Main menu

header

de Dana Purgaru

Loviturile la cap din tinereţe pot cauza complicaţii la bătrâneţe

O lovitură la cap suferită în copilărie sau în prima tinereţe poate avea consecinţe severe la mulţi ani după producerea ei. Traumatismul cranian poate duce la supraactivarea sistemului imunitar, ceea ce favorizează, mai târziu în viaţă, inflamaţia - o stare asociată cu complicaţii ale depresiei. Astfel, s-ar putea explica de ce persoane care, în adolescenţă, au avut lovituri la cap suferă de probleme mentale la vârsta mijlocie şi înaintată. În asemenea cazuri poate să apară o depresie asociată cu inflamaţia şi care nu răspunde la medicamentele antidepresive obişnuite.

Stresul favorizează cancerul

Stresul favorizează cancerul prin activarea unei gene care permite bolii să se răspândească în organism. Descoperirea - pe care cercetătorii de la Ohio State University, SUA, au calificat-o drept „neaşteptată” - ar putea duce la obţinerea unor medicamente care să ţintească în mod specific o anumită genă numită ATF3, ce joacă rolul unui „comutator central” şi se activează ca răspuns la stres în toate tipurile de celule din organism. Astfel, s-ar putea opri răspândirea tumorilor la alte organe.

S-a inventat „stiloul“ care „scrie“ nervi, muşchi şi oase

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Wollongong, din Australia, au dezvoltat un dispozitiv ce înlocuieşte operaţiile chirurgicale tradiţionale cu un dispozitiv numit BioPen, o imprimantă 3D care poate printa oase direct în pacient în timpul operaţiei. Invenţia funcţionează prin transportarea celulelor vii şi a factorilor de creştere direct acolo unde este nevoie, accelerând regenerarea oaselor şi a cartilajelor. De asemenea, BioPen scade timpul petrecut de pacient pe masa de operaţie.

Un pas înainte în medicină: celulele tratate cu acid

O „descoperire ştiinţifică majoră” are potenţialul de a deschide calea către o nouă epocă a medicinei personalizate. Astfel, oamenii de ştiinţă din Japonia au arătat că celulele suşă pot fi create rapid prin simpla scufundare a celulelor sangvine în acid. Astfel, celulele tratate cu acid ar putea deveni o metodă eficientă utilizată pentru a vindeca o serie de boli grave, precum cele cardiace, maladia Alzheimer şi accidentele vasculare cerebrale.

Apa de gură creşte riscul de infarct şi accident cerebral

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, apa de gură poate creşte riscul de infarct şi accident cerebral, pentru că soluţia antiseptică ucide bacteriile bune, care contribuie la menţinerea unui nivel scăzut al tensiunii arteriale. Cei 19 voluntari care au participat la studiu au înregistrat o creştere a tensiunii arteriale timp de câteva ore după ce au folosit apă de gură, efect apărut chiar din prima zi. Cercetătorii spun că apa de gură este recomandată zilnic doar în cazul unor infecţii ale gingiilor şi dinţilor.