Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Orele în şir petrecute în faţa calculatorului nu dăunează doar spatelui, gâtului sau ochilor, ci şi... urechilor. Persoanele aflate într-o astfel de situaţie pot resimţi o stare de oboseală şi chiar ameţeli, acestea din urmă fiind disfuncţii mecanice ale urechii interne. Senzaţia de vertij nu e însoţită de greaţă şi vărsături, ci doar de panică, iar aceasta amplifică simptomele şi nu trece decât dacă vă mişcaţi, dacă părăsiţi biroul măcar câteva minute.

Luaţi pauze dese
„Patologia” de calculator sau „sindromul” privitului la calculator afectează milioane de angajaţi şi de pasionaţi ai jocurilor pe computer din întreaga lume. Fie că printre simptome se numără ochii uscaţi şi obosiţi, durerile de cap, dureri ale gâtului şi ale articulaţiilor sau disfuncţii ale urechii interne, dacă acestea devin permanente trebuie anunţat de urgenţă medicul. De cele mai multe ori, pacienţilor care suferă de această patologie le sunt prescrişi ochelari de vedere. Însă există şi situaţii în care specialiştii recomandă, pur şi simplu, pauze cât mai dese de la activitatea care oboseşte ochii. În plus, cercetătorii agenţiei federale americane „National Institute for Occupational Safety and Health” au conceput un exerciţiu simplu despre care susţin că previne oboseala ochilor în rândul persoanelor care îşi petrec ziua în faţa unui monitor de computer, arată „Daily Mail”.

Clipiţi regulat
Sistemul de relaxare a ochilor este supranumit „20-20-20-20” şi constă în următorii paşi: la fiecare 20 de minute trebuie să clipiţi din ochi de 20 de ori, iar apoi să luaţi ochii de la monitor timp de 20 de secunde şi să vă concentraţi privirea pe un obiect aflat la 20 de picioare distanţă, deci la circa 6 metri. Potrivit doctorului Edward Mendelson, de la Centrul Medical „Southwestern” din cadrul Universităţii Texas, problemele mai pot fi prevenite printr-o soluţie simplă, dar aparent bizară: clipitul regulat. „Clipiţi de 20 de ori. Clipitul este modul prin care natura menţine ochii umezi, iar făcând asta de 20 de ori veţi ajuta la reîmprospătarea lor”, a declarat doctorul Mendelson.

Birourile uscate, disconfort pentru ochi
Specialiştii estimează că 90% dintre oamenii care petrec peste trei ore pe zi în faţa computerului sunt afectaţi de patologia de calculator.
Toate persoanele care petrec mult timp în faţa unui computer se expun acestui risc, dar cei care lucrează în birourile moderne se expun unui pericol suplimentar. „Astăzi, birourile sunt răcoroase şi uscate, ceea ce este plăcut şi confortabil, dar nu şi pentru ochi. De aceea, la fiecare 20 de minute, cei care utilizează computere ar trebui să ia o pauză de 20 de secunde pentru a privi un obiect aflat la 20 de picioare distanţă”, explică doctorul Mendelson.

• Picăturile de ochi administrate înaintea unei zile de muncă ar putea ajuta în privinţa ochilor uscaţi, însă o pauză din faţa ecranului este utilă pentru a contracara şi problemele de gât, muşchi şi de cap provocate de menţinerea aceleiaşi poziţii pe scaun pentru un timp îndelungat