvern care prevede noul Contract-Cadru în sănătate. Pentru a lămuri situația, reprezentanții Ministerului Sănătății au făcut publice noutățile pachetelor de servicii medicale (de bază și minimal) pentru 2014-2015.

„Prevenția, efectuată prin completarea unei riscograme”

Acest proiect de act normativ a fost aprobat în conformitate cu angajamentele asumate prin Programul de Guvernare şi în cadrul acordului cu instituţiile financiare internaţionale. „Punem un accent important, în premieră, pe prevenție. Aceasta va fi efectuată prin completarea unei riscograme, care va ajuta atât starea de sănătate a cetăţenilor acestei ţări, dar şi întregul sistem de sănătate. Pentru pacienţii asimptomatici, până la 39 de ani, introducem o vizită obligatorie la medicul de familie, cel puţin o dată la trei ani, iar pentru cei după 40 de ani - prezenţa anuală la medicul de familie”, a declarat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu. Completarea riscogramei se face pe grupe de vârstă şi sex, însă trebuie specificat faptul că persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 şi 39 de ani, depistate cu risc înalt de boală, pot beneficia de consultaţii preventive de evaluare chiar și anual.

Potrivit ministrului Sănătății, principiile care au stat la baza procesului de redefinire a celor două pachete de servicii (minimal şi de bază) sunt reprezentate de îmbunătăţirea accesului pacienţilor la serviciile medicale furnizate de medicii de familie şi de medicii din ambulatoriul de specialitate, dar şi de dezvoltarea serviciilor de prevenţie acordate în segmentul de asistenţă medicală primară.

Testări în plus pentru gravide, fie ele asigurate sau nu

Iată și alte modificări importante aduse de Contractul-Cadru. Este vorba în primul rând despre reducerea birocraţiei prin introducerea reglementărilor privind utilizarea biletelor de trimitere în format electronic (de la data implementării acestora), introducerea facturii electronice şi utilizarea dosarului electronic de sănătate al pacientului (de la data implementării acestuia). În ceea ce priveşte asistenţa medicală primară, atât în pachetul minimal, cât şi în pachetul de bază (deci și pentru persoanele care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, cât și pentru cele neasigurate), în cazul supravegherii gravidei s-a introdus şi testarea pentru hepatită de etiologie virală cu virusuri B şi C, în plus faţă de testarea HIV. De asemenea, în pachetul de bază au fost introduse consultaţii de monitorizare activă pentru bolile cronice cu impact major asupra poverii îmbolnăvirilor privind: riscul cardiovascular înalt - HTA, dislipidemie, diabet zaharat tip II; astm bronşic; boală cronică respiratorie obstructivă; boală cronică de rinichi.

Îngrijiri paliative la domiciliu

Spitalele sunt obligate să suporte pentru asiguraţii internaţi în regim de spitalizare continuă şi în regim de spitalizare de zi toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor respective, inclusiv pentru medicamente. Mai mult, pentru creşterea accesului asiguraţilor internaţi la medicamente şi creşterea eficienţei în utilizarea sumelor contractate de spitale cu Casa de Asigurări de Sănătate a fost creată posibilitatea ca atât medicii de familie, cât şi medicii specialişti din specialităţile clinice să poată elibera prescripţie medicală pentru medicamentele şi materialele sanitare necesare pacienţilor internaţi cu o boală cronică diagnosticată.

Pentru completarea finanţării spitalelor, acestea pot contracta servicii de îngrijiri la domiciliu/îngrijiri paliative la domiciliu, finanţate din fondul alocat pentru servicii de îngrijiri la domiciliu/îngrijiri paliative la domiciliu.

În plus, reprezentanții Ministerului Sănătății arată că nu se mai regăsesc în pachetul de bază serviciile de homeopatie şi fitoterapie (aceste servicii pot face doar obiectul asigurărilor private).

Chimioterapia se va face fără internare de durată

Referitor la asistenţa medicală spitalicească au fost evidenţiaţi factorii de care trebuie să se ţină cont cumulativ în luarea deciziei de internare în regim de spitalizare continuă şi au fost introduse criterii de internare specifice pentru spitalizarea de zi, astfel încât pacientul să beneficieze de o serie de investigaţii suplimentare, pentru care nu va mai fi nevoie internarea în spital. Pe lângă afecțiunile prevăzute în norme, se mai pot acorda servicii fără internare de durată pentru: chimioterapie, radioterapie, brahiterapie, litotriţie, implant de cristalin, întrerupere de sarcină cu recomandare medicală, amniocenteză, biopsie de vilozităţi coriale, administrarea tratamentului pentru profilaxia rabiei, afecţiuni care necesită administrare de medicamente pentru care este necesară aprobarea comisiilor de experţi constituite la nivelul CNAS, HIV/SIDA, care necesită monitorizarea bolnavilor.

Pentru protecţia şi asigurarea accesului la servicii medicale în ambulatoriu pentru asiguraţi a fost revizuită lista investigaţiilor medicale paraclinice din pachetul de bază. Astfel, au fost introduse o serie de investigaţii noi, precum ATPO, sodiu seric, potasiu seric, transferină, angiografie RMN/segment, testosteron și altele.

Copiii cu mucoviscidoză beneficiază de inhalatoare saline

La capitolul dispozitive medicale a fost revizuită lista dispozitivelor medicale acordate în ambulatoriu. Astfel, au fost introduse următoarele: pentru copiii până la 18 ani care suferă de mucoviscidoză - inhalator salin cu particule uscate de sare, cu flux de aer sau oxigen și dispozitivul pentru protezarea femeilor cu mastectomie totală, acesta fiind disponibil începând cu anul 2015. O altă veste bună pentru persoanele care până acum nu găseau în țară tratamentul necesar afecțiunii lor este că noul contract prevede sancţionarea producătorilor de medicamente care nu asigură prezenţa medicamentelor pe piaţă conform prevederilor legale.

Au fost redefinite și serviciile de medicină dentară. În pachetul de bază se regăsesc consultaţii, servicii profilactice, tratamente protetice şi ortodontice, precum şi alte tratamente (inclusiv serviciile de medicină dentară de urgenţă). În pachetul minimal se regăsesc doar serviciile de medicină dentară de urgenţă