Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Din păcate, în sezonul rece, oamenii sunt tentaţi să stea mai mult în casă, la căldură. Ei bine, acest lucru este greşit. Contrar vechilor credinţe, frigul este bun pentru sănătate, aşa că ar fi ideal să mergeţi zilnic la o plimbare în parc sau în jurul blocului. Evident că vă puteţi înfofoli bine, dar important e să ieşiţi la aer. Iar dacă veţi îngheţa puţin, aflaţi că şi frigul are avantajele lui pentru sănătate.

Stimulează circulaţia sangvină
Puţine persoane ştiu că frigul joacă un rol important în stimularea circulaţiei sangvine. Confruntat cu temperaturi mai scăzute, corpul uman are tendinţa de a trimite mai rapid sânge către organele vitale. În plus, este activată şi microcirculaţia, pentru că frigul provoacă vasoconstricţie (strângerea vaselor mici de sânge), care e urmată de vasodilataţie (o destindere imediată a acestora). În acest fel are loc drenajul limfatic, sunt prevenite formarea varicelor şi căderea părului.
Totuşi, expunerea prelungită la frig nu este recomandată persoanelor care au probleme cardiace, întrucât schimbările bruşte de temperatură ar putea să fie dificil de tolerat de cei care au suferit deja un infarct, spre exemplu.

Ţine gripa la distanţă
Mai e bine de ştiut că răcelile şi gripa din timpul iernii nu sunt cauzate neapărat de frig, ci de virusuri şi bacterii pe care oamenii le pot lua intrând în contact cu persoane contaminate şi petrecând un anumit timp în acelaşi spaţiu cu acestea. Deci regruparea în interior, la cald, favorizează răspândirea virusurilor. Frigul, din contră, limitează activitatea acestora. Aşadar, aflaţi că veţi răci mai repede dacă staţi la poveşti cu o prietenă la gura sobei decât dacă daţi o tură de parc împreună.
Pe de altă parte, e adevărat că vă poate curge nasul atunci când staţi în frig, dar acest lucru nu are nimic de-a face cu gripa, ci e cauzat de faptul că frigul irită mucoasa nazală, care trebuie să filtreze aerul şi să îl încălzească pentru a ajunge la temperatura corpului înainte de a porni către plămâni. Însă această problemă poate fi rezolvată dacă veţi purta un fular care să creeze un mediu umed pentru aerul inspirat.

Alină durerile musculare şi articulare
Frigul alină durerile musculare provocate de întinderi, tendinite, pe cele articulare cauzate de luxaţii ori entorse, dar şi durerile de cap. Mai mult, acţiunea antalgică a frigului este cunoscută încă din Antichitate, căci primul lucru pe care îl face oricine atunci când se loveşte este să pună o pungă cu gheaţă pe zona afectată. Aceasta are acţiune hemostatică (opreşte sângerările) şi acţiune antiinflamatoare (atenuează umflăturile). Atenţie însă! Nu apelaţi la acest remediu în cazul fracturilor deschise sau atunci când pielea este afectată.

Aduce buna dispoziţie
Din punct de vedere meteorologic, atunci când este frig, cerul este senin, lumina este puternică şi sunt condiţii anticiclonice. Este cunoscut faptul că lumina acţionează asupra melatoninei, a serotoninei şi a dopaminei, trei hormoni care reglează dispoziţia. În plus, frigul stimulează şi producţia de endorfină, numită şi hormonul fericirii. Pentru a vă bucura de toate aceste beneficii, fie puteţi face plimbări lungi în aer liber, fie duşuri cu apă din ce în ce mai rece.

Pont! Indiferent că sunteţi sau nu adeptul plimbărilor pe vreme rece, ideal ar fi să coborâţi şi temperatura din casă progresiv, de la 22-24°C la 16-18°C. Veţi observa că veţi dormi mai bine şi veţi arde şi calorii.

Ten mai ferm, păr mai strălucitor

Frigul e util nu doar pentru sănătate, ci şi în scop estetic. Expunerea la temperaturi scăzute strânge porii, ceea ce face pielea mai fermă şi mai strălucitoare. Iar când porii sunt închişi, sebumul nu se mai acumulează în piele, iar impurităţile nu mai pot pătrunde în tegument.
Mai mult, frigul poate fi şi aliatul părului, pe care îl face mai strălucitor. E indicat să se evite însă şocurile termice, care agravează cuperoza.

• Stratul de grăsime albă, localizat imediat sub piele, este ars la frig. Spre deosebire de grăsimea brună, din profunzime, cea albă arde singură caloriile la frig, fără să mai aştepte un ordin de la creier pentru a face acest lucru